неділю, 16 вересня 2018 р.

Варвинська селищна рада: депутати-щасливчики, що купують дорогі авто за копійки


 2 мільйонери, один з яких помилився цифрою, 3 депутати-безхатченки та депутати-щасливчики, що купують дорогі авто за копійки - такий результат моніторингу е-декларацій депутатів Варвинської ОТГ, проведений ГО “Агенція міських ініціатив”.
Справжні і “помилкові” мільйонери

За результатами аналізу е-декларацій всіх депутатів Варвинської селищної ради найбагатшою депутаткою виявилась вчителька Варвинської загальноосвітньої школи Тетяна Прищенко (Аграрна партія). Її дохід за минулий рік склав аж 9,9 млн грн. Звісно, якщо вірити поданій декларації.
Сама ж депутатка була здивована такою цифрою доходу в своїй і декларації:
Скільки-скільки?! Ні! У мене 99 тис грн за минулий рік. Ні-ні! Які мільйони?! У мене тільки вчительська заробітна плата. Мені ж яку дали довідку з податкової, такі цифри й внесла. Але вносила з копійками”, - переймається Тетяна. 
Серед депутатського корпусу найбільший дохід має інженер з комп'ютерних систем в Гнідинцівському газопереробному заводі Андрій Костін (ВО “Батьківщина”). Загальний дохід депутата за 2017 рік склав трішки більше 1 мільйона гривень, 847 тис грн з яких - дохід від підприємницької діяльності. Також в декларації вказано, що депутат має у власності частину магазину та інший магазин орендує.
Серед депутатського корпусу Варвинської селищної ради є як мільйонери, так і депутати, річний дохід яких менший прожиткового мінімуму. До таких відносяться Іван Мелащенко, головний бухгалтер ТОВ “Богдан” (безпартійний), який прожив минулий рік на 1917 грн. При цьому, маючи квартиру та автомобіль.
Недалеко відійшов і депутат від ВО “Батьківщина та підприємець Сергій Панченко, річний дохід якого за минулий рік склав 3000 грн (від надання майна в оренду). Натомість його дружина від підприємницької діяльності заробила 913 тис грн. Депутат задекларував 1 легкову і 2 вантажних авто, та дві мисливські зброї.
Прожив минулий рік туго. Але в мене ще дружина є. Вона приватний підприємець,” - пояснив депутат.
Інженер-землевпорядник ПП "Єлітзем" Андрій Андрієнко (Аграрна партія України) заробив 18771 грн за минулий рік, що також менший на прожитковий мінімум.
Провідний бухгалтер Варвинської лабораторії ветеринарної медицини Тамара Шашлова (ВО “Батьківщина”) не вказала минулорічний річний дохід в декларації, хоча місце роботи вказала.
Це помилка. Бо я цю декларацію робила кілька разів. І, певно, та декларація, де дохід не додався, вона й подалась на сайт НАЗК”, - пояснила депутатка.
Депутати-щасливчики, що купують дорогі авто за копійки
Аналізуючи е-декларації депутатів, ми помітили непоодинокі випадки заниженої вартості на авто чи нерухомість. До прикладу, депутат-мільйонер Андрій Костін придбав в 2017 році MERCEDES 616 CDI 2005 року випуску за 40 тис. грн. Хоча ринкова ціна даного авто не менше 15 тис. доларів. Окрім цього депутат також декларує придбання в тому ж році DAEWOO LANOS 2009 року за 30 тис грн, хоча його вартість 4,1 тис. доларів.
Як оцінили в МРЕО мої авто, так і написав. Це ж не я так оцінив”, - лаконічно пояснив депутат. 
Віталій Сміловець, начальник виробництва Гнідинцівського ГПЗ, також виявився щасливчиком і придбав TOYOTA LAND CRUISER PRADO 120 2008 року випуску в минулому році за 320 тис грн, коли ринкова вартість такого авто 24,5 тис. доларів.
Заступник фінансового директора ТОВ “ІСТ-Агро” та депутат від Аграрної партії України Віктор Гармаш не вказав, за яку вартість придбав в минулому році своє авто - Сhevrolet AVEO 2011 року випуску, вартість якої 4,7 тис. доларів.
Аналогічна ситуація і з його колегою по партії Мариною Коваленко. Вона не вказала вартість та модель придбаного авто в 2016 році. Згідно даних youcontrol вона є власницею Фермерського господарства “Талалаївське-Агро”.
Директор комунального підприємства "Господар" Варвинської селищної ради Чернігівської області Сергій Садовий (безпартійний) також вирішив не вказувати вартість придбаного авто в квітні 2018 року - Skoda Fabia 2009 року випуску, вартістю в 6,5 тис доларів.
А я не знаю, яка вартість автомобіля. Да, я ось тільки купив, а як оцінили - я ж не знаю. Там же ж у декларації запитується вартість автомобіля. Так же ж? ну от вартість авто є у офіційної структури, в якій я купив. В ГАЇ все зареєстровано, за скільки купив та й все. Скажу так, вартість невелика на це авто”, - пояснив депутат.
Автолюбителі
Продовжуючи тему про авто депутатів селищної ради, ми виділили тих, хто їздить на найдорожчих транспортних засобах.
Генеральний директор ТОВ "ІСТ АГРО" Микола Гайдай (Аграрна партія України) в 2017 році придбав Toyota CAMRY 2.5 COMFORT 2017 року випуску за 699 тис грн.
На другому місці Віталій Сміловець зі TOYOTA LAND CRUISER PRADO 120 2008 року випуску.
Закриває трійку найдорожчих авто Сергій Панченко, який їздить на Ford KUGA 2013 року випуску, вартістю 19,3 тис доларів. Також він задекларував 2 вантажних авто та дві мисливські зброї. Депутат за минулий рік заробив всього 3000 тис грн від надання майна в оренду. Натомість його дружина від підприємницької діяльності заробила 913 тис грн.
Депутати без житла
Традиційним для кожного депутатського корпусу є обранці, що не декларують свої квадратні метри. Серед депутатів Варвинської селищної ради  таких виявилось троє. Так, відповідно декларації невідомим є місце проживання у депутатки від ВО “Батьківщина” та касира “СТОВ Пост Фінанс” Яни Борщ.
Нерухомості особисто у мене у власності немає. А треба було вказати, де я прописана? Прописана я у батьків чоловіка. Так ми й живемо там. А взагалі у власності у мене немає ні нерухомості, ні землі. Тому й не вказувала нічого”, - пояснює депутатка.
Аналогічна ситуація з відсутністю житлової площі у Віталія Неліпи, інженер-програміст Гнідинцівського газопереробного заводу (ВО “Батьківщина”). Як він пояснив представникам ГО “Агенція міських ініціатив”: “Немає у мене нерухомості. У власності у мене нічого немає. Будинок є у моєї мами у власності. Я холостяк. Яка прийме дівчина - там і живу. Не маю ні землі, ні нерухомості. Маю тільки авто”.
Також депутат має Hyundai Tucson 2008 року , який придбав у 2008 році за 127 тис грн.
Так само невідомо, де проживає, й депутат від Аграрної партії України Віктор Гармаш, заступник фінансового директора ТОВ"ІСТ АГРО СЕРВІС”.
Слід зазначити, що за правилами подання е-декларації необхідно вказувати все майно, яке є не тільки на праві власності, але й у користуванні.  Тобто всі депутати, які не вказали житло, але не живуть на вулиці  зробили помилки. З правилами подання можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції.
Не подали е-декларацію
Е-декларації однієї депутатки селищної ради нам так і не вдалося знайти  - Олени Холявінської.
Я подавала декларацію на сайт НАЗК. А що її немає? Я просила знайому, щоб вона подала. І вона подала мою декларацію. А чого її немає на сайті - я не знаю”, - дещо розхвилювалась депутатка.
Недоступність депутатів - стандартна ситуація
Традиційним для офіційних сайтів ОТГ є мала інформативність. Нажаль офіційний сайт Варвинської селищної ради не став винятком.  Будь-яка інформація про роботу депутатів, фото, контактні дані та дні прийому виборців відсутні. Вище згадану інформацію ми отримали у відповідь на офіційний запит. Варто зазначити, що більшість депутатів адекватно реагували на телефонні дзвінки та запитання представників  ГО “Агенція міських ініціатив” .


17 коментарів:

  1. Щож це ще раз доводить про недалекість та хитрожопість депутатів цього скликання...

    ВідповістиВидалити
  2. Це не хитрожопість- це хамство, яке ніким не контрольоване. Через таку сволоту і держава зникне.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую джерелу яке показало правду за негодяїв.

    ВідповістиВидалити
  4. А Вам тільки зараз стало видно?аби не написали?

    ВідповістиВидалити
  5. Якщо чесно,я не міг повірити, щоб до такої низості можна дійти, а потім лізти у депутати від популярних партій, та теліпать язиком на сесіях які вони слуги народу. Слів нема.

    ВідповістиВидалити
  6. Як бачимо найбільше мільйонів отримує трудяга А.Костін. А як він отримав мандат?
    А скільки він платить за воду та водовідведення у бані? А скільки платять звичайні люди...Ганьба такій владі!

    ВідповістиВидалити
  7. Не зрозумів суті ненависті до депутатів, пояснить хто?

    ВідповістиВидалити
  8. Як не розумієте то можливо і не потрібно пояснювати?

    ВідповістиВидалити
  9. Розклад такий.
    1.Прищенко Т.І(директор ліцею) помилилася комою.Це справді проста, порядна людина.
    2.Гайдай М.В. - чесна, порядна людина.(До речі, на відміну від переважної більшості депутатів завжди декларує все чесно).
    3.КОСТІН АНДРІЙ (чадо колишнього Костіна А,М,)- кошти раніше хапав через відділ освіти.Списували КОСМІЧНІ СУМИ на закупки продуктів харчування для шкіл та пришкільних таборів. Сьогодні пішов у депутати.Схема продовжує працювати.Роками не платив за приміщення, яке використовував та використовує на території Варвинської ЗОШ 1-3 ст.Двома словами -----Трудяга мільйонер (((
    4.Сміловець - хапав і хапає на заводі.
    Решта депутатів - простяки,середняки...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Іван Петрович18 вересня 2018 р. о 11:50

      простяки-середняки Панченко з Мелащенком? Таких простячків-хитрунців треба ще пошукати

      Видалити
    2. а чим вам Іван Іванович не догодив? конкретні факти, будь ласка

      Видалити
  10. А безробітний Цопа де?

    ВідповістиВидалити
  11. Гайдай порядний за 600 авто придбав.

    ВідповістиВидалити
  12. Часи такі, що наверху, те і внизу. Такого скликання поганого ще не було. Скільки можна терпіти таку наволоч?

    ВідповістиВидалити
  13. Іван Петрович18 вересня 2018 р. о 11:46

    А цікаво, чи не отримують субсидії, бідні Панченко з Мелащенком?

    ВідповістиВидалити