четвер, 5 січня 2017 р.

Водосвяття - Різдво Богині Дани.

 Ще порівняно не так давно багато з нас навіть не підозрювали, що усім відоме «Водохреща» має давню, понад тисячолітню язичницьку передісторію, і вважали цю дату святом суто християнським. Особливо, коли хтось бував на згаданих заходах і бачив пропиляну у кризі водойми ополонку у вигляді хреста, яку обступали попи зі своєю паствою, занурювали туди хрести і виконували свої псалми.

Проте якщо проаналізувати усі свята християнської церкви східного обряду, то цілком впевнено можна з’ясувати, яке з них перекрило язичницьке, а яке виникло «на голому місці». Коли пригадати, що християнські церковники нічого свого майже не внесли у народну релігійну обрядовість, а, навпаки, ще й вели з нею затяту викорінювальну боротьбу, то можна легко зауважити, що ті, нинішні церковні празники, де сьогодні така обрядовість присутня, і були колись язичницькими, тобто справді нашими рідними святами. Не змігши їх знищити, церковники просто накинули на них своє тлумачення, називаючи, наприклад, Дніпровську воду ізраїльським Йорданом.
То що ж це за свято було у наших славних Предків, яке було пов’язане з водою? Яким воно було у первісному вигляді? Як звалося насправді? І чому його проводили саме взимку, коли озера, ріки вкриті кригою, а не навесні чи влітку, коли до води можна легко дістатися?
Сучасними язичницькими дослідниками вже встановлено, що не 19 січня, а раніше, давні слов’яни справді йшли до водойм, бо знали, що в цей час вода набуває лікувальних властивостей. Чому раніше? Тому що християнська ортодоксальна церква, яка чомусь і досі називає себе «православною», і нині ще живе за юліанським календарем, який відстає від сучасного, григоріанського, на 13 днів.
Як зазначає у своїй книзі «Коло Свароже. Відроджені традиції» професор, доктор філософських наук, релігієзнавець Галина Лозко, посилаючись на твердження астрономів, протягом перших днів січня Земля перебуває найближче до Сонця, тому вода дійсно набуває особливих цілющих властивостей. Вочевидь, про це знали і наші далекі Пращури. Недаремно ж бо й міф існує про 12 священних ночей світотворення: після народження молодого Сонечка на 22 грудня (Зимове сонцестояння), починає творитися всенький Світ, по черзі з’являються різні стихії, а завершувала цей творчий процес на 12-у ніч з’ява Води, яку уособлювала Богиня Дана. Фактично, це і було її Різдвом. Отже, відрахувавши від Різдва Божича Коляди 12 ночей, отримаємо ніч з 3 на 4 січня. Тому древні духовні провідники — волхви, жерці — вели у цей час людей до водойм, прорубували у них ополонки, влаштовували там над водою Богославлення, лише символічно освячуючи її… ні, не хрестом, а вогнем, гасячи посвіт у водоймі, і закликали громаду набирати собі таку воду, щоб використовувати її з лікувальною та очисною метою.
Отже, ритуальне освячення у цей час Вогнем, що уособлював чоловіче начало Всесвіту, — Води — жіночого начала Всесвіту — правомірно називати Водосвяттям. Хоча, цілком вірогідно, що існувала й інша назва цього свята — Водокрес (від крес — спалах; кресати, викрешувати — добувати вогонь), яка пізніше, напевне, й наштовхнула церковників на думку, щоб у січні воду не освячувати вогнем, як це робили наші Предки, а саме хрестити хрестом, вигадавши своє пояснення і пов’язавши його з так званим хрещенням Ісуса Христоса у ріці Йордані, що відділяє Ізраїль від Йорданії. А за тим — і назвавши наше рідне прадавнє свято Різдва Богині Дани Водохрещам.
Справді, як бачимо, первісно Водокрес був величним і чарівним святом. Без сумніву, рідними духівниками читалися і відповідні молитви, і навіть виконувалися водосвятні обрядові пісні над крижаною водою… Кожен, хто йшов у цей час до водойми, обов’язково брав із собою порожній посуд для води (нині для внутрішнього споживання бажано брати з собою питну воду для освячення).
У народі збереглася віра: «Про що на Водосвяття помолишся, те й збудеться». На Водокрес Богиня Дана дає дівчатам добрих чоловіків, тому вони обов’язково йдуть до річки по святу водицю. Набравши, вони потім наливали її у велику миску, на дно клали пучок калини або намисто, щоб «лиця красні були».
Свячену воду пили перед вживанням їжі; вживали при пологах; використовували при отелі корів, при першому засіві поля… У невеличкій пляшечці її ставили бджолам у стебник-бджільник, а влітку цю воду виставляли серед пасіки на деревині.
На Різдво Богині Дани брали також воду з трьох джерел або річок — там, де вони стікаються в одне русло, оскільки ці води теж набувають лікувальних властивостей.
Втім, як радить професор Галина Лозко, можна зробити Зоряну Воду і в домашніх умовах: краще з джерела чи з криниці набрати у глиняний горщик водиці й на ніч поставити її на вікні, чи надворі — хай скупаються в ній Зорі. Цією водою нехай вмиється вся родина.
«Цей обряд, — запевняє вчена, — можна виконувати також щомісяця на Молодику, щоб завжди мати свячену воду, яку приготували для вас самі Рідні Боги. Порівняйте: на християнський Йордань (водохрищення 19 січня) попи вмочають у ній християнський хрест — символ смерті, шибеницю. То яку енергію вони можуть нам послати із цією водою?»

Тож, дорогі друзі, гарних свят. І нехай буде вам у поміч Богиня Дана!

3 коментарі:

  1. Как то зимой, уезжая из Москвы в Киев, я оказался на вокзале за 2 часа до отправления поезда, и решил прикупить в аптеке российских препаратов растительного происхождения, т.к. в Украине они намного дороже да и простуда прихватила, лёгкий кашель, потливость - простыл...
    Аптека оказалась совсем рядом, очередь была длинная, я приступил к изучению витрин. Выбрал шрот и масло расторопши, мазь на основе прополиса, и...начал прислушиваться - раздавались типичные вопросы и ответы:
    - Что вы мне посоветуете от кашля, ломоты в суставах и головной боли?
    - Дайте что-нибудь от температуры, кашля, ломоты в суставах и головной боли?
    ***
    - колдрекс, леденцы...., пастилки... антибиотики итого 600-1500р.
    Вступать в полемику с провизором в процессе отъёма денег у граждан я не решился, вдруг нарушу местные законы и традиции... и устроил маленький спектакль. Итак, подошла моя очередь:)))
    -что вы мне посоветуете от кашля?
    -леденцы " ...."
    -сколько стоят?
    -300 рублей
    -СКОЛЬКО? ГОВОРИТЕ ГРОМЧЕ ПОЖАЛУЙСТА Я ПЛОХО СЛЫШУ!!!
    - 300 РУБЛЕЙ!!
    - А У ВАС ЕСТЬ МУКАЛТИН?
    -да
    -СКОЛЬКО СТОИТ ?
    - 5 рублей
    - ГРОМЧЕ, Я ПЛОХО СЛЫШУ!
    - 5 РУБЛЕЙ !!! -,эхо разнесло весть по всей аптеке, очередь насторожилась, всё снимание с витрин перенеслось на нас с провизором.
    - А ЕСТЬ ТРАВА ТЕРМОПСИСА С СОДОЙ 7 ИХ РАНЬШЕ КОПЕЕЧНЫМИ ТАБЛЕТКАМИ НАЗЫВАЛИ?
    -ЕСТЬ!!
    -СКОЛЬКО??
    - 1 РУБЛЬ!!!
    -УТОЧНИТЕ !
    -1 РУБЛЬ!!!!!!!!!!!!! - градус беседы повышался, провизор всё распалялась и зрители начинали роптать...
    -МИКСТУРА ПЕРТУССИН?
    -ЕСТЬ!
    -СКОЛЬКО?
    -4-50!
    -МАЗИ ПРОПОЛИСА?
    -12 РУБЛЕЙ, НО ОНА ГОМЕОПАТИЧЕСКАЯ
    -ОТЛИЧНО!!!
    -ШРОТ РАСТОРОПШИ ПЯТНИСТОЙ?
    -8 РУБЛЕЙ
    -МАСЛО РАСТОРОПШИ?
    -12 РУБЛЕЙ
    В итоге я заказал: термопсиса 3х10 таблеток = 3 рубля мукалтин 2 уп.х10 таблеток = 10 рублей мазь прополиса 1 туб=12р. пертуссин 1 пузырёк = 4-50 шрот расторопши 1 пакет =8 руб (дело было пару лет назад цены, говорят, подросли)
    -СКОЛЬКО ЗА ВСЁ?
    -37с половиной
    - 37.50 ЭТО ТЕМПЕРАТУРА ИЛИ ЦЕНА?
    ГОВОРИТЕ ГРОМЧЕ, ПОЖАЛУЙСТА!!
    - Т Р И Д Ц А Т Ь С Е М Ь Р У Б Л Е Й П Я Т Ь Д Е С Я Т К О П Е Е К ! -, забила гвозди провизор.....лицо было бордово каменным.
    - спасибо!:) , тихо ответил я !:)
    Первой не выдержала женщина с ребёнком:
    -Это всё от кашля? можно записать названия? почему так дёшево?
    -Эти лекарства всегда стоили дёшево и нас ими лечили в детстве и родители наши лечились!
    -А ПОЧЕМУ ТОГДА ИХ НЕТ НА ВИТРИНЕ?
    -ЭТО НЕ ВЫГОДНО АПТЕКАРЮ, ЗА НИХ ЕМУ НЕ ДОПЛАЧИВАЮТ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКИЕ КАМПАНИИ.
    И помните, в отличие от Европейских стран, у нас есть уникальная возможность пользоваться аптекой природы.

    ВідповістиВидалити
  2. Як у Конотопі бариг - перевізників перемогли

    Міський голова Конотопа від партії «Свобода» Артем Семеніхін у коментарі виданню Інформаційний Акцент розповів, як йому вдалося домогтися зниження цін на перевезення у маршрутках міста.

    За його словами, четверо з п’яти перевізників, які впродовж суботи-неділі не вийшли на маршрути й вимагали збільшити вартість проїзду до 6 гривень, погодилися й далі обслуговувати пасажирів за меншою ціною, ніж діяла дотепер – 3 гривні. За словами мера, щоби реабілітуватися перед громадою, перевізники навіть погодилися зменшити ціну до 2,5 грн.

    За словами мера, п’ятеро осіб-власників приватних автотранспортних підприємств вирішили тероризувати Конотоп – і оголосили 21-22 січня страйк та не вийшли на маршрути.

    «Взимку вони вирішили не випустити на вулиці автобуси та змусити громаду ходити пішки. Але коли люди дізналася, що бариги хочуть підняти ціну на проїзд до 6, 7 гривень – вони заявили, що не користуватимуться їхніми маршрутками. Зі свого боку, ми задіяли наш комунальний транспорт, усі резерви, збільшили швидкість трамваю, щоби скоротити інтервал руху. Додам, що рік тому ця банда вже піднімала питання про закриття конотопського трамваю нібито через нерентабельність. Але ми не дозволили цього зробити – активно включилася фракція «Свободи». Відповідно до закону, ми склали акти про те, що перевізники не вийшли на маршрути без поважних причин», – розповів Семеніхін.

    Керманич міста повідомив, що 23 січня перевізники хотіли пікетувати міськраду, залучивши своїх водіїв і мотивуючи їх невиплатою зарплати за останній місяць.

    «Я з людьми поспілкувався, запевнив, що їх буде влаштовано у комунальному підприємстві Конотопське трамвайне управління на яке ми уже в четвер спрямуємо кошти для закупівлі автобусів, щоби закрити куточки міста, не закриті трамвайним сполученням.

    Ця банда не очікувала такого розвитку подій, адже зібралося дуже багато людей, громада Конотопа підтримала міськраду. А один із власників автоперевізного підприємства, Сергій Нікітов, ще й отримав стусанів від бабусь, які його своїми паличками прогнали з мітингу», – повідомив мер.

    Семеніхін також розповів, що підготовка до так званого страйку розпочалася ще 10 днів тому: «Коли в мене йшли перемовини з автоперевізниками, я їм пропонував підвищувати ціну незначно або ж забезпечити дотацію з бюджету, щоби не збільшувати ціну на проїзд узагалі. Натомість я вимагав модернізації їхнього транспорту задля менших затрат ресурсів. Однак отримав відповідь, що їм усе одно і нічого вони робити не будуть і зроблять так, як забагнуть. Я заявив, що не допущу знущання над громадою. Власне, ми цього домоглися: дрібні перевізники – четверо з п’яти, які брали участь у так званому страйку, але зажадали у майбутньому працювати з міською радою та надавати послуги перевезень, нині прибули і попросили вибачень

    Я запропонував зменшити тариф до 3 гривень, який діяв 3 роки. Але вони погодилися узагалі на тариф 2,5 грн. Заявили, що це їх влаштовує і, що до бунту і страйку їх підштовхнув великий-монополіст, приватний перевізник «Корунд – С». Ці перевізники вже не хочуть підвищувати ціну – 2,5 грн. для них тепер у самий раз. Так вони реабілітуються перед громадою.

    З часом можна буде розглянути питання про збільшення ціни за проїзд до 3 гривень. Зараз ми усіх виводимо на відкритий конкурс, але основні маршрути буде переорієнтовано на комунальний транспорт – мінімум 50-60% усього ринку автоперевезень по місту плануємо, щоби належало комунальному транспорту», – зазначив мер-націоналіст.

    Як повідомляв Інформаційний Акцент, деякі приватні перевізники Конотопа зменшили вартість проїзду. З 23 січня тариф на маршрутах №6; 8; 11 та 15 становитиме 2,50 гривні

    ВідповістиВидалити
  3. С новым долгом. Как Кернел сумел привлечь $500 млн

    Рынок долгового капитала для украинских компаний открылся после трехлетнего перерыва. В среду Кернел Андрея Веревского объявил о размещении пятилетних еврооблигаций на $500 млн. Инвесторам пришлось поспорить между собой: вместо запланированных $500 млн Кернел собрал заявки на $2 млрд. Благодаря ажиотажу компания смогла снизить доходность бумаг с 9,23-9,5% до 8,875%. Ставка купона составит 8,75% годовых.
    Организаторами размещения выступили JP Morgan и ING Bank. Ценные бумаги Кернела обеспечены гарантиями дочерних предприятий холдинга. Ожидается, что евробонды будут включены в листинг Ирландской фондовой биржи (ISE).
    Как рассказывал накануне в ходе общения с инвесторами Веревский, за счет привлеченных средств Кернел планирует купить маслоэкстракционный завод, увеличить земельный банк и мощности портовой перевалки, а также рефинансировать существующие обязательства холдинга.
    Кернел - крупнейший в мире производитель и экспортер подсолнечного масла. На долю компании приходится около 8% мирового производства. Кернел способен перерабатывать 3 млн т семян подсолнечника в год, что позволяет получить 1,3 млн т подсолнечного масла и около 1,2 млн т подсолнечного шрота. Основной владелец Кернела - Андрей Веревский, 5% акций компании принадлежит Cascade Investment Виталия Хомутынника. Кернел - самый дорогой агрохолдинг Украины. Осенью 2015 года он потеснил с пьедестала Мироновский хлебопродукт Юрия Косюка. По состоянию на 25 января его капитализация превышала $1,5 млрд.
    Опрошенные ЛІГА.net инвестиционные и финансовые аналитики называют Кернел одним из наиболее качественных и интересных заемщиков для международных кредиторов. Положительно оценивают размещение и топ-менеджеры агрокомпаний-конкурентов. Одна из причин - высокий рейтинг выпуска евробондов. Так, например, Fitch присвоил выпуску оценку B+, тогда как рейтинг Украины B-. В своем пресс-релизе Fitch объясняет этот факт в том числе тем, что Кернел будет держать значительные объемы денежных средств на счетах за пределами страны.
    Успех Кернела может стать драйвером для размещения госбумаг, которое анонсировано на второе полугодие 2017 года, прогнозирует член исполнительного комитета Украинского общества финансовых аналитиков Виталий Шапран. "Обычно инвесторы, которые берут корпоративные облигации, потом берут и госбумаги Минфина", - поясняет он.
    Более скептичен Владимир Лотоцкий, директор казначейства Альфа-Банка Украина. По его мнению, между кейсом Кернела и влиянием на будущие публичные выпуски государства на внешних рынках нет прямой связи. "На успешность будущих выпусков суверена в большей мере влияют макроэкономические показатели и фактическое состояние сотрудничества с Международным валютным фондом", - говорит он.
    Солидарен с ним и Андрейченко. "Кейс Кернела вряд ли отобразится на доходности суверенных еврооблигаций, которые ежедневно торгуются и риски которых понятны всем игрокам рынка. А с внутренними суверенными облигациями связь еще меньше", - отмечает он.
    По данным Bloomberg, доходность еврооблигаций Украины со сроком обращения 1 сентября 2021 года в настоящее время составляет 8,178% годовых, с обращением до 1 сентября 2022 года - 8,2% годовых. Еврооблигации МХП со сроком обращения до 4 апреля 2020 года сейчас котируются с доходностью 8,783%.

    ВідповістиВидалити