вівторок, 13 травня 2014 р.

Вже завтра плата за сміття може зрости майже вдвічі.

 Вже завтра плата за сміття може зрости майже вдвічі.
         Сьогодні, 13 травня 2014 року о 14:00 відбудеться засідання виконавчого комітету Варвинської селищної ради. Серед питань порядку денного буде розглядатися й питання встановлення місцевих, селищних норм утворення твердих побутових відходів. Це рішення буде прийматися як регуляторний акт. Проект даного регуляторного акту був опублікований Варвинським селищним головою в газеті «Слово Варвинщини» від 05 квітня 2014 року. Протягом місяця селищна рада приймала зауваження та пропозиції з приводу цього проекту. На скільки мені відомо таких було аж два.

      В кожного читача виникне запитання, так а в чому предмет допису, в чому сенс? Справа в тому, що згідно пункту 8 Правил надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, якщо не затверджені місцеві норми утворення ТПВ використовуються мінімальні державні норми. На сьогоднішній момент у Варві комунальним підприємством використовуються норми для багатоквартирних будинків одна людина на добу продукує 3,56 літра(одиниця об’єму) або 0,77 кг; а в приватному секторі без центральної каналізації 4,03 літра на людину за добу, або 1,45 кг, та за наявністю центральної каналізації 3,94 літра, або 1,26 кг на одну людину за добу. Натомість КП «Господар» пропонує затвердити норми на рівні: для багатоквартирних будинків з опалюванням твердим паливом (хоча в нас таких немає, але так вони його назвали):1,05 кг або 7 літрів на одну людину за добу, для приватного сектору з каналізацією, але на дровах 1,46 кг, або 9 літрів; та без каналізації та з опаленням на дровах 1,5 кг або 9 літрів на добу на одну людину. Як ми можемо бачити, окрім того, що норму в одиницях об’єму збільшено приблизно вдвічі, так ще й норми застосовані не за призначенням. У разі якщо даний регуляторний акт буде прийнято, то відповідно вартість послуги з вивезення твердих побутових відходів для споживачів виросте в 1,5-2 рази. Деякі свої зауваження з приводу розрахунків норм утворення я висловив письмово в депутатському запиті від 05 травня 2014 року, де я вказував на недоліки в розрахунку норм та просив провести громадські слухання з цього питання, адже воно стосується всіх мешканців і є певним чином доленосним. Але мені натомість селищний голова порекомендувала самому ініціювати ті громадські слухання. І незважаючи на недоліки, проект регуляторного акту винесено на розгляд виконкому.
      Таким чином, як завжди в нас буває, наше народонасєлєніє, бо громадою назвати важко, разом з депутатами, яких як каже більшість, вони не обирали, прокинуться як клюне півник, тобто після того як принесуть платіжки на сміття, але вже тоді буде запізно й кожен мовчки підігнувши плечі буде платити стільки, скільки скажуть.

13.05.2014


Депутат Варвинської селищної ради                                                                  Павленко Дмитро


П.С. Як нам стало відомо з джерел у селищній раді на засіданні виконкому 13
травня було відхилено проект регуляторного акту з затвердження місцевих норм утворення твердих побутових відходів. Про прийняте рішення повідомимо окремо.

Немає коментарів:

Дописати коментар