пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

Тваринництво Чернігівщини під опікою Кернел.

Преса про "Кернел" чи то про "Дружбу".
Матеріал опублікований газетою"Відомості Чернігівщини"
(Прилуцький район Чернігівської області) 

Впроваждуємо кращий закордонний досвід.
Тваринництво Чернігівщини під опікою Кернел. 



Історично склалося так, що споконвіків Україна була аграрною країною. Ми вирощували та збирали величезні врожаї зернових. Не дарма ж іще на початку ХХ століття Україна по праву вважалася житницею Європи. Десятки доверху наповнених збіжжям кораблів ледь не щодня виходили із чорноморських портів. Не відставала і тваринницька галузь. М’ясні та молочні породи корів, свині, вівці були в кожному селянському господарстві. Однак змінилася політична ситуація, з’явилися колгоспи – і слава українців як аграріїв почала згасати. Проте останнім часом знаходяться люди і компанії, які повертають нашу державу на світові продуктові ринки. І не просто повертають, а роблять її по-справжньому конкурентоздатною.

За два десятиліття діяльності Компанія Кернел зуміла стати одним із найбільших агропромислових холдингів не тільки в Україні, але й на теренах сусідньої Росії. Сьогодні Компанія обробляє понад 400 тисяч орендованих земель. Її фахівці спромоглися створити повний виробничий цикл від вирощування сільськогосподарської продукції, до її збереження, переробки та експорту на міжнародні ринки . Продукція Компанії представлена такими відомими брендами як «Щедрий дар», «Стожар», «Чумак Домашня», «Чумак Золота». Кернел займає першу сходинку з експорту соняшникової олії та соняшникового шроту, який використовують у якості кормів для худоби. Тож Кернел не випадково визнано лідером агробізнесу України за підсумками 2012 року.

Не останнє місце у діяльності Компанії посідає і тваринництво. Зокрема, на 47 фермах, які розташовані у Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій, Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях, вирощується 24 тисячі голів худоби, із них 10 тисяч – дійна. Кернел у першій трійці вітчизняних агрокомпаній за кількістю поголів’я та середньодобовому валу молока. Зокрема, щодня Компанія здає понад 150 тонн цього продукту. Вже нинішнього року, за словами Керівника служби тваринництва Кернел Михайла Травецького, показники мають зрости до 6 тисяч літрів молока за рік на одну фуражну корову. Запорукою успіху стане обраний Компанією напрямок руху від кількості до якості.

– Можна збільшувати стадо до безкінечності, але не отримувати молока, – говорить Михайло Травецький. – Це не наш шлях. Зараз ми максимально покращуємо виробничі показники, роблячи акцент на сучасних технологіях, кормовій базі, генетиці. Ідеальне співвідношення цих трьох компонентів забезпечує максимальну продуктивність. На наступний рік заплановані значні інвестиції в ремонт низки ферм. Ми повністю відходимо від доїння у бачок, скрізь ставимо молокопроводи для того, щоб поліпшити якість молока, зменшити його бактеріальну забрудненість, вийти на вищу товарність. Розроблені у Кернел і програми профілактики інфекційних захворювань худоби.

Тваринники Компанії працюють з українськими породами корів – червоною молочною та чорно-рябою молочною. Але задля покращення показників використовують і сім’яний матеріал гольштинської породи.
У тваринницькій галузі Компанія створила близько тисячі робочих місць. А сам Михайло Травецький є справжнім фанатом своєї справи, ентузіастом, який не сидить в офісі в Києві, а чи не щодня відвідує якусь із ферм.

Влітку цього року Компанія Кернел розпочала свою діяльність на землях Чернігівщини, коли до складу Кернел увійшло тутешнє господарство Дружба - Нова. Відтак, чернігівські земельні угіддя та господарства Кернел знаходяться в Срібнянському, Борзнянському, Ніжинському, Прилуцькому, Талалаївському, Сосницькому, Ічнянському, Бобровицькому, Варвинському районах області.

З перших днів діяльності нового інвестора в регіоні спеціалісти Компанії, зокрема тваринники одразу ж приїхали сюди для того, щоб вивчити ситуацію і ввійти у курс справ.

– Це був просто жах! – поділився Михайло Олександрович. – Якщо говорити про тваринництво, то його фактично не існувало. Мільйонні збитки, здоров’я тварин у неналежному стані, абсолютно не продумана і не підготовлена кормова база, люди або не вміють, або не хочуть працювати. Ми прийняли господарство з дуже серйозними проблемами. Тут треба було все змінювати.

Чотири місяці не пройшли марно. Уже сформовано штат працівників, мета яких співпадає з цілями Компанії – шлях уперед до успіху та прогресу. Було чітко визначено, чого можна досягти на цих землях, у цих умовах і як реанімувати занедбану галузь. Зокрема, на землях Варвинщини вирощуватимуть молочну худобу, ремонтний молодняк, нетелей (вагітні телиці, які народжуватимуть уперше). Щоб результат відповідав очікуванням Компанії, повністю змінено структуру раціонів корів.

Якщо раніше тварин годували прілими, неякісними зерновідходами, то тепер стадо стовідсотково забезпечене фуражним зерном. До речі, на зиму Кернел заготовив для потреб тваринництва близько 200 тисяч тонн якісних кормів (130 тисяч кукурудзяного силосу та 70 тисяч сінажу із люцерни). Також вирахувано потребу у кормах на наступний рік. І навесні поля Варвинщини будуть засіяні необхідними для молочного стада культурами. Свідченням ефективності вжитих заходів є такі цифри: коли Компанія Кернел прийшла на молочні комплекси Дружба-Нова, тут надоювали близько 12 літрів молока з корови на добу, нині цей показник складає 15 літрів, а до Нового року, на переконання Михайла Травецького, зросте до 17.

 Слід наголосити, що реформаторські кроки Компанії були б даремними без кваліфікованого персоналу. Тож для працівників ферм Кернел на Варвинщині організовуються в середньому раз на три тижні майстер-класи та семінари, які проводять українські фахівці й консультанти з Європи і США.

Черговий навчальний захід відбувся 15 листопада. На Чернігівщину завітав консультант від компанії World Wide Sires (вона займається генетикою та штучним заплідненням корів) Джин Монфор. Разом із ним приїхали представники ТОВ «Українські ферми», котре є партнером американської компанії. Спочатку заокеанський фахівець провів семінар за участю керівництва Дружба-Нова, розповівши про напрацювання американської селекції, підготовку кормів, підрахунок тільності та дійності корів. Затим американський гість відвідав хутір Федоренків, де розміщується молочний комплекс «Варва», і молочно-товарну ферму в селі Каплинці Пирятинського району на Полтавщині. Він познайомився з персоналом, подивився на худобу і обладнання ферм.

– Я в Україні вже вчетверте, – розповів Джин Монфор. – Ви маєте потужний потенціал для розвитку молочного бізнесу. Кліматичні умови України дозволяють вирощувати будь-які кормові рослини. На мою думку, слід трохи змінити менеджмент, покращити генетику, проводити аналіз фуражів у лабораторії, і все це в комплексі дасть високу продуктивність. Тутешні ферми найкращі із усіх побачених мною на Чернігівщині. Тут запроваджуються найпрогресивніші програми. Люди працюють з ентузіазмом та натхненням. Вони дуже зацікавлені у результаті, розуміють те, що має бути зроблено. Гадаю, років за два-три тут багато чого зміниться.

Американський спеціаліст також провів семінар для рядового штату, відповівши на багато запитань і поділившись власним практичним досвідом, який у пана Монфора величезний, адже він усе своє життя присвятив тваринництву, а йому вже за 70!
Нині на молочному комплексі «Варва» вигодовують близько 500 голів корів, але їх кількість планується збільшити до 1200. Загалом же, на фермах Дружба-Нова буде щонайменше двохтисячне стадо.

Для того, аби заходи в галузі генетики принесли позитивні зміни, необхідно дочекатися другої генерації. Так стверджують фахівці. І на це йде близько п’яти років. Та кроки Кернел значно прискорять процес. На Варвинщину буде перевезено до 500 голів нетелей, які й стануть тією другою генерацією. Тож прогноз пана Монфора стає реальністю. У планах україно-російського аграрного гіганта – отримувати по 7-8 тисяч літрів молока з корови на рік.

На хуторі Федоренків коштом Кернел уже відремонтовано телятник. У 2014 році завершиться будівництво пологового блоку. Закуповується техніка для вирощування кормових культур. А прибутки Компанії – це і розвиток регіону, в якому вона працює.

- Я - оптиміст , - стверджує Михайло Травецкій . - І вірю в майбутнє галузі і майбутнє України. Протягом 20 років ми постійно чуємо про те, що Україна має величезний потенціал. А я закликаю всіх не слухати, а приступати до роботи і діяти. Тільки так потенціал стане реальністю. Ми можемо не тільки наздогнати , але навіть випередити не лише Європу, а й Америку. Для цього у нас є всі передумови. Сьогодні в процесі спілкування з американським колегою я зрозумів, що ми маємо достатньо знань та досвіду , а головне - рухаємося в правильному напрямку. Я можу з упевненістю сказати , що наступного року молочні господарства Дружба-Нова почнуть приносити прибуток , а через кілька років стануть першими на Чернігівщині»


примітка varva-news.blogspot.com
Газету "Відомості Чернігівщини" так і не вдалося розшукати.
Напевно ховаються в інформаційному просторі як і "Слово Варвинщини".
Єдине що відомо - "Відомості Чернігівщини" - колишній "Тиждень".
Не дивлячись на тираж, свого сайту, не мають - не комільфо... 

16 коментарів:

  1. "Свідченням ефективності вжитих заходів є такі цифри: коли Компанія Кернел прийшла на молочні комплекси Дружба-Нова, тут надоювали близько 12 літрів молока з корови на добу, нині цей показник складає 15 літрів, а до Нового року, на переконання Михайла Травецького, зросте до 17."
    Не соромно писати таку несенітницю, Зараз надої сягають мабуть аж літрів 9, або 8?

    ВідповістиВидалити
  2. Звичайно, що нісенітниця. Читав на іншому сайті, що "оптиміста" Травецького вже звільнено. Це правда?

    ВідповістиВидалити
  3. Говорять, що на більшості відділень Дружи-Нової скорочують тваринництво(Травецький розпродує поголів`я)? Це так?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Травецького ще не звільнено, а поголів'я розпродують швидкими темпами.

      Видалити
  4. Скоро і до Варвинського району доберуться всіх корів та свиней під ніж пустять - на мясокомбінати відправлять. Правда тільки працівники, яких повикидають на вулицю...... цю ковбасу не куплять бо грошей в них не буде.....

    ВідповістиВидалити
  5. Ці як монголо-татрське іго ведуть себе, а при Гайдаю КРИСИ тихенько тирили.Ми всі знаємо цих КРИС, які висмоктували соки з Гайдая.А взагалі "те же яйца - только в профиль".

    ВідповістиВидалити
  6. Остання новина: Травецький та Сомов міняють корів(наче хворих), на корів(наче здорових). Але ті корови(наче здорові) дуже нагадують кіз(і за надоями, і за вагою)

    ВідповістиВидалити
  7. Ой, а Малик і компанія святі були!?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та так, ті крали, а чим ці гірші за них? Залізна логіка...

      Видалити
  8. все ложь и вранье, сколько можно гадить, самим не противно, стыдно должно быть, займитесь делом, ни чего плохого на комплексе не происходит , а что по поводу обмена крс лучше сказать кто виновен в том что поголовье лейкозное , зарплату получали, а ни чего не делали, да ещё и сплетни распускаете , выже и Гайдая по миру пустили, он наверное тоже вам доверял, а за комплекс не надо переживать все будет хорошо, во всяком случае люди заняты делом и верят в то что делают.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та питання як раз і не в людях. Люди працюють та виконують свої обов'язки. Питання в тих кому вірять...

      Видалити
    2. Шановний Олександре Володимировиче! Ви чоловік новий в нашій компанії, але за той період, який ви працюєте на посаді заступника директора з тваринництві, в тваринництві Дружби-Нової, абсолютно нічого не змінилось на краще, лише навпаки(не треба брати до уваги лише комплекс Варви). Тому Вам краще не писати красномовні коментарі на сайті, а краще починати роботу, яка буде направлена на покращення стану справ в тваринництві, або з "чувством собственного достоинства" піти геть з цієї посади.

      Видалити
  9. Відбулося підведення результатів роботи тваринництва Кернел за 2013 рік. Дружба-Нова посідає одне з останніх місць серед підприємств які займаються тваринництвом. Скочуємся усе нижче та нижче...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А з чого б підійматися вгору? Галузі тваринництва ніхто з керівництва не приділяє уваги. Соромно говорити, але керівні кадри галузі частіше(практично кожного дня) відвідують розважальні заклади Варви та Прилук, аніж тваринницькі ферми. На деякі з них жодного разу ще не ступала нога горе-керівника-тваринника. Про які результати може йти мова...

      Видалити