вівторок, 23 жовтня 2018 р.

Шила в мішку не заховаєш


     В травні місяці цього року  Варвинське «сарафанне» радіо між собою поширювало чутки, як нібито керівництво Варвинської селищної виборчої комісії, голова комісії Сопілко Н.В., заступник комісії Олійник Л.В., секретар комісії Кащенко В.П. при проведенні виборів Варвинської ОТГ підробили документи і розікрали гроші. 

     І ці слухи підтверджувалися викликом до Варвинської прокуратури членів комісії для допиту чи отримували премію за роботу в комісії.
     З часом, ці події притихли. Як там було насправді не знаю. Але, як у тій приказці «шила в мішку не заховаєш». Переглядаючи єдиний Державний реєстр судових рішень, випадково натрапив на рішення Варвинського районного суду від 11 липня 2018 року по справі  №731/827/18, яким голова Варвинської селищної виборчої комісії Сопілко Н.В., за вчинення кримінального злочину за статтями 366 та 368 Кримінального Кодексу України накладено штраф у сумі 1000 неоподаткованих мінімумів, тобто 17000 грн.
     З одного боку можна подякувати прокуратуру за проведену роботу але чому було приховувати таку інформацію про злочин.  Адже він резонансний. І для профілактики на майбутнє мав би вже давно донесений до відома населення району.
     Рішення суду коментувати не буду. Кожний має можливість з ним ознайомитися і зробити висновок, зробила сама чи у змові. Чи можемо, ми в майбутньому, довіряти таку відповідальну роботу таким людям? 

22.10.2018

Голова ВРГО «За права споживачів»                                 Остапець В.П.



P.S.: далі копія тексту вироку з єдиного реєстру судових рішень за інтерактивним посиланням

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Справа № 731/287/18
                                                               Провадження № 1-кп/731/27/18
В И Р О К
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 липня 2018 року         Варвинський районний суд Чернігівської області
                 в складі судді Семенченка О.М.,
                 з участю секретаря Чичоти В.О.,
                 прокурора Волошиної Л.П.,

 захисника Кабалика С.В.,
розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду смт. Варва кримінальне провадження, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42018271210000099 від 14 червня 2018 року по обвинуваченню
ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки України, уродженки АДРЕСА_1 непрацюючої, освіта вища, раніше не судимої, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 368 КК України, -
       В С Т А Н О В И В:
ОСОБА_2, перебуваючи на посаді голови Варвинської селищної виборчої комісії на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських селищних, міських голів, 26 грудня 2017 року, будучи наділеною на період проведення виборчої компанії відповідно до закону України «Про місцеві вибори» організаційно-розпорядчими повноваженнями та будучи службовою особою, діючи умисно в порушення вимог ст. ст. 2728 Закону України «Про місцеві вибори»та п.п. 22, 23 Постанови Кабінету Міністрів України № 687 від 08.09.2015 року «Питання оплати праці членів територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів, нарахування та виплати одноразової грошової винагороди», без проведення відповідного засідання селищної виборчої комісії, 26 грудня 2017 року в денний час, перебуваючи у службовому кабінеті у приміщенні Варвинської селищної виборчої комісії, розташованої за адресою: смт. Варва Чернігівської області, вул. Пилипенка, 3, самостійно склала завідомо неправдивий офіційний документ, а саме, рішення № 13 від 26.12.2017 року «Про виплату одноразової грошової винагороди членам селищної виборчої комісії».
При складанні вказаного завідомо неправдивого офіційного документу ОСОБА_2 вказала завідомо неправдиві відомості про те, що Варвинська селищна виборча комісія вирішила виплатити одноразову грошову винагороду членам селищної виборчої комісії та залученим працівникам селищної виборчої комісії в залежності від особистого внеску кожного в діяльність комісії, а саме: ОСОБА_2 в сумі 3200 гривень, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 в сумі 3200 гривень кожній та ОСОБА_6 в сумі 3172 гривень.
Завідомо неправдивий офіційний документ, а саме, рішення № 13 від 26.12.2017 року «Про виплату одноразової грошової винагороди членам селищної виборчої комісії» ОСОБА_2 засвідчила своїм підписом, після чого надала його головному бухгалтеру для проведення відповідних перерахунків грошових коштів.
Таким чином, ОСОБА_2, будучи службовою особою, яка тимчасово виконує функції держави, без проведення відповідного засідання селищної виборчої комісії склала та видала завідомо неправдивий офіційний документ, а саме рішення № 13 від 26.12.2017 року «Про виплату одноразової грошової винагороди членам селищної виборчої комісії та залученим працівникам СВК», в якому вказала про те, що Варвинською селищною виборчою комісією приймалося рішення про виплату одноразової грошової винагороди членам виборчої комісії.
Таким чином, своїми умисними діями, які виразилися у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, ОСОБА_2 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 366 КК України.
Крім того, ОСОБА_2, перебуваючи на посаді голови Варвинської селищної виборчої комісії на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів у кінці листопада 2017 року, будучи наділеною на період проведення виборчої компанії, відповідно до Закону України «Про місцеві вибори», організаційно-розпорядчими повноваженнями, будучи службовою особою, діючи умисно, маючи намір на одержання неправомірної вигоди для себе, використовуючи своє службове становище, діючи з прямим умислом з корисливих мотивів та з метою особистого незаконного збагачення, перебуваючи у службовому кабінеті у приміщенні Варвинської селищної виборчої комісії, розташованої за адресою: смт. Варва Чернігівської області, вул. Пилипенка, 3, у ході особистої розмови висловила громадянці ОСОБА_7 незаконне прохання надати неправомірну вигоду в розмірі 2300 гривень за працевлаштування останньої на посаду спеціаліста комп'ютерного набору Варвинської селищної виборчої комісії.
Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на одержання неправомірної вигоди, ОСОБА_2, являючись службовою особою, використовуючи надане службове становище, діючи з прямим умислом з корисливих мотивів та з метою особистого незаконного збагачення, у кінці грудня 2017 року, перебуваючи у службовому кабінеті за адресою: смт. Варва Чернігівської області, вул. Пилипенка, 3, одержала від громадянки ОСОБА_7 раніше обумовлену неправомірну вигоду в розмірі 2300 гривень за працевлаштування останньої на посаду спеціаліста комп'ютерного набору Варвинської селищної виборчої комісії.
Таким чином, своїми умисними діями, що виразилися у проханні та одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе, за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданого службового становища, ОСОБА_2 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 368 КК України.
За сукупністю скоєного ОСОБА_2 обвинувачується у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, а також у проханні та одержанні службовою особою неправомірної вимоги для себе, за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданого службового становища, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України.
27 червня 2018 року між прокурором Варвинського відділу Прилуцької місцевої прокуратури Шевченком С.М., якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 42018271210000099 від 14 червня 2018 року, та підозрюваною ОСОБА_2 в присутності захисника Кабалика С.В. була укладена угода про визнання винуватості.
Згідно цієї угоди ОСОБА_2 повністю визнала свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 368 КК України. Сторони погодили покарання за ч. 1 ст. 366 КК України у виді штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3400 гривень, з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 1 рік; за ч. 1 ст. 368 КК України - у виді штрафу у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 1 рік. На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_2 остаточне покарання у виді штрафу у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 1 рік.
Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду.
Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо: кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв'язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.
Розглянувши угоду в підготовчому судовому засіданні та перевіривши відповідність угоди вимогам кримінального процесуального закону, роз'яснивши обвинуваченій наслідки укладення угоди, врахувавши доводи сторін кримінального провадження, які підтримали її в судовому засіданні та наполягають на її затвердженні, суд прийшов до переконання про затвердження угоди про визнання винуватості з таких підстав.
Вирішуючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд враховує те, що ОСОБА_2 вчинила злочини, які відповідно до ст. 12 КК України відноситься до злочинів невеликої та середньої тяжкості, шкода правам чи інтересам окремих осіб не заподіяна, тяжких наслідків від злочину не настало, обвинувачена ОСОБА_2 беззастережно визнала вину у вчиненні зазначених злочинів, усвідомлює наслідки її укладення та затвердження, те що угода відповідає вимогам ст. 468-473 КПК України, переконався у добровільності укладення угоди, тобто що вона не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. За таких обставин суд приходить до переконання про достатність підстав для її затвердження та винесення вироку на підставі угоди прокурора та підозрюваної. При цьому суд враховує характер та тяжкість вчиненого злочину, особу винного, те, що вона має постійне місце проживання, раніше не судима, обставину, що пом'якшує покарання - щире каяття у вчинені злочинів, обтяжуючу покарання обставину - повторність, а тому вважає, що покарання у виді штрафу з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій буде достатнім та необхідним для її виправлення.
Органом досудового розслідування визнано речовим доказом 2300 гривень, отримані ОСОБА_2 в якості неправомірної вигоди від ОСОБА_7, які були поміщенні до слідчого відділення Варвинського відділення поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області.
Доля речових доказів підлягає вирішенню у відповідністю з вимогами ст. 100 КПК України.
Зокрема, згідно п. 6-1 ч. 9 ст. 100 КПК України майно (грошові кошти або інше майно, а також доходи від них) засудженого за вчинення корупційного злочину, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, його пов'язаної особи конфіскується, якщо в суді не підтверджено законність підстав набуття прав на таке майно.
За таких обставин, суд вважає, що кошти в сумі 2300 гривень підлягають конфіскації в дохід держави.
Запобіжний захід ОСОБА_2 не обирався, підстав для обрання запобіжного заходу до набрання вироком суду законної сили суд не вбачає.
Керуючись ст. 314468-470474-476 КПК України, суд -
У Х В А Л И В:
Затвердити угоду про визнання винуватості від 27 червня 2018 року, укладену між прокурором Варвинського відділу Прилуцької місцевої прокуратури Шевченком С.М. та обвинуваченою ОСОБА_2.
       ОСОБА_2 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 368 КК України, і призначити узгоджене сторонами покарання:
- за ч. 1 ст. 366 КК України - у виді штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3400 (три тисячі чотириста) гривень з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 1 рік;
за ч. 1 ст. 368 КК України - у виді штрафу у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 1 рік.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_2 остаточне покарання у виді штрафу у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 1 рік.
       Роз'яснити, що згідно ст. 476 КПК України, що у разі невиконання угоди про визнання винуватості прокурор має право звернутися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про скасування вироку.
       Речові докази - 2300 гривень, які знаходяться в слідчому відділенні Варвинського ВП Прилуцького ВП ГУНП в Чернігівській області, конфіскувати в дохід держави.
Вирок суду може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Апеляційного суду Чернігівської області через Варвинський районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.
       Копію вироку негайно вручити прокурору та ОСОБА_2
Суддя                                           О.М. Семенченко


14 коментарів:

  1. А чи працює у виборчій комісії ця людина і далі? А штраф по кримінальній. статті - це судимість?
    Мабуть, ні...

    ВідповістиВидалити
  2. Аграрна партія на з'їзді 21 жовтня в Києві ухвалила рішення висунути як кандидата у президенти лідера політсили Віталія Скоцика, повідомляє сайт партії.
    https://gordonua.com/ukr/news/politics/-agrarna-partija-visunula-skotsika-u-prezidenti-448630.html

    ВідповістиВидалити
  3. А Гайдаю все по ...ю. Піде в депутати .Такий інтелект на узбіччі не залишеться

    ВідповістиВидалити
  4. Оце сопілчиха так гроші поділила. І все тихо без всяких повідомлень.Ну с...... Неохідно її нагородити орденом Б. Хмельницького. як полторака. Гидота.

    ВідповістиВидалити
  5. Неймовірна жадібна підлість.

    ВідповістиВидалити
  6. Іван Петрович27 жовтня 2018 р. о 19:23

    Жадібність не має меж. А як на мене цікаво, чи працювала ОСОБА_7 спеціалістом комп'ютерного набору Варвинської селищної виборчої комісії.

    ВідповістиВидалити
  7. Прочитала цю інформацію і дуже здивована. Я працювала членом цієї комісії. Тепер зрозуміла, як нас обманювало керівництво комісії, голова Сопілко, заступник Олійник, секретар Кащенко. А ще ж була бухгалтером Віра Нагнойна без якої ця афера не могла відбутися. Особа 7 у комісії не працювала, це підставна особа аби списати кошти. Ми, члени комісії, запитували Ніну Сопілку, чи буде нам винагорода за роботу в комісії, на що вона нам відповідала, що грошей нема. Значить нас обманула. Таким жадібним падлюкам не місце в роботі Варвинській селищній комісії і чекаю повідомлення про заміну складу керівництва комісії. А Саверській вигідно мати таку не чесну, підкупну комісію. Ганьба та й годі. Стид і позор.

    ВідповістиВидалити
  8. А що ж правдолюб-рішала і тут підзаробив адвокатом?а як же опозиційні замашки??чи бабло ріша усьо?)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Порішав і отримав 5000 гривень. Бачите, одні вкрали і заробили, другі порішали і заробили, а ми тільки читаємо.

      Видалити
  9. Тай взяли вони копійки а ми готові вже цих людей зїсти а те що вичищаються бюджетні кошти на міліони те що використовують свої посади для збагачення на міліони мовчимо бо владу не можна ображати а Нінку та Верку там ще богзна кого ми готові зїсти.Люди зупиніться хай їм суддею буде бог а не той неук якого звільнили і йому подібні.

    ВідповістиВидалити
  10. Іван Петрович31 жовтня 2018 р. о 12:40

    Взяли не копійки,а по 3200. По- друге необхідно ще мати і совіть перед людьми.По- третє, якщо навідь і копійки взяли з точки зору аноніма- повинна бути і відповідальність. Висновок, що це хапуги, якщо вони пішли на махінації. Значить така їх порядність була при попердніх посадах, тянули, гребли. Так що бог тут ні до чого. Хай хоч покчервоніють Сопілко, Олійник, Кащенко, Нагнойна перед людьми в такому режимі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви шановний Іван Петрович якби мали владу то цих людей готові заслати на Соловки а якби мали роги тоготові їх заколоть.Про тих людей які встановили собі зарплати не по 3200 мовчите і про те щоїхя кількість сягає близько 50 чол за рахунок приєднання500чол мовчите. І не без їхнього благословіння проходила та оборудка з грошима також мовчите.Так от прошу вас не судіть і не будете судимі .Просто подумайте за себе почервонійте а тоді виливайте цей бруд на людей.

      Видалити
  11. Можливоя з вашої логіки я і не шановний. Те, що ви пишете, я погоджуюсь на 100%, в одному, що то просто негідники те що зробилося і робиться в ОТГ. Не має значення хто і наскільки більше вміє потягути, але це горе для держави.Виправдання не має нікому, хто схильний до махінацій. Якщо ви вважаєте, що я тільки роблю нападки на представників комісії, помиляєтесь. Давайте завтра о 12-30 перед обідом разом з вами зайдемо до очільника ОТГі почуєте, що я скажу в їх адресу. А те,що ви зробили в комісії 4 особи, принизивши цим інших членів комісії- це є не що інше, як не порядність, яка була завжди з вами.

    ВідповістиВидалити