вівторок, 4 червня 2019 р.

Про байдужість до національної пам’яті.


 Цей допис є результатом подій навколо пам’ятної дошки Оверку Гончаренку, що була встановлена наприкінці лютого цього року в Варві на будівлі районної ради. Сьогодні цієї дошки на місці встановлення немає. В переддень зняття дошки, кореспондент «Голосу України» Василь Чепурний висловив свою позицію стосовно звернення Остапця В.П. щодо встановлення цієї дошки до редакції чи до кореспондента парламентської газети. Окрім цього мешканець Варви Ворона В.І. пропонував мені висловитися з цього приводу, та й взагалі варто про це говорити, бо байдужість яка виражається в недбальстві ставлення до того чи іншого є нашою величезною проблемою, а по відношення до національної пам’яті особливо.

    Якщо ми повернемося до подій встановлення дошки, то все відбулося швидко та гладко. Чернігівська ОДА разом з Інститутом національної пам’яті та громадською організацією вирішили встановити в пам’ять про командира бою під Крутами меморіальну дошку. Доручили Варвинській РДА, а самі приїхали на відкриття, урочистості вийшли, поговорили, відкрили, згадали минулі події і так далі. А потім поїхали собі, а тут у Варві почали відбуватися процеси, які і призвели до наступних подій.
 На думку Василя Чепурного для встановлення дошки не потрібні ніякі дозволи, адже є указ про відзначення заходів до 100-річчя Української революції 1917-21 рр. Це як порівнювати кругле та зелене. Порядок встановлення пам’ятних знаків (в тому числі меморіальних дощок) немає ніякого прямого відношення до запланованих заходів. Навпаки заплановані заходи мають бути сплановані у відповідності до нормативних документів щодо встановлення пам’ятних знаків. Так Постанова КМУ №1181 від 08.09.2004 «Деякі питання спорудження (створення) пам'ятників і монументів» визначає, що:
рішення про спорудження (створення) пам'ятників і  монументів державного  значення  приймаються  Кабінетом Міністрів України,  а місцевого -  місцевими  органами  виконавчої  влади  або  органами місцевого самоврядування.
На виконання цієї Постанови Мінкульт своїм наказом затвердив «Порядок  спорудження  (створення)  пам'ятників і монументів», а в свою чергу Варвинською селищною радою затверджене Положення про порядок встановлення та демонтаж пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних об’єктів та меморіальних дощок) на території смт Варва» від 24 грудня 2015 року. От саме цим Положенням і мали керуватися всі ці пани для встановлення дошки на честь Гончаренка. Не для того щоб Остапцю не було про що скаржитися, а для того, щоб не було таких ексцесів з її зняттям. Адже районна рада не прийняла рішення про її зняття, а просто поговорили на сесії що її треба зняти, означивши такий розгляд протокольним рішенням, яке нікого не може спонукати ні до чого, але ж дошку зняли. І в контексті цієї ситуації в мене як до пана Чепурного так і до інших гостей з області питання: що було основне для вас в цій історії, щоб просто поставити дошку та поставити галочку десь у зошиті що така дошка встановлена, чи щоб встановити дошку та вона простояла там ще років хоча б 100 або й більше? А як вона простоїть років зі 100, як вона не була передана нікому, не поставлена на облік, не оформлений охоронний документ? Це теж неважливо для вас? Чи ви бачите тільки Остапця в цьому випадку та його скаргу?
Мені особисто цікаво було б побачити відмову районної ради Інституту національної у встановленні такої дошки, от не на словах а письмово з обґрунтуванням. Але сталося те що сталося.

Для особливо «обізнаних» та «обдарованих», яким не потрібні ніякі ні дозволи, ні рішення є гарне роз’яснення Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції ось за цим посиланням . Де чітко вказується: дотримання вимог чинного законодавства та встановленого порядку повинно бути для всіх обов’язковим.
З цією метою, рішенням органу місцевого самоврядування розробляється та затверджується відповідне Положення про порядок встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок, яким визначається відповідний порядок та перелік необхідних документів для підготовки рішення щодо їх встановлення.
Адже після встановлення меморіальна дошка ставиться на облік, забезпечується її охорона та впорядкування, а що саме основне – її збереження та вшанування світлої пам’яті на довгі роки.
Ось така історія. Я розглядаю цю ситуацію як сукупність подій та обставин, з одного боку рєбята, яким сняться есесівці, яких адрєс нє дом і нє уліца, які швиденько порішали, що її, дошку, треба зняти; а з іншого боку байдужі патріоти, чия байдужість трансформована у недбалість виходить боком і насамперед по відношенню до пам’яті вшанованих героїв, бо виявляється головне швиденько галочку поставити, а не відповідально поставитися до національної пам’яті.

03.06.2019

Павленко Дмитро

4 коментарі:

  1. Віктор Даценко4 червня 2019 р. о 13:30

    Я погоджуюсь з дописом Павленка, що подія встановлення пам"ятної доски Гончаренку проводилась для галочки. По перше, ну ме місце вставновлювати пам"ятний знак на адмінбудівлі. По друге на моє переконання це було спонтанне рішення, якщо ЗМІ інформують, що знак встановлено на будівлі БК, а в дійсності на іншому приміщенні.Все робилось на бистру руку, для показухи. А сни есесовців чи нквс, тут ні дочого . Хто перніс страхіття тих часів і хто залишився ще живим перконувати не потрібно.

    ВідповістиВидалити
  2. Для чого на території Варвинської ОТГ ставити дошки тим, хто народився в Дащенках?
    Хіба Дащенки у Варвинській ОТГ?

    ВідповістиВидалити
  3. Головному редактору газети «Голос України»
    03047, м. Київ-47, вул. Петра Нестерова, 4
    Горлову А. Ф.

    ПУБЛІЧНА ЗАЯВА

    Шановний Анатолій Федорович

    Вибачайте, але я вимушений звернутися до Вас з відповідною публічною письмовою заявою.
    Поводом звернення послужило публікація у Вашій газеті «Голос України» № 95 (7101) від 23 травня 2019 року на 17 сторінці допис Чепурного Василя «Слідами скарги на меморіальну дошку». В зазначеному дописі Чепурний Василь подає недостовірну інформацію стосовно мене та ще із образою.
    Я не звертався до газети «Голос України» зі скаргою, як це зазначає у дописі Чепурний. Я звертався до головного редактора газети «Голос України» із заявою.
    А відповідно до Закону України «Про звернення громадян» заяви і скарги це різні звернення.
    І про це, Чепурний повинен знати, як журналіст.
    І у своїй заяві, я просив спростувати надруковану недостовірну інформацію в газеті «Голос України» № 41 (7047) на сторінці 8 допису Василя Чепурного «Легендарного крутянця вшанували меморіальною дошкою».
    Казалося б, газета, разом з автором допису В. Чепурним, спростуй недостовірну інформацію аналогічним шляхом і на цьому питання вичерпано.
    Проте, як бачу В.Чепурного взяла образа і через газету намагається надати недостовірну інформацію вже особисто мене та ще з образою. А редакція газети допустила цю можливість.
    В началі допису В.Чепурний зазначає: Є у Варві на Чернігівщині такий собі пенсіонер Володимир Остапець, якого знає все районне і половина обласного начальства, хоча останні його і в очі ніколи не бачили. І знають не за його героїчним минулим у міліцейському кашкеті, а за тими скаргами, якими він бомбить керівні установи.
    Для чого це писати В.Чепурному при спростуванні? Та ще подавати недостовірну інформацію, що я бомблю скаргами керівні установи. Мені хотілося б знати, які саме установи і назвав половину обласного начальства.
    Так, мене знають у Варвинському районі, бо очолюю Варвинську районну громадську організацію «За права споживачів». Часто буваю на засіданнях колегії райдержадміністрації, на засіданнях районних і селищних рад. Вношу пропозиції, зауваження, приймаю участь у обговоренні питань вище зазначених засідань. Відстоюю інтереси споживачів району в державних установах і судах. Виступаю на шпальтах газети «Слово Варвинщини».
    В.Чепурний у дописі називає мене професійним скаржником: Вибачте за рясне цитування пунктів і статей, але мусимо це робити, бо маємо справу з професійним скаржником… Хто мене визнав професійним скаржником? Як що Чепурний то не хай це докаже.
    А героїчне минуле у міліцейському кашкеті, як це зазначає автор у дописі, може підтвердити моя робота від старшого сержанта міліції, на посаді помічника чергового спецкомендатури до майора, заступника начальника районного відділу внутрішніх справ. І це без жодного «протеже» і стягнення.
    Остапець В.П. Продовження далі.




    ВідповістиВидалити
  4. Продовження допису. В.Чепурний у дописі із неповагою уже до мене зазначає: І тепер найголовніше, що пече невдоволеного вшануванням видатного земляка. Зазначу, що мене ніщо не пече. Вшановуйте.



    Але дотримуйтеся чинного законодавства України і рішення Варвинської селищної ради, яким затверджено Положення про порядок встановлення та демонтаж пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних об’єктів та меморіальних дощок) на території смт. Варва. І головне, подавайте достовірну інформацію. І своєчасно.
    А то, Чепурний у дописі зазначає: Та ще й у районній газеті «Слово Варвинщини» опублікована стаття того самого С.Бутка про Аверкія Гончаренка, де також висвітлено всі основні факти його біографії. Але чому не пише коли опубліковано? А не пише тому, що зазначена стаття надрукована в газеті «Слово Варвинщини» 14 березня 2019 року. Аж через три тижні після встановлення меморіальної дошки. Кому вже була потрібна ця інформація?
    Шановний Анатолію Федоровичу. Я висловив свою думку допису В.Чепурного у Вашій газеті. Маю надію, що недостовірна інформація з образою стосовно мене буде спростована аналогічним шляхом. А публічна заява у найкоротший час буде опублікована в газеті «Голос України».


    Письмову відповідь з прийнятим рішенням стосовно опублікування моєї публічної заяви в газеті «Голос України» прошу направити за вище вказаною адресою.

    З повагою і розумінням

    Додаток:
    № 1. Копія заяви Остапець В.П. від 20.03.2019 року на 1 арк.
    № 2. Ксерокопія допису В.Чепурного в газеті «Голос України» № 95 (7101) від 23.05.2019 року.

    11 червня 2019 року В.П.Остапець

    ВідповістиВидалити