четвер, 10 вересня 2015 р.

Щось на зразок дайджесту.



 Останні 10 днів життя Варви було дуже насичене подіями, але не завжди є час і брати участь в тих подія, і потім рефлексувати з того приводу на сторінках цього блогу. Але подітися нікуди, бо немає кому, тому от в такій формі, щось на зразок дайджесту. Тож почнемо, і почнемо з кінця.


Виконком.  
    Так минулого четверга 03 вересня 2015 року відбулося засіданні виконавчого комітету Варвинської селищної ради. На даному зібранні було розглянуто близько 10 питань порядку денного, але я не буду говорити за всі, а от про два питання, що стосувалися кожного мешканця нашого містечка говорити варто. Першим таким питанням розглядалося питання встановлення норм надання послуг з вивезення твердих побутових відходів. На цьому ресурсі мною  і не тільки, вже за ці норми говорилося не одного разу. Висвітлювали тут і зауваження стосовно впровадження таких норм, але незважаючи ні на що дане питання на розгляд виконкому було винесено. Із дев’яти членів виконкому четверо: Щербатюк, Хоменко, Кігтенко та Остах не підтримали затвердження розрахованих Харківським НДІ норм на сміття. Рішення не було прийняте. Натомість постало питання потреби подальшого розроблення тарифу на вивезення ТВП, тому була зроблена перерва і рішення про затвердження норм утворення ТПВ було перероблено і в подальшому затверджено мінімальні державні норми, які і діяли до цього часу. Так на сьогодні скінчилася епопея зі встановлення підроблених норм, які не були затверджені, завдяки в тому числі і присутності громадських активістів на даному засіданні та чіткій аргументованій позиції, окремо повинен відмітити і позицію окремих членів виконкому.
    Наступним із двох важливих – було питання встановлення тарифів на водопостачання та водовідведення. Обговорення даного питання було гарячим, більш ніж попереднє. За кілька днів до цього мною та моїми колєгами були направлені зауваження стосовно розрахунку даних тарифів, але підприємство поробило просто відписки та й годі. І ніхто навіть не думав їх враховувати. На початку обговорення даного питання головуюча запитала у директора підприємства, що він може повідомити членам виконкому з питання встановлення нових тарифів. На що Сергій Миколайович відповів, що говорити немає особливо про що, все вже давно сказано, цілий місяць опубліковано інформацію, до підприємства із зауваженнями нормальні люди не зверталися. І саме після цих слів директор запнувся, він спробував щось вигадати, стосовно своєї обмовки, але всі присутні вже гикали наповну. Було кумедно, підтверджую. Але можливо не потрібно так було і сміятися, адже чоловік признався в дуже непростій ситуації – нормальні не пишуть, одні ненормальні звертають увагу на Підприємство та пишуть його директору, ситуація з непростих.
    Особисто мною було подано зауваження стосовно відсутності в Підприємства фінансового плану на наступний 2016 рік, в якому було б передбачено плановий прибуток КП «Господар», як одну із складових тарифів, але моє зауваження було проігноровано, про що мною було зроблено зауваження селищному голові під час засідання (про це детальніше в частині Сесія).
    До речі всі ненормальні, які писали, були присутні на цьому засіданні виконкому, і знову пробували вже безпосередньо членам виконкому донести свою позицію та аргументацію, але наші аргументи були безсилі проти одного єдиного директорського: підприємство на межі банкрутства, воно завалиться, ви що цього хочете? І члени виконкому, які не є безпосередніми чиновниками, проти такого аргументу не встояли. Результат -  за нові тарифи 8, один проти (Щербатюк). Тож вітаю мешканців містечка з новими тарифами близько 25 гривень за воду та водовідведення.
Окремо варто висловитися і за те як збирався виконком та як готувалося засідання, до речі так як і сесія, потаємно, без об’яв, без оголошень в пресі і так далі, чомусь Валентина Василівна забула рознести папірці по всій Зарічці, щоб прийшли мешканці підтримати норми сміття в десять літрів на одного чоловіка в день та за 8 грн за кубічний метр води. І депутат Іваненко нікого не привіз, мабуть на Новій вулиці свій буде тариф.

Сесія.
Сесія, що відбувалася 02 вересня, до речі також проводилася в умовах таємничості ні об’яв, ні оголошень. Було розглянуто також  близько 10 питань порядку денного. Два з них стосувалися виділення коштів, земельні питання, деякі поточні, а також два цікавих показових питання: про зонування території містечка та про затвердження фінансового плану Підприємства. Обидва питання є дуже важливі та об’ємні, але їх як завжди хотіли прийняти з порога, без обговорення без попереднього розгляду в комісіях, взагалі, депутати не знали про що йдеться. Мною стосовно цього було зроблено зауваження головуючій, чому так постійно трапляється? Вона щось почала вигадувати, щоб хоч щось сказати, але жодне питання з двох не було проголосоване. І тут варто було б зупинитися на фінансовому плані КП «Господар». Про цей документ в сесійній залі вже йшла мова під час роботи тимчасової комісії з перевірки Підприємства. Але тоді ніхто особливо не хотів про нього слухати, і я особисто думав, що його вже і не будуть подавати на затвердження. Але тут трапилася одна оказія – без фінансового плану не можна затвердити тарифи, мабуть, тому його і подали на розгляд. Але як ми бачимо в порушення вимого законодавства тариф був затверджений і без фінансового плану, а яка різниця ну вигадали від «фонаря» плановий прибуток, не відповідає тариф дійсності ну то й що, нормальні люди ж цим не переймаються, а ненормальних занадто мало. Нижче детальніше про порушення стосовно фінансового плану.


Громадська рада.
     28 серпня відбулося позачергове засідання Громадської ради при Варвинській РДА. Дане засідання було ініційоване частиною членів Громадської ради, і мало на меті підсумувати два попередніх засідання та незадовільне відношення керівництва РДА до рекомендацій ради. Все засідання можна розділити на три напрямки стосовно яких і були прийняті відповідні рішення.
    Так засідання розпочав голова Громадської ради Бойко В.О. де повідомив про минулі зібрання про прийняті рішення про відповіді на них. Потім почалося жваве обговорення як озвучених питань, так і інших зовсім не доволі доречних. Основним та найбільш важливим питанням було питання реформ, а саме формування перспективного плану об’єднання громад. Так як керівництво РДА зовсім не по суті відповіло на попередні рекомендації, Громадська рада подала нові рекомендації, в яких зокрема запропоновано зібрати нове засідання районної робочої групи з формування перспективного плану на якому розглянути зокрема питання перегляду рішення від 19 травня 2015 року, голосування на засіданні 11 червня 2015 року, а також питання фінансової спроможності громад району. Потрібно відмітити, що в процес включилися мешканці Озерян, які також висловили на засіданні свої претензії голові РДА стосовно не поінформування громади села, проведення незрозумілих зборів і прийняття незрозумілих рішень. Але якщо озерянчани приїхали відстоювати свою позицію, то гнідинчани взяли і не з’явилися, потім прокоментувавши, що все одно вони (чиновники) досягнуть того що хочуть. От так боролися, боролися і доборолися.
    Другим питанням, що було поставлено на розгляд, було питання перенесення сміттєзвалища, яке по суті також не розглядалося ніде і ніяким чином. Поза очі було затверджено Генплан Варви, який і дав початок процедурі перенесення. Нагадаю на сьогоднішній момент оформлюється документація на відведення земельної ділянки. Тому Громадська рада прийняла рішення рекомендувати голові РДА звернутися до відповідних установ про зупинення процедури перенесення сміттєзвалища та провести громадські слухання з питання затвердження Генерального плану, як того вимагає законодавство.
    Третім питанням, що було запропоновано до розгляду Громадській раді, було питання тарифів на житлово-комунальні послуги. Розуміючи складність питання встановлення тарифів, для залучення більшої кількості учасників процесу було вирішено винести це питання на розгляд Громадської ради, і таким чином упередити розгляд та голосування за тарифи, яке могло відбутися в найближчий час (зараз ми вже знаємо, що те все відбулося). Голові РДА рекомендували створити відповідну комісію для вивчення як нових тарифів на воду так і норм на вивезення сміття.
От такі події відбувалися за останні 10 днів. Можливо хтось із нормальних поцікавиться – а як же ж празник? Так безперечно прийдеться обмовитися і про нього.

Праздник.
Відразу повідомлю, що на празнику 04 вересня я не був, і не бачив того всього, але стосовно навколопраздникових моментів висловитися просто змушений.
1.      А чи був празник як такий? Варвинчанам зі сторінок газети пропонували святкувати 95-у річницю селищної ради, мабуть нам всім є чим гордитись, така дата. Але де ж вона взялася? Виявляється за версією організаторів 04 вересня 1920-го року була створена Варвинська селищна рада. А в який спосіб цікаво було б спитати? До 1923-го року Варва називалася містечком. В 1923 було проведено адміністративно-територіальну реформу, коли було створено округи, райони і відповідно села. Варва стала селом, райцентром Варвинського району, можливо тоді і була створена сільська рада. До 1923 року Варва належала до Гнідинцівської волості Лохвицького повіту. У Варві установ самоврядування не було ніяких, лише у волосних центрах були волосні управи, на зразок теперішніх виконкомів, але не рад. Якщо хтось сумнівається в тому, і думає а все таки совєцька влада була створена після вєлікого октября, то я раджу, або почитати нашого земляка Пришедька, який брав участь в становленні влади совєтів, і до 21 року включно спав із ружбайкою в обіймах, так гладко тоді працювала влада совєтів. Або можна подивитися на карту могил учасників будівництва влади рад. Журавка, Антонівка, околиця Остапівки, і це лише те що збереглося, а скільки їх було, того ніхто не знає. Влітку 1921 року особисто Нестор Махно зі своїм військом рейдував і територією нашого району, і наслідки для комуністів були дуже невтішними. Які селищні ради могли утворюватися в ті часи??? Що ж насправді празднували? Але ж душа хоче праздника.
2.      Незрозумілим виявився і процес залучення варвинчан до цього празника. Так проводити його в робочий час в будень день можна лише з огляду на бажання відсіяти якомога більше працюючого дорослого населення. Але ж треба щоб хоч хтось прийшов. Та не питання, для цього є  адмінресурс, для цього є школа, а діточки так люблять прогулювати уроки. І лихо шва, як досвідчений педагог, не могла не скористатися такою можливістю. Гріх не скористатися. І з іншого боку діточкам так просто говорити пафосні речі. Так просто брехати в мікрофон, хіба ж хтось щось скаже? А як скаже ми його зразу заб’ємо, а ну цить дурню, вчителька краще знає.
От такі праздничні думки, якщо скласти все до купи і сказати простими словами, то 04 вересня був празник однієї людини, яка його вигадала і провела як захотіла, в кращих совєцьких педагогічних традиціях. От добре вміє шити в дурні. А що ж, гріх не пошити, коли нормальних дурнів відсотків так десь 95, чого б і ні!


08 вересня 2015 року

Павленко Д.В.

1 коментар:

  1. З приводу "свята", дійсно чому не в суботу - для всіх, як що це свято! А особливо стосовно тарифів- мабуть за 25 грн. будем "боржоми" пити і в туалеті користуватися нею. Про дахи, вікна нихто не турбується Мабуть на воді краще прибутки надходять

    ВідповістиВидалити