вівторок, 9 квітня 2019 р.

Рішення прийняли. А що далі?


     18 січня 2019 року депутати селищної ради на своєму черговому засіданні прийняли рішення «Про визнання таким, що  втратило чинність, рішення Варвинської селищної ради від 27.11.2015  № 2-2/15».

     На перший погляд, читач не зрозуміє, про що це рішення та і як можна визнати таким, що втратило чинність. Та і сама селищна рада, як орган місцевого самоврядування не надала цих роз’яснень. А от редактор нашої районної газети «Слово Варвинщини» Є. Зима в своєму дописі «Земельна «рулетка» заледве не пожартувала з підприємцями…» № 5 від 31січня 2019 року з завзятим пафосом прокоментувала цю подію і як завжди з образливими словами в адресу депутатів минулого скликання.
Читаємо без змін і скорочень викладене Є.Зимою. А завершилася сесія рішенням, на перший погляд суто технічним, - про визнання таким, що втратило чинність, рішення Варвинської селищної ради від 27 листопада 2015 року, яким тодішня рада «місцевих законотворців», як влучно охрестив їх один з-поміж активістів, вигадала власний «велосипед» - на основі постанови НКРЕКП розробила свою процедуру встановлення тарифів на водопостачання та водовідведення для КП «Господар». Як пояснював перший заступник голови О.Кальний, місцеве комунальне підприємство не належить до категорії ліцензіатів, котрі мають керуватися постановою нацкомісії (відтоді і вона до речі, втратила чинність), натомість порядок встановлення тарифів для нього визначено урядовою постановою. Словесну дискусію (колишній депутат-«законотворень» Д.Павленко і О.Кальний) голова ради припинила запрошенням: «Викладіть письмово Ваші міркування, пишіть і ми розглянемо...» та голосуванням  - «за» скасування рішення, котре не відповідає вимогам законодавства, проголосували майже всі депутати. А візаві невдовзі дослухався до запрошення – написав... »
     По перше. Я раджу всезнаючій Є.Зимі перш щось писати, почитати чинне законодавство України, а потім викладати свою думку і без образ. Це не личить редактору газети і не придає авторитету, а можна подумати лише на замовлення допису. Та і подає Є.Зима недостовірну інформацію. Адже тодішнім рішенням Варвинської селищної ради затверджена процедура для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення саме для виконавчого комітету, який уповноважений встановлювати ці тарифи. А не для КП «Господар» якого стосувалося лише вимоги до оформлення заяви та документів доданих до неї. Тож і перший заступник О.Кальний або не ознайомлювався з зазначеним рішенням і процедурою або навмисно вводив в оману депутатів аби схилити їх до позитивного голосування. І напевно не ознайомлювався з постановами НКРЕКП. Адже попередня постанова НКПЕКП втратила чинність в зв’язку з прийняттям нової постанови. А прийняття нової постанови визвано рядом змін у законодавстві. Що необхідно було зробити і нашим депутатам до рішення про затвердження процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. На сьогоднішній день виконавчий комітет не має такої процедури і ця не визначеність допускатиме порушення вимог законодавства в майбутньому.
     А причиною внесення цього питання на розгляд сесії стало моє звернення до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовною заявою про визнання незаконним  і скасування рішення виконавчого комітету від 08 червня 2018 року «Про встановлення тарифів на водопостачання та водовідведення», в якій я саме і вказав на порушення процедури прийняття рішення.  І як не намагався, той же саме О.Кальний, в судовому засіданні довести свої доводи законності прийнятого рішення, але не міг відповісти на запитання чому своєчасно не оприлюднено питання які виносилися на розгляд виконавчого комітету, чому не оприлюднено проект рішення виконавчого комітету, чому виконавчий комітет не провів відкрите обговорення запропонованих тарифів, чому виконавчий комітет не витребував і не вивчив розрахункові матеріали зміни тарифів, чому висновок щодо рівня економічно обґрунтованих планових витрат на водопостачання та водовідведення після перерахунку під одним і тим же номером і датою, і другі чому, чому на яких не має відповіді..
     Ось тут би в суді, нашу всезнаючу Є.Зиму. у поміч О.Кальному із своїм «велосипедом»,  її розумом і її «активістами». А від так, судовий вердикт, рішення протиправне і скасоване. Ось так шановні депутати, члени виконкому, селищний голово і редакторе. Із за вашого незнання законодавства, безвідповідальності, дописами в газеті доведете комунальне підприємство і селищну раду до банкрутства.
     Що я пораджу. Прислухайтеся до людей. Беріть до уваги напрацьоване депутатами. Ніхто не пропонує щось негативне. А навпаки, ми вносимо пропозиції, зауваження тільки враховуйте.      А стосовно прийнятого рішення 18 січня 2019 року то я раджу його скасувати і внести відповідні зміни і доповнення до рішення ради від 27.11.2015 року з врахуванням чинного законодавства України. І я рад в цьому  вам допомогти.
              08 квітня 2019 року                                                                          Остапець В.П.


5 коментарів:

  1. то майже власна газета, як хоче так і пише

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. До поры, до времени...

      Видалити
    2. а чому так вважаєте? Усі колишні районні газети стали незалежними І лише один редактор на Чернігівщині (не Варвинський) розподілив акції порівну між працівниками. Всі ж інші в тому числі і Зима володіють більшою половиною акцій газет. Звідси і виходить що майже власна

      Видалити
  2. Вона з ними (з тими акціями)і залишиться...
    А до тих пір, поки не буде альтернативної комунальної (або й ні) преси, на жаль таке паскудство буде продовжуватись. Все залежть від кількості підписчиків. Але все ж таки треба погодитись з тими доводами про те, щоб зберегти бренд - редактора треба змінювати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Іван Петрович18 квітня 2019 р. о 06:28

      Виданння може бути незалежним тільки тоді, коли буде достатня кількість передплатників. У районі такого не буде, бо мала кількість жителів. Зарплати ж хочеться отримувати не менші ніж де інде. Звідси газетярі мусять танцювати тому, хто платить. "Слово Варвинщини" за ОТГ і владу бо вони виділяють їм бабло. Істина проста.

      Видалити