пʼятницю, 15 травня 2015 р.

Зло непереможне, або хто покриває корупцію.



 Більше року пройшло від перемоги Революції гідності, а діюча коаліція у складі «Народного фронту», «Самопомочі», «Блоку Порошенка», Радикальної партії Ляшка та інших політичних сил на чолі з урядом Арсенія Яценюка так і не спромоглася на кардинальні зміни в державі.

Ситуація до болю починає нагадувати період після Помаранчевої революції, коли сподівання народу на інше життя були зраджені. Революція гідності була в тому числі революцією проти корупції. Але уряд Яценюка та його політичних союзників із коаліції, схоже, вирішив проігнорувати цю та багато інших вимог людей, які проливали кров задля повалення кримінального режиму Януковича і побудови нової держави. Старі корупційні схеми часів Януковича успішно діють за нових умов, а жоден корупціонер високого рівня за 15 місяців так і не сів до в’язниці.
Розроблені системні ключові антиолігархічні закони, на жаль, не хоче ухвалювати нинішня коаліція. Не може бути процвітаючої країни, заможного суспільства, міцної армії, якщо в державі панує корупція, яку ще й покривають у вищих ешелонах влади. І єдиним ефективним показником боротьби з цим явищем є реальні судові вироки та терміни ув’язнення для корупціонерів. Треба чітко усвідомлювати, що корупція має бути знищена. Це – внутрішній ворог України, союзник російського агресора. Найбільш ганебним у цій ситуації є те, що окремі народні депутати покривають корупцію в чинному уряді, демонструючи тотальний саботаж розслідуванню фактів зловживань в Кабміні Яценюка.
Складається враження, що Революція гідності нічому їх не навчила і не змінила. У будь-якій європейській країні прем’єр-міністр після звинувачень про корупцію сам би пішов у відставку. Але в нас відбуваються зовсім інші речі, коли прем’єр-міністр разом з коаліцією намагаються не допустити розслідування фактів корупції, блокуючи створення повноцінної ТСК в парламенті. Замість того, щоб збити градус суспільної напруги, створюють робочу групу практично без реальних повноважень, яку ігнорують міністри і високі чиновники коаліції.
Мало того, злякавшись оголошення Олегом Осуховським нової інформації про корупцію в чинному уряді, його просто змістили з посади. Рішення про переобрання голови депутатської комісії, яка вивчає інформацію про багатомільярдну корупцію в урядах Азарова та Яценюка, було ухвалено після того, як Олег Осуховський повідомив, що, крім оприлюднених екс-головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком фактів про корупцію, з'явилась інформація про багатомільярдні зловживання керівництва Міністерства аграрної політики, яке за квотою партії «Самопоміч» очолює Олексій Павленко.
Якщо представники «Народного фронту» та їх союзники у парламенті впевнені, що інформація про корумпованість уряду недостовірна, то чому ж вони з таким завзяттям блокують роботу комісії? Адже розкриття цієї справи та притягнення до відповідальності найвищих посадових осіб держави буде показником реальної боротьби з корупцію в Україні чи її відсутності. На даний момент відбувається саботаж. І режисери цього дійства під проводом персонального адвоката уряду, народного депутата від «Народного фронту» Антона Геращенка, зробили все, аби з парламентської трибуни не прозвучала правда про зловживання в уряді Яценюка.
Саме через боязнь того, що українці можуть почути правду, більшість членів групи вимагали робити засідання закритими, забороняючи присутність на них журналістів, проти чого активно виступав Олег Осуховський. Незважаючи на численні факти порушень, ні міністр фінансів Наталія Яресько, ні представники Мінфіну не з'явилися на засідання комісії. Ось як урядовці в поті чола «боряться» з корупцією!
Вже зараз в аграрній галузі зафіксовано збитки в Державній продовольчо-зерновій корпорації в сумі майже 700 млн грн, з них 529,9 млн грн – кошти за непоставлену продукцію. Крім того, комісія виявила закупівлю 55 тис. т. кукурудзи за завищеною ціною, що призвело до збитку у 852 тис дол.; зменшення ціни кукурудзи з 400$ до 300$ за тонну в китайському контракті без погодження з урядом, внаслідок чого втрати за 13 років контракту можуть становити 4-5 млрд дол.; кредитування приватних компаній (більше 160 млн грн.), до яких причетні сьогоднішні менеджери ДПЗКУ.
Таким чином, є всі підстави стверджувати, що сьогоднішнє керівництво аграрної галузі свідомо доводить Державну продовольчо-зернову корпорацію до банкрутства. Головна мета цього – підготувати державні підприємства до приватизації. Олег Осуховський також навів інші факти зловживань, які вдалося зафіксувати за час його головування в робочій групі. З його слів, в енергетичному секторі підтвердилася інформація про корупцію та виявлено нові зловживання. Зокрема, в «Укргазвидобуванні» зафіксовано збитки на суму 358 млн грн, які підтверджує і Гордієнко, і Держфінінспекція. В «Укртрансгазі», крім задекларованих Гордієнком порушень на 219 млн грн, додатково виявлено зловживання ще на 151 млн грн, а загалом на 370 млн грн.
У «Енергоатомі» триває перевірка, але вже з'ясовано, що зловживання там можуть сягнути суми 1, 5 млрд грн, яка так само не входить до заявлених Гордієнком. Левова частина порушень у галузі транспорту та зв'язку припадає на січень-вересень 2014 року – в основному на період діяльности уряду Яценюка.
Щодо «Укрзалізниці» – це надання безпідставних пільг, що призвело до збитків державі у сумі 295,7 млн грн., щодо «Укрзалізничпостачу» – це порушення тендерних процедур на 300 млн. грн., щодо «Укрпошти» – нецільове використання кредитних коштів, в сумі 112,6 млн грн., щодо «Украероруху» – 60,4 млн грн.
Цифри вражають. Невже задля того українці боролися з бандитським режимом Януковича, віддавали свої життя, щоб в країні знову нічого не змінилося? Щоб замість боротьби з корупцією ми знову спостерігали її «кришування»? Щоб чільні особи режиму Януковича не понесли заслуженого покарання, а олігархи продовжували наживатися за рахунок українців?
За оцінками експертів, Янукович і його банда за 4 роки вкрали більше 70 мільярдів доларів, а до державного бюджету повернуто лише 5 тисяч гривень! У Грузії посадили у в’язницю 400 держслужбовців-корупціонерів високого рангу, а в нас – жодного. Ось такі факти.
Скільки можна обдурювати народ байками про реформи і боротьбу з корупцією, Арсене Петровичу? Адже люди бачать, що корупція й надалі цвіте і пахне під час вашого прем’єрства, а реформ так і не видно. Де ж ті посаджені представником вашої партії «Народний фронт» фейсбук-міністром Арсеном Аваковим корупціонери, де розкриті корупційні схеми, заарештовані банківські рахунки, повернуті кошти в бюджет, прозорі умови для бізнесу та інвесторів?
В уряду Арсенія Яценюка немає політичної волі, вміння та бажання здійснювати рішучі перетворення в державі, знищувати олігархічну корумповану систему, а є радше прагнення очолити корупційні схеми своїх попередників. І в цьому бажанні парламентська коаліція, судячи з її дій, є його союзником.

Немає коментарів:

Дописати коментар