четвер, 7 червня 2018 р.

Про «Сонечко» та оздоровлення.


   Що ж змушений продовжити висвітлювати тему оздоровлення дітей, яку підняв в одному з попередніх дописів. І хоча я не планував цього, але попередній допис стосовно ДЗО «Сонечка» та загалом оздоровлення дітей, виявився провокаційним. Звичайно в позитивному сенсі цього слова. Перш за все той допис спровокував дійових осіб вилізти з темряви на світло, або з кущів на очі, та почати хоч щось говорити, планувати і думати як оздоровити дітей. Таким чином з’явилася реакція і серед депутатів, і серед чиновників Варвинської ОТГ ( можна побачити це і на зображеннях).
Сьогодні відбувалися комісії в районній раді де щось обговорювали стосовно цього. Загалом можна сказати, що результат від такої провокації є, як на мою думку, головне, що проблему почали обговорювати, а не сидіти тихенько  і чекати поки розсмокчеться.

  Що ж ми маємо на даному етапі з оздоровленням дітей в ОТГ? Як ви можете бачити за коментарями, звичайно не офіційними, але я те ж саме чув і від депутатів, що ОТГ вже домовилась з Укрнафтою, і 40 дітей незахищених категорій будуть оздоровлені в таборі «Веселка». Тобто на перший погляд все красіво, все парішалі. Питань немає, хочеться вірити в те що так і буде, і не хочеться розводити зради, але рішень немає, в бюджеті коштів немає, Програми оздоровлення немає. А от коли все це буде, тоді ми і скажемо, що все парішалі. При тому, що на даний час грошей наче і немає, а будуть трохи пізніше у липні. І от виникає питання, а коли оздоровлювати дітей, усіх в серпні? За умови прийняття рішень в червні, проплати почнуться на початку липня, а якщо рішення буде прийняте в липні, то проплати будуть коли? Так що шановні не все так однозначно та красіво.
Якщо підсумувати все це, що стосується оздоровлення дітей, то я так розумію, що в ОТГ вже наче трохи і розслабилися стосовно цього, усвідомлюючи, що вони вирішили таке, як виявилося для когось, болюче питання. Тобто заявлену проблему з оздоровленням вирішено крапка. І шо тепер? А тепер – нам «Сонечко» не треба. Тобто, питання оздоровлення дітей соціально незахищених сімей вирішено, і тому «Сонечко», як відповідний заклад втрачає сенс існування, сенс потреби в цьому закладі зникає. Я маю на увазі з позиції чиновників ОТГ, але вони чомусь бояться заявити про це публічно, про свою таку позицію. Святі люди, несуть щастя та добро і бояться про це сказати. З іншого боку як на мою думку небажання відкриття «Сонечка» в цьому сезоні в ОТГ була з самого початку, тому чи вирішили питання з оздоровленням дітей  чи не вирішили, а його ніхто не збирався відкривати. І саме тому в ОТГ не поспішали приймати майно, і саме тому не розглядали питання оздоровлення дітей протягом 5 місяців та 9 сесій, хоча видатки на ці заходи мали б були закладені ще з моменту затвердження бюджету, тобто в січні місяці. Ця ситуація і так виглядає не зовсім позитивно, а з огляду на таке раптове та оперативне прийняття рішення про підвищення зарплати селищному голові, на відміну від раптового прийняття рішення наприклад про оздоровлення дітей, пояснює практично все. Можливо комусь буде дивно бачити та читати про таку мою увагу до ДЗО «Сонечко», особливо зважаючи на анонімні коментарі в мережі, але я пишу та розмірковую про це тому, що це яскравий приклад, який нам може проілюструвати багато чого. Наприклад розуміння відповідальності дійовими особами суспільно-політичного процесу. Розуміння пріоритетів, які мають бути розставлені в громаді. Взагалі розуміння того, що відбувається навколо. Можливо є щось важливіше ніж зарплата селищного голови та закоханість в її святість? Я чітко стверджую, що в ОТГ не планували займатися «Сонечком» не тому, що я чув це безпосередньо з вуст відповідальних осіб, а тому що я знаю сутність відповідальних осіб, найбільше головної особи, щоб стверджувати, що серед чиновників ОТГ панує відповідна атмосфера, за якої основний принцип роботи полягає в тому щоб робити те, що робити найлегше. Тобто практично нічого. Більше того, якщо головна посадова особа робивши чи не робивши хоч щось, заявляє, що я постійно роблю більше ніж можу, то які питання можуть бути до її підлеглих???
Але повернемось до «Сонечка». Начебто вирішене питання оздоровлення дітей виокремило питання «Сонечка» в окреме. Що ж робити з «Сонечком», як бути? Позиція чиновників в ОТГ зрозуміла – «Сонечко», яке «Сонечко»? Воно не наше, там приписи, там грошей немає, там погано, там діти не хочуть бути, і так далі. Тобто, в пошуках аргументів, щоб нічого не робити вони досягли певних успіхів. При цьому навколо «Сонечка» і справді не все так просто. Даний заклад  заснований Варвинським районним будинком школярів, який в свою чергу заснувала Варвинська районна рада. Юридична адреса табору с Леляки, Удайська, 51. Тобто це Леляківська ЗОШ, на базі якої і відбувався табір щороку. На даний час Леляківську ЗОШ передано в ОТГ, Будинок школяра ні, юр.особу «Сонечко» також ні. І от в такій ситуації все зараз і застило. Районне керівництво чекає якихось кроків від ОТГ, мовляв, приймайте Будинок школяра, «Сонечко», відповідно Леляківська ЗОШ уже в вас, і беріться до організації процесу оздоровлення. А ті в свою чергу сидять в засаді, і чекають поки все розсмокчеться.

І на мою думку в цьому процесі визначальну роль все таки відіграли відповідальні особи районної влади. Мені не відомо хто саме відповідав за передачу закладів, супровід цього процесу, перемовини стосовно цього. Але цей процес з боку району провалено повністю. Звичайно можна довго розповідати, що вони такі сякі там в ОТГ, але не можна бути такими безпорадними, шановні! Мені і самому відомо, що Саверська недоговороздатна особа, але і вам це має бути відомо, і тому як особам відповідальним за ті чи інші процеси, вам повинно було зрозуміло, що треба це якось вирішувати, шукати інших людей щоб домовитися, шукати посередників, шукати шляхів в обхід цього всього божевілля, а ви час в п’ять місяців згаяли. Ви ж нічого не зробили, щоб це питання звучало кругом, щоб ним займалися зацікавлені особи. Максимум, були якісь розмови по кабінетах, але кого і до чого вони спонукали? Результат очевидний – кампанія по оздоровленню стартувала, а заклад не відкритий, немає фінансування, персоналу, не закуплені товари та послуги, не приймаються заявки від батьків. Коли, хоч і надто, це буде? Як на мене не в цьому році, я скептично ставлюся до цього. А в області «Сонечко» внесено до відповідної мережі, і вважається таким що існує?! Звичайно, я не говорю, що районне керівництво не оздоровить дітей із сіл. Оздоровить в той же ж спосіб що і ОТГ, заплатить гроші комусь, і оздоровить дітей з незахищених категорій сімей. Але зараз до мене доходить інформація, що наприклад, в «Сонечку» в минулому році оздоровлювалися не тільки діти з незахищених категорій сімей так би мовити, а й інші хто бажав. Виявляється був запит на це, і принаймні половина дітей були зі звичайних сімей. І от тут маємо парадокс: серед мешканців є певний запит, який чиновники ігнорують, доводять, що це непотрібно і так далі, і ніхто не може вплинути на цей процес.

І от саме в цей момент з’являється відповідальність політична, тобто тих осіб яких обрали мешканці на виборах, і тих хто формує чиновницький апарат. Тим більше коли в структурі теперішньої ОТГ є дві крупні фракції, які між собою досягли певних домовленостей, і на ці домовленості решта депутатів по суті не мають ніякого впливу. Шановні обранці ви ж можете між собою домовитися як показує практика при відповідному бажанні, чому в цьому випадку немає такої домовленості? Більше того в районній раді так само як і в селищній є депутати як від Аграрної партії (9 депутатів з 26) так і «Батьківщини» (3 депутати з 26). Що не можна домовитися в середині своїх районних осередків? Чи кількість депутатів та депутати це статистика і все? Саме тому я не розумію для чого партії в місцевих радах. Вони ж не працюють як показують найпростіші приклади. І мій експеримент участі у виборах у списку партії показує те ж саме, результат відсутній чи зі знаком мінус. І як мені здається натяків на зміни ніяких немає. Хотілося б звичайно помилитися, але на даний час якось так.

Що ж, нехай кожен робить свої висновки, я свої зробив. «Сонечко» потроху хоронять, при цьому це ніяк офіційно не коментують, що ж маємо те, що маємо, і це все за 200 грн. на чоловіка, круто!
06.06.2018
Павленко Дмитро.

10 коментарів:

  1. Пропозиція: Сонечко у готелі,Дімка - ДИРЕКТОР СОНЕЧКА!

    ВідповістиВидалити
  2. Варвинська ОТГ8 червня 2018 р. о 14:40

    Шановний Дмитро Васильович.
    На засіданні виконавчого комітету селищної ради 08.06.2018 року погоджено селищну Програму оздоровлення та відпочинку дітей Варвинської об’єднаної територіальної громади на 2018 рік. Дане питання буде винесено на розгляд чергової сесії 14 червня 2018 року.
    Існує ряд приписів ДСНС щодо функціонуванння Леляківського закладу загальної середньої освіти І ступеня. Мова йде взагалі про закриття даної установи через грубі порушення вимог притипожежної безпеки, а не відкриття на його базі табору відпочинку. Після трагедії в Одеській області ДСНС приділяє пристальну увагу забезпеченню притипожежної безпеки в місцях масового перебуваання дітей.
    Окрім цього існує ряд проблем (зокрема із електропроводкою) на вирішення яких необхідно час і кошти. А часу як раз і не має.
    Ці проблеми накопичувалися не один рік і вирішити їх за місяць не можливо Над вирішенням цих проблем працюють відповідальні працівники селищної ради.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тобто в підпорядкуванні району заклад працював, в ОТГ виявили накопичені проблеми? А як же з очисними, які не працюють, сміттєзвалище в межах селища, базар поза законом це типу не проблеми, але ж воно все працює???

      Видалити
    2. А де вони працюють над вирішенням проблеми?в нас тільки виникає проблема тоді тільки починають працювати над нею...прочитайте в неті за Семенівську Отг !майже 40 сіл!і працюють люди без премій бо нема лишніх коштів!а в нас їх дох...може трохи просрати.нам всі заважають працювати.потрібно лекції слухати про ОТГ.

      Видалити
    3. Анонім 8 червня 2018 р. о 16:06 Не вносте неправдиву інформацію
      Р І Ш Е Н Н Я
      СЕМЕНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
      від 12 грудня 2017 року № 12 "Про умови оплати праці Семенівського міського голови":
      1.6. Здійснювати щомісячне преміювання міського голови, а також преміювання до державних і професійних свят протягом здійснення ним повноважень у такому розмірі: не менше 10 відсотків посадового окладу та не більше середньомісячної заробітної плати у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці.
      посилання:http://semenivka-rada.cg.gov.ua/index.php?id=22742&tp=1

      Видалити
    4. Ви читайте уважніше в якому році!знову працівники адмін отг ожили))

      Видалити
  3. Прохання-звернення
    Шановна Варвинська ОТГ! Просимо Вас надати матеріальну допомогу Павленкові Дмитру(виділіть путівку в санаторій для людей, що давно втратили ДУШЕВНУ РІВНОВАГУ).

    ВідповістиВидалити
  4. Ось сьогодні приймуть рішення і відправлять відпочивати в Вінницьку обл.ДИБІЛИ!!!ЯК ТУДИ ДОЇХАТИ ДІТЯМ І БАТЬКАМ ?ЦЕ ДЛЯ ЧОГО І ДЛЯ КОГО РОБИТСЯ?

    ВідповістиВидалити