четвер, 18 жовтня 2012 р.

Послуги в салонах краси та їх безпека



Щоразу, відвідуючи салони краси, клієнт переживає про якість послуг, а також про безпеку для здоров'я тієї чи іншої процедури, особливо коли справа стосується масажу, епіляції і безумовно манікюру і педикюру.  Тому ми вирішили дослідити дану тему і провести огляд закладів представлених на теренах Варвинщини. Була розроблена коротка інструкція для озброєння нашого спеціального кореспондента. Наразі маємо змогу передати хід думок.

Дійсно, клієнт, приходячи на ту чи іншу процедуру, піддається певному ступеню ризику, пов'язаного з використанням всіляких електричних, механічних приладів, і, само собою зрозумілою небезпекою бути інфікованим яким-небудь захворюванням, будь то ВІЛ, гепатит або ж, здавалося б, банальна алергія. Студії нарощування нігтів, крім усього іншого, можуть представляти ще й екологічну небезпеку, в тому випадку, якщо відходи матеріалів не утилізуються належним чином. Найчастіше все ускладнюється тим, що салони не хочуть або не можуть собі дозволити витрачати гроші на миючі та дезінфікуючі засоби, спрямовані на запобігання негативного впливу використовуваних у роботі матеріалів. Тим не менше, існують нормативи і правила, спрямовані на те, щоб убезпечити як клієнта, так і майстра.
Згідно Закону України "Про захист прав споживачів" Розділ 2, стаття 10, пункт 10 " Виконавець несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг), незалежно від рівня його наукових і технічних знань, що дає змогу виявити їх властивості, згідно із законодавством. ". Таким чином, надаючи послуги, той чи інший майстер несе повну відповідальність за можливу шкоду, нанесену здоров'ю клієнта.

Всі вимоги щодо стерилізації та дезінфекції в салонах детально викладені в документі, виданому Міністерством Охорони Здоров'я України "Державнісанітарні правила та норми для перукарень різніх тіпів" від 25.03.1999 року. Також Кабінетом Міністрів України видано "Правила побутового обслуговуваннянаселення", в яких викладені основні положення щодо побутового обслуговування населення, а також перелік усіх документів, якими необхідно керуватися при організації роботи в місцях побутового обслуговування. Крім того, всі працівники салонів краси, згідно указу Міністерства охорони здоров'я України "Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичнихоглядів працівників, зокрема професій, виробництв і організацій, діяльність якихпов'язана з обслуговування населення і Може призвести до Поширення інфекційниххвороб", повинні регулярно проходити медичні огляди і мати необхідні записи про проходження таких в особистій медичній книжці, встановленого зразка. Перелік професій, працівники котрих підлягають обов'язковим медичним оглядам, викладений у постанові Кабінету Міністрів України "Про ЗАТВЕРДЖЕННЯ перелікупрофесій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковимпрофілактичним медичний оглядам, порядком проведення цих оглядів та видачіособистих медичних книжок". Таким чином, у разі будь-яких підозр, ви можете вимагати від обслуговуючого персоналу особисту медичну книжку і переконатися навіч, що обслуговуючий Вас працівник, на момент проходження огляду, був повністю здоровий і був допущений лікарями до виконання такого роду послуг.

Український союз об'єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення видав та зареєстрував в Міністерстві Юстиції України наступний документ: "ІНСТРУКЦІЯ Щодо Надання перукарських, манікюрних та педікюрнихпослуг". В даній інструкції особлива увага приділяється етичній стороні обслуговування клієнта. Пункт 1.4 даної інструкції свідчить " Підприємства і фізичні особи (виконавці) повинні забезпечити високу професійну етику обслуговування (культуру мови, доброзичливе ставлення до замовника, професійну грамотність, ознайомити замовника з вимогами нормативних документів, які належать до цих послуг). ". Не для кого не секрет, що часто рівень етики при обслуговуванні дуже далекий від положень даного припису. Однак, потрібно також визнати, що рівень етики обслуговування в Україні поступово зростає, що дає надію на те, що в недалекому майбутньому ми вийдемо на рівень, коли клієнт дійсно буде завжди правий.

Так на що ж слід звернути особливу увагу при організації роботи салону або студії?
Які вимоги пред'являти до персоналу салону краси?

Працівник салону, який надає послуги клієнтам, повинен мати спеціальну професійну освіту й атестацію відповідно до кваліфікації. Одна з обов'язкових вимог для майстра, який надає послуги, являється наявність документа, що підтверджує рівень майстерності (дипломів, атестатів, а також документа, який підтверджує знання техніки безпеки, правил обслуговування та санітарних норм). Тобто, якщо взяти майстра манікюру, він повинен знати правила виконання манікюрних робіт, правила санітарії та гігієни, призначення інструментів, прийоми користування ними та правила їх зберігання; правила обслуговування клієнтів та способи надання першої медичної допомоги.

Як робоче місце повинно відповідати вимогам безпеки?
На робочому місці повинні знаходитися інструменти та обладнання, відповідаючі правилам безпеки, виробничої санітарії, естетики та ергономіки, а також відповідати технології виконання заявлених послуг. Обладнання та інструменти, що ввійшли в «Перелік товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації», повинні мати сертифікат відповідності та використовуватися згідно вимогам організацій-виробників. Інструменти для манікюру і педикюру обов'язково повинні стерилізуватися, після чого повинні зберігатися в стерильних умовах.

Які вимоги пред'являються до косметичних та інших матеріалів?

Матеріали (косметичні та парфумерні препарати, матеріали для виконання процедур манікюру і педикюру) повинні мати сертифікат відповідності та використовуватися згідно з вимогами організацій-виробників, технології застосування і терміну придатності.

На які моменти при підготовці працівників салону слід звернути увагу ще?

Крім згаданих раніше документів, в наявності також повинні бути інструкції з пожежної безпеки та охорони праці.

Далі буде!

Немає коментарів:

Дописати коментар