неділю, 19 липня 2015 р.

Ми знайшли людей, які точно мають знати, хто керував установкою «Бук» — ...




Британський дослідницький проект Bellingcat упродовж року проводив власне розслідування обставин катастрофи малайзійського Боїнга над Донбасом. Група журналістів та експертів з різних країн вивчали усі повідомлення, фотографії та дописи у соціальних мережах, пов’язаних із переміщенням «Буку», з якого могли збити літак та транспортуванням російської військової техніки на територію України. В інтерв’ю Громадському засновник Bellingcat Еліот Хіггінс розказав про факти, які вже вдалося встановити дослідникам завдяки соцмережам та супутниковим знімкам, а також про те, яку інформацію стосовно збитого літака сфальсифікувала Росія.
Що вже вдалося з’ясувати розслідуванню Bellingcat? Що і досі лишається невідомим?
Нам вдалося відслідкувати шлях зенітної установки «Бук», бо існують відео та фотографії з регіону. Усіх їх можна відслідкувати за місцем і часом зйомки: географічне розміщення, тінь - все це допомагає. Також нам вдалося знайти дописи місцевих мешканців у соціальних мережах, де вони пишуть: «Щойно установка «Бук» проїздила повз». Все це ідеально вписується у ті часові рамки, які нам вдалося отримати із відео та фото. У нас також були аудіозаписи СБУ, де розмовляють про транспортування "Бука", що також підтверджує наші розрахунки часу. Раз за разом нові факти підтверджували наші висновки. Пізніше ми помітили, що на одній фотографії можна помітити маркування та пошкодження на зенітній установці, які абсолютно співпадають із «Буком», що був помічений на території Росії 23-25 червня у складі конвою. Ми звірили їх з усіма іншими «Буками», які змогли знайти, але ніде не збіглося, крім цієї конкретної установки, яка переміщалася з 53-ї бригади поблизу Курська, від 23 червня до 25-го. І нам це відомо, бо люди фіксували його переміщення: викладали відео на ютуб тощо. Ми знайшли ті відео, знайшли місце зйомки кожного і так відтворили шлях переміщення аж до кордону з Україною.
Ми також знайшли близько 200 профілів російських солдатів із цієї бригади у соціальних мережах, так нам вдалося зрозуміти, хто є у бригаді, хто командири. Всю цю інформацію протягом останніх 6 місяців ми передавали нідерландським слідчим.
Чи вдалося точно відслідкувати переміщення «Буку», зокрема після того як літак був збитий?
Кожен «Бук» має певні позначки. Ми досліджували їх і з’ясували, що один з російських ідеально підходить під наші описи. Маркування не завжди наноситься ідентично, але ці абсолютно збігалися. Навіть обгорілий метал над вихлопною трубою був таким же, також там була випадкова пляма фарби, яка знаходилася на тому ж місці.
Ми ж знайшли відео з російської сторони, де цей самий «Бук» переміщується, воно записане на автореєстратор, які так популярні в Росії та Україні. Через це на деяких відео видно номерні знаки. Вони вказують, до якого військового округу він належить. Потім ми вивчили пости в соціальних мережах від солдатів цього регіону, цього військового округу, і виявили свідчення, як цей "Бук" у супроводі конвою пересувається у цьому регіоні власне по фотографіях із цими солдатами.
Чи означає це, що можна конкретно встановити, хто саме керував «Буком» і запускав ракету?
Ми не можемо сказати хто точно, але, дослідивши інформацію про всіх причетних, можемо з упевненістю сказати : «Ці люди точно мають знати, хто це був». Ми також можемо точно визначити, хто був у конвої, хто командував цими людьми. І це потенційні відповідальні. Цю інформацію ми передаємо поліції, пояснивши її значення і пояснивши, із ким потрібно говорити, якщо Росія це дозволить.
Які джерела інформації ви використовуєте у своєму розслідуванні? Це інформація із відкритого доступу чи у вас також є інші джерела?
Найбільшу кількість інформації ми отримуємо онлайн, із дописів із соціальних мереж, повідомлень від людей. Поліція зазвичай не використовує такі джерела інформації, бо вона не обмежена у бюджеті та ресурсах, мені ж довелося знайти спосіб якомога ефективніше використати те, що я мав. Кожен пост, кожен невеликий фрагмент фотографії може містити в собі важливу інформацію. Поліція ніколи не змушена була працювати у таких рамках, тому не підходила до цього креативно.
Як щодо супутникових знімків? Що саме вони допомогли встановити?
21 липня Міністерство оборони РФ провело прес-конференцію щодо МН17. Там вони запропонували 4 пояснення подій. Кожне з них було спростоване: вони виявилися або помилкою, або відвертою брехнею. Брехали вони саме про супутникові знімки, де нібито були зображені українські «Буки». Один із них був на базі 1428 і вони мали світлини від 14 до 17 липня. Згідно з їхніми заявами, 14-го він там був, а 17-го - ні. Ми хотіли переконатися, що знімки правильні, тож звернулися до компанії DigitalGlobe, яка продає супутникові зображення та карти, купили у них матеріал за 17 липня. Вони не завжди наявні, та нам просто пощастило. Цікаво, що зроблені знімки були за 36 хвилин до російських, тож відмінностей не мало би бути, натомість там відсутні здоровезні шматки рослинних насаджень, український "Бук" нікуди звідти не подівся насправді. Дуже легко перевірити зображення також і на Google Earth, там можна рухатися назад у часі, і хоча російські зображення не були схожими на зображення від липня, вони були такими ж, як знімки, опубліковані Гуглом у червні. У нас є причини вірити, що вони були зроблені між 31 травня і 16 червня, це був навіть і близько не липень. Ми також знайшли місцевих солдатів, які фотографувалися з тим самим «Буком» у серпні. У нього була здоровезна діра збоку, трухлява гума, він був неробочим. За супутниковими даними він тижнями не рухався із травня. Той факт, що росіянам вдалося показати зображення, де він нібито зник з місця парковки... нам на 100% відомо, що вони неправильно датовані, існує серйозна можливість, що вони відредагували зображення, аби вдати, що «Бук» рухався. Після цього постає питання: вони сфабрикували доказ, пов’язаний зі смертю 298 людей. Чи надали вони цей доказ поліцейському розслідуванню? Бо якщо так, вони намагаються перешкодити правосуддю.
Зрозуміло, що інформація із соціальних мереж є незвичним джерелом для поліції. Але чому західні держави не опублікували супутникові знімки?
На жаль, ніхто не звернув увагу на те, що український уряд опублікував той знімок. По-перше, вони зробили помилку, сказавши, що отримали його від західних союзників, натомість потрібно було сказати: ось зображення із DigitalGlobe, ось його номер у каталозі, можете перевірити. Російський уряд одразу сказав, що то брехня. Зауважте, вони знову збрехали, заперечуючи дати знімків. Також при конвертації росіяни зробили помилку: підміна кольорів. На цих знімках, наприклад, об'єкти з червоним дахом, хоча насправді дах блакитний. Ми були першими, хто купив правдиве зображення, та як виявилося, хтось також зробив це для України.
Наскільки тісно ви співпрацюєте з нідерландським слідством? У своїх інтерв'ю ви зауважували, що можете навіть назвати конкретні імена тих, хто був у конвої, який супроводжував цей "Бук".
Так, ми маємо імена супроводжуючих, імена водіїв, які могли доправляти його з Росії до України. Ми не можемо сказати точно : «Ось ця конкретна людина вела його на території Росії», але ми можемо точно сказати : «Ось ця група людей, яка може точно може знати, хто вів у конкретний час». Щодо співпраці з поліцією: я двічі давав свідчення. Першого разу вони мали багато питань щодо процесу отримання інформації, методів, які ми використовуємо, це було минулого року ближче до жовтня. Подібні розслідування нові для всіх. Багато неурядових організацій, таких як Human Rights Watch і Amnesty International користувалися цим, але для поліції та урядів це нові методи. Але питання також у тому, що разом із цією жахливою трагедією вони отримали купу доказів із нових джерел, і поліція змушена перевірити кожну деталь, зробити все ідеально, бо якщо допустити помилку, це не лише нашкодить справі, а і усім майбутнім справам, які користуватимуться подібними матеріалами. Якщо ж усе зроблять правильно, то покажуть, як поліція може скористатися абсолютно новим способом отримувати докази.
Чи вдалося слідству, на вашу думку, просунутись уперед саме завдяки ваші розслідувальній роботі?
Я почув багато питань «Як ви дістали цю інформацію?», побачив великий інтерес до методів дослідження. Проявляють великий інтерес саме до способів отримання цієї інформації.
Чи вдалось вам якось зафіксувати, підтвердити, що "Бук" повернувся назад до Росії?
Остання його поява відбулася на відео в Луганську, опублікованому міністром внутрішніх справ України 18 липня. Там він їхав до російського кордону. Це, по суті, остання його поява. Також є аудіофайл СБУ, де можна почути, як люди говорять про поїздку до кордону. Повідомлень у соціальних медіа немає, та частково це через те, що вони могли їхати близько 4-ї ранку. І так пощастило, що хтось зафільмував це.
Це веде до питання: що досі в цій історії залишається нез'ясованим, невідомим, недоведеним?
Із моїх власних джерел (я не поліція), досі точно невідомо, в який час «Бук» в'їхав на територію України і яким маршрутом рухався. Чи був він один? Бо є свідчення про кілька зенітних установок. Також цікаво, що трапилось із ним далі, по дорозі до кордону. Скоріш за все, такий дивний маршрут був через те, що вони спочатку намагалися його заховати на території України, а вже потім вирішили вивозити. Досі багато невідомо.
Як щодо місця запуску? Були спекуляції з російського боку про те, що запуск відбувся біля села Зарощинське.
По суті, це ще одна брехня. Росіяни на прес-конференції від 21 липня презентували зображення із пустим полем, де наступного дня ніби з’явилися два «Буки». Ми дослідили їх, але вони також не збігаються за датою. Виглядає так, ніби це старіші зображення.
Ми опублікували звіт на 42 сторінки англійською та російською, де дуже детально дослідили всі докази, пости соціальних медіа, повідомлення ЗМІ. Все навколо того місця контролюється сепаратистами станом на 17 липня. Журналісти опитували людей із Зарощинського, та вони заявляють, що не бачили жодних зенітних установок чи "Буків". Також потрібно зважати, що люди там мають доступ до соціальних мереж. Люди публікують подібні речі і це створює характерну інформаційну сітку навколо події. Нічого подібного там не відбулося. Це дуже дивно, бо хоча б одна людина мала би щось опублікувати, якби це дійсно сталося. Це ще один випадок, коли росіяни роблять якусь заяву щодо МН17 і вона виявляється брехнею.
Чи є припущення щодо того, звідки міг відбутися запуск?
За два кілометри від Сніжного є блокпост, поруч із ним поле, і якщо подивитися на нього на супутникових знімках, можна помітити вм'ятини на траві, а також місцевий фермер давав свідчення про те, що трава там горіла. Декілька тижнів тому розслідувальна група поїхала туди, аби взяти зразки. Тож здається, що це було місце запуску. Місцеві обговорювали це у соціальних медіа тоді, пізніше опитані мешканці говорили, що це саме те місце. Багато доказів свідчить про це.
На північ від цього місця місцевий житель зробив фотознімок, де видно як вгору підіймається лінія диму. Ми знайшли точне місце, де він був зроблений, зрозуміли, звідки йшов дим. Усе це привело нас до того ж поля. Також є супутникова інформація від США, що по суті відслідковує сигнал від «Бука» до ракети, слідкуючи за переміщенням. Коли це вперше опублікували, ніхто не зміг зрозуміти, що там було зображено і куди веде лінія через погану якість зображення, та 9 місяців по тому ми розшифрували знімок і знову ж таки, ця лінія веде дуже близько до того поля. Але тут знову починаються проблеми з подачею інформації урядами тих чи інших країн, вони часто не розуміють, як інформацію сприймають сучасні люди. Потрібно бути набагато чіткішими і надавати прозору інформацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар