середу, 9 травня 2018 р.

Про стратегії, тактику, точніше їх відсутність, і про те куди ми йдемо.


   Цей допис буде базовим для багатьох подальших дописів. Він буде напрямлений на пояснення, для тих хто цікавиться теперішнім та майбутнім свого рідного зовсім не європейського містечка, ситуації в якій ми, варвинчани, зараз опинилися та як вона буде розвиватися далі. Я спробую зробити певні припущення, і як на мою думку це дасть ґрунт для суспільної дискусії з приводу нагальних та важливих місцевих питань.
    В кількох своїх попередніх дописах я вже звертав вашу увагу на програму селищного голови та осередку Аграрної партії в Варві стосовно кількох передвиборчих обіцянок. Так от вважаю що треба ґрунтовніше поглянути на цей «витвір» чиєїсь думки, тому що в певній мірі те, що там понаписувано і буде визначати наше з вами майбутнє. Мені кажуть, що то програма Саверської, а не фракції Аграрної партії, але тоді виникає логічне запитання, а чому ж ви її виконуєте?
Ще на передодні виборів я пропонував керівнику фракції скласти програму партійного осередку, щоб всі ми розуміли з чим і для чого дана політична сила йде до влади. Мою пропозицію не було зреалізовано ніяким чином, натомість Аграрна партія надрукувала так звану програму Саверської, яку до речі всі почали і виконувати, про що буде йтися далі, так що по факту це і є програмою Аграрної партії, і як показує практика вже 7-ми сесій селищної ради вона цю програму за схемою селищного голови і буде реалізовувати. Я до речі спочатку скептично і з гумором поставився до цієї програми, але зараз розумію, що дана програма буде виконуватися, звичайно не повністю, а певним чином, про що і спробую вам пояснити нижче.

    Програмні тези цього передвиборного матеріалу виписані на двох шпальтах з одного боку, що ви можете побачити на двох відповідних зображеннях. Для більш чіткого розуміння цього матеріалу, я б розділив всю ту писанину на три частини:

1.     На першому зображенні згори в прямокутниках з іконками заходи та тези ні про що так би мовити, або іншими словами: ми за всьо харошеє протів всєх нєхароших вєщєй. Чому я так вважаю? А тому, що Саверська не буде виконувати їх, значна частина цих заходів є суто декларативними, а частина суперечить життєвій позиції селищного голови, як наприклад перший пункт в цьому переліку, тобто: забезпечити прозорий розподіл бюджетних коштів під контролем громади (аж смішно). Тому в подальшому не буду його й розглядати.
2.     Друга частина заходів розміщена на двох зображеннях в нижніх їх частинах та надрукована синім кольором. Це саме ті заходи, які є принципові для горе голови, і саме ті, які вона буде виконувати, можливо лише їх, і більш ніяких.
3.     І третя частина програмних заходів розміщена на другому зображені і надрукована зеленим кольором. В значній мірі це перелік тих заходів та проектів, які потрібно було зробити ще, так би мовити, вчора. І значну частину цих заходів можна було реалізувати і кошти для цього теж були, до речі. Але ці заходи Саверська виконувати не буде. Є в мене таке передчуття, або буде через дуже велике «не хочу». Чому так? Тому що є таке її відношення, тому що вона практично не розуміється на більшості питань там виписаних, і як наслідок природньо вона не хоче лізти туди де вона повний нуль. І ще тому, що є такі тенденції, про що й буде йти мова далі на відповідних прикладах.
   Так от до прикладу візьмемо синій перелік з нього розпочаті до реалізації:
- проект реконструкції площі, як можливий захід з встановлення пам’ятника та фонтана (прийняте рішення на сесії селищної ради);
- встановлення пам’ятника (прийняте рішення на сесії селищної ради);
- збільшення загону благоустрою (вже виконано). Зверну вашу увагу, що мета поставлена просто збільшити чисельність персоналу, не досягти якоїсь мети з більш якіснішого та раціональнішого використання зокрема фінансових ресурсів на здійснення заходів з благоустрою, а просто збільшити загін благоустрою і все, мета досягнута.
- співпраця з радою ветеранів (затверджене фінансування на цю громадську організацію спів розмірне наприклад з всіма видатками на розвиток дитячо-юнацького спорту на 2018 рік).
- створення алеї звьозд (практично зреалізовано). До речі в Аграрній партії про це говорять як про те, що вже майже відбулося, тобто це ніхто не піддає ніяким сумнівам, не проводить ніякої ревізії даній забаганці горе голови. Кажуть, а що, вона за свої гроші збирається це робити, все нормально, все всіх влаштовує. Які свої гроші? Чи там десь обробляють чадним газом чи опромінюють мені невідомо, але це не нормально як на мою думку.  Мене в цій історії дивує вдавана байдужість чи невдавана наївність, хоча я в останню не вірю. Зрештою це захід з їхньої програми.
Та і інші заходи з цього списку вже потроху реалізуються, наприклад рішення про руслоочисні роботи на Удаї тощо.
      Це що стосується синього списку. Я так думаю в найближчий час ми почуємо про фонтан та який-небудь Бода-фест, який звичайно не має нічого спільного з тим Бодою. І саме ці пункти будуть реалізовуватися.
     А що ж з зеленим списком, який містить першочергові проблемні заходи? А нічого! Нічогісінько! Не виділені кошти ні на що, за винятком доріг, але як і які саме дороги будуть ремонтуватися чи будуватися, і чи будуть взагалі, на даний час не відомо, і відповідно рішень також ніяких не прийнято, на відміну від пам’ятників та алей. І я, взагалі, скептично ставлюся до можливої реалізації хоч чогось із зеленого списку. Чому маю таку думку проілюструю вам на одному яскравому прикладі.
     В зеленому списку, якщо ви уважно подивитеся є такий захід: продовження реконструкції зовнішнього освітлення у Варві та в інших населених пунктах. Так от, сьогодні в нас уже початок травня, тобто 4 місяці як діє нове скликання селищної ради. Питання вуличного освітлення турбує всіх без винятку мешканців, кожен депутат про це щось та й казав під час виборів, і що де ж дії шановні? Що не було команди згори чи збоку чи ще звідкись? Чи після виборів нічого не потрібно? За винятком кількох реплік окремих позафракційних депутатів на сесіях ніхто нічим не обмовився. Не обмовилася і горе голова. Хоча для неї ця історія почалася в доволі далекому травні 2016. Так шановні, саме  26 травня 2016 року Варвинською селищною радою було прийнято рішення № 8-11/16 «Про надання дозволу на виготовлення проектно-кошторисної документації», яким надано дозвіл на розробку проектно-кошторисної документації (ПКД) на вуличне освітлення Варвинської селищної ради. 27 жовтня 2016 року селищна рада приймає рішення № 13-20/16 «Про надання дозволу», яким зокрема було надано дозвіл на виготовлення ПКД на реконструкцію вуличного освітлення в смт Варва та виділено кошти в сумі 150 000 грн. А вже 24 листопада 2016 року прийнято рішення № 1-21/16 «Про хід виконання Європейської ініціативи «Угоди мерів», яким зокрема доручено селищному голові укласти договір з ТОВ «Альфа-ЕСКО» на розроблення ПКД по реконструкції вуличного освітлення в смт. Варва. Ми вже не зважали на конкурс та вибір виконавця через систему Прозоро, тільки б щось би робила та горе голова. Але пройшов весь 2017 рік, а віз і нині там. Пройшло 4 місяці 2018 року і ніяка Саверська ні словом ні пів словом. Коштів на виготовлення проекту не виділено, і як наслідок ці роботи ніхто і не виконує і не виконає без фінансування. От таке відношення до своїх обов’язків її святості, от і робіть висновки, чи будуть хоч якісь зрушення у Варві чи нас чекає лише фонтан та алєя звьозд, на чолі зі звіздою? До речі до уваги депутатів селищної ради, на крайній сесії горе голова розводила чергову побрехеньку, що вона така законослухняна і виконує всі прийняті рішення, от беріть і аналізуйте як вона їх виконує!






    Я вже змушений був звернутися до горе голови і нагадати за її програму дій. На що отримав відповідь, що вони збираються винести питання на розгляд на сесії в травні, бо бач там чогось в них не було. Сміх та й годі, немає грошей. Хтось вірить цим балачкам, хоч хтось лишився хто сприймає цю маячню горе голови, штат бачили?



    Звертався я і до фракцій стосовно цього питання. Аграрна партія вперто мовчить, відповіді немає, як і на попереднє звернення з приводу Фейсбуку. ВО «Батьківщина» відповідь надала, що вони готові підтримувати, але пропозицій знову ж ніхто не вносить. Добре, що є хоч кілька позафракційних депутатів, які можуть і хочуть піднімати ці питання та вже виносити їх на розгляд, дякую депутату Мелащенку. Хоча на попередню сесію його ніхто і не захотів розглядати, що ж побачимо що буде на травневій сесії.



Але як показує практика те, що Саверську не цікавить того вона реалізовувати особливо не збирається, що і доводить нам історія з вуличним освітленням у Варві. Є й інші так би мовити перепони, що стримують і селищного голову, і окремих депутатів чи можливо і цілі фракції. Вуличне освітлення це завжди був такий собі засіб впливу на електорат. Приїхала на вулицю лампочку вкрутила, от подивіться скільки діла доброго зробила. Те ж і з депутатами, спільниками горе голови з різних фракцій. Перед виборами повкручували на своїх округах лампочки і ходять вєщають от дивись ми що зробили, а чи то було здійснено за кошт громади чи за власний хто зараз те все відслідкує? Це все звичайно можливе із-за ставлення більшості громади, в якої теж немає запиту на здійснення насправді якісних змін у своєму житті. Більшість мешканців вважає, що депутат їм повинен ходити вкручувати лампочки в старі гнилі світильники, і вони вважають відсутність освітлення на своїх вулицях провиною депутата, начебто це він керує транспортом, заключає договори чи розпоряджається коштами безпосередньо. Саме людська безграмотність і дає грунт от таким діям Саверської та її бездіяльності. Адже прийняття кількох рішень може вже завтра змінити ситуацію з освітленням на вулицях, але це схоже не цікавить простихбіднихлюдей, вони будуть і далі телефонувати кудись там і кричати: ей ти вкрути лампочку, замість того, щоб вимагати системних комплексних рішень.
      Так що шановне панство от такі обставини нашого з вами просування до «світлого» майбутнього. Читайте документи на зображеннях до цього допису, коментуйте, висловлюйте пропозиції, вимагайте від своїх депутатів, якщо вони хоч трохи в адекваті, якихось системних рішень, а не просто ходити на сесії та дути щоки й губи.
 Далі буде.
05.05.2018
Дмитро Павленко.

3 коментарі:

  1. та якій там фонтан? В мікрорайоні біля приватної аптеки в зимовий період не пройти, не проїхати, сплошна темрява и ср....пад.

    ВідповістиВидалити
  2. Хай спочатку ліквідують "фонтан" по Пилипенка та "басейн" що рядом продавили фури...чи нема інших проблем??

    ВідповістиВидалити
  3. І не буде рекоеструкції освітлення. Як не старайтесь. А причина банальна)

    ВідповістиВидалити