четвер, 2 серпня 2018 р.

Про благоустрій без пафосу.


     Так трапилося, що одна з найпростіших галузей діяльності місцевого самоврядування – благоустрій, окремими особами в смт Варва була піднята вище за саме самоврядування. Для селищного голови благоустрій став сенсом її врядування. Це така собі візитівка її діяльності. Про це говорять всі її прихильники, що не маючи взагалі ніяких конкретних аргументів на захист своєї позиції говорять про те, що у Варві стало чистіше. На запитання, що мається на увазі? Конкретики не чути, а «піднесення» благоустрою до сенсу існування громади та її самоврядування доводить ситуацію з даним аспектом до абсурду.
Поряд з цим, «покращення» не проглядається навіть на горизонті, видатки на благоустрій вже давно перетворилися на другу, паралельну статтю видатків на діяльність селищного голови та апарату, а також реалізацію всіляких забаганок (пам’ятник, алея звьозд тощо).
    А коли існує підміна понять, брехня, незаконне використання коштів тощо, то звичайно нічого путнього з цього не може бути та й не буде. І саме для того, щоб довірливі члени громади не «велися» на побрехеньки горе голови вважаю за необхідне окремий раз про це написати. Тим більше нещодавно на сесії селищної ради заслуховувався так званий звіт про виконання робіт з благоустрою за перше півріччя 2018 року, тому приводів більше ніж достатньо.
    Багато варвинчан переконані що ця тема, благоустрій, це досягнення суто Саверської, це плід так би мовити її трудів і так далі. Про сєкту я взагалі мовчу, там благоустрій такий же ж святий як і її величність, так що прийдеться вдатися до історії, не такої вже давньої та все ж, бо зовсім небагато людей знають як все відбувалося насправді.
    В жовтні 2010 року разом із Саверською до селищної ради громада обрала депутатський корпус шостого скликання. Головою постійної депутатської комісії селищної ради з соціально-економічного розвитку, ЖКГ та благоустрою тоді був обраний Рептюх Василь Григорович. І саме він на початку своєї каденції в 2011 році спочатку зробив відповідну заяву стосовно того, що він має намір та зобов’язується більш менш системно організувати благоустрій в смт Варва. В той час Саверська взагалі ніяк на це не реагувала та не брала в тому участь, для неї це був черговий головний біль. Натомість Василь Григорович після своєї заяви здійснив ряд заходів, які були підтримані сесією селищної ради, і лягли по суті в основу запровадження системи благоустрою. Що мається на увазі? По перше пан Рептюх розробив Правила благоустрою в смт Варва, які згодом були затверджені рішенням сесії селищної ради. Наступним кроком було затвердження Положення про адмінкомісію при виконавчому комітеті Варвинської селищної ради та створення самої комісії, якої на той час не було в селищній раді, з метою налагодження притягнення до відповідальності за порушення Правил. Потім була величезна робота з установами та організаціями, за якими згідно Правил благоустрою були закріплені прилягаючі території за прибирання яких і почали відповідати відповідні установи та організації. А для решти незакріплених територій був організований загін благоустрою, за яким закріплювалося прибирання та утримання в належному стані центральних вулиць селища, площ, парків тощо. Василь Григорович лобіював і фінансування видатків на благоустрій, що також було реалізовано. В штат загону благоустрою було введено посаду інспектора з благоустрою для складання протоколів з порушення Правил. Тобто був виконаний цілий ряд організаційних заходів які дозволили в майбутньому організувати всю систему та досягти певних успіхів, і головним рушієм та ідейним натхненником цих всіх дій був депутат Рептюх.

    Це що стосується організаційних заходів, а потім був процес виховання Саверської. Я без перебільшень, саме виховання, адже на початку всієї цієї кампанії вона сприймала це зовсім не позитивно. В середині весни 2011 року Василь Григорович протягом місяця їздив кожного ранку в селищну раду як на роботу. Кожного дня, іноді без вихідних, пан Рептюх, на власному авті возив Саверську по вулицях, парках, ярах та долах, околицях, і буквально вказував що і де робити. І це все було через її опір. Але з горем по полам ця система почала якось працювати. А трохи згодом і Саверська зрозуміла, що благоустрій перш за все їй дасть перевагу у майбутньому в піарі її «заслуг». Ця вся система працювала так як було задумано близько двох років, а потім за певним збігом обставин Саверська поднатарєла в своєму баченні благоустрою, а Василь Григорович станом на середину 2013 року «охолов» в силу різних обставин як до місцевого самоврядування загалом так зокрема і до благоустрою. І згодом всі його починання почали чахнути і система перестала працювати. Інспектор з благоустрою не виписував протоколів взагалі, організації та установи перестали прибирати закріплені території, загін благоустрою не виконував тих обов’язків які були на нього покладені, а став ручним інструментом виконання забаганок селищного голови, типу підіть туди підгребіть отам, що зовсім було далеким від задуму. З того часу і по час теперішній пройшло дуже багато подій, і від початкового задуму Василя Григоровича майже нічого не залишилось. Залишилось тільки об’їзд Варви кожного ранку, все, більше нічого, все решта відпала за непотрібністю. І той хто зараз дивується чому при збільшенні загону благоустрою, збільшенні адміністративного персоналу, появі цілого заступника селищного голови з благоустрою нічого особливо не змінилося, і цей рік нам багато чого довів, то не дивуйтесь бо все природньо. Як на мене нічого і не зміниться тому що системного бачення як не було так і не має (у горе голови). Натомість з’явилася впевненість, що кошти благоустрою це вважай персональні кошти селищного голови. Звідси і відсутність будь якої дисципліни у їх використанні, а звідси відсутність будь якої дисципліни і у виконанні робіт. Якщо хтось здивується чому я так просто та впевнено про це розмірковую, то відповідь тут проста – я був безпосереднім свідком та учасником тих подій.

    Але повернемось в час теперішній. Не так давно, а саме 12 липня на сесії селищної ради звітували про виконання робіт з благоустрою за перше півріччя. Я розміщував офіційну позицію Саверської стосовно цього називаючи той звіт маячнею. Бо насправді він таким і є, і практично не відображає стану речей який ми бачимо щодня. Колапс в благоустрої ми відчули протягом лютого та березня цього року в частині чищення снігу та посипання вулиць. Продовження такого колапсу ми бачимо і з косінням трави на території селища, коли депутати з косами виходили косити парк (не можуть в сесійній залі працювати, то хоч косами).


Якимось чином всі ці справи могла пояснити таблиця, що була складена селищною радою для відображення витрачених коштів на благоустрій. Але такого не відбулося питань стало ще більше. Теперішнім депутатам здалося що все нормально: за пів року використали приблизно половину виділених коштів так що все як має бути. Але така позиція обранців вчергове показує їхнє нерозуміння ні ситуації ні процесів що відбуваються поза сесіями. От давайте подивимось на ту таблицю, і проаналізуємо чи насправді все так добре.

Як ми можемо бачити, що лише окремі видатки ще можна буде виконувати до кінця року. Це наприклад обслуговування вуличного освітлення, витрати на яке склало близько 51 відсотка. Це стосується і видатків на бульдозер екскаватор та сміттєвоз, що склало майже 29 %. Хоча за словами Саверської теперішнє обслуговування полігону ТПВ коштує дуже дорого, бо замовляють бульдозер десь з Полтавщини. Дуже цікаві показники кронування дерев та косіння трави. От уявіть, за перше півріччя покосили трави на 9000 гривень. Це як косили один день 30 червня? А до того що? Або кронували дерев на 8600 гривень, те ж мабуть 30 червня кронували? З цими двома витратами взагалі дуже цікаво. По перше: кошти на благоустрій в червні закривають наряди за травень, тому в цих коштах ми можемо бачити хіба що середину червня. Але наприклад дерева почали кронувати ще в січні і тому 8600 гривень це дикість, те ж саме стосується трави, яку почали косити на початку травня. Я можу пояснити лише тим, що свідомо, той хто складав цю таблицю занизив цю цифру щоб потім, наприклад на початку осені заявити вже справжню цифру розповісти про те, що траву косили кожен день в усіх точках відразу, а в перервах кронували дерева, а тому за літо використали коштів більше ніж було заплановано, а більше того вже наробили ще й в борг, тому треба на це все виділити ще півмільйона. Іншого пояснення я не бачу. Коштів на транспортні послуги залишилось на один місяць (35 000 грн.). На чищення вулиць використано 60 відсотків, тобто потрібно буде додавати ще. На посипання вулиць витрачено більше ніж передбачено тобто 140 тис грн. проти запланованих 108-и. Чого в природі бути не може, це пряме порушення бюджетного законодавства. Склавши все до купи я роблю для себе висновок, що з благоустроєм я нічого доброго не бачу і вже у вересні місяці ми побачимо виділення коштів на благоустрій де нам всім скажуть, що треба бо буде все в руїнах, і ніхто не поцікавиться, а як же ж так все було добре а тут стануть руїни? І черговий мільйон гривень піде в нікуди.
Підсумовуючи всю цю тему та викладену історію я ще раз наголошу: Саверська не знає як створювати і примножувати, тому нічого і доброго ми в подальшому не побачимо. Системності не з’явиться, можлива нова пропозиція це збільшення загону благоустрою до 30 чоловік, але це також нічого в результаті не вирішить. Адже все що в свій час запровадив Рептюх це все знівельовано.

Ніяке підприємство чи установа не буде розуміти в подальшому чому воно повинне прибирати якусь свою закріплену територію, а при цьому наприклад селищна рада, КП «Господар» чи інші бюджетні установи це можуть не робити. 

От наприклад території біля об’єктів КП «Господар» не косяться всю весну та літо, і що? Та й нічого, бур’яни там вже відколосились.

І це в центрі Варви дивіться на світлини початок вулиці Зарічна обабіч водонапірної башти. Або вулиця Садова обабіч КНС-2 КП «Господар». 

Те ж стосується дитсадка «Джерельце», туди ж територія поблизу кінотеатру, і так далі.

Тобто справедливості в підходах немає ніякої. Десять разів депутат Цопа М.М. звертався стосовно провулку Замкового, де колись давно розмило вулицю, люди перестали по ній ходити та їздити находили шляхи в обхід, і так роками цю вулицю теж ніхто не збирається відновлювати, але для чого потрібна місцева влада, якщо мешканці повинні самі все робити?


І такі підходи стосовно всього, куди ви не потрапите чи не подивитеся, чи це вулиця, яка заросла, чи парк, де чагарі по під руки, чи цвинтар, на якому контейнер зі сміттям виріс в п’ять раз.




 Але найбільшим візуальним доказом нездатності до організації благоустрою є побачені мною братська могила на зарічанському кладовищі та могила невідомому солдату на центральному з боку стадіону. 

Більше того це ж тема Саверської вєлікая отєчєствєнная, лютневе повстання і так далі, але виявляється то так до слова, а як до діла, то хай бур’яни колосяться. 

Така зневага як до пам’яті так і до своїх обов’язків це повне дно. З іншого боку як себе може поводити Саверська як гомо совєтікус, який виріс на традиціях, коли хароший понт, дарожє дєнєг, то тут і дивуватися нічого. 

А якщо при цьому знаходяться ЛОХи, які ведуться на все на світі, то що ж тут ще хотіти.


Ще більше поглиблює негативну ситуацію з благоустроєм та відсутністю організації цього процесу невідповідність Правил благоустрою в смт Варва, що затверджені в 2011 році та теперішніх діючих Типових правил благоустрою території населеного пункту, що затверджені 27.11.2017. Саме це повинно всіх нас спонукати до їх невиконання.
Так що все що ми побачимо в майбутньому у сфері благоустрою це постійне збільшення видатків та персоналу на більше цієї влади на чолі з горе головою не вистачить.
30.07.2018
Павленко Дмитро.

6 коментарів:

  1. Ти краще буряни в своєму дворі сфотографуй, ділок. Хочеш навести порядок у Варві наведи його спочатку в своєму дворі .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дмитро Васильович не рахуючись з своїм часом піднімає актуальні питання, які потребують вирішення. Побільше б таких людей і можливо чиновники припинили б свою бездіяльність.

      Видалити
  2. Іра Че ходить і красуєтся з важним видом...а хулі за 20000грн. чого б не тинятся...

    ВідповістиВидалити
  3. Іван Петрович3 серпня 2018 р. о 08:33

    зате є заступник з благоУСТРОЮ……………….. навіть наша столиця такого зама не має

    ВідповістиВидалити
  4. Господи! Та чи варвинчанам повилазило, чи навмисне закривають на весь цей гнидник очі, щоб і на далі обожнювати свою головиху?!!! І ще, стосовно бур"янів в чиїхось дворах! Тут, дивлюся, стрілочники провладні орудують, які, тільки що, й переводять стрілки на авторів неугодних їм публікацій! Так от, ви б, панове, з теми не з"їзджали, а прислухалися до того, що говорять люди! І подякуйте Дмитрові, що описаний безлад тільки по Варві, а не взято отих глобальних смітників по всій ОТГ! Один з прикладів: купи гілля від випиляних насаджень до цього часу "прикрашають" узбіччя дороги від Калиновиці в Озерянському напрямку! Хоч з часу знищення тополь вже третій рік пішов! Думали хоч з створенням ОТГ наведуть порядок"... Де там! Гілля бур"яном та чорнокленками позаростало, його вже й не видно, чим не прибирання!!! Так само, як і заріс чорнокленками той бік дороги де росли тополі! Сплошна стіна дикорослих чагарників росте там, де їх зроду не було, поки росли тополі, які, всього лиш, потрібно було розчистити, а не наживаться сільському голові Калиновиці на продажу деревини, від чого до сільського бюджету не надійшло і копійки!!!!!! Позорище! Варвинчани! Раз ви затягли нас до свого горе ОТГ, привели до влади оте нещастя крашене, так робіть же що небуть! Та реагуйте ж якось, бо людям уже терпець уриваєваться! Не думайте, що, як організували у Калиновиці день села, якого у нас зроду не було, так на вашу бездіяльність зразу ж усі й очі позакривають!!!!! Дідька лисого! А автора цієї публікації закликаємо проїхати територією всієї ОТГ, не лише Варви! Можна і всела не заглядать, достатньо буде тільки на узбіччя подивиться!!!

    ВідповістиВидалити