суботу, 15 вересня 2018 р.

І знову про «Сосну».


      Наприкінці квітня цього року ми вжеповідомляли громадськість про проблему лісу в урочищі «Піски», в народі «Сосна», про те що верхівковий короїд  вже ввібрався до цього лісового масиву, і що у зв’язку зі сприятливими умовами, його розповсюдження, тобто знищення лісу може розростися до більш значних площ.


 В цьому матеріалі зокрема було згадано поряд з вже вирубаною ділянкою в 20 соток, і ще одну вражену короїдом ділянку, яка була виявлена при санітарній вирубці. На той час короїд тільки починав знищувати дерева, які були ще «живі» (дивіться світлину зі зарубкою на дереві). 

І от минуло 3,5 місяці і на ново виявленій в квітні ділянці короїд повністю знищив дерева по всій висоті дерева, від вершка, де він починає нищити дерево так і до практично кореня. Це ви можете бачити і на світлинах. 

Варвинське лісництво вже визначило ділянку в 20 соток для санітарної вирубки вже знищеної деревини, протягом серпня тривало остаточне оформлення дозвільних документів для цього.

    До речі, ділянка лісу навколо вирізаної ділянки в квітні місяці зараз в чудовому стані повністю зелена і не містить ознак діяльності короїда. 

Те ж саме стосується і табору відпочинку та оздоровлення «Веселка», де також були випиляні вражені дерева, і на даний час розповсюдження короїду не спостерігається.

Зображення 0431; 0435; 0444; 0448.

   Не така райдужна ситуація в інших місцях урочища. Протягом посушливого серпня короїд знову почав розповсюджуватись, і тому вже зараз ми можемо бачити окремі вражені дерева, наприклад в лісовому масиві між табором «Веселкою» та річкою Удай. Так що як і зазначалося в попередньому матеріалі загроза всьому лісовому масиву урочища «Піски» значна та зберігається, і поки що інших заходів окрім санітарної вирубки Варвинське лісництво нажаль застосувати не може.

   Ми будемо уважно спостерігати за цим процесом та повідомляти Вас про це, а взагалі питання збереження урочища, точніше його лісового масиву надважливе і потребує підвищеної уваги і зусиль не тільки державних установ, а й нас Громади, бо це перш за все в наших з вами інтересах.


11.09.2018
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар