середу, 8 серпня 2018 р.

Чи треба нам мовчати?


   Ось вже пройшло трохи більше як півроку з того часу як утворилася Варвинська ОТГ, як ми всі разом обрали нового селищного голову та нову селищну раду. Я думаю всі або й більшість пам’ятають ці вибори, де хто 200 грн заробив, а де хто й краще підлатався, але то вже питання друге. В результаті ми отримали нову раду, нове керівництво. Більшість в раді взяла Аграрна партія, яка провела на посаду і свого селищного голову.
Не дуже відстала від неї і «Батьківщина» 10 депутатів проти 11 аграрників, решта 5 депутатів або само висуванці, або висуванці менших партій і не тільки. Так що отримали ми таку от раду з двома політичними титанами. А щоб краще, в мирі, працювати уклали вони між собою і політичну угоду, про яку неодноразово і говорили, при формуванні апарату, основу якого склали ставленики голови та аграрної партії туди включили третім заступником і представницю «Батьківщини». І от наче б то все склалося добре, тільки бери та працюй, люди повірили, що буде все добре, ніхто не заважає. Районне керівництво теж тільки з боку спостерігає, ніяк не втручається. Багато мешканців теж повірили новій владі і продовжують чекати нових зрушень. І коли раніше ми чули, що не вистачає людей, не можна все охопити, то зараз штат апарату вже майже досягнув 50 чоловік, проекти рішень та інші документи готують фахівці, а не аби хто, юристи, економісти, бухгалтери і так далі. І от зі всіма такими можливостями Валентина Василівна розправила крила, і мабуть повірила в те що може робити все що захоче, вирішувати свої забаганки з пам’ятниками, а не турбуватися про інтереси громади. І в мене є підстави думати і так.
12 липня 2018 року на черговій сесії селищної ради розглядали проекти рішень про зміни місцевих податків. Проекти рішень були підтримані більшістю з присутніх депутатів і селищним головою, окрім депутатів Цопи М.М. та Мелащенка І.І. Що ж то за  рішення такі були? Цими рішеннями ставки місцевих податків збільшено в рази, так, наприклад, єдиний податок для ФОП ІІ групи збільшено вдвічі, з 10% до 20% від мінімальної заробітної плати; ставка земельного податку збільшується з 194 грн  до 703 грн за 100 м2, тобто більше ніж в три рази; ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки виросла з 0,3-0,4 % за 1м2 за різний вид комерційної нерухомості до 1%, тобто в 2,5-3 рази (це буде 42 грн за метр квадратний).
Підприємці, люди, які мають власну справу, в зв’язку зі своєю зайнятістю мають мало змоги реагувати на те, що відбувається далеко від них, що робиться наприклад у владних кабінетах. В них немає часу слідкувати хто приймає які рішення чи робить які заяви, власна справа забирає практично весь час протягом дня. Звичайно багато підприємців також повірили, що якщо там у селищній раді домовилися між собою різні партії, то будуть робити добро для громади, для чого ж вони домовлялись? Тому підприємці собі спокійно працювали, вони не слідкували за можновладцями, про що ті говорять та що приймають там у раді. Мабуть так думають не тільки підприємця, але й більшість мешканців Варви та й ОТГ. Але чи можу я думати так і далі? Чи можуть так далі думати мої колеги підприємці та й інші мешканці?
Мені стало відомо про зміну податків на 2019 рік і про такі їх ставки десь приблизно через 2 тижні після їх встановлення. Я був приголомшений, мені не вірилося, що такі високі ставки земельного податку та податку на нерухомість були затверджені радою. Я почав виясняти, але так і виявилося в 2019 році за комерційну нерухомість потрібно буде заплатити 42 грн. за м2, та 703 грн. за сотку землі.  Як їх платити? Нам всім не подобається коли держава заглядає до нас в кишеню чи у вигляді стягнень податків, чи у вигляді захмарних цін на газ чи електроенергію, і так далі. Як, і хто взагалі зможе за це все платити? При таких умовах чи є смисл займатися бізнесом для більшості підприємців?
Я почав спілкуватися з підприємцями про податки на 2019 рік, чи знають вони про це щось, які їх думки і так далі. Ніхто про це не знав, а в їх голосах та на обличчях був шок коли я їм про це казав, про такі ставки.
За результатами такого спілкування прийняли рішення, що треба щось робити, щось змінювати, поки ще є така можливість. Почали виясняти всі обставини прийняття рішень. Коли питав чому прийняли такі рішення у депутатів, то ніхто ствердно не відповів не назвав причини, хтось говорив, що не було інших пропозицій, когось не було на сесії і так далі, а крайні виявляється економічний відділ. Але і в ньому ніхто не міг пояснити, чому ж такі високі ставки, чому вони вищі ніж в Прилуках в 3 рази ніхто нам не міг пояснити та обґрунтувати це. Я обійшов всіх причетних до цього чиновників і висновок був один необхідно вносити зміни і якомога швидше. Для цього звернувся до громадськості, до тих хто обізнаний в місцевому самоврядуванні. Зокрема Дмитро Павленко допоміг скласти звернення та проекти рішення, знайшли для цього юридичне обґрунтування, а депутат селищної ради Цопа М.М. вніс питання в порядок денний та подав ці проекти рішення на розгляд сесії. Ми пропонуємо встановити податки на землю та нерухомість на рівні міста Прилуки, і хоча рівень життя там, на мою думку, вищий ніж у Варві, але це компромісний крок, який буде зрозумілий я надіюсь кожному. Цей вимушений крок зі зміни ставок податків та їх зменшення стосується кожного мешканця, а не лише підприємців, і це насправді так. Такі підвищення податків як прийняті селищною радою на 2019 рік спричинять закриття одних підприємців, інші почнуть скорочувати працівників, тому що потрібно платити ці підвищені податки. Хтось почне шукати шляхів як мінімізувати чи зовсім не платити такі високі податки, і надходження до бюджету теж можуть зовсім не збільшитися. А ті хто виживе в таких умовах обов’язково перекладе ці податки у вартість товарів та послуг, а це буде стосуватися кожного мешканця.
   Так що те, що ми пропонуємо стосується кожного, всієї громади, тому я надіюся на розуміння нашої позиції та нашого прохання перш за все депутатами селищної ради, які прийшли до ради працювати для громади, для її розвитку, про що вони всі неодноразово говорили. Сподіваюся що депутати не будуть заручниками політичних домовленостей та забаганок окремих чиновників, а будуть зважено та з відповідальністю підходити до розгляду як цих, описаних тут питань, так і інших питань що надходять до селищної ради.

Щербатюк Олександр




11 коментарів:

  1. Дмитро а що ти можеш скажеж що один відсоток або 42 грн. за м2 уже в 2018році уже сплачує весь Варвинський район а саме : Озеряни ,Гнідинці,Світличне и т.д. а також наші сусіди м.Ладан,Линовиця ОТГ. рівень життя там, на твою думку, вищий ніж у Варві ?

    ВідповістиВидалити
  2. Пише Павленко від імені пана Щербатюка..Саша такого писати не буде.

    ВідповістиВидалити
  3. Сашко пише "Ми пропонуємо встановити податки на землю та нерухомість на рівні міста Прилуки, і хоча рівень життя там, на мою думку, вищий ніж у Варві, але це компромісний крок, який буде зрозумілий я надіюсь кожному. "
    Тоді пропонуй як в м.Ладан,або як с.Гнідинці навіщо брати м.Прилуки якщо там рівень життя вищий?

    ВідповістиВидалити
  4. На мою думку тут щось не так із ставками по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки , що касаєтся від комерційної нерухомості. Пояснюю наступне прийнятий податок Варвинською ОТГ становить 1 відсоток за 1 кв. комерційної площі це становить 37,23грн.за 1 кв.мтр (3723*1%) . Припускаємо що у вас є магазин у Варві 50 м.кв.за дану площу ви винні сплатити до бюджету ОТГ 1816грн.за рік ділемо на 12 місяців і отримуємо суму податку яку ви повині сплатити що місяця 151,33грн.Як пише автор статі «взагалі зможе за це все платити підприємиць у Варві? При таких умовах і чи є смисл займатися бізнесом для більшості підприємців?» судити вам.Далі ще цікаво,що ж пропонують представники Варвинського ОЛІГАРХІЧНОГО КЛАНУ ПАНИ ЦОПА та ПАН ПАВЛЕНКО та власник АТБ Щербатюк а пропнують 0,4 відсотка за 1 кв. комерційної площі це становитеме 14,89грн.за 1 кв.мтр (3723*0,4%) . Припускаємо що ваш магазин у Варві 50м.кв.за дану площу ви повинні сплатить до бюджету ОТГ 744грн. ділемо на 12 місяців і отримуємо суму податку яку повинен сплатити власник що місяця 62,05грн. Скажіть це Грабеж наших ОЛІГАРХІВ.Чи треба мовчати??????? Я думаю нада провести мітинг біля памятника Шевченку...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Цопа олігарх це щось нове Цопа це гнида яка даже не зареєстрована підприємцим. Як може така людина в Варвинській ОТГ приймати рішення.

      Видалити
    2. Куди ми ідемо всі сусіди Цопи сплачують за воду за вивіз мусора , а пан Цопа ні копійки не сплачує ні за воду ні за мусор і це справидливо кармани набива мілліонами а за свої ресторани не сплачує ні гроша. Куди влада дивиться. Як може така людина переживати за бюджет громадм за людей судіть ви читачі.

      Видалити
  5. От дибіл.ну який нахрін Атб у Варві...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. САША видно твій хвіст у цьому коментарі. Коли буде АТБ?

      Видалити
  6. Дійсно припустемо представник АТБ у Варві Щербатюк відкрив АТБ у нас у районі звісно більша половина магазинів закрилася а бо працювала в убиток так він про нас не думає. По Варві біга підписи собира побудував 3000квадратів плати а не бігаєш язик висолопив.

    ВідповістиВидалити
  7. А для того, щоб не давила вас жаба, що там будуть нижчі ціни, ставте не 300% накрутки, а як у радянські часи райпо - max 12%.

    Все правильно Олександре!

    ВідповістиВидалити