понеділок, 19 лютого 2018 р.

«Рятування комунального підприємства» чи чергове розмивання бюджету?


       30 січня 2018 року на другому засіданні новоствореного виконкому Варвинської селищної ради було прийняте рішення «Про відшкодування різниці між встановленим розміром тарифів на житлово-комунальні послуги та економічно-обґрунтованими витратами на їх виробництво». Це чергове, на мою думку, замітання слідів діяльності немолодого мера та її молодої команди. Справа в тому що виконавчий комітет ніколи не встановлював економічно необґрунтованих тарифів, відповідно не приймав рішення про відшкодування різниці між тарифами та реальними витратами, бо ніякої різниці немає. Затверджені тарифи на водовідведення є економічно обґрунтованими, про інше немає ніяких рішень та інформації.
Більше того, обласний департамент ЖКГ постійно моніторить стан житлово-комунальних послуг в області і відповідно діяльність підприємств, що надають такі послуги. Зауважень стосовно діючого тарифу в департаменті не було, і КП «Господар» таких відомостей не надавав, ні наприкінці 2017 року ні перед засіданням виконкому 30 січня. Але в зв’язку з тим, що селищний голова реалізувала свою мрію про ручний виконком, який проголосує за будь що, він і прийняв рішення про відшкодування якоїсь там різниці між невідомо чим і ще чимось.
    Причина недоотримання КП «Господар» коштів за послугу водовідведення проста та банальна, керівництво не хоче вживати заходів з налагодження ефективного обліку в системах водопостачання та водовідведення, створення прозорої діяльності в наданні цих послуг, впровадження заходів із ремонту та ущільнення елементів системи водовідведення (колодязі, люки тощо). Щоб кожен міг розуміти про що йдеться наведу приклад на основі діяльності системи водовідведення у 2015 році. Так очисними спорудами скинуто до річки Удай очищених стоків обсягом 95000 м3/рік, а при цьому КП «Господар» виставило споживачам рахунки на обсяг в 75000 м3/рік. І як нам показує арифметика за 2015 рік комунальне підприємство не виставило рахунки споживачам на обсяг водовідведення в 20000 м3/рік. На той час тариф на водовідведення складав майже 15 грн/ м3, тобто підприємство недоотримало за рік 300000 грн. І так приблизно кожного року, і це нікому не потрібно, а для чого напрягатись коли можна тупо отримати кошти з бюджету, до речі цю аферу вже пророблювали того ж таки 2015 року. Як наслідок таких дій та бездіяльності – втеча з підприємства робітників та й керівників нижньої ланки (майстер з водовідведення), адже працівникам систематично не виплачують премій, я не здивуюсь якщо їм це пояснювали знову ж тим що депутати не дають працювати, але хто буде розбиратися в цих всіх тонкощах?
       І от вже Програма, що затверджена вище згаданим рішенням виконкому про відшкодування на рахунок КП «Господар» 188 тисяч гривень за уявну різницю чогось там з чимось там уже подана на розгляд депутатам. Я так розумію розрахунок в її величності дуже простий, ці ж рєбята нічого не читають, їм можна підсунути що хоч, а потім і поїздити по вухах про складну ситуацію з підприємством. І дивись, широка кааліція затвердить всі забаганки пані голови, і сліди чергових дій, що дуже схожі на незаконні, будуть заметені, а відповідальність за нецільове використання коштів візьмуть на себе депутати, а вони ж, як відомо, завжди у всьому винні, так що все чьотко чуваки. От тільки в цьому всьому бедламі незрозуміло хто кому кааліція і хто кому команда, і за що хто бореться і для кого питається, для Громади???


15.02.2018
Павленко Дмитро.

4 коментарі:

  1. Все правильно, но потрібно пояснити, очищені стоки які скидаються в Удай не правильний. Насоси які перекачують фактичні стоки набагато більші, на які витрачається електроенергія яка закладена в тариф. Тобто при зменшені очищених стоків повишається тариф, тобто плату за електроенергію витрачену на перекачку фактичних стоків ділиться на меншу кількість стоків, тому і підвищується тариф на каналізацію.

    ВідповістиВидалити
  2. В 2015 році 20 000 м³ не оплачених очищених стоків, на мою думку, утворились, в тому числі, як результат зливу в центральний колектор нечистот з приватних домогосподарств, які були вивезені транспортними засобами КП „ГОСПОДАР” та інших суб’єктів господарювання. Злив безпосередньо з транспортних засобів на очисних спорудах не здійснюється. В результат такої „діяльності” нечистоти оплачені двічі.. Перший раз власниками домогосподарств, другий мешканцями будинків з централізованим водовідведенням. І нарешті, цікаво який обсяг послуг по вивезенню нечистот з домогосподарств надало КП „Господар” в 2017 році?

    Анатолій Хотін

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Близько нуля в 2017р. Вивозить часна машина у Варві їх дві. Тому що в КП "Господар" дорого.

      Видалити
    2. А де у Варві приватні машини?вивозить і інші і господар.

      Видалити