понеділок, 15 лютого 2016 р.

Про любітєлєй дєтєй.

"Пусть попробует кто-то из военнослужащих
стрелять в своих людей,
за которыми мы будем стоять сзади. Не впереди, а сзади.
Пусть они попробуют стрелять в женщин и детей"
Путін В.В.
      Перш за все, мабуть, варто сказати про те хто це такі любітєлі дєтєй, а потім про всі їх звершення. Я не дарма в епіграфі  навів слова найбільшого любітєля детєй сучасності – ВВХ, щоб читач зрозумів основні акценти даного терміну чи визначення.
Так, це ті люди, чи може не зовсім, які завжди використовують можливість прикрити свої справжні прагнення дітьми, які завжди прикриваються дітьми та любов’ю до них. Так, це ті люди, які завжди використовуючи своє службове чи інше становище, говорячи про дітей, чи вчиняючи якісь дії, типу заради дітей, насправді вирішували тільки свої особисті, меркантильні інтереси. Так – це любітєлі дєтєй.
    А тепер піде мова про їх звершення, цих чудєсних створінь. Спонукали мене до цього допису кілька моментів. Перш за все це ті обставини, що склалися навколо дитячих садків в нашому містечку. Також, одним з чинників стали умови фінансування ДНЗ, а вже потім інші обставини діяльності дитячих закладів. І звичайно, діяльність любітєлєй дєтєй, зокрема з дискредитації окремих депутатів та членів виконкому, у зв’язку з їх зусиллями з бажання прозорої діяльності ДНЗ та виявлення проблем їх діяльності.
     А тепер про все по черзі, щоб читач в повній мірі зрозумів ті процеси, що почалися навколо ДНЗ.
     А все почалося з того, що мною з ще одним моїм колегою за громадською роботою було виявлено, що в 2015 році районний бюджет недодав нам до селищного бюджету трохи більше 1 мільйона гривень. В деталях я про це писав в окремій статті. Тут лише скажу таке, що всі любітєлі дєтєй, що були причетні до втрати цих коштів, не хочуть говорити про це, не визнають та не збираються визнавати своїх помилок та своєї відповідальності, а гроші були втрачені і не лише в 2015 році, а як наслідок і в 2016 році також, в перспективі близько 700 тисяч гривень. І коли районні чиновники говорять, що в них теж багато проблем, тому вони нам не віддали тих коштів, то тут варто сказати лише одне – то ваші питання, це не стосується питань селищних, питань селищного бюджету, віддайте нам наше. Наслідком виявлення такої ганебної та кричущої ситуації, були слова селищного голови, що я судитися не буду. А на сході села під час свого бенефісу Валентина Василівна заявила, що вона не буде як жаба на купині, сидівши на грошах, просити ще мільйон. Я можу сказати лише одне, то її особиста відповідальність, та відповідальність групи підтримки, а громада хай вирішує теж, як ставитися, до цього. Хай пам’ятає про те, як пишучи листи про ремонт вулиць, перенесення ЛЕП, про влаштування освітлення на вулицях, пам’ятають і про цей мільйон, який можна було використати на ваші потреби.
    Так от, саме ця історія, а потім попередній розгляд проекту бюджету спонукали мене і моїх колег щільно зацікавитися питаннями функціонування дитячих садків. Як я вже писав в попередніх дописах на функціонування ДНЗ в 2016 році нам необхідно близько 5 мільйона гривень, а з районного бюджету нам надали всього 3,5  мільйони. І тут виявилося, що нам потрібно додавати ще близько 1,5 мільйона протягом року. І саме це спонукало мене до вивчення ситуації з дитсадками. А в свою чергу любітєлєй дєтєй спонукало до травлі мене та моїх колег, і зведення все до того, що все потрібно віддати дітям, а ви такі сякі не хочете. Але мова йшла не про те. Мова йшла про те, що нам всім, громаді, депутатському корпусу потрібно розбиратися, чому нам так мало нарахували грошей, згідно якихось там формул, і де нам шукати коштів та економії видатків у дитсадках, а любітєлі дєтєй, в цей час поставили для себе завдання заговорити ці всі проблеми, дискредитувати нас по базарам та у спілкуванні з людьми, виділити швиденько недостаючі кошти за рахунок вільних залишків, що залишилися з 2015 року, і таким чином типу «вирішити» проблему, і відвести увагу від проблеми, та від себе як безпосередніх учасників та винуватців такої тяжкої ситуації з дитсадками.
      Так от, так виглядала ситуація на початок цієї всієї історії. Перш за все я особисто звернув увагу на рішення, яким нам районна рада виділила ті 3,5 мільйона гривень. В тому рішенні додатком була затверджена формула згідно якої ті кошти були нараховані. До тієї формули були додані і дані на основі яких той розрахунок виконано. В тому розрахунку було зазначено, що у Варві на початок 2016 року було зареєстровано дітей 593, а ходило до садків 335 дітей. Про що говорять ці цифри? А про те, що 258 дітей дитсадки не відвідують. Безперечно треба розуміти, що значна частина цих дітей до двох років, а ясельна група виявляється в наших дитсадках одна, у «Казці», але решта дітей в дитсадки не ходить. І тут з’являється розуміння тієї історії, що у Варві не можна влаштувати дитину до дитсадків. Не можна тому що нікуди, не можна, бо немає ясельних груп. І як не дивно, любітєлі дєтєй про це не говорять, не ініціюють розгляд цих питань на сесіях рад, на колегіях в адміністрації, а для чого, вони ж і так дітей люблять, і їм ніколи за тією любов’ю, вирішувати всілякі там проблеми. І ця проблема дуже серйозна і критична. Адже батьки зовсім не хочуть про неї говорити, не хочуть говорити і про хабарі, за які дітей влаштовують до дитсадків, це ще до речі одна причина чому любітєлі дєтєй, їх так люблять, і не збираються ніяк вирішувати проблеми з вступом дітей до дитсадків.
    Щоб більш детально розібрати цю проблему варто вдатися до інших цифр. У Варві функціонує два дитсадки «Казка» та «Джерельце». Згідно зазначених вище розрахунків в двох дитсадках навчається 335 дітей у 14 різних вікових групах, 5 груп у «Казці» та 9 груп в «Джерельці» (хоча згідно інформації з ДНЗ у «Казці» - 126 дітей, а у «Джерельці» - 228, разом 354). Причина невідповідності цифр мені невідома, і це теж питання до любітєлєй дєтей, але перевірити формулу та розрахунок субвенції вони теж не хочуть чи не можуть, а для чого?
    Згідно вимог ЗУ «Про дошкільну освіту» навчальні групи в ДНЗ формуються з розрахунку, що для дітей віком до 3 років групи повинні бути не більше 15 дітей, а віком від трьох до шести – не більше 20 дітей. Так от в «Казці» є 1 група ясельна кількістю 17 дітей, і одна група молодша до 3 років – 26 дітей, а в «Джерельці» дві такі групи в середньому по 23 дітей в групі. Що стосується груп від 3 до 6 років то в обох ДНЗ кількість дітей в деяких групах досягає і 30, а в середньому складає 25-27 чоловік. А що ж любітєлі дєтєй, що ж вони, як реагують на це порушення вимог? А ніяк, вони ж саме зайняті, вони люблять дітей, не заважайте їм. Про що говорить така ситуація?
По-перше. Набирати дітей в ці переповнені групи справді вже нікуди, не до 40-а ж доганяти їх кількість.
По друге. Коли не має можливості її знаходять для потрібних людей. Звичайно знаходять за гроші. Звичайно про це говорять люди лише пошепки, щоб потім не переслідували їх та їхніх дітей в дитсадках.
По третє. Переповнені групи надмірно навантажують і вихователів. І які б вони «золоті» не були, вихователі, а все одно процес втрачає керованість, адже групи в півтора два рази більші від норми.
По четверте. Створення нових груп може розв’язати проблему переповнення частково, адже нікуди не подінуться ті діти, які перебувають вдома, і там продовжуватимуть залишатися.
     А що ж наші чудєсниє любітєлі дєтєй? Вони їх люблять, не сумнівайтеся.
Усвідомлюючи таку складну ситуацію, безперечно необхідно щось робити, пересидіти не вийде, нікуди ця проблема не подінеться. І мною, і моїми колегами неодноразово висловлювалася пропозиція розпочати всебічне вивчення питання і напрацювання хоч якоїсь стратегії. Але все було марним, розмова, що в сесійній залі, що поза нею зводилася лише до однієї теми – виділення грошей на зарплату працівникам ДНЗ і крапка. Так і відбулося на останній сесії. І звичайно любітєлі дєтєй трохи і заспокоїлися, програму мінімум виконали, проблему заговорили, втратили майже два місяці з дня виявлення перших кричущих фактів до теперішнього дня. І те що тиждень тому селищний голова створила комісію з вивчення питання роботи ДНЗ є тільки підтвердженням всіх висловлених мною тез. Адже комісію Саверська створила під тиском членів виконкому, вона не збиралася її створювати, щоб якомога довше замовчувати всі проблеми, а дивись і минеться. І вже зараз величезні проблеми в дитсадках відомі, і вони потребують значних зусиль та часу як для вивчення так і вирішення. Це і опалення, і системи освітлення, і взагалі матеріального забезпечення ДНЗ, це ті питання, які ніколи не ставилися ні в яких кабінетах, вони завжди замовчувалися любітєлямі дєтєй, які боялися втратити роботу, напнутися під час тієї «складної» роботи, і, взагалі, не збиралися забивати голову тими дурними питаннями. А робота громадськості, як в комісії так і взагалі в найближчий час дасть свої результати, а потім звичайно, Валентина Василівна скаже, що то все вона зробила, почекаємо та подивимося.

15.02.2016

депутат селищної ради Павленко Дмитро.


3 коментарі:

  1. Вони купували парти в школи лише на папері. Куди чиновники з ОДА поділи 1,4 мільйона гривень?



    Четверг, 18 Февраля 2016

    Як місцеві чиновники нагліри руки на будівництві школи. Управління захисту економіки Національної поліції почало розслідування розтрат бюджетних коштів службовцями обласної адміністрації, масштаби можуть сягати десятків мільйонів гривень.



    Володимир Духно, начальник управління захисту економіки в Чернігівській області:
    - Викрито факт розтрати бюджетних коштів одним із управлінь Чернігівської обласної державної адміністрації. Службові особи управління Чернігівської держадміністрації розтратили бюджетні кошти під час придбання у одного з товариств міста Києва меблів та обладнання для школи: парти, стільці, дошки. Яке мало бути встановлене зазначеним товариством при здачі об’єкту будівництва загальноосвітньої школи в одному з районних центрів області.

    Виявилося, довгі роки управлінці списували бюджетні кошти начебто на будівництво та оснащення навчального закладу.

    Так у 2012 році на придбання меблів чиновники витратили аж 1,4 млн грн. Та до закладу жодна парта чи стілець, так і не доїхали.

    Володими Духно:
    - Майно, яке було передано управлінню облдержадміністрації, згідно накладної 2012 року, на балансі вони обліковані, а також, фактично відсутні на об’єкті будівництва. Посадовцями управління Чернігівської облдержадміністрації було безпідставно перераховано на рахунок підприємств міста Києва грошові кошти в сумі понад 1,4 млн грн.

    В рамках розслідування правоохоронці постійно знаходять нові факти і докази.

    «За дане правопорушення передбачено відповідальність до 4 років позбавлення волі», - каже Володимир Духно

    В управлінні кажуть, це лише початок. За роки будівництва, за попередніми підрахунками, колишні посадовці привласнили майже 20 млн грн.


    http://www.gorod.cn.ua/news/foto-i-video/70352-voni-kupuvali-parti-v-shkoli-lishe-na-paperi-kudi-chinovniki-z-oda-podili-14-miliona-griven-video.html

    ВідповістиВидалити
  2. Чи не тому у першій школі в грудні було термінове утеплення?

    ВідповістиВидалити
  3. 9 відсотків — «Батьківщина», 9 — «Обрій», 7 — «Дружба-Нова»
    Добавить новость


    Понедельник, 29 Февраля 2016 10:22

    4 лютого у «Віснику» вийшла новина під заголовком «За пай більше 10 тисяч гривень отримали у Карпилівці». Суть така: у Срібнянському районі СТОВ «Батьківщина» заплатило за оренду паїв у 2015 році 8 відсотків вартості паю, а в 2016 році платитиме 9 відсотків. Минуло чотири дні, і ТОВ «Обрій», що також обробляє землі на Сріб-нянщині, оголосило — 9 відсотків від вартості паю заплатимо у 2016 році і ми!



    Чи є зв’язок між цими подіями — дев’ятьма відсотками від «Батьківщини», газетною публікацією і рішенням «Обрію»?

    — Ні, — заперечує Анатолій Ткаліч, заступник директора ТОВ «Обрій». — У нас рішення платити пайовикам 9 відсотків було прийняте ще раніше, до виходу газети. За 2015 рік заплатили по 8 відсотків. Також у нас діє програма часткової компенсації за оранку. Навесні всі пайовики хочуть виорати город в один день. Отож мінімум 300 гривень видаємо кожному пайовику, хто бажає, щоб міг самостійно найняти техніку і швидше виорати. Якщо в родині три пайовики — отримують 900 гривень. Іще в нас тюк соломи видають, за символічну ціну.

    І все-таки джерела у «Батьківщині» переконують — саме їх 9 відсотків «підштовхнули» «Обрій» до дій. Нібито директор Володимир Мостовий сам про це казав.

    У Срібнянському районі три господарства вважають найбільшими рибами в ставку. СТОВ «Батьківщина» обробляє 12461 гектар землі, ТОВ «Обрій» — 5200 гектарів, ТОВ «Агрофірма «Обрій» LTD» — 1643 гектари. «Обрій» та «Обрій LTD» входять до групи «ТАС АГРО» Сергія Тігіпка. Що в одному господарстві, то і в другому. Є ще СТОВ «Дружба-Нова» компанії «Кернел», ті обробляють 2334 гектари.

    «Дружба-Нова» платить на пай 7 відсотків. І поки що публічних заяв щодо збільшення плати за пай не робила

    Ольга Макуха, тижневик «Вісник Ч» №8 (1555).

    ВідповістиВидалити