неділю, 8 липня 2012 р.

Пам’ятний знак на честь Йосипа Бодянського.


      Нещодавно, в середу 27 червня цього року у Варві відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку на честь Йосипа Бодянського, найвідомішого уродженця Варви. Цю всю подію приурочили начебто до Дня Конституції, хоча незрозуміло як пов’язаний Бодянський з Днем Конституції. Та все ж дійство відбулося. Доволі «велелюдне» зібрання можливо пояснюється відповідною увагою варвинчан до відомого земляка, а можливо часом зібрання (близько 14:00 в будень день), коли на дану подію може з’явитись не кожен.
      Для Варви дана подія це більше ніж щось незвичне, й звичайно це мало якимось чином розбурхати розміреність, що нас оточує. Безперечно ця подія мала б створити навколо себе позитив та відповідно позитивні наслідки, але не все так просто, й особисто для мене вона стала показовою.
      По перше: незрозуміло в чому був певний поспіх в будівництві цього пам’ятного знаку, адже ювілейна дата народження Бодянського в листопаді 2013. Виділення бюджетних коштів в цей важкий для селищного бюджету період (в травні місяці було 500 000 грн. боргу), є принаймні незрозумілим.
      По друге: для мене як і для більшості депутатів було невідомим та незрозумілим, що взагалі там коїться, за тією огорожею? Тому я звернувся до селищного голови з відповідним зверненням 
Отримав я відповідь

 Перша реакція – ахінея (кожен може зробити свій висновок). А вже потім все розставилось на свої місця. Виявляється, зі слів селищного голови, що ні вона, ні її оточення не знали іншої процедури встановлення пам’ятного знаку, ніж ту що була застосована (типу: ось я захотіла та й поставила). А насправді під час цього доброго діла були порушені вимоги ЗУ «Про місцеве самоврядування», адже поява будь якого нового об’єкту в селищі має вирішуватися на сесії селищної ради, ст.26, п.1, пп. 38, вимоги Порядку встановлення пам’ятників, адже ні сесія ні профільні комісії не розглядали ні обґрунтувань встановлення, ні кошторису, взагалі нічого( при цьому на дане добре діло виділили 28 000 грн. бюджетних коштів).
      Щоб більше прояснити цей момент подаю на ваш розгляд позицію Варвинської РДА, яка повинна контролювати всі сфери діяльності в районі.

    
 Й насамкінець, не можу не погодитись з деякими скептиками, які стверджують, що той пам’ятний знак споруджено зовсім не на честь Бодянського…

Дмитро Павленко, депутат селищної ради.

1 коментар: