неділю, 23 серпня 2015 р.

Про державний прапор.



 Сьогодні 23 серпня День Державного Прапора України. Держава в особі різних там установ та посадових осіб через плакати та відео ролики хоче донести нам таку ідею, що Прапор – це більше ніж символ. Але насправді варто було б сказати: Прапор – це символ, що набув сенсу. Чому так?
А тому, що насправді символи – це речі, що програмують простір навколо нас. Насправді, це не просто малюночки, значки, написи чи наприклад прапори, це те що певним чином визначає наше життя, те, що певним чином його обумовлює. Безперечно такі твердження були б властивими та зрозумілими для суспільства традиційного, суспільства здорового, а наше теперішнє таким не є.  Вони, такі твердження, не є зрозумілими для більшості в нашому теперішньому суспільстві, і тому всі ті державні пропагандиські потуги сприймаються просто як виголошення гасел. І звичайно, величезним питанням лишається чи варто цей символ називати державним, це при тому, що теперішнє суспільство практично в переважній своїй більшості ніяким чином не асоціює себе з такою державою як інституцією і з такими «державними діячами», які роблять все для її ж знищення кожної хвилини брешучи та пиляючи бюджет та загальнонаціональні ресурси. Варто б було назвати прапор національним, і вже потім під ним будувати національну державу.
     Дискусія про український прапор вже запущена як в ЗМІ так і в Інтернеті, і це дуже добре, адже цей процес повинен бути публічним і ніяк інакше. Наразі ми маємо синьо-жовтий прапор. І якщо взяти до уваги, що прапор це більше ніж символ, тоді стає зрозуміло і чому ми в такій сраці. Адже це символічно, замість ладу, який мав би бути, до якого ми прагнемо, ми маємо безлад. Саме про це говорять традиціоналісти, які розуміючи всі аспекти символіки говорять, що теперішній прапор є перевернутим жовто-блакитним прапором, і саме жовто-блакитний прапор є правильним з різних точок зору, і з врахуванням всіх чинників. Натомість захисники теперішнього варіанту прапору, і як наслідок теперішньої державної системи, говорять, що синій це небо, а жовтий це пшениця на ланах, і це є логічним. Та ні це банально. І зараз варто б пшеницю замінити кукурудзою, це теж до речі логічно. Так, це все логічно для тих хто був «колгоспником» (див. класика) і таким хоче лишитися. Більше аргументів синьо-жовті не мають, історичний аспект є, але він набагато слабший ніж у іншого табору.
    Хочу нижче помістити шматочок інтерв’ю Степана Наливайка, відомого індонолога та українознавця газеті «Магістраль», та також надрукованому в його книзі Українська індоаріка:
Скажімо, наш державний прапор. Чому в нього дві половинки, чому одна половинка синя, а друга - жовта? Як це нині здебільшого пояснюють? Що синє - то колір неба, а жовте - колір достиглих пшеничних ланів. А насправді синій і жовтий кольори в уявленнях наших пращурів символізують воду й вогонь, дві могутні й протилежні за сутністю природні стихії. Поєднуючися, вони творять життя, а на барвному рівні поєднання синього й жовтого кольорів дає колір життя - зелений. Це добре знають художники. Жовтий колір уособлює верх, небо, сонце, вогонь, чоловіче начало, а синій - низ, землю, місяць, воду, жіноче начало. Гармонійне поєднання води й вогню, жіночого й чоловічого, земного й божественного творить світову й суспільну гармонію. 1коли жодна з цих могутніх стихій не переважає, коли вони в рівновазі і має місце своєрідна єдність цих протилежностей, має місце й світова та суспільна гармонія, поступ і благоденство, злагода й порозуміння – панує Мир. Цю космічно-суспільну рівновагу і уособлюють дві рівновеликі половинки нашого державного прапора - синя і жовта. Порушення цієї рівноваги, переважання якоїсь стихії - води чи вогню - призводить, за первісними уявленнями, до природних катаклізмів, лихоліть, нестабільності, розбрату, чвар, війн.
То пояснення синьої барви як неба, а жовтої як достиглих пшеничних ланів - хибне?
Це пізніше переосмислення, коли призабулося первісне, сакральне значення цих кольорів. І якщо виходити з уявлень наших пращурів, то барвні половинки нашого прапора по горизонталі мають розташовуватися якраз навпаки, аніж зараз: верхня половинка - жовта, а нижня - синя. Саме під таким прапором львів'яни брали участь у революційних подіях 1848 року.
       Доповнюючи таку думку можна провести і іншу символічну паралель, вже із Сонячної системи: жовта барва – це Сонце, а блакитна барва – це Земля (блакитна планета, має такий вигляд із космосу).
       От такі дві різні позиції в сприйнятті дійсності та символів, що нас оточують. Хай кожен вирішить, та оцінить всі за та проти стосовно аргументів кожної з сторін, і визначиться на своєму рівні.
      А тепер спустившись із космосу поглянемо на справи наші, безпосередні. В той час коли частина суспільства в цей день шукає сенсів у символах, деякі представники іншої частини суспільства не особливо над тим і б’ють голову розміщуючи на центральному майдані селища, от таку символіку.






Що це б могло символізувати? Це більше ніж символ для кого? Це символ кого, чого? У мене таке вражіння, що тут не обійшлося без клятих буржуїнів. Мабуть, подорожуючи в минулому році Европою, Валентина Василівна потрапила на ЛГБТ парад, і їй там і навручали оцих картатих прапорців, що мабуть і символізує швидкий і безумовний наш вступ до Європи.

23.08.2015 року

Павленко Дмитро

7 коментарів:

  1. Мені теж не зрозуміло що то за прапорці!! До чого? чи то до кого? Наче б то вхід до цирку!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. А в нас із лихо швою цирк і є, в неї ж смак??????

    ВідповістиВидалити
  3. Дама почала вже піариться, сьогодні один "манюсінький князьочок" сказав, що при лихо шві Варва стала кращою, тільки наша Варва була і ще кращою, згадайте, якою вона була при Леонову, ми були щиріші і привітніші і ніхто не верещав, "я сказала і так буде" , ніхто не ставив "міток", у яких ні смаку ні естетики ні виду. Тоді була радянщина, нехай згинула, то добре, тільки й сьогоднішня система "чорт знає на що схожа".

    ВідповістиВидалити
  4. наших ""манюсеньких князків" вона вже загодувала и багато чого наобіцяла ! Респект тому хто згадав Леонова І.І. Варва тоді сяяла чистотою і квітами, а чого вартий пральний комплекс! Він працювал для людей и ніхто не казав, що буде Европейске містечко с клумбой середь площи с вишкой, яка обросла крученими паничами

    ВідповістиВидалити
  5. Прапорці, мабуть, просто для святкового настрою)) Просто в День Державного Прапора та ще в такий нелегкий період вони не до теми...
    Щодо Державної мови: картатий- означає "в клітинку". На фото не видно прапорців Формули1 ;) ... а жаль))))))))

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую, ви мене підтримали. Я не маю ностальгії по радянщині, але мерша, бувша комуністка, коли секретарем партійної організації Варвинської школи була і зараз абсолютно має однакові гасла, тільки виражає їх іншими фразами, верещить теж так само. І виходить, що я і ви всі маємо те саме, тільки не так називається. А так хочеться пройтися по тій чистій Варві, ті кошти, які зараз витрачаються на "мітки", що називаються Європейським містечком потрібно витрачати з розумом просто на нашу Варву.

    ВідповістиВидалити
  7. чого гоните на лихошву? забули, що вона усереднений варвинчанин? забули, що вона уособлення вас? ви ж її обирали)). лихошва є показником , який характеризує більшість варвинського суспільства - тупуватий совковий несмак, який не усвідомлює своєї совкової тупості)) ..ну, якось так..

    ВідповістиВидалити