неділю, 12 серпня 2018 р.

Так що ж робити з полігоном ТПВ?


   В середу 08 серпня о 10 ранку в селищній раді відбулося цікаве дійство. Зібралася не дуже велика кількість людей поговорити начебто про одне, а вийшло хто про що. Саверська-Лихошва збирала людей щоб заявити про нове місце під нове сміттєзвалище чи старе місце, але знову заявити, для чого нею було запрошено гостей: голову УТМР у Варвинському районі Булду А.В. та працівника екологічної інспекції в Чернігівській області. Взагалі, ця подія як і більшість подібних подій задумувалась як театр одного актора, точніше акторки, а запрошені сільські голови, представник РДА та громадськість це просто статисти чи глядачі. Вийшло звичайно не так як хотілося, але про все по порядку.

    Спочатку давайте означимо позицію театральних діячів. На мою думку, Саверська вважає місце в глиняному кар’єрі найкращим з можливих будь яких варіантів рішення цього питання. Але вона в найближчих 2-7 років, за умови кругової поруки особливо з екологічною інспекцією , нічого робити не буде. От буде влаштовувати такі вистави, запрошуючи всіх і вся; буде шукати яри, то під Світличним, то під Калиновицею, то під Леляками. Але вибудовувати реальний процес зі створення системи поводження з відходами, і як частину цього процесу будівництво та введення в експлуатацію нового полігону із захоронення ТПВ, Саверська-Лихошва робити не буде. Це електоральні втрати, а Валентині Василівній ще балотуватися, а люди не хочуть полігону в кар’єрі, відповідно вихід один – тягти час і не робити нічого. І в принципі на даний час це їй вдається.
    А розмова вийшла трохи однобока, на користь позиції громадськості, але іншою вона бути не могла. Представниця екологічної інспекції ратувала за вибір нового місця під полігон, і що це треба робити, і що людям треба збирати роздільно сміття, і що в Прилуках діти в одній зі шкіл ще з молодшої школи це роблять і так далі. Мені прийшлося виключити цю заангажовану посадову особу з дискусії. Я  за останній час отримав з кантори яку вона представляла кілька відписок про таку маячню, що просто не передати. Чиновники вже до того знахабніли, що прямо стверджують, що вони вчиняють бездіяльність і поряд з цим нічого робити не збираються. Я про все це запитав у представниці екологічної інспекції. Чи справді їхня кантора потрібна лише для того що б реагуючи на скарги громадян приїздити сюди та виписувати штрафи по 800 грн. та приписи ні про що, які дозволяють чиновникам нічого не робити. Я запитав у неї чи справді вона вважає, що селищна рада, працівники селищної ради, займається захороненням відходів? Чим це передбачено, де передбачені такі повноваження? Але рєбят це не смущає, сільські недоуки, роблять так як їм хочеться, от як придумали так і роблять, а закони бачили вони отам, десь далеко. А Саверська висловлену мною позицію стосовно порушення експлуатації полігону називає моїми забаганками. Клініка. І ще одну тезу я озвучив на самому початку цієї наради: немає чого переїздити полігоном на нове місце, поки не буде створено систему поводження з відходами, якої зараз по суті немає взагалі.
    Після цього слово було надане Булді А.В., який в силу специфіки своєї діяльності знайомий з місцевістю дуже добре. Він заявив, що він та його колеги проти кар’єру, що місця реально знайти для полігону нереально. І єдина пропозиція, яка наближена до потреби полігону, на його думку, це якийсь там яр обабіч дороги з Калиновиці на Булавівщину, який нікуди не виходить та дуже до цього підходить. На цю тезу староста Калиновиці сказав, що як це він, яр,  нікуди не виходить? Коли він сполучений якраз зі всіма ставками в селі. На тому ця атака і скінчилася. От так яри будуть шукати і далі, мінімум до 2020 року.
    Далі слово взяв Ворона Володимир Іванович, який в черговий раз висловив свою думку про поводження з відходами і стосовно нового полігону. Його позиція в основному зводиться до тези, що немає ніякого сенсу засмічувати будь яке нове місце. Адже старе місце нікуди не подінеться, його ніхто не зможе впорядкувати, його ніхто не зможе остаточно закрити, і туди будуть возити сміття за інерцією. При цьому нове місце буде експлуатуватися таким же ж чином як і теперішнє. І на його думку потрібно впорядковувати теперішнє місце під полігоном, сортувати сміття та його вивозити як вторинну сировину тощо. Цю позицію важко заперечити, бо кожне слово, як на мою думку, відповідає дійсності. І насправді якщо комусь здається, що нове місце під полігон та новий полігон вирішить хоч якесь проблемне питання пов’язане зі сміттям, то це повна помилка. Полігон це кінцева точка з поводження зі сміття, і вирішивши це питання ми не досягнемо ніякого результату, тому що всі попередні процеси перед полігоном в нас неорганізовані, і як показує настрій чиновників на чолі з селищним головою, ніхто їх організовувати не збирається, тим більше, що існує потужня кругова порука.
    Свою позицію стосовно полігону висловив і новий директор КП «Господар» Руслан Юсупович Ніязов. Вона зрозуміла, людина потрапила в складну виробничу ситуацію, і його нарікання на відсутність достатньої кількості та якості техніки, персоналу тощо, і що законодавство це добре, але виконати його дуже складно чи й неможливо. За словами директора він має бачення впорядкування в певній мірі існуючого полігону, але найпершу проблему вбачає в забезпеченні технікою, яку хтось десь там і обіцяв (я нагадаю, що її вже купують пів року).
   Володимир Павлович Остапець також висловив свою позицію стосовно поводження з відходами. І найперше дорікнув Саверській та її першому заступнику, що вони рік у рік обіцяють вести роз’яснювальну роботу серед населення, а її як не було так і немає. При цьому бюджетні кошти витрачаються не на впорядкування полігону чи налагодження процесу поводження з відходами, а на всілякі дурнички та забаганки Саверської.
   В цю дискусію час від часу включалась Саверська, але те що звучало, я просто не збираюся повторювати, тому що це брехня помережана якимось здогадками і бажанням озвучити свою «героїчну» «боротьбу» з проблемами громади.
    Я ще раз вступив в дискусію що відбувалась, і спочатку заперечив директору КП «Господар» стосовно виконання законодавства, так як проблема не в тому, що складне законодавство, а роками відсутня будь яка організація процесу. І я особисто апелюю до законодавства перш за все тому, що там виписана система, конструкція процесу поводження з відходами, чітко вказано хто за що відповідає, і хто що має робити. Якщо у Вас є інша система пропонуйте, але ж її немає. А причини проблем в тому, що роками теперішня влада на чолі з Саверською, а нічого вже не змінюється в селищі 8 років за винятком дуже незначних моментів, весь цей час займається бездіяльністю, і це все вже дуже задавнене. І проблема полігону перш за все в тому, що він експлуатується неналежним чином. Відсутній суб’єкт господарювання який повинен його експлуатувати, відсутній тариф на його утримання та захоронення відходів, як наслідок відсутній контроль за їх вивезенням. І я також підтримав думку Ворони В.І., що немає сенсу будь куди переносити полігон, перш за все тому, що ніхто у Варві не знає як його експлуатувати, як організувати процес, і поки відповідальні особи не навчаться це робити нічого не зміниться. І безперечно переїздити полігоном з теперішнього місця буде сенс лише тоді, якщо будуть розроблені та затверджені заходи по його поступовій ліквідації, а в іншому випадку сенсу не існує. І так далі. А якщо взяти до уваги бажання та бачення Саверської, то той процес ніхто і не збирається організовувати.
От така вийшла дискусія, а театр одного актора був зірваний, а актора ніхто і не чув. А вам шановні варвинчани робити свої висновки, але від цієї влади я особисто нічого не чекаю. Єдине на що вони здатні – це дороги ремонтувати поза Прозоро з прилуцькими підприємцями по варвинських закапелках на догоду окремим громадянам.



10.08.18
Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар