пʼятницю, 15 червня 2018 р.

Про розроблення стратегії розвитку Варви.


       Минулого тижня в середу 06 червня в залі засідань селищної ради проходив семінар на тему стратегічного планування. Мається на увазі розроблення та затвердження документу, стратегії, який буде визначати подальший розвиток тієї чи іншої території на роки, наприклад 3-7 років. Це дуже складна тема і тому логічним є те, що знаючі люди навчають цьому чиновників та інших зацікавлених осіб.

      Основна, центральна, думка на цьому семінарі: немає стратегії розвитку – немає інвестицій. Начебто все і зрозуміло, що тут можна додати. І в принципі доповідаючий доступно, на гарних прикладах пояснював про предмет розмови. Але я особисто змушений був залишити таке зібрання, на жаль. Просто все, про що розповідав Володимир Бойко, ми вже десь переживали, і мали досвід в тих моментах негативний, тобто в нас все було навпаки ніж в прикладах виступаючого,  і причиною тому були саме чиновники, які і складали переважну кількість присутніх в залі. З громадськості був присутній я сам, був журналіст з газети і все, решта чиновники.
     От наприклад, виступаючий пояснюючи успіх тих чи інших територій чи країн навів приклад дотримання технологій при ремонтних роботах на дорогах в Польщі, де немає звичного для України ямкового ремонту. Але цей приклад не міг бути для нас яскравим та вражаючим, тому що ще в 2016 році мною в тому числі була запущена така дискусія, що нам не потрібні такі ремонти, нам потрібні ремонти згідно Правил, картами, вирізаними в відповідний спосіб. Результат – шалений опір чиновників, інформаційний супровід такого невдоволення через газету, депутати заважають працювати, в них немає дипломів і так далі.

   Про успішний проект табору відпочинку для дітей десь під Броварами, я й не хочу тут щось коментувати, вже оскому набив сам собі  (маю на увазі «Сонечко» в Леляках). Але найбільше мене вразило фарисейство наших чиновників, коли вони кивали гривами, в такий спосіб погоджуючись з тезами виступаючого стосовно публічності процесу розробки стратегії та широкого залучення громадськості в цей процес. Це повна хуцпа, так би мовити. Наприклад, я тільки на тому семінарі в середу дізнався, що якась стратегія вже розроблена, і виявляється її передали в Чернігів комусь не то на погодження не то на доопрацювання. А як так? Хто у Варві про це хоч щось чув чи бачив??? Кого залучали до такого процесу??? Я особисто дуже щільно слідкую за громадськими питаннями, але для мене то була новина. Більше того я прекрасно розумію, чому про це ніхто ні де не говорив, і не заявляв, тому що це є позиція наших чиновників на чолі з головним. Тільки питання чого його махати гривою?

    Ці всі процеси яскраво пояснює Розпорядження селищного голови ще 2017 року коли був заявлений намір розробляти таку стратегію. Так, тоді на такий собі круглий стіл чи збори прийшло декілька і громадян, я був в тому числі, але після того ніякої співпраці та залучення громадськості, поінформування про таку стратегію не було. От зверніть увагу на робочу групу з розроблення стратегії. Хто там? Вірно тільки чиновники. Чотири чоловіки можуть відобразити позицію громади, більше з тим на перспективу в 7 чи 10 років? Це розпорядження чітко означує хто ті люди, що очолюють цей процес зараз. Тут ми можемо побачити і безліч комплексів, які тяжіють особливо над селищним головою, а це принцип – це я зробила, я і моя команда, страх втратити в цьому процесі вирішальну роль, щоб в стратегію протягти якусь свою чергову маячню, на зразок алеї звьозд, і так далі.

    Підсумовуючи вище викладене хочу сказати одне, що не бачу сенсу в таких семінарах для сучасних чиновників. Не тому що погані теми чи погані викладачі, а тому що ґрунт мертвий, на ньому нічого не може вирости, тим більше стратегії розвитку, які чиновники розробляють самі для себе, для задоволення своїх якихось там інтересів. Натомість проведення семінарів, створення видимості процесу навчання, і подальшого впровадження знань та вмінь тільки вуалює тотальне загнивання. Кошти зарубіжних донорів витрачаються практично впусту, а донори в свою чергу переконані, що вони чогось там досягають допомагаючи нам біднимпростимлюдям.
14.06.2018

Павленко Дмитро 

1 коментар:

  1. Розпорядження екесь фейкове, без номера, без дати реєстрації,чийсь підпис десь над гербом.
    А найбільш незрозумілий 3 пункт цього "розпорядження": "здійснити редагування в системі Word". Цей СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН що, цілком таємний і на друкарській машинці друкувався?
    Посуті статті тоже не зрозуміло: оскільки влада не запрошує Діму до розробки Статегічного плану вони сволочі. А оскільки запросили до участі у семінарі по розробці Стратегічного плану то вони ще більші сволочі.
    Просвіти нас дурних чи потрібен нашій громаді цей план? Часом ти не розробив свій альтернативний план після навчання і можливо потребуєш підтримки громадськості?

    ВідповістиВидалити