понеділок, 27 лютого 2017 р.

Дні «Дня» в Прилуках.

 
   23 лютого в Прилуках відбулася непересічна подія не тільки для міста. Газета «День» разом з місцевою тютюновою компанією відкрили виставку світлин газети «День» та провели кілька інших заходів в міському будинку культури. Це перш за все акція «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі», також проведення читацьких конференцій.
    Нажаль до конференції я не дочекався, потрібно було їхати додому, а от фото виставкою «посмакував». Експозиція для мене почалася з дуже знакової, як на мою думку, світлини, яка була розміщена на першому поверсі БК прямо навпроти дверей входу до експозиції. Це робота Олександра Козловського «Попит та пропозиція». До речі, мої особисті вражіння не відповідають назві світлини. Як на мене на ній зображено не стихійну торгівлю як таку, а позу в якій зараз знаходиться все українське суспільство. Надзвичайно потрібний для нас зараз кут зору, бо як не оговтаємося, так «раком» і заклякнемо.


       Соціальну тематику виставки поряд з доволі  невеселим базаром, доповнювали і світлі світлини. Сподобались: «Веснянки», світлина про перші кроки в балеті, колоритна тітонька на мопеді та маленька дівчинка у великих чоботях, яка вийшла чавити сік, надзвичайні, «теплі» роботи.
       Значна частина виставки присвячена сучасній московсько-українській війні та нашим воякам. Безперечно, більшість робіт вражаючі, драматичні, навіть і трагічні. І саме в цій частині фотовиставка є не лише відображенням дійсності, але й формує необхідні для суспільства акценти. Війна нікуди не поділася, та й не подінеться в найближчий час, і це стосується всіх нас. Як на мене найбільш вагомою  роботою в цій частині виставки є світлина «На одинці з другом».



       Також мене особисто зачепила серед інших, що присвячені війні, світлина під назвою «Режим тиші», на якій зображено артилериста, що під час режиму тиші, не гає час за дурними думками, але опершись на свою гармату читає книгу. Як на мене в ній і сенс, чому ми з москалями не брати, адже для нас війна це не сенс життя, і ми мріємо про інше життя.
      І на закінчення виставки припала та частина, що присвячена політиці, тобто причині і того стану суспільства, і тієї війни. Переважна більшість світлин цієї частини виставки виглядають за змістом як карикатури, хоча за формою звичайно такими не є. А от персонажі реально карикатурні, карикатуристам не потрібно нічого вигадувати, чи підмальовувати. Світлину «Замкнене коло» я б назвав зло віщою, бо от дивишся на коло з чотирьох сучасних президентів (звичайно без януковича) і стає моторошно, і думаєш, як можна його розірвати, от як? А от Байдена щось я не зрозумів, чи він так хотів їм накрутити, але виховання не дозволило, чи що воно таке, незрозуміло. Але ж «наші» красавчікі, не перестають ними бути.


І наостанок потрібно подякувати газеті «День» за такі заходи, і за таку культурну політику, яка проводиться в сучасній Україні, як правило без держави, з власної ініціативи окремих осіб чи організацій, бо нам, глибокій провінції це дуже необхідно, і до речі всім раджу відвідати цю фотовиставку.
24.02.2017

Павленко Дмитро

4 коментарі:

  1. "...ми з москалями не брати...". маю надію, Дмитре, що ця фраза стосується правлячої верхівки царської росії, а не її народу. бо ж ненависть між українцями й росіянами й так вже розпалена. давайте не підкидати дров в це багаття..... молоде покоління має усвідомлювати, що ми братські народи, просто в росії люди надто залякані, щоб висловити протест проти дій царя. а інші надто дурні.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це дуже риторичне запитання. З приводу народ не народ, і що є першопричиною, а що є наслідком. І хатят лі рускіє вайни? Тобто проблема є не однозначною. Але з приводу підкидати чи не підкидати дров, як ми можемо бачити і чути кожен від своїх родичів із-за порєбріка, для них вже дров підкинули, і вони довго не думали що їм робити і що їм казати.
      А стосовно залякані царем, то Ви задайтеся питанням, а не саме цього вони хотіли???

      Видалити
  2. не думаю, шо будь-яка здравомисляча людина хотіла б, щоб її залякували, зганяли на мітинги, блокували зарплатні картки через несплату за капремонт і прочеепрочеесумашествиевеликойинеобъятной.....

    ВідповістиВидалити
  3. а щодо першопричин і наслідків... наслідки це все нові й нові могили..... а першопоричина як така, що є основною - маленький злобний карлик у кремлі і система, яку він тотально контролює до дрібниці...до кожного посту в контакті чи ін соцмережі. ах да.... у нас (в Україні) ми теж в цій системі, можливо, поки що не такій жорсткій, як в Росії, але до того йде... і єдине, шо ми з вами можем зробити - ЦЕ ЗРОЗУМІТИ ЯК ЦЯ СИСТЕМА ФУНКЦІОНУЄ й намагатись донести до оточуюючих те, що систему можна зламати. й це не обов*язково робити радикальними методами (майдан). spread awareness. вам і вашому сайту, до речі, подяка за Це. Ви доносите інформацію до мешканців нашого селища. по суті лише тут можна почитати те, шо не напишуть в районці. єдина ремарка все ж таки залишається - НІ МІЖНАЦІОНАЛЬНІЙ ВОРОЖНЕЧІ.

    ВідповістиВидалити