неділю, 18 листопада 2018 р.

Полігон попередні підсумки.


 На початку листопада мною та Остапцем В.П. було отримано листи з екологічної інспекції, як відповіді на наші звернення, практично ідентичні за змістом, різниця полягає в кількох реченнях на початку листів. При цьому наші звернення були зовсім різні, хоча стосувалися однієї теми – поводження з відходами на полігоні в смт Варва. Але моє звернення було адресоване на ім’я міністра екології, де я скаржився стосовно бездіяльності екологічної інспекції, натомість звернення Володимира Павловича стосувалося недостовірної інформації, яка розповсюджувалася екологічною інспекцією в Чернігівській області, зокрема і стосовно дотримання санітарних норм при розміщенні відходів на полігоні в смт Варва.

       От так працюють державні інституції, але не це є темою цього допису, про вище викладене піде мова іншим разом. Тут я б хотів звернути увагу громади на позицію екологічної інспекції стосовно полігону і тих питань, що склалися навколо нього. Тому пропоную ознайомитися з листом екологічної інспекції на трьох аркушах.



      Що ж ми можемо прочитати нового і не зовсім стосовно місця видалення відходів яким ми всі користуємось. Безперечно, що екологічна інспекція ніколи не визнає своєї бездіяльності, але зараз ми можемо чітко говорити, до моїх звернень та до колотнечі, яка зчинилася після зимової сміттєвої вакханалії на приватних городніх ділянках в урочищі Холодниця, екологічна інспекція нічого не робила, не вчиняла ніяких дій з контролю над цим об’єктом та взагалі не звертала на це все увагу. Але виявляється за пів року, та видавши всього на всього чотири приписи, екологічна інспекція ініціювала різкі та значні зміни стосовно організації процесу поводження з відходами: це і оформлення відповідних документів (Регламент, Інструкція, План заходів тощо).
       Полігон зрештою був розгорнутий, про що я вже писав та демонстрував світлини. Невідомо як та куди все те діло розгорнуто, але зараз можна чітко говорити, що на полігоні є місце де можна розмістити відходи, і зимою городи знову не стануть місцем їх розміщення.
       Інспекція також визнає, що потрібно ще багато чого зробити: це і обвалування та огородження полігону; відсутність суб’єкта господарювання на полігоні та інше.
       Не пішла нікуди інспекція і від брехні, яку знову повторює слідки за місцевою владою. Виявляється на полігоні працює якийсь приймальник, що це я не розумію; у Варві здійснюється роздільне збирання відходів, про це взагалі смішно говорити; загін благоустрою створено, але це взагалі окрема та божевільна історія.
      Але якщо говорити про майбутні процеси, про майбутнє стосовно поводження з відходами то як на мою думку це дуже цікаво. Так екологічна інспекція висловила свою думку про будівництво нового полігону, і вважає що ця ідея є безперспективною та суперечить Національній стратегії управління відходами в Україні, і відповідним чином аргументує це все. Можна по різному ставитися до такої думки чи позиції інспекції, але я зауважив би наступне: інспекція це той попихач який тільки і може попхнути місцевих чиновників в тому чи іншому напрямку. І коли інспекція заявляє, про те що будівництво нового полігону не доцільно відповідно цей попихач в тому напрямку нікого попихати не збирається. Тому це теж інформація нам всім до роздумів. Ніхто крім нас не прийде нам прибирати після нас відходи, відповідно виходячи з цих обставин нам і потрібно діяти як кожному на персональному рівні так і на рівні всієї громади чи її частини у відстоюванні своїх інтересів чи реалізації якихось ідей чи стратегій.
   Також інспекція висловлює надію, що місцева влада розробить відповідну Програму поводження з побутовими відходами на території смт Варва, яка і стане тим документом який змінить стан речей та наведе лад з поводженням з відходами на території громади.
    Так що такі справи шановні, беріть участь в житті громади в спільних для всіх нас питаннях, і можливо щось навколо нас зміниться на краще.

17.11.2018
Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар