понеділок, 3 вересня 2018 р.

День знань чи день безвідповідальності?


    Сьогодні 01 вересня День знань офіційний день календаря, як наприклад професійне день будь якої галузі чи професії. До цього дня безпосередньо чи опосередковано причетні дуже багато людей, це і діти, і їх батьки, батьки батьків, працівники галузі освіти, працівники органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади як на місцях так і в центрі. Зрештою і держава постійно заявляє про свою турботу та увагу до цього дня, до освіти загалом, а особливо до початкової освіти зараз, так як цього річ стартує і реформована 12 річна школа. Держава започаткувала цілу Програму нова українська школа, де для цьогорічних першокласників все повинно відбуватися ну зовсім по іншому ніж в попередні роки. А що ж у нас з цим світлим та святковим днем?

     Як нам повідомляє Варвинська ОТГ через свою обслугу, хоча є проблеми, але всі стараються, всі ентузіасти, кошти по виділяли і чекаємо поки все поробиться. Чи справді все так райдужно та спокійно, як нам описує владна обслуга???
  А все ж таки який стан навчальних закладів загальної середньої освіти у Варвинській ОТГ (про дошкілля говорити сьогодні нічого, адже воно не починає працювати від Дня знань, там зовсім інший графік)? Щоб відповісти на це питання незрозуміло з чого й почати, адже коли більш менш відслідковуєш події навколо владних кабінетів, то майже нічого не є такою вже новиною, але коли все нашаровується, складається до купи, то тут і чорт може ногу зламати.
    Особисто для мене ситуація що склалася на сьогодні зі школами почала проявлятися ще з перших засідань сесій селищної ради і з огляду на той «ентузіазм» з яким депутати та чиновники ОТГ почали приймати заклади освіти, майно освітніх установ та відповідальність за його утримання та функціонування, вже тоді стало зрозуміло, що такий підхід в кінці кінців дасть свій результат. Почну з питань організаційних. Поряд з прийняттям у свою власність загальноосвітніх установ, а це школа №1 та районна гімназія (про Леляківську я говорити не буду, тому що її практично вже немає, а назви варвинських шкіл буду використовувати старі, щоб всім було зрозуміліше про що йде мова), Варвинською селищною радою було прийнято рішення про затвердження Статуту загальноосвітніх закладів, де вони у відповідності до Закону України «Про освіту» названі заклади загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. Потім до цієї загальної назви додали назву в лапках для школи №1 «Варвинський ліцей №1», а для гімназії – «Варвинський ліцей №2». При цьому незрозуміло чому вибрано такі назви, адже у відповідності до ЗУ «Про освіту» ліцей - заклад середньої освіти III ступеня, що забезпечує профільну середню освіту. Тобто, по суті в нас освітні заклади І-ІІІ ступенів, тобто 1-12 класів, які надають освіту з початкової 1-4 класів і закінчуючи профільною тобто 10-12 класи. Чому назвали школи ліцеями, тобто закладами, що навчають тільки 10-12 класи незрозуміло. Це ніхто не пояснював і депутатам під час розгляду цих питань на сесіях. Чи це вплине хоч якось на організаційний  та освітній процес даних закладів мені невідомо, але особисто для мене цей момент пояснює багато інших моментів, які відбуваються навколо освітніх закладів, тобто в умі одне, робимо друге, виходить третє. От наприклад можемо згадати історію з реалізації проекту реконструкції даху, говорили одне, робили друге, а вийшло нічого. І реконструкція даху гімназії, це перше що пригадується коли говорять про готовність шкіл до навчального року. Над частиною приміщень гімназії дах постійно протікає, санітарний стан цих приміщень жахливий. Поряд з цим вже давно планувався ремонт ганку гімназії, але так само як поспішали приймати установу у свою власність так само поспішали ремонтувати і дах з ґанком.  Сьогодні в День знань ганок виглядає ось так.

Незрозуміло що буде в понеділок, коли до школи прийдуть відвідувачі, чи вони підуть по свіжо збудованих сходах чи їх пустять в задні двері, але все одно саме це яскраво характеризує рівень підготовки до навчального року. Не було забезпечено апаратом ради і ремонту тротуарів та доріг, якими найбільше рухаються школярі до гімназії, що ви можете бачити на світлинах, і про що директор гімназії неодноразово говорив на засіданнях сесії та комісій


Не відстає від гімназії і школа №1, там свої проблеми, які вже тягнуться з вирішенням ну дуже довго. І як не переконувала директор школи Прищенко Т.І. своїх колег депутатів, що треба швидко щось робити, бо з туалетами в школі взагалі повний аут, депутати те все проголосували, а от чиновники апарату на чолі з вельмишановною дуже поспішати не збиралися, а для чого пнутися, премія сто відсотків і так капає. В результаті на сьогоднішній час туалети без ремонтів, на них ще й досі перероблюють проектно-кошторисну документацію, а в школі на носі не те що День знань, сьогодні до школи прийдуть свої учні, які вже звикли, що туалетів практично немає, а через місяць на всеукраїнські змагання приїдуть чужі люде, і що тоді робити? От вам і готовність. Зате кошти виділили. Звичайно, якби не оте прозоро, якби можна було так подєрєбанити, то все б зробили, і зробили швиденько. От така підготовка до навчального року.
       Це що стосується таких найкричущих незручностей в школах, і які стосуються всіх учнів. Але поряд з цим є «сюрприз» і для окремої категорії учнів, найменшої, перших класів. Цього року першокласники йдуть в нову українську школу здобувати освіту протягом 12 класів. Окрім цього для початкової школи змінюється багато чого починаючи від програми занять і закінчуючи простором для навчання, що передбачає не тільки новий матеріал, але й оновлення меблів, інвентарю та й взагалі підходів до освітнього процесу. Натомість, в обох варвинських школах цього всього немає, та й невідомо коли буде, мабуть кошти виділили, а от купити забули. Так що для першаків День знань почнеться колись там пізніше. До речі на відміну від Варви, бідний районний бюджет вже забезпечив школи району необхідними меблями та інвентарем, от таке європейське містечко в нас, що вже від сіл почало відставати.
      Перераховане вище звичайно звучить дико, можливо для когось і дуже, але це все стосується незручностей так би мовити, і це не найстрашніше, що може стосуватися підготовки навчальних закладів. Набагато серйознішим є питання безпеки дітей в школах та підготовки закладів освіти в розрізі цих питань.
      Я нагадаю шановним читачам тим хто слідкував за дописами на цій сторінці історію ДЗО «Сонечко» на базі Леляківської  школи, який не працював цього року, до речі я неодноразово про це писав в своїх дописах. Основною причиною не відкриття закладу була жахлива ситуація з пожбезпекою. Тобто порушення пожбезпеки були такими масовими та тотальними, що просто не можна було експлуатувати дану будівлю та заклад. Але ж варвинські школи практично нічим в цьому сенсі не відрізняються від Леляківської. Порушення такі ж, і їх стільки ж якщо не більше, подивіться на копії приписів, що були видані пож. Інспекцією. В мене виникає питання, а чому варвинські школи збираються відкривати в понеділок? Невже можна дітям навчатися в таких небезпечних умовах? Невже можна закривати очі на такі порушення? Де ж послідовність чиновників ОТГ? Леляківську школу можна закрити в зв’язку з приписами з пожбезпеки, а варвинські школи ні, де логіка?







    Наскільки мені відомо, в цьому році з селищного бюджету не виділяли кошти на здійснення заходів з пожбезпеки ні для школи №1 ні для гімназії, відповідно ці приписи навряд чи хтось виконував хоч на мізерну частину, хоч один пункт. Я так розумію чиновники ОТГ вважають, що діти можуть навчатися і так, дивись може якось пронесе. А батьки та діти хай як хочуть, їм все одно, вони дали дозвіл на виборах Саверській чудити як захоче. От вона і чудить – ось вам алєя звьозд, а вогнегасники, пожрукава, блискавкозахист і решта непотрібних для Саверської речей ніхто купувати не буде, а для чого. Дєнєг нєт, но ви дєржитєсь. От така підготовка навчальних закладів, висновки зробить кожен свої, будь ласка. В мене одне питання до публіки, ви б найняли на роботу чи заплатили за роботу комусь значні кошти, якби він нічогісінько не робив, а постійно вам розповідав, що робить більше ніж може? Чи ви б звернулися вдруге до такого спеціаліста?
     От я бачу такою підготовку загально освітніх закладів ОТГ до нового навчального року, хтось мабуть бачить іншу картину цього процесу. Ну це ж таке, хтось і війни не помічає теперішньої, і все в нього виходить, а тут якась пожбезпека в якомусь там європейському містечку. Натомість як на мене ми зіштовхнулися не з підготовкою закладів освіти до нового навчального року, а з тотальною безвідповідальністю під час спроби підготовки. Одні просто ходять на роботу та просто до каси, особливо не напинаючись, а що ніхто в спину не штовхає, по морді не б’є, можна що хоч робити, а тобі ще й за це кошти платять. Інші ходять раз в місяць до зали засідань і намагаються робити вигляд, що все добре, що це їх не стосується, що це вона, а не ми і так далі. Особливо ця ситуація з закладами освіти виглядає дико, жахливо, контрастно на фоні того, що освітяни окупували практично всі щаблі влади в Варвинській ОТГ. Починаючи від голови селища, секретаря, заступників, і закінчуючи директорами депутатами. Окупувати окупували, а де ж робота, де ж результат? А от він у приписах, у не відремонтованих ганках, санвузлах дахах; в не закуплених меблях та інвентарі для першокласників. Як на мене це довго продовжуватись не зможе, і добре якщо щось станеться без постраждалих наприклад дітей у школі, а якщо все зайде далі? Розумієте, ми живемо в той час, коли відсидітись не вийде, треба щось собі думати та робити. Зрештою, батьки, там вчаться ваші діти, чи вам все одно? Чи і так сойдьот?
Кожен зробить свій висновок і свій вибір, але чи можна втекти від себе?
01.09.2018

Павленко Дмитро.

3 коментарі:

  1. Добре пропіарились
    Школи ліцеями назвались
    А от з підготовкою знову чомусь
    Вибачте- проср**лись!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Поштовий експеримент: зупинити не можна продовжити

    Пятница, 7 Сентября 2018

    Не допустити проведення сумнівних експериментів над людьми, під якою б гарною обгорткою вони не були запропоновані! Такою є принципова позиція керівництва Чернігівської обласної ради та Чернігівської облдержадміністрації. Вона повністю співпадає з думкою керівників громад, районів, сіл, селищ і, що важливо, простих людей! Реформа «Укрпошти» має бути зупинена або ж повернута в рамки домовленостей, які були досягнуті перед її впровадженням, та відпрацьована до досконалості в трьох пілотних районах Чернігівщини. Керівництво ПАТ «Укрпошта» вкотре зазнало нищівної критики в стінах Чернігівської облради – від представників виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та газетярів. Думки присутніх в залі представників політичних сил розділилися – хтось висловився за упорядкування розпочатого, інші гарячково покинули залу та понесли шини під офіс Чернігівської дирекції «Укрпошта». В результаті кількагодинних дискусій було досягнуто компромісу – керівництво «Укрпошти» відкликає звільнення поштарів до 18 вересня та призупиняє втілення проекту на решті територій Чернігівщини, окрім попередньо обговорених трьох районів. Зрештою, як виявилося, всі домовленості з нинішніми керівниками «Укрпошти» не варті паперу, на якому вони написані.

    ВідповістиВидалити