четвер, 6 березня 2014 р.

Не лякати споживача, а працювати з ним чесно


 

 Редактору газети «Слово Варвинщини»  Зима Є.В.
                                                                      
Не лякати споживача, а працювати з ним чесно.

     В газеті «Слово Варвинщини» № 4 від 1 лютого 2014 року надрукована стаття «Родич «Таргана» - «Спрут -20-М» в якій іде мова про пристрої для блокування внутрішньої мережі водовідведення  в багатоповерхових будинках у споживачів які мають заборгованість.

     Своє бачення з цього питання і висловив у цій статті директор КП «Господар» Черняхович М.В. та наміри застосування такого обладнання в майбутній роботі з боржниками.
     Але відразу зазначу, що такі дії з блокування внутрішньої мережі водовідведення в багатоповерхових будинках є незаконними.
     І це підтверджує судова практика. Так за рішенням Варвинського районного суду від 25 грудня 2008 року по справі № 2-265/ 2008р. за позовом Остапця визнано протиправні дії КП «Господар» Варвинської селищної ради.
     Так і за рішенням Апеляційного суду  АР Крим  від 17 серпня 2010 року у справі № 22-ц-1145-Ф/10 визнав дії Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційне господарство м. Керчі» щодо відключення квартири від системи водовідведення незаконними. І зазначив, що відключати споживачів від системи водовідведення за наявності заборгованості за надані послуги законом не передбачено.   Верховний суд ухвалою від 21.04.2011 року залишив це рішення без змін.
     Закон України  «Про житлово-комунальні послуги», Закон України «Про питну воду та питне водопостачання», постанова Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення», наказ Мінжитлокомунгоспу від 27 червня 2008 року № 190 «Про затвердження Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», та і сам договір про надання послуг з централізованого водопостачання  і водовідведення не надають право виконавцю послуги здійснювати блокування внутрішньої мережі водовідведення в багатоповерхових будинках.
     Наявність у споживача заборгованості щодо оплати за водопостачання і водовідведення не є підставою і не надає право виконавцю послуги позбавити можливості користуватися послугою. 
     А дії з блокування (відключення, припинення, запирання), будь яким шляхом каналізації не лише незаконні, а і злочинні. Особи які вчинили ці дії залежно від шкоди несуть адміністративну або кримінальну відповідальність.
     Законодавством України передбачені дії комунальників у разі виникнення заборгованості у споживача. Це укладання із споживачем договору реструктуризації боргу або звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості.
     Звісно, своєю бездіяльністю посадові особи КП «Господар», довівши дебіторську заборгованість за ці послуги до 279 тис. грн. тепер намагаються залякати споживача своїм пристроєм. Але де були раніше. Чому своєчасно не укладали  договори про надання послуг з водопостачання і водовідведення, чому не укладали договори реструктуризації боргу, чому не направляли до суду позовні заяви про стягнення заборгованості.
     Тож не потрібно тепер лякати споживача а потрібно працювати чесно, відкрито.
     А що ж  робити споживачу вразі виявлення припинення послуги водовідведення. Негайно повідомити до відділу міліції і по прибутті працівників міліції вимагати складання протоколу огляду місця події. Звертатися до прокурора в зв’язку з протиправними діями комунальників. І в решті звертатися до суду про визнання протиправних дій і відшкодування моральної шкоди.
           
3 березня 2014 року.
Голова Варвинської районної громадської організації «За права споживачів»

                                                                                                           В.П.Остапець

Немає коментарів:

Дописати коментар