суботу, 14 квітня 2012 р.

Cтан навколишнього природного середовища у Варвинському районі/

       На черговому засіданні громадської ради при Варвинській РДА, представники ПГО "ВТР" донесли до присутніх інформацію щодо екологічного стану в районі та зробили наступне звернення.
      Який стан навколишнього природного середовища у Варвинському районі? Це питання турбує багатьох мешканців району, але відповіді на нього немає ні в кого. Для того, щоб якось пояснити дану ситуацію пропонуємо взяти за приклад випадок з мешканцем Варви Остапцем Володимиром Павловичем. Коли він  наприкінці 2011 року звернувся з питанням, що поставлене на початку, до Варвинської РДА, то у відповідь отримав книгу: «Доповідь про стан навколишнього природного середовища в Чернігівській області за 2009 рік».
А на це ж звернення Обласне управління охорони навколишнього природного середовища надіслало інформацію про те, що основні забруднювачі не перевищують встановлених лімітів на викиди, але про стан навколишнього середовища в Варвинському районі, про стан природокористування, про дотримання законодавства в сфері природоохорони, про реалізацію державної політики у цій сфері в районі  нічого не повідомляється. Чому має місце така ситуація, чому всі уникають говорити про це; які заходи виконуються в даній сфері?
        Нещодавно, 25.01.12  Варвинська РДА з подачі Громадської Ради провела круглий стіл з питань охорони навколишнього природного середовища. Звичайно, ми дуже вдячні Варвинській РДА за рекомендації, які стали наслідком проведення круглого столу, але ж хотілося наголосити, що рекомендації нікого ні до чого не зобов’язують, а лише рекомендують. Тому замість рекомендацій потрібно втілювати в життя механізми вирішення проблем, а не просто щось декларувати.
       Найпопулярнішим трактуванням складної ситуації в районі й не лише в галузі охорони навколишнього природного середовища є вислів «Немає грошей». Але як сприймати цю тезу в світлі інформації що була отримана ПГО «ВТР» від Обласного управління охорони навколишнього природного середовища? За даними обласного управління в період дії програми «Екологія 2010» з 2000 по 2010 рік в Чернігівській області було профінансовано заходів програми на суму 587,9 млн. грн.. ; в тому числі в 2007 році – 79,7млн. грн. ; у 2008 – 101,1 млн. грн..; у 2009 – 88,6 млн. грн..; у 2010 – 117,4 млн. грн.. В цей же ж період за даною програмою у Варвинський район залучено коштів – нуль гривень.
        З 2007 по 2010 роки у Варвинському районі діяла програма відродження малих річок, заходи якої взагалі не були профінансовані. Хоча за цей період в області за програмою «Екологія 2010» було профінансовано заходів напрямлених на відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного режиму річок у 2007 році – 4,46 млн. грн..; у 2008 – 12,07 млн. грн..; у 2009 – 14,19 млн. грн.; у 2010 – 9,24 млн. грн..
       
       На сьогодні в районі, де складна екологічна ситуація, не діє жодна програма з охорони та збереження навколишнього природного середовища, а як наслідок цього, відсутність можливості залучення фінансових ресурсів, як бюджетних так й позабюджетних, для фінансування відповідних заходів.


      Також однією з найбільших проблем у Варвинському районі в галузі охорони навколишнього природного середовища є проблема сміття. На сьогоднішній момент у районі немає жодного законного, правильно зареєстрованого та влаштованого полігону зберігання твердих побутових відходів. Сміттєзвалище райцентру знаходиться на ділянці лісового фонду. З приводу даної проблематики до Районної ради звертався мешканець Варви Остапець В.П., на що було отримано відповідь, в якій окрім іншого зазначено наступне: « …комісії відмічають, що вивіз сміття із населених пунктів району є економічно невигідним …»?! Як можна розуміти дану заяву, що вийшла зі стін Райради, як відмову держслужбовців виконувати свої обов’язки та дотримуватися законів України?! В районі не працює жодне підприємство з прийому вторинної сировини, що спонукає мешканців до безладного скидання сміття, а в селах району, де немає комунальних підприємств й до безладного вивозу сміття в природні масиви: лісосмуги, яри, урочища тощо.
      Тому в зв’язку з всім вище зазначеним ми вважаємо, що сфера охорони навколишнього природного середовища в Варвинському районі «пущена на самоплив», що може мати катастрофічні наслідки. Й першим необхідним кроком у вирішенні даної проблеми вважаємо необхідність звернення Вас Василю Олексійовичу як Голови Громадської ради до Голови Варвинської РДА та Голови Варвинської райради з даним відкритим листом за поясненнями ситуації, що склалася в сфері охорони природи, та щоб вищі посадові особи району дали відповідь на наступні запитання:
1)      Чому у Варвинському районі не розроблена та не діє жодна програма зі сфери охорони навколишнього природного середовища. Чи можна вважати це умисною відмовою керівництва району від фінансування природоохоронних заходів у районі?
2)      Чому за час дій обласної комплексної програми «Екологія 2010» з 2000 по 2010 року в Чернігівській області було профінансовано заходів на суму 587,9 млн. грн.., а в Варвинському районі за відповідний період на природоохоронні заходи за даною програмою залучено нуль гривень?
3)      Чому за час дії районної Програми з відродження малих річок Варвинського району в період з 2007 по 2010 рік її заходи взагалі не були профінансовані, хоча обласною програмою «Екологія 2010» передбачалося фінансування даних заходів?
4)      Чи має намір Варвинська районна рада спільно з Варвинською РДА розробити програми в сфері природоохорони в Варвинському районі, в який термін планується розробка програм?
5)      В який термін Варвинська РДА збирається вирішувати питання відведення земельних ділянок для полігонів зберігання твердих побутових відходів(ТПВ)? В який спосіб планується збирання ТПВ в селах району? Якщо керівництво району не збирається цього робити, то чому, обґрунтуйте позицію?
6)      Станом на середину лютого 2012 року Обласний фонд охорони навколишнього природного середовища (ОФОНПС) не був розподілений. Чи зверталася Варвинська райрада чи Варвинська РДА до Чернігівської облради з пропозиціями залучення коштів ОФОНПС для фінансування природоохоронних заходів у Варвинському районі (надайте копії звернень)? Якщо не звертались, то чому?
7)      Чи цікавить вищих посадових осіб району стан навколишнього природного середовища? Якщо так, то коли планується проведення моніторингу стану навколишнього природного середовища у Варвинському районі (вкажіть терміни)? Якщо не планується, то чому? Обґрунтуйте позицію, тільки не брешіть про гроші.
      Просимо Вас Василю Олексійовичу даний відкритий лист зареєструвати у Варвинській РДА та Варвинській райраді та разом з письмовими відповідями очільників району надіслати на адресу ПГО «ВТР», а також надрукувати у районній газеті для ознайомлення громадськості.

5 коментарів:

  1. До кого звертаєтесь, шановні? Невже ви не знаєте, якою буде відповідь? Це не компетенція владних структур... Дайте до пенсії доробити! Залишилось небагато... А тоді робіть що хочете...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ...А другому після провальних виборів зайняти його місце.

      Видалити
  2. Запропонуйте свої варіанти що робити?!Прямо тут, в коментарях. Або напишіть чи зателефонуйте. Думаю Вас почують і візьмуть на озброєння.

    ВідповістиВидалити
  3. Не сердитий, а лукавий. Такої вакханалії, як зараз в районі, не було ніколи. Мабуть таки треба реформу, щоб розігнати зміїне кубло - районну раду, та й адміністрацію заразом.

    ВідповістиВидалити
  4. Коліївщина - як панацея!

    ВідповістиВидалити