пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Що робити?

        10 липня 2014 року о 16 годині в залі засідань Варвинської районної ради було проведено відкрите засідання робочої комісії Варвинської РДА з розгляду звернення громадян. Головувала на засіданні Доля Л. В. Засідання комісії було зібрано для розгляду звернення Варвинського селищного голови та КП «Господар» про перевірку підприємства та накладання штрафних санкцій у зв’язку з цією перевіркою; звернення мешканця Остапця Володимира Павловича щодо рішення виконкому Варвинської селищної ради про полив городів та про штрафні санкції стосовно комунального підприємства.

          Головуюча розпочала засідання окресливши в двох словах теперішню проблему КП «Господар», а саме зобов’язання підприємства зробити перерахунки за надані послуги та повернути споживачам в рахунок майбутніх платежів близько 300 000 гривень незаконно нарахованих за послуги, та заплатити штраф в такому ж розмірі за такі незаконні дії. Головуюча запросила до слова селищного голову, щоб та якось прокоментувала ситуацію, що склалася. Дослівно передавати цей виступ не зможу та і не буду, зводилося все у виступі до таких тез як: я не знала; я ж не економіст; я думала, що перерахувати оплату за послуги це просто зменшити, а не перерахувати на користь споживачів незаконно нараховані кошти; і взагалі нє вінаватая я.
          Після закінчення виступу Саверської-Лихошви слово взяла помічник прокурора Пуць Т.М. Вона почала роз’яснювати ситуацію та юридичні терміни. Буквально на 5-10 хвилині розмови, Валентина Василівна піднявшись з місця зі словами «Петро Іванович ми пішли» разом з директором та головним інженером КП «Господар» покинули залу. Всі присутні були неприємно здивовані та обурені таким зухвальством та нахабством. Пізніше Любов Вікторівна пояснювала, що ця молода команда, взагалі, не збиралася з’являтися на засідання комісії, і лише після того як голова адміністрації повідомила, що в такому разі комісія прийде до Вас, лише тоді Саверська та компанія з’явилися на розгляд їх же ж заяви.
         Зала пережила демарш селищного голови та продовжила розгляд питань, після цього акценти обговорення змістилися з селищної ради та комунального підприємства на районну прокуратуру. Депутат районної ради Гезердава В.В. довгий час пояснював помічнику прокурора стосовно і поливу городів і перерахунку незаконно нарахованої вартості послуг, що в прокурора є власна ініціатива, що і прописано в законі про прокуратуру, і він мав реагувати на початку вчинення правопорушень і не чекати ніяких звернень, а та вперто розмірковувала, що прокуратура реагує тільки на письмові звернення та ще й за наявності копій попередніх звернень до компетентних органів з того чи іншого питання, та відповідей на ті звернення, а якщо вам не подобається позиція прокуратури, то її дії ви можете оскаржити до суду. Чесно кажучи слухаючи та бачачи цю, по суті, перепалку, і те як себе поводила помічник прокурора, зверхньо та самовпевнено, я ще більше почав розуміти той вчинок Сашка Білого. Виникає запитання для чого існує прокуратура, якій надано повноваження, а вона їх не виконує, при цьому тикаючи громадянам, що вони зобов’язані знати та виконувати закони, та відсилаючи громадян до суду, йдіть розбиратися там. Особисто в мене виникала одна емоція -  огида, більше ніякої.
       Потім слово взяв інший заявник Остапець Володимир Павлович. Він почав здалеку, з передісторії проблеми штрафних санкцій, про те як він як голова громадської організації вже більше року звертався з приводу всіх цих проблем до селищної ради, РДА та до всіх можливих органів в області. Питання не вирішувалося, комунальне підприємство самовпевнено заявляло про те, що нічого їх не зобов’язує щось там перераховувати як стосовно водопостачання та водовідведення, так і стосовно вивезення сміття та обслуговування будинків та споруд. Він також заявив, що вважає винними в ситуації, що склалася селищного голову та директора підприємства, які про все знали і свідомо доводили підприємство до банкрутства. Потім черга в його виступі дійшла і до бездіяльності прокуратури. Помічник прокурора продовжувала зверхньо читати свої мантри до тих пір, поки Володимир Павлович не заявив, що прокуратура краде воду  у нас споживачів, бо не зареєстрована як споживач, але послуги споживає, і в нього є докази цього. Після цього помічник прокурора затихла і до кінця засідання сиділа мовчки. Мабуть, це основна причина бездіяльності прокуратури стосовно всіх незаконних дій комунального підприємства, бо вода «на шару», за рахунок нас, громадян, а ви -  виконуйте закони.
         Перепалки втомили всіх, час затягувався, і голова РДА змушена була поставити питання перед присутніми, а що ж робити, все зрозуміло, що є посадові особи, є порушення є з’ясування взаємин з прокуратурою, органами та підприємством, але ж що робити зі штрафом? Перерахунок незаконно нарахованих коштів необхідно зробити однозначно, а що необхідно для того щоб уникнути штрафу, адже порушення очевидне, хоча не для всіх. Була виказана думка, що винуватці покинули засідання та свідомо відмовилися хоч від якоїсь участі у цьому процесі перекладаючи проблему на РДА. Тому і голова РДА і голова районної ради висловили логічну пропозицію залучити до цього селищну раду, і саме вона, перш за все, як відповідний орган місцевого самоврядування має приймати рішення вчиняти якісь дії, звертатися до відповідних органів, уряду тощо. Алеж при цьому винуватці подій, взагалі, не визнають своєї вини, для них це якась змова, чи чиїсь злі проіскі.
        Питання поливу городів на фоні штрафних санкцій трохи загубилося. Його вирішення чекають сьогодні на засіданні виконкому. От так майже 2 години відбувалося от таке обговорення. Як вирішиться питання штрафних санкцій на сьогодні невідомо, але зрозуміло одне, винні мають бути покарані, а громадськість разом з депутатським корпусом повинна вже зараз включитися у вирішення даного питання, а в подальшому починати цікавитися своїми ж проблемами та контролювати владу у всіх її діях.

Депутат селищної ради                                                                                Павленко Дмитро

     

Немає коментарів:

Дописати коментар