пʼятницю, 19 серпня 2016 р.

Замість територіальних органів Мін’юсту на Чернігівщині запрацюють бюро правової допомоги

 19 бюро правової допомоги розпочнуть роботу на Чернігівщині вже з 1 вересня. Вони сприятимуть активному поширенню правової інформації та забезпечать доступ до юридичних консультацій на рівні територіальних громад.
Про це 17 серпня під час прес-конференції в медіа-центрі «Моє місто» повідомили директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко; директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко; керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова.


Ірина Протченко нагадала присутнім, що регіональні центри з надання вторинної правової допомоги запрацювали в Україні 1січня 2013 року. Їх основне завдання - створити рівні можливості доступу до правосуддя. Зокрема, це захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування; перед іншими особами; складання процесуальних документів.

1 липня 2015 року 100 місцевих центрів з надання БВПД запрацювали по всій Україні. В Чернігівській області вони діють у м.Чернігів, м.Ніжин і м.Мена та обслуговують певні райони. Наступний крок - утворення 400 бюро правової допомоги у структурі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у районах та містах обласного значення шляхом ліквідації 586 територіальних органів Мін’юсту. За словами Ірини Протченко, вже з 1 вересня в Чернігівській області запрацюють 19 бюро правової допомоги, а саме: в Бахмачі, Бобровиці, Борзні, Ічні, Новгороді-Сіверському, Носівці, Прилуках, Семенівці, Щорсі, Варві, Козельці, Коропі, Ріпках, Сосниці, Талалаївці, Городні, Корюківці, Сібному, Славутичі. Фахівці бюро надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу (юридичні консультації), забезпечуватимуть прийом звернень про отримання БВПД від громадян, які відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» мають на неї право та забезпечуватимуть представництво інтересів таких громадян в суді. Окрім того, громадяни зможуть отримати доступ до онлайн-сервісів Міністерства юстиції України.

- Бюро правової допомоги є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп, - зазначив директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко. -
Діяльність бюро правової допомоги буде спрямована на досягнення таких цілей, як підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст; сприяння досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних спорів і зменшення навантаження на судову систему; попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх; посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад.

На думку фахівців, робота бюро зменшує ризик обмеження доступу до права і правосуддя найбільш соціально вразливих суспільних верств через запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браком адвокатів у сільській місцевості та малих містах. Територіальні громади активніше залучатимуться до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування. Є сподівання, що рівень побутової корупції теж зменшиться. За своїм статусом бюро правової допомоги не є окремими новоствореними установами, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування. Це структурні підрозділи 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що вже функціонують.

Повне ресурсне забезпечення бюро здійснюється за рахунок економії в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівня. В складі бюро – юристи-практики, які надають безкоштовні правові консультації, використовуючи при цьому єдину базу таких консультацій, яку вони формують і підтримують в актуальному стані («хмарна технологія» WikiLegalAdvice). У разі потреби ці юристи здійснюватимуть представництво в суді за окремими видами спорів для окремих вразливих категорій за рішенням місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги. «Побічним» наслідком діяльності бюро правової допомоги у середньостроковій перспективі буде приплив “свіжої крові” до адвокатури на рівні сільських районів та малих міст, стимулювання конкуренції на ринку юридичних послуг та підвищення їх якості.

Керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова під час прес-конференції зазначила, що громадські організації проводять активну роботу в усіх напрямках надання правової допомоги. «Ситуація з дотриманням прав людини в нашій державі досить складна, тому для надання безоплатної правової допомоги потрібне об'єднання зусиль як місцевих центрів з надання БВПД, так і органів місцевого самоврядування, громадських та волонтерських організацій, - підкреслила Наталія Кулікова. - Не всі категорії громадян наразі можуть отримати допомогу в місцевих центрах БВПД, адже Закон дає таке право лише визначеним категоріям. Один з можливих шляхів вирішення проблеми – створення системи надання безоплатної правової допомоги у громадах, розгляд та прийняття місцевих Програм надання безоплатної правової допомоги».

Захід організований в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади та Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».


* * *

Немає коментарів:

Дописати коментар