пʼятницю, 17 липня 2015 р.

За підсумками першого робочого засідання Громадської ради.



      У четвер 02 липня відбулося засідання Громадської ради. Це було перше робоче засідання новообраного дорадчого органу. Як і було оприлюднено в районній газеті порядок денний складало кілька питань, а саме:
1.       Організаційне питання роботи ради
2.       Реформування органів місцевого самоврядування, об’єднання громад.
3.       Хід виконання в районі ЗУ «Про очищення влади».
4.       Собівартість газу добутого в межах Варвинського району, та вплив її на формування кінцевої ціни на газ для населення.

      Скажу відразу, що я змушений був залишити залу у справах, тому не був свідком розгляду двох останніх питань порядку денного, і стосовно них не можу нічого повідомити, сподіваюся пізніше Громадська рада оприлюднить своє рішення. А от стосовно двох інших питань дещо сказати необхідно.
     Перше питання передбачало затвердження регламенту роботи ради та плану роботи на цей рік, і особливо цікавого в собі не несло. План роботи ради також має бути оприлюднений, тому будемо слідкувати за офіційними повідомленнями РДА.
    Друге питання зайняло майже півтори години, і його обговорення було більш ніж жарким. Спочатку виступила голова РДА і знову як на багатьох зібраннях з децентралізації почала розповідати про вимоги методики формування спроможних громад, а потім почалися запитання та виступи як членів громадської ради так і інших присутніх. І в цьому багато хвилинному процесі тон задали гнідинчани, які теж відвідали засідання. Я трохи відволічуся від самого засідання та нагадаю читачам хронологію подій, щоб було зрозуміло про що йшла дискусія, якщо її можна так назвати.
    Почалося питання децентралізації в районі у 2015 році із моменту створення робочих груп з формування перспективного плану об’єднання спроможних громад. Так 20 квітня 2015 року розпорядженням голови Чернігівської ОДА № 172 було створено обласну робочу групу з формування перспективного плану об’єднання громад. Цим же ж розпорядженням, голів районних адміністрацій зобов’язано створити відповідні робочі групи в районах. 08 травня 2015 року розпорядженням голови РДА № 64 було створено районну робочу групу з формування перспективного плану об’єднання громад. Районна робоча група перше засідання провела 12 травня, на якому вирішила питання перспективного плану об’єднання громад винести на розгляд асоціації місцевих рад району. На засіданні асоціації 14 травня було прийнято рішення рекомендувати робочій групі прийняти пропозицію з об’єднання громад району в 5 громад. Дані рекомендації були підтримані 19 травня 2015 року на засіданні робочої групи. Про що всі могли почитати в пресі, і на даному ресурсі також.
      А потім почалися мутки. Бо інакше це не назвеш. 02 червня голова РДА Доля Л.В. вносить зміни до розпорядження про створення робочої групи, та вводить до її складу обласних депутатів Кульбако В.Д., Зуба В.О. та Гайдая С.А. Вже через день дана робоча група знову проводить своє засідання, на якому вирішили дане питання обговорити з жителями громад. Потім був феєричний тиждень подорожей по селах району. Незрозуміло, на що сподівалися рєбята з високих кабінетів, але феєрія була хіба що в Дащенках чи Брагінцях, де ніхто ні в чому особливо не розбирався, та й участь в обговореннях брало  10-15 чоловік. А у Світличному, Гнідинцях та Варві ніякої феєрії не вийшло, було від простого несприйняття до повної зневаги (як в Гнідинцях). Але чиновники як  мантри торочили: нам треба вижити, тому потрібно об’єднатися в одну громаду. В громадах це не сприймалося, але частину сільських голів «переконали», про селищного я мовчу. Вже пізніше стало зрозуміло остаточно, що оте «нам треба вижити» чиновники говорили про себе та свої посади, так їм треба вижити, бо за умови реформування 80 % теперішніх чиновників з адміністрації може втратити роботу, але коли буде одна громада, ті ж самі 80 % мають надію просто замінити таблички на дверях кабінетів.
    А потім було і четверте засідання робочої групи 11 червня 2015 року. На це засідання прибула важка артилерія – Віктор Дмитрович Кульбако. Як результат – на території району одна громада (в перспективному плані області). За дане рішення проголосувала і робоча група, яка до речі складається відсотків на 75 з районних чиновників, решта сільські голови. Основним аргументом цієї чиновницької вакханалії було те, що «методика вимагає», позиції громад ніхто враховувати не збирався. Але ці балачки звучали до рішення обласної ради про схвалення перспективного плану, де в Срібному 4 громади, у прилучан – 6, виявляється в них методика не діє, і в області теж. До речі в Віктора Дмитровича також потреба збігалася з районними чиновниками, треба ж край зберегти ветеринарну мережу, штат, тому подібне. А інакше де ж взяти 25000 грн. в місяць, як повідомила СБУ.
    От так все відбувалося, і в перспективному плані області на території Варвинського району одна громада.
   Саме на цьому ґрунті і почалося обговорення цього питання на засіданні Громадської ради. Гості з Гнідинець добре були обізнані на відміну від багатьох присутніх і членів Громадської ради. Тепер кожен читач розуміючи передісторію цього питання може оцінити всі за і проти, а аргументів як в гнідинчан так і в інших присутніх було більше ніж. Долі Л.В., яка доповідала про реформу, прийшлося почути на власний рахунок багато чого. Відповідей на запитання вона практично не давала, говорила якимись заготовками. Вчитель з Гнідинець, повідомила присутніх, що не так давно сесія сільської ради на прохання адміністрації прийняла рішення про виділення коштів до районного бюджету на зарплату для освітян району, після чого вчителі у Варві отримали по 80 % зарплати, а сільські вчителі в тому числі і гнідинчани не отримали нічого. Доля виправдовувалася, що то не вона розподіляла ті кошти, а відділ освіти, а гнідинчани говорили що їм повідомили інакше, і що буде із сільськими коштами після об’єднання, коли за теперішніх умов сільчан просто «кидають», а що буде після об’єднання? Слухаючи цю перепалку як і багато інших в той день в тій залі, я продовжую дивуватися та жахатися від ступені відстороненості чиновників від дійсності. Інопланетяни. Саме такими вони хочуть бути, вони марять задзеркаллям, незважаючи ні на що. Брехня вже настільки проникла в молекули їхнього організму, що вони не можуть не брехати. Що вони роблять вдома, як спілкуються із рідними? Я не розумію. А стосовно коштів та ж історія. Розпорядником коштів районного бюджету є голова РДА, та ще й кошти, які не передбачено рішеннями районної ради, ними не може розпоряджатися відділ освіти ну ніяк. Як так можна брехати, тупо та відверто, я не розумію. Скляні очі, покер-фейс та мантри. От і все.
    Долі Л.В. було задано дуже багато питань:
-          хто і коли піддав сумніву та скасував рішення про 5 громад;
-          Чому в сусідів по кілька громад, а в нас одна;
-          Чому не врахували думок громад;
-          Чому в робочій групі лише чиновники;
-          Для чого потрібен перспективний план, якщо він ніде під час добровільного об’єднання не використовується??? Та інші.
     На всі ці питання ніякої відповіді, лише мантри: нам треба вижить!
      Після палких перепалок Громадська рада вирішила рекомендувати голові РДА внести пропозиції врахувати вимоги громади Гнідинець та внести відповідні зміни до перспективного плану. Тепер будемо очікувати результатів розгляду даних рекомендацій. Але ж практично ніхто не сподівається на порозуміння, бо їм треба ж вижить.

17.07.2015
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар