середу, 1 серпня 2018 р.

Про реконструкцію водогону на Зарічці.


       Що ж шановні, продовжу найпопулярнішу мою рубрику серед моїх дописів «Шляхами наших публікацій». Цього разу продовження мого допису про стратегії, а точніше їх відсутність, що було висвітлено в цьому дописі .
       В цьому попередньому дописі я обґрунтував, що синій список з програми Аграрної партії виконується і буде виконуватись, а список зелений не буде виконуватись. Це припущення та твердження я почав обґрунтовувати з питання реконструкції вуличного освітлення.
На сесії в червні були виділені кошти на проектування реконструкції системи вуличного освітлення в смт Варва, на сесії в липні виділені кошти були практично подвоєно, на що немає зрозумілого пояснення, але роботи з того часу особливо не просуваються. Результат цього та моїх припущень стосовно вуличного освітлення ми побачимо наприкінці цього року. А зараз в підтвердження невиконання «зеленого списку» я пропоную проаналізувати третій пункт, а саме: здійснення реконструкції ІІ та ІІІ черги водопровідних мереж.

    Спочатку трішки історії. Проект реконструкції водогонів в смт Варва був виготовлений в 2011 році, до речі при селищному голові Саверській. Цей проект був замовлений та виготовлений з метою залучення коштів на реконструкцію водогонів державної програми «Питна вода». І так вже трапилося, на мою думку природньо, що ніяких коштів залучено не було, бо було тупо не виконано всіх умов конкурсу на залучення цих коштів. Того разу не було виготовлено схеми оптимізації системи водопостачання, що було умовою реалізації проекту через конкурс. І так, починаючи з того 2011 року, під постійні балачки горе голови про її величезне бажання залучити сторонні, особливо зарубіжні, кошти, вже сім років балачки, балачки і ще раз балачки. Вперше в 2017 році під величезним тиском громадськості,  депутатів, районного керівництва було зроблено одну з трьох частин проекту реконструкції. Цей реалізований проект був першим настільки вагомим проектом у Варві за останнє десятиліття, що було реалізовано саме місцевою владою. При цьому бажання в нас, депутатів минулого скликання, було провести реконструкцію і ще однієї черги водогону на Зарічці, але в зв’язку з якістю виконання проекту, під «пильним» «наглядом» замовника в обличчі Саверської-Лихошви, прийшлося переробляти проект безперервно протягом років. Це переробляння триває і по сей час, вже більше ніж півтора року проводиться внесення змін до проекту реконструкції частину водогону на Зарічці. Уявіть собі, потрібно переробити кілька креслень, перерахувати кошторис станом на цей час і це вже триває півтора року. Я нещодавно знову звернувся стосовно цього питання до селищного голови, і отримав відповідь, що виявляється проект не пройшов експертизу і потребує усунення недоліків розробником. Перше питання яке виникає: а в замовника є бажання усунути ті недоліки, і скільки на це треба часу два роки чи можливо п’ять, а може сім, як вийшло з першою чергою проекту?

    Особисто для мене вже зараз зрозуміло, що Саверська не буде реалізовувати цей проект, а тим більше поспішати його реалізовувати. Про це свідчить як і небажання усунути недоліки в проекті ( їх якби до кінця року усунули) так і не бажання взагалі говорити про це, а тим більше виділяти кошти на ці роботи, а на початку року кошти були, і за умови наявності бажання виконувати ці роботи та виділення коштів ця реконструкція вже б відбувалася.
    Не поспішати Саверській дозволяє і лохторат, який її обрав, а зараз мовчить в трубочку. Бо за винятком одиниць про те навіть ніхто і не говорить. Вибори пройшли, обіцянки це добре, а до наступних виборів ще два роки, так що можна буде знову це пообіцяти. Непрямим підтвердженням такої позиції є висловлювання про це горе редактора горе совєцької газети. Я вже раніше висловлював та обґрунтовував тезу про те, що у Саверської на умі те у ЄЗими на язиці. Це ж стосується і реконструкції водогонів, і позиції Саверської стосовно цього, яку транслювала ЄЗима в совєцькій газеті від 11 травня 2018 року в № 19, що ви можете бачити на зображенні. Я процитую цей фрагмент:

«Між іншим, не варто забувати й досвід минулого скликання у справі заміни водогонів: торік на 1,3 млн втілено проект до „Царського села”. От тільки обставини, говорили тоді, змусили змінити почерговість робіт – із „Зарічки” на згаданий мікрорайон, замість заміни труби, схоже, проклали паралельно нову гілку, до якої під’єднати низку вулиць по маршруту можливості теж не виявилося. Предмет гордості активістів - бюджет розвитку, освоєно, але чи такою має бути реконструкція гнилих водогонів селища?..»
     Перш за все цей фрагмент підводить негативне тло взагалі під реконструкцію водогонів, як щось не зовсім зрозуміле та потрібне, тобто Саверська рукою Зими говорить всім, що реконструкція водогонів це зовсім не потрібна річ. Потім в майбутньому ця думка підживлювалася. Так, наприклад, на одній з наступних сесій після квітневої Саверська запросила Нагнойного О.І. жителя вулиці Трудової, який начебто відстоює асфальтування своєї вулиці. Але при цьому мова йшла зовсім не про асфальтування а про те, що на Зарічці вода є, все з тиском нормально, а то там десь далеко від Трудової в якихось трьох калік десь невідомо де немає води. Далі це було підхоплено депутатами і ця дискусія прямо на сесії зведена нанівець. Отак все просто, на думку Саверської. Звичайно були такі що на все це повелися. Тобто запускаючи всі ці думки та слова у простір Саверська визначилася, що водогін вона робити не буде, воно не потрібне і так далі, і до речі затягування робіт зі зміни до проекту цьому лише підтвердження.
  Це що стосується загального аспекту викладеної позиції, а тепер пробіжимося по подробицям. По перше горе журналіст пише про те, що ніяких труб не міняли а поряд зі старою трубою проклали нову, паралельно, виявляється, до якої не вийшло під’єднати ніякої труби: замість заміни труби, схоже, проклали паралельно нову гілку, до якої під’єднати низку вулиць по маршруту можливості теж не виявилося. Горе журналіст, яка завжди висміювала в своїй писанині кожного хто хотів розібратися хоч в чомусь, це завжди стосувалося і моїх намагань розібратися будь в якому питанні, логічно, що не збиралася розбиратися в тому який водогін і куди прокладали. А можливо це такий «професійний» підхід чи «професійна» непридатність? Але менше з тим. Прокладання водогону спроектовано спеціалізованою організацією, для того щоб підвищити «гнучкість» системи водогонів, для того, щоб усунути вузькі місця. Збільшити пропускну здатність системи водопостачання, забезпечити наявність тиску у віддалених частинах системи. Те, що не під’єднано низку вулиць це взагалі маячня. Так, не під’єднали вул. Злагоди, під’єднання якої було запроектовано, але її не під’єднали із-за того, що проектувальникам дали недостовірну інформацію про проходження там водогону. А виявляється там ніякого водогону і не було, просто у Варві немає нікого хто б знав про водогони все, немає наявної схеми, яка б відповідала дійсності, і так далі. Оце вам і Саверська, оце вам і команда, оце вам і спеціалісти. А з нас кепкували коли ми створили комісію по вивченню системи водопостачання в смт Варва, от і все що потрібно знати, робіть висновки.
       Але це все про непід’єднання водогонів звучить дико саме від ЄЗими, так як її вулицю, тобто вулицю Нова, під’єднали. На цій вулиці збільшився тиск, і в тому числі перебої з водопостачанням стали меншими, але все одно ця особа отримавши від сторонніх людей благо для себе, продовжує наполягати на тому, що це пуста робота, і не може бути гордістю для людей які це проштовхнули на реалізацію. Наскільки треба бути необтяженою розумом, щоб таке писати та стверджувати?
      І закінчуючи розбирати цю позицію Саверської зупинимося на останньому реченні цього фрагменту: Предмет гордості активістів - бюджет розвитку, освоєно, але чи такою має бути реконструкція гнилих водогонів селища? Про що нам говорить це речення? Що реконструкція водогону до Царського села це гордість активістів, але не гордість Саверської. ЄЗима передаючи її позицію сумнівається взагалі в потребі такої реконструкції, тобто Саверська навіть реалізовуючи реконструкцію водогону в минулому році не розуміла для чого це робити. Не розуміє вона для чого робити і водогін на Зарічку, і як наслідок і не буде його робити.
   Я маю надію, що я доніс інформацію стосовно позиції головної посадової особи Варвинської ОТГ стосовно реконструкції водогону до того кому це цікаво. А тепер стосовно позицій інших дійових осіб хто причетний до прийняття рішень. Почнемо з депутатів від Зарічки, депутатів, які безпосередньо зацікавлені в реконструкції водогону. Цих депутатів п’ять: Лущик Л.О; Чаленко В.М.; Небрат В.Г.; Андрієнко А.І. та Мелащенко І.І. Так от з усіх цих депутатів лише Мелащенко ставив питання реконструкції водогону як на комісіях, сесіях та у письмових зверненнях. Решта депутатів мовчать. Сказати що вони не знають про проблему з водою на Зарічці, то це не так, хіба що депутат Лущик Л.О. про це не обізнана так як не є мешканкою мікрорайону. Решта про це все знає, але політичні аспекти їх діяльності не дозволяють їм про це навіть говорити. Депутат Чаленко В.М. як голова фракції ВО «Батьківщини» уклав політичну угоду з іншою фракцією Аграрної партії щодо своєї повної лояльності до правлячої фракції та селищного голови. Депутат Андрієнко А.І.  є представником правлячої фракції Аграрної партії та постійним компаньйоном Саверської в земельних питаннях, тому він і не буде обстоювати те, що непотрібно Саверській. Депутат Небрат В.Г. взагалі її протеже і діє тільки в її інтересах, це якщо коротко та просто. Так що отака є ситуація. Правляча фракція в селищній раді так як і Саверська не збирається виконувати своєї програми та цього проекту, адже в них є інші нагальні питання, наприклад поробити дороги в себе на вулицях та в округах. За фракцію імені Юлі взагалі нічого говорити. Так що маємо ситуацію, що реконструкцію водогону на один з найбільших мікрорайонів селища нікому відстоювати, і навряд чи хтось буде його реалізовувати. Депутата Мелащенка в залі підтримав в цьому лише депутат Цопа, але кожен розуміє, що два голоси на фоні решти 24 нічого не важать.

    Підсумовуючи все тут написане варто сказати, що ні від цієї голови ні від цього скликання ми не побачимо ніяких системних рішень. Ніяких програм ніхто реалізовувати не збирається, особливо «зеленого списку» в програмі яку ж і склали. Я не збираюся позбавленим розуму істотам доводити потребу реалізації цього проекту, але для того хто хоче почути та зрозуміти варто зауважити, що прокладання водогону через всю Зарічку позбавить цей мікрорайон проблеми з тиском води. Також це структурує комунікації загалом, дозволить оперативно відключати вулиці окремо одна від одної, дозволить під’єднати до селищного водогону при потребі вулицю Українську. Окрім цього даний проект передбачає встановлення пожгідрантів, чого ніколи не було в одноповерховій забудові селища і підвищить пожежну безпеку загалом і так далі. Але це нікому не потрібно виявляється, так що чекайте зарічани на воду яка буде з’являтися лише ввечері для вас і так нормально і для ваших депутатів також, за винятком окремих…

24.07.2018

Павленко Дмитро

10 коментарів:

  1. Дім, Саверська в яких би партіях не була ніколи не позиціонувала себе ні з АПУ ні з БЮТ ні з Сильною Україною ні з КПРС, вона використовувала їх для досягнення своїх цілей. Я впевнений , що синій чи зелений список є виключною її фантазією на шляху до посади.
    А хто із виборців памятає обіцянки побудувати залізну дорогу до Варви часів СРСР чи хоча би недавні обіцянки кандидатів про обїзну дорогу навколо Варви, відновлення маслозаводу і хлібзаводу? Нажаль вже ні хто.
    В нас голосують за людей а не за програми.
    І яку б ти найкращу програму не запропонував за тебе особисто ВАРВА не проголосує, так, що навіть не старайся.
    Чим більше бруду будеш лити як "Попередник" на своїх наступників тим більше сам вимажешся в цей бруд.

    ВідповістиВидалити
  2. А я і не знав шо жив при комунуізмі поки Павленко був депутатом.
    Ти Діма, за 2 созива воду так і не зробив на Зарічці.
    А Хотін зумів за рік чи 2 нормальний тиск дати в царське село.
    Хреновому танцору вечно шось мшає

    ВідповістиВидалити
  3. Вибач Хотін для себе старався, тимпаче йому було на плювать що другі вулиці не підключаться до даного водогону , а Діма був одинокий танцор який любив бути при владі а робити щось для громади це не його фішка .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В царському селі живе маса людей так, що Хотін добився що вода є не тільки у нього а і в усьому мікрорайоні. За це йому честь і похвала. Молодець.

      Видалити
    2. Да яка різниця для себе чи ні, він був 1 з царського села і вода там є, а нас із Зарічки були Мелащенко, Павленко, Зеленський, Бабенко, Збаранський і у нас ні води немає ні дороги по Трудовій.

      Видалити
    3. сарафанне радіо3 серпня 2018 р. о 08:41

      а для чого по Трудовій? там не живе головиха. Дорога на зарічці вже будується від центральної вулиці до хати головихи

      Видалити
  4. Не знаю як, хто а я особисто дякую і Саверській і депутатам і Садовому і КП "Господар", що у нас на Галицькій з'явився з минулого року тиск.
    До цього року влітку в день води взагалі не було, вночі вода починала текти тільки після 24-00. А в цьому році вода є цілодобово.
    Тільки нажаль ми не цінемо те,що маємо: артезіанською водою поливаємо городи, миємо авто і тд. Якби жителі Херсонської, Миколаївської області почули про таке бездарне використання артезіанської води вони напевно прибили б нас.

    ВідповістиВидалити
  5. Неодноразово і усіляко згадана Є.Зима:
    Для автора допису викривлення інформації у бажаному ключі – справа звична. Усю маячню коментувати не збираюся, вважаю за потрібне прояснити варвинцям, які читають оце „спід-інфо”, так зване підключення до нового водогону вулиці Нової, де мешкаю. Із відкритих мені джерел, а це публічні заходи ради та інформаційні запити, дійшла висновку, що „хлопці-молодці” тягли торік трубу до себе – у Царське село. Не буду говорити про інші вулиці, але підключення до водогону вул. Нова проектом не передбачалося, про що свідчить дофінансування таких робіт окремо і згодом, і виконання – теж згодом, коли вже і траншею заледве не зарили. Маю надію, що сталося те після моїх численних запитів до селищної ради - мовляв, хай замовкне. Непідключеною до нової, паралельної старій, гілці водогону лишилася, щонайменше, сусідня Соколовського.
    Переконана тоді і нині: заміна водогонів у селищі за бюджетний кошт має стосуватися всіх споживачів, а не обраного кола.
    У нинішніх «поборників» зарічанського водогону запитайте, де вони були, коли змінювалася черговість робіт - із Зарічної на куток Царське село? Так, депутатствували і у минулому скликанні. Безперечно, вони наведуть з десяток причин, чому це слід було тоді зробити. Мешканцям вулиць по маршруту нового водогону теж варто запитати, а чи підключені й вони.
    Подібний коментар розмістила під цим водяним «опусом» у Фейсбуці, але псевдо вільне, а попросту жовте „спід-інфо” видалило його і заблокувало мої подальші коментарі. Неабияк здивуюся, якщо не видалить і на цьому особистому блозі.
    З повагою до всіх, крім хамів і наклепників, Євгенія Зима.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну так пишемо тільки тоді коли стосуєтся тільки тебе.дибілка.а Підгоряни і Хуторяни так і нюхають сморід з смітника а тобі воняло аж з мостища.скотина тай усе.
      Хам анонім.

      Видалити
  6. То все погано що у вас малий тиск і тому подібне але вода є.Питання -коли буде вода на вул.Підгірній???

    ВідповістиВидалити