вівторок, 15 січня 2019 р.

Про програму поводження з відходами.


 10 січня 2019 року відбулося засідання комісії з розроблення програми поводження з відходами. Я вже згадував в одному зі своїх дописів про розгляд цієї програми на засіданні виконкому 18 грудня.
     Чому важливо обговорювати цю програму та це питання? Тому, що як би там не було, хто б як не ставився до відходів і поводження з ними, але це все одно стосується всіх нас. Можна не цікавитися екологією та забрудненням навколишнього середовища, але ваша цікавість ніяк не впливає на те, чи можете ви захворіти чи ні. Чи ви вже захворіли чи захворіли ваші родичі.
Чи у вас є рак чи астма, чи судинні захворювання тощо, чи є вони у ваших родичів і так далі. Бо саме поводження з відходами прямо впливає на ваше здоров’я, безпосередньо. Чи палите ви пластик і вдихаєте це, чи палите ви листя і також вдихаєте це? Всі ці моменти можна суттєво усунути або мінімізувати, і це прямий обов’язок місцевої влади, і це прямо впливає на ваше здоров’я та здоров’я ваших рідних. Тому це є важливим.
     Розроблення вже згаданої програми могло б покласти початок таким необхідним речам для покращення середовища нашого проживання, але чи є це таким? На мою думку прийняття програми не дасть ніяких суттєвих зрушень. Чому маю таке переконання? По перше роблю такий висновок з того як з’явилася взагалі ця ідея про програму, і те як цю ідею почали втілювати чиновники Варвинської ОТГ, тобто головні її розробники. От прожили існуючі чиновники у селищній раді майже 8 років, і жодного разу не думали про таку програму, а практично всі дійові особи не змінилися. І от виникає така ідея. А ця ідея була запропонована екологічною інспекцією, як наслідок звернень громадськості стосовно стану  поводження з відходами на території Варвинської ОТГ. Тобто чиновники ніколи про це не думали, а тут були змушені розробляти таку програму, бо екологічна інспекція змусила чиновників це робити. Так і «взялися» до роботи.
    Але замість того щоб справді щось змінити у поводженні з відходами наші славні чиновники пропонують як завжди окозамилювання:
Проблему пропонується вирішити через вирішення завдань:
            розробка схеми санітарного очищення;
розробка норм надання послуг з вивезення побутових відходів;
            роздільне збирання побутових відходів;
            прибирання території громади;
            утримання місця видалення відходів.

   От ви бачите 5 напрямків діяльності які передбачає програма. Перший пункт став першим і на ньому зосередили увагу саме ми, громадськість, але це відбулося на першому засіданні де 1,5 години я змушений був переконувати першого заступника селищного голови, що цей захід необхідно робити першим, а будь що інше тільки після цього. І якби розробку схеми санітарного очищення Варви не підтримав директор КП «Господар» Ніязов, то ми може ще й досі вели спори і переконували того ж Кального О.В. А от решта пунктів запропонованих тим же ж Кальним взагалі ні про що не говорять і по суті нічого в результаті за собою не потягнуть. Чому я так припускаю?
По перше, розробка норм надання послуг з вивезення ТПВ, це давня мрія лихо команди. Цей крок дозволить збільшити норми штучно, підробивши розрахунки, а в подальшому це потягне за собою і збільшення тарифу на вивезення ТПВ, знову ж тільки за рахунок маніпулюванням з розрахунками, а не використовуючи дійсний стан речей. А дійсність така, що по факту ми маємо нижчі норми ніж затверджені державні мінімальні, і це і так дає підприємству можливість отримання більше коштів ніж передбачено тарифом, але цього мало, хочеться більше.
Решта заявлених програмою заходів суто декларативні, або як останній, утримання місць видалення відходів, лежить поза правовим полем, а якщо лежить поза правовим полем – відповідно створює можливості для зловживань з бюджетними коштами.
Роздільне збирання ТПВ. Це взагалі казка про білого бичка, не маючи ніякої чітко вибудованої системи поводження з ТПВ заявляти про їх роздільне збирання це смішно. Що планують робити наші чиновники для такого роздільного збирання: купити вагончик для збору вторинної сировини, щоб в подальшому КП «Господар» цим займалося, на це передбачають 180 тис. грн. Але виникає питання, що заважало до цього комунальному підприємству цим займатися? Звісно, що прибутку для громади це не дасть, а от затрати для бюджету обов’язково. Спочатку 180 тисяч, а потім на утримання цього задоволення, і так далі. Чому не можна запропонувати відповідне місце для прийому втор сировини підприємцям, відвівши земельну ділянку, і більше ні на що не витрачатись, підприємець все зробить сам, але кому це цікаво?
Також до цих заходів роздільного збирання ТПВ включено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо роздільного збирання побутових відходів. А що заважає нею займатися постійно і завжди? І цей момент також підтверджує ту тезу, що наші славні чиновники не збираються системно займатися проблемою поводження з відходами, адже що їм заважало цим займатися протягом 2018 року? А кому воно потрібно, виникає зустрічне питання? Ви бачили, за останній рік, хоч одну публікацію про відходи за підписом хоч одного чиновника ОТГ?
У заходах, які названі зовсім прозаїчно - прибирання території громади, зазначено купівля нового спец автомобіля для збирання та вивезення ТПВ. Про це вже говорять четвертий місяць, якщо рахувати із жовтня 2018. Тобто тоді вже звучали наміри, що ось завтра ми купимо автомобіль, більше того в бюджеті наприкінці року були кошти, зараз вони перейшли як вільні залишки в 2019 рік і їх можна використати відразу ось зараз в січні. Але бюджет сформували так, що цей спец автомобіль в кращому випадку придбають в четвертому кварталі. Тоді до чого ці всі балачки та заяви про наміри? Для кого ці понти, для громади? Директор КП «Господар» також цікавився на засіданні комісії, а коли ж буде автомобіль, його теж завіряли, що його ось-ось придбають.
Підсумовуючи вище описане саме тому я скептично ставлюся до виконання цієї програми та до очікування хоч якихось від цього результатів з  цією владою. Чиновники здебільшого роблять це не від бажання, а з примусу, от тому воно так і виходить, як тариф збільшити та одурити громаду, то до цього з великим бажанням, а впровадити чітку, прозору, дієву систему поводження з відходами – кому таке цікаво. Звідси і відсутність в програмі нашої пропозиції з проведення інвентаризації споживачів послуги з вивезення відходів. Ніхто не хоче чітко визначити хто, як і куди викидає свої відходи, адже навіть КП «Господар» не хоче показувати себе в відповідних розрахунках, і за нього цю послугу оплачують мешканці, от так. Інша наша пропозиція з визначення місць тимчасового зберігання будівельних відходів та органічних відходів (листя, гілок тощо) хоч і потрапила до програми, але надія на реалізацію цих заходів примарна. Примарна і надія загалом на зміни в сфері поводження з відходами, тому що бажання цього в стінах селищної ради я не побачив, що і підтверджує світлина на початку цього допису.

13.01.2019

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар