середу, 22 серпня 2018 р.

Не дали сказати на сесії, скажу через газету та Інтернет


     16 серпня 2018 року відбулася чергова 13 сесія 7 скликання Варинської селищної ради. Одним із питань її розгляду, яке було останнє, був звіт директора КП «Господар» Р.Ніязова.
До речі, включення цього питання до розгляду, було за моїм наполяганням. Тож і ждав із цікавістю його розгляду. Проте, як показав час, попередній його розгляд на постійній комісії, з питань планування соціально-економічного розвитку, комунальної власності, житлово-комунального господарства та енергозбереження, яку очолює депутат Б.Макух, відбувся лише за годину до сесії та і то поверхнево, в прискореному темпі, без обговорення.
І була одна надія, що хоч на сесії, депутати будуть небайдужими до цього важливого питання. Але мої сподівання були марними. Не цікавило депутатів робота комунального підприємства. Тож змусило мене задати декілька питань до Р. Ніязова. Адже він у своєму звіті назвав лише загальні цифрові показники. І жодного слова щодо покращення якості надання послуг. Зокрема, покращення якості питної води, виконання робіт з утримання багатоквартирних будинків.
     Першим моїм запитанням до Р.Ніязова було щодо не облікованих 8,3 тис. куб.м  стоків. Адже саме послуга водовідведення є найбільш енерго затратна на підприємстві. І саме обсяг стоків впливає на розрахунок тарифу і вартість послуги. А вона у нас сягнула з першого липня 35,29 грн. за куб.м. На що я не отримав конкретної відповіді.
     Другим запитанням було щодо дебіторської заборгованості, адже за звітом вона сягнула 1 мільйон 25 тис. грн. За послуги водопостачання та водовідведення становить 519 тис. грн., з утримання будинків 451 тис. грн., вивезення ТПВ 55 тис. грн. А за звітом, до суду направлено лише 15 заяв про стягнення заборгованості в примусовому порядку і жодного договору реструктуризації боргу із споживачем. І це при тому, що в штаті підприємства працює два юристи. Та і що говорити, коли сам керівник абонентського відділу має  заборгованість за послуги з утримання будинку майже у 1500 грн. Тож і бачимо яка бездіяльність підприємства щодо стягнення заборгованості. А це ж реальні, живі кошти, тільки і працюй із споживачем цьому напрямку.
      А коли я задав третє питання щодо роботи житлово-експлуатаційної дільниці з надання послуг з утримання будинків, відносно її штату, виконання робіт, куди витрачаються кошти споживачів та доцільність уведення до штату нової посади заступника директора, селищний голова поспішила закрити сесію. І на це погодилися депутати. Навіть і ті депутати, які проживають у багатоквартирних будинках. А я хотів отримати відповідь на ці питання. Адже за звітом відремонтовано лише 503 кв.м м’якої покрівлі і замінено 73 м внутрішньо будинкових мереж водопостачання.


     А тепер щоб всі знали чому Саверська-Лихошва свідомо закрила сесію. Вона не хотіла щоб депутати чули правду. А правда ось в чім.
     Штатна чисельність працівників житлово-експлуатаційної дільниці налічує 9.5 одиниці, які ми утримуємо оплачуючи в своїх рахунках. Проте, останні два роки посада майстра не укомплектована. Обовязки майстра виконує пічник М. Поляний, що є незрозумілим. Роками не укомплектовані ще чотири посади. А значить економія фонду заробітної плати. Але куди діваються кошти? Нам постійно кажуть, що послуга збиткова, немає коштів на виконання робіт ремонту покрівлі, заміни внутрішньо будинкових мереж.  А  що ж насправді. Давайте підрахуємо. Загальна площа квартир становить 63303 кв. м. Середня вартість послуги з обслуговування будинків становить 0,81 грн за 1 кв. м. Тож маємо щомісячне нарахування 51275 тис. грн. А у рік це становить 615305грн.  Це значна сума яка б могла забезпечити витрати на зарплату працівників та витрати на ремонт покрівель і заміну внутрішньо будинкових систем водогону. А так, окрім надання послуги з освітлення місць загального користування, КП «Господар», інших послуг з утримання будинків практично не надає.
 І жодного разу КП «Господар» не прозвітувало перед споживачами щодо надання послуг і використання коштів. Тож своєю бездіяльністю щодо надання послуг з утримання будинків КП «Господар» себе скомпрометував.
     А щодо доцільності введення нової посади заступника директора то можу сказати, що це новий тягар на споживачів. Адже введення цієї посади додатково збільшить фонд заробітної плати близько 250 тис. грн. на рік. І знову нам будуть говорити, що збиткові тарифи на послуги.                   
     Така гірка правда яку не хоче слухати селищний голова В. Саверська-Лихошва, не дає слухати депутатам і сама в цьому напрямку нічого не робить.
     Одне до чого додумалася, на скаргу мешканців багатоквартирного будинку № 75 –Б, що по вулиці Шевченка, які звернулися з проханням починити покрівлю, скликала засідання виконкому де його рішенням припинили надання послуги з утримання будинку. Ось і таке витворяє. Оце допомогла. Знайте кого вибираєте. 
     Тож думайте шановні споживачі послуг з утримання будинків про своє майбутнє, не будьте байдужими, вносьте свої пропозиції, зауваження. Звертайтеся до своїх депутатів і вимагайте від них дієвих дій. Адже це Ваше право, а їх обов’язок вирішувати питання на звернення виборців. Тільки разом ми можемо покращити наше життя і заставити селищну владу працювати на благо громади.
      А що нам робити з багатоквартирними будинками? Про це у наступному дописі.

 21 серпня 2018 року    Голова ВРГО «За права споживачів»                                В.П.Остапець


8 коментарів:

  1. да ...банабаки вже нами в комунхозі керують. невже у Варві не знайшлося розумної людини!

    ВідповістиВидалити
  2. Вас на період підбору кандидатури напевно в Варві не було.Засоси свій язик глибоченько і не зімай людей.

    ВідповістиВидалити
  3. Іван Петрович23 серпня 2018 р. о 21:03

    Остапець має рацію. Він правий в тому, що:
    1.в "Господарі" і в селищі не має господара;
    2.Пані головисі по барабану інша думка, інакша від її;
    3.Варто голосувати не тільки за лавочки

    ВідповістиВидалити
  4. сосун зімайко. скоро вас гнать із селищної ради будуть.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. тебе шанровний не сосун треба було вигнати вже давно щоб ти не відтягував свій язик лижучи чужі ж... такщо терпи і чекай поки прийде інша ж бо ти створений природою лише для однієї роботи або посо та проаналізуй свої поступки для не допущення помилок в майбутньому.

      Видалити
  5. Ніязов-- директор комунального господарства?А це звідки ізобретєнія взялося. Так уже саакашвили та інших варягігів українці бачили.досить.

    ВідповістиВидалити
  6. Такий жаргончик схожий з діалектом одного з працівників податкової у минулому. Двох слів не складе, а ще й обурюється.

    ВідповістиВидалити
  7. Зате парень хароший і виноград уміє вирощувати і вообше знатний садовод)))прикольно садовод з'їв Садового...тавтологія йо майо))

    ВідповістиВидалити