пʼятницю, 26 січня 2018 р.

Про другу сесію Варвинської ОТГ.

 Що ж, шановне панство, відбулася друга сесія селищної ради об’єднаної громади, як я вже говорив в попередньому дописі, цю подію чекали довго і дуже багато людей, нарешті ця подія відбулася. На даному засіданні було розглянуто 23  питання порядку денного. Серед них були прості процедурні питання, а були і особливі та важливі такі як рішення про бюджет, але про все по черзі.

         Перш за все варто сказати про моє очікування та припущення стосовно опозиції. Так, вона вмерла, я не знаю чи остаточно, чи ні, але всі рішення цієї сесії голосувалися тотальною більшістю. Вже не приїздив наглядач з області, вже ніхто нікого не тримав при голосуванні за секретаря, і вся фракція БЮТ голосувала справно за всі питання. І вже при розгляді 21-го питання порядку денного, селищний голова прямим текстом пояснила чому необхідно обрати третього заступника. Не для ефективного управління якоюсь галуззю життєдіяльності громади, не для ефективного використання коштів бюджету, не як першочергова потреба для вирішення складних та надважливих питань громади, а виявляється для того, щоб в «мирі та добрі» жити зі всіма депутатами. Які завдання вирішували аграрії на чолі з селищним головою зрозуміло, це повна лояльність та відсутність будь якої критики на сьогодні та на майбутнє. А яке завдання вирішував БЮТ, партія яка за людей, незрозуміло. Мати цілу фракцію в 10 чоловік, щоб отримати одну посаду в керівництві органів місцевого самоврядування, при тому, що незрозуміло для чого та посада, заступник з благоустрою, як відмічено в рішенні. Але це рішення суперечить не тільки здоровому глузду, а й суперечить рішенню № 6-1/18отг від 05 січня, де відділ, який відповідає в тому числі за благоустрій, підпорядковується першому заступнику селищного голови, тобто це відповідальність першого заступника. А для чого третій заступник? Я вже більше не хочу говорити за цю подію, за цю історію з опозицією загалом, час розставить все на свої місця, поживемо побачимо.
    Продовжуючи оповідь про другу сесію і про лояльність депутатів до ініціатив керівництва, які б вони не були, варто зауважити, що лояльність потрібна для недолугих керівників, а не для громади. Тому що за гарно підготовлене питання, яке важливе для громади не будуть голосувати тільки розумово неповноцінні депутати. А коли ви хочете протягнути на сесії преміювання для себе в 100 %, при тому, що сотні працівників бюджетних установ отримують премію один раз на рік, і далеко не 100%, то Вам потрібна лояльність депутатів. До речі, якщо говорити про лояльність загалом, то це дуже шкідливо для громади. До прикладу, якщо взяти до уваги навіть процедурні питання, це питання порядку денного від 1 до 5, питання 7, різноманітні Програми соціального захисту, які розглядалися на цій сесії, і до яких особливо не мало б бути ніяких питань та зауважень, але ці всі питання все одно потребують уважного та детального розгляду, а не лояльності, адже і ці проекти рішень, що були затверджені на цьому засіданні, затверджені з численними технічними та орфографічними помилками, з численними порушеннями законодавства, та суперечностями один одному та попередньо прийнятим рішенням самої селищної ради. Не хочеться розпорошуватись та зариватися в кожне питання порядку денного, але варто сказати на прикладі питання 7 порядку денного, от мені здається, що це рішення прийняли не розуміючи взагалі, що це і для чого воно, і завтра, коли почне вилазити боком то се, то інше, хтось почне робити хорошу міну при поганій грі.
     Щоб не навантажувати читачів блогу надмірною кількістю інформації я зупинюся на основних, на мою думку, питаннях порядку денного. Винятком цього списку буде питання бюджету, яке потребує окремого опису, і питання оплати праці селищного голови, яке вже обговорено та обсмоктано достатньо, редакція цього рішення була змінена, і мені приємно, що в депутатському середовищі є зерно здорового глузду, і я вдячний конкретним депутатам чи депутату, що обстоювали зміну пункту 2, стосовно преміювання до державних свят.
Так от до основних питань порядку денного варто віднести:
14. Про затвердження Програми з благоустрою населених пунктів селищної територіальної громади на 2018-2020 роки;
17. Про безоплатне прийняття зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ Варвинського району у комунальну власність Варвинської об’єднаної територіальної громади бюджетних установ та закладів;
18. Про затвердження штатного розпису КФКВ 6030 «Організація благоустрою населених пунктів» на 2018 рік;
20. Про обрання секретаря ради ОТГ;
22. Про деякі питання здійснення закупівель за бюджетні кошти.

         От подивіться на проект рішення Програми благоустрою, що був розміщений на сайті ради. Основною частиною Програми, яка скаже хоч про орієнтовні цифри є таблиця фінансування робіт з благоустрою. Загалом кошти на благоустрій складають 4 963 524,00 грн., з яких 2,3 млн. грн. складають видатки на купівлю трактора на гусеничному ходу, решта 2,6 млн. грн.. це видатки на виконання саме робіт з благоустрою згідно таблиці. Так от, ці всі видатки, їх обсяги, об’єкти на яких будуть здійснюватися роботи депутатам невідомі, немає і пояснень до проектів рішень, ці заходи ніде і ніяк не обговорені. Депутати, які обрані виборцями, і яких, ті ж виборці будуть обпльовувати та обливати брудом, проклинати, що вони нічого не роблять, взагалі після прийняття Програми та бюджету ніяким чином не зможуть ні контролювати ті чи інші видатки на благоустрій, ні впливати на виконання тих чи інших робіт в себе на окрузі з благоустрою територій. До речі, таким чином приймалися всі програми, ніхто ніяк не обговорював ні їх заходів ні видатків на їх заходи.
      Питання фінансування робіт з благоустрою в поєднанні з питанням 22 порядку денного, Про деякі питання здійснення закупівель за бюджетні кошти,розставляє певні акценти і знімає всі сумніви стосовно бажань очільниці селища. Це питання варто було б назвати «Про скасування використання селищною радою системи Прозоро». Бо саме це хотіла зробити Саверська-Лихошва, пропонуючи до розгляду дане питання та відповідний проект рішення. І дякуючи депутатам зі здоровим глуздом, дане питання було зняте з розгляду. За умови його прийняття, скасовувалося рішення попередньої каденції про обов’язковість використання в закупівлях товарів та послуг селищною радою та КП «Господар» системи закупівель Прозоро починаючи з 3000 грн.. Після прийняття даного рішення конкурсні закупівлі почали б здійснюватися при закупівлі товарів з 200 тисяч гривень, а закупівлі послуг – з 1,5 млн. грн.. І не хай кожен член громади задумається для чого це було потрібно селищному голові та її оточенню???
      В продовження теми благоустрою варто згадати і за питання збільшення штату загону благоустрою вдвічі, до 20 чоловік, і поряд з цим незрозуміло де цей загін благоустрою перебуває, в структурі кого і чого, яким чином даний загін буде працювати? А питання ефективності використання коштів в контексті виконання робіт з благоустрою взагалі ніким не розглядалося і не озвучувалося, все для людей.
     Секретаря також обрали на цій сесії гладко, 22 за. Що ж новому молодому секретарю варто побажати успіхів.
      І серед основних питань порядку денного про яке я ще не згадав, і яке визначає в багатьох аспектах майбутнє  життя громади це питання про приймання комунального майна. Якщо розгляд цього питання пов’язати з проектом бюджету, то перш за все потрібно відмітити, що громада особливо не поспішає приймати майно, навіть те, де немає участі інших сіл району. Школи, учкомбінат, ДЮСШ, будуть приймати у червні, якісь об’єкти в лютому, важко зрозуміти всю ту стратегію, кажуть шкільні дипломи стають на заваді, а як там насправді важко сказати. Частина об’єктів взагалі не буде передаватися, а повинна спів фінансуватися, але як показав процес затвердження бюджету та його показники з питанням спів фінансування не все так просто.  Але про це та про інші аспекти затвердженого селищного бюджету в окремому дописі.

25.01.2018


Павленко Дмитро

18 коментарів:

  1. Слід було людям мати голову й підтримувати Любов Вікторівну Долю.А так, отримаємо горобця в долоні.

    ВідповістиВидалити
  2. Ага.або дятла в ж.пі

    ВідповістиВидалити
  3. уже отримали.грошей у Варвинській громаді нема.Без Гнідинець не вижити.

    ВідповістиВидалити
  4. не видумуйте. на сайті селищної ради досі немає рішення 2-ї сесії. бюджет не розписаний. там, де ефективне управління грошей вистачає. адже риторика В.В. зводиться до того, що очікуєм перевиконання... гроші будуть, це однозначно... і так далі по тексту)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Даша дам вам дружню пораду як майбутній блогерші та активістці
      Вивчайте корінь питання та не хватайте вершки або почуте.

      Видалити
    2. дайте посилання на "корінь". а то на сайті селищної ради нема чого вивчати

      Видалити
    3. Не чекайте що Вам хтось щось буде давати.ідіть в вимагайте про надання інформації та данних

      Видалити
    4. "Не чекайте що Вам хтось щось буде давати" - у які строки згідно чинного законодавства мають оприлюднюватись рішення сесій на офіційному сайті селищної ради? ану підкажіть мені)))

      Видалити
  5. Дякую Дмитру за наполегливу роботу у відстоюванні інтересів простих громадян, за актуальні і цікаві дописи. Сподіваюся, що варвинці зможуть оцінити його старання в майбутньому

    ВідповістиВидалити
  6. вибачаюсь, не побачила нової статті про бюджет

    ВідповістиВидалити
  7. Діма. Ти прав у попередньому дописі. БЮТ підняв руки перед аграрною партією. І віддав в жертву свого лідера Ірину Чаленко. Тепер все зрозуміло опозиції немає. Голосуєм табуном не усвідомлюючи про що.

    ВідповістиВидалити
  8. А хто ж заступники голови ОТГ? Кальний, Дейнека, Чаленко які даже не пройшли у депутати, а їх підібрала Саверська як непотріб. Що вони можуть? І сміх і гріх. Одне що їх працевлаштували. А користі від них не буде.

    ВідповістиВидалити
  9. Раніше без загону благоустрою було чисто у Варві. А для чого 20 чоловік. Що лишні кошти в бюджеті? Це майже 900000 гривень з селищного бюджета тільки на мінімальну зарплату. Депутати схаменіться.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановний дописувач а села які ввійшли в отг хто в них буде займатися благоустроем? А в Варві хай так і продовжуеться .Докажіть та покажіть іншим селам для чого створювали Громаду то тоді і інші потягнуться до обєднання.

      Видалити
  10. пропоную вже вирости із цього "рєбячества" і закінчувати із анонімними коментарями. вам щось заважає підписуватись власним ім*ям? у нас у країні свобода слова (поки що) і за власну позицію нікого не мають права звільнити чи покарати іншим способом. до анонімів довіри немає, а от спілкуватись із тим, хто відкрито висловлює свою точку зору, дійсно приємно. це моя точка зору.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ну хоч в чомусь)) Діма, без обід. я розумію, що це твоя робота. просто ти мою сторінку у ФБ використав як піар-платформу для вашого козачєства. це непростітєльно)))

      Видалити
  11. Я не розумію у вас у Прилуках нема своїх проблем.навіщо сюди лізти?

    ВідповістиВидалити