вівторок, 11 вересня 2018 р.

Свято з гірким присмаком.


    Сьогодні в другу неділю вересня вчергове як і багато років до цього одна з найчисельніших професійних спільнот на Варвинщині святкує своє професійне свято – День нафтовика. З багатьох позицій це особливий день та рік в нафтовицькій історії нашої малої Батьківщини. Цього року 50 років Гнідинцівському ГПЗ, який почав роботу в 1968 році. 59 років тому було відкрито Гнідинцівське родовище. 
Можливо є й інші значні події в історії цієї галузі, але поворотною подією буде подія цього року – часткове або повне закриття Гнідинцівського ГПЗ, або як запевняє керівництво Укрнафти, закриття тільки лінії по переробці газу (по суті ГПЗ).

Саме тому 2018 рік є таким визначальним в цій всій історії.
    Так розвиваються події, що з нафтогазової карти України Варвинщина поступово зникає. Першою ластівкою в свій час був цех УБР у Варві. Зараз це Гнідинцівський ГПЗ. Наступним буде електроцех НГВУ. 

Процес цей йде, особисто для мене незрозуміло, чи це об’єктивний процес занепаду галузі на Варвинщині в зв’язку з відсутністю сировини, чи це суб’єктивний процес, як чиєсь бачення розвитку певних подій. 

На разі не чутно офіційних заяв ні у Варві ні з офіційних джерел Укрнафти, що Гнідинцівському ГПЗ 50 років давайте відсвяткуємо. Та й справді як ти будеш таке святкувати, коли вже завтра потрібно буде його ж закривати.?!

   Такі є сучасні обставини. Галузь, яка в свій час була основою життєдіяльності цілого регіону, яка стала у Варві та й не тільки основою для розвитку комерції, сільського господарства, комунального господарства зараз стала на стежку зникнення. 

Лишається нафтовикам згадувати та ностальгувати з присмаком тієї гіркоти. Але з іншого боку кожна проблема, ситуація та історія має свої прізвища та імена.

 І нічого не відбувається просто так. І щоб галузь не зникла з наших теренів потрібно прикладати зусиль, а не просто чекати пенсії. 

Бо хтось її дочекався, а хтось вже ніколи не дочекається.

Тож хоч з гірким та все ж святом вітаю нафтовиків. Пропоную трохи згадати професійні будні, коментувати та підписувати світлини, або ділитися своїми.


09.09.2018
Павленко  Дмитро


2 коментарі:

  1. Голова Талалаївської райдержадміністрації Анатолій Дупа разом з головою районної ради Юрієм Дзюбаном запросили Нацгвардію. Аби покращити криміногенну ситуацію в районі.



    — Ще нікого не було. Нацгвардія — для більш мирного життя, — коротко відповів Анатолій Дупа 4 вересня, і зв’язок обірвався.

    — Для нас ця тема останнім часом складнувата. Та ми, мабуть, вже і самі не в курсі, що взагалі відбувається, — сказав Юрій Дзюбан. — Історія довга, років два вже тягнеться. Десь щось комусь підпалили. Деякі люди раніше зверталися до народних депутатів. Що нібито поліція чи не розслідує, чи погано розслідує справи. Одні зверталися до прокуратури, цікавились, на яких етапах розслідування, інші з’ясовували по своїх каналах.

    З вересня засідала робоча група, яка розглядала ці питання. Напередодні у нас проводилися подібні акції. Ми і самі до цього часу не можемо розібратися, до чого вони були і хто їх учасники. Цей стрес переживаємо з 10 серпня і не бачимо ні кінця ні краю.

    — Хто їх влаштовує?

    — Із того, що кажуть, — начебто представники спілки АТОвців. Перепитував: там був лише один представник від них. Вони пишуть офіційні листи на сільраду про проведення. Називалася акція «Про бездіяльність влади». Виходить, що вся влада Талалаївки погано працює? А спочатку говорили, що слідчі органи погано працюють.

    У нас якраз сесія була. Протестувальники прийшли під адміністрацію. Шум-гам. Виглядаємо у вікна — кричать: «Виходьте!» А нас хтось туди запрошував? Порадилися. У залі було, близько 20 депутатів. Вирішили вийти, послухати. Обливали не тільки словесним брудом, а й водою. Облили голову адміністрації, вдарили одного з депутатів. Приїздили з прокуратури області, з Бахмача, поліція була наша і з Бахмача, представники прилуцької СБУ. Сказали, будуть розслідувати.

    — У Талалаївці дуже весело, — каже Богуслав Борсук, голова спілки ветеранів АТО, керівник громадського формування з охорони громадського правопорядку «Талалаївська Самооборона», голова ініціативної групи «Національного корпусу». — Трішки кримінал розгулює. Розповсюджений продаж наркотиків, який пішов по школах.

    Першу акцію провели 10 серпня, другу 23-го, вона називалася «Про бездіяльність влади і правоохоронних органів». Зібралося близько 500 чоловік. Притягли спалені автівки підприємців, які не погодилися ділитися своїм бізнесом, і у них раптово погоріли машини. Одна і зараз у центрі ще стоїть. Одна — під адміністрацією декілька днів.

    Поставили ультиматум, щоб посадовці кожної останньої п’ятниці місяця звітували народу про свою діяльність. На 28 вересня припадає. Звітувати повинні у місцевому будинку культури. Друга вимога: кримінал повинен або сидіти у тюрмі, або нехай де хочуть, там і дівають. Поставили перелік осіб, які повинні бути звільнені. І районної ради, селищної, але це важко трішки, бо виборчі посади. І список поліції дуже великий.

    — Багато у вас кримінальних представників?

    — Не багато. Але кріпко тут засіли. 6 у них і покровителі в області. Навіть бабуся в далекому селі знає, хто що краде і куди продає і хто кого прикриває. А зробити ніхто нічого не може.

    — Вище керівництво до Талалаївки запросило Нацгвардію.

    — Ніхто її не ввів. Чи 28, чи 29 серпня вони цей лист тільки направили в Ген прокуратуру, СБУ, поліцію. Думаю, її тут не буде.

    — Хто Анатолія Дулу облив водою?

    — Не я особисто. Коли він виступав, люди, можливо, з медичною освітою, щоб трохи до тями привести.
    Юлія Семенець, тижневик «Вісник Ч» №36 (1687), 6 вересня 2018 року

    ВідповістиВидалити
  2. Не клейте шановні можновладці дурня.Відпрацьовуйте те до чого Ви йшли.Настане такаж ситуація в Варві от тоді і побачите яка реакція буде у Вас.

    ВідповістиВидалити