четвер, 5 травня 2016 р.

Прозорість видобутку вуглеводнів у Варвинському районі. Можливості для громад.

 Тиждень тому у четвер 28 квітня у залі засідань районної ради відбулося потенційно цікаве та необхідне дійство. Круглий стіл назва якого винесена в заголовок, насправді, ніс в собі нову та цікаву інформацію, яка може стати в нагоді в майбутньому нам, громадам на місцях. Але ключове слово потенційно, адже в умовах теперішньої консервації дибілізму у владах всіх рівнів, ця ініціатива може ні до чого і не призвести.

       Цей захід був проведений кількома представництвами іноземних організацій, які об’єднані в Ініціативу прозорості видобувних галузей в Україні. Основним спікером на круглому столі була менеджер з комунікації Світлана Мізіна, яка і розповідала основні аспекти діяльності організацій Ініціативи в просуванні прозорості видобутку корисних копалин в Україні.
       Виявляється ще за Януковича в 2013 році було підписано міжнародну угоду про прозорість діяльності видобувних компаній в Україні, а вже в 2015 році було затверджено відповідні нормативні документи для реалізації цієї ініціативи. А потім все сталося як завжди, закони є, але виконувати їх ніхто не збирається. Так при підготовці звіту за 2013 рік Ініціатива на запити про діяльність видобувних компаній  (йдеться про нафту та газ) отримала інформацію лише від третини компаній. Так що прозорість вийшла тільки на третину. Хоча в співпраці видобувних компаній з громадськістю є і позитивні приклади. Так іноземні компанії практично повсюдно практикують заключати з місцевими громадами соціальні угоди на кожен рік під реалізацію конкретних проектів необхідних громадам.
       Після виголошення підготовленої інформації почалося спілкування і обговорення, бо насправді не все було зрозуміло з голосу. Так уже в процесі обговорення стало зрозуміло що загальноукраїнський звіт про діяльність видобувних компаній формується в розрізі регіонів, якими є області. Але звісно такий підхід громадам нічого не дасть, така інформація зібрана сукупно з області конкретній громаді на території якої проводиться видобуток та здійснюється вплив на навколишнє середовище непотрібна, і нівелює саму ідею прозорості. Були висловлені думки і про потребу в звіті інформації хоча б по району, яка б містила зокрема і кількість видобутих нафти та газу, а також інформацію про сплачені податки у бюджети всіх рівнів, особливо екологічний. Також звучали тези і стосовно припинення реалізації соціально-важливих проектів на території району за участі ПАТ «Укрнафта». Окрім цього Світлана Мізіна говорила, що Ініціатива просовує законопроект про пере направлення частки ренти в розмірі 5 % в місцеві бюджети за місцем добутку. Це звичайно вже щось, але чи це реально в наш час, виникають серйозні сумніви.
     Так, десь в такому режимі, і пройшли близько 2-х годин цього заходу. Чи буде з нього практична користь в майбутньому побачимо. Але реалізації таких ініціатив залежать також і від участі місцевої громадськості, і як ми з вами будемо до того приставати так все і буде відбуватися.
    Як приклад сьогодні 5 травня, а на сайті РДА ні слова про захід, а із селищної ради представників на заході не було, взагалі, нікого, та й з Гнідинець теж, от вам і ініціативи.
05.05.2016

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар