четвер, 6 червня 2019 р.

Про першу дамбу.


    В своєму дописі стосовно засідання 30-ї сесії селищної ради я вже згадував про питання наповнення  водойми в долині річки Варвиця, під назвою 1-а дамба водою, за кошт бюджету селища. Можливо і на наступній сесії це питання знову постане, і його внесуть в проект рішення змін до бюджету, і подадуть на голосування депутатам.

   Питання фінансування таких робіт в межах 110 тис. грн.. це яскравий момент який нам характеризуватиме виставлені пріоритети теперішньою владою. Адже якщо згадати нещодавню замовлену статтю В. Чепурного про те, що районна влада перетягує діряву ковдру, про те що вже в липні гостро постане питання спів фінансування лікарні, бібліотеки та тер центру, а це не один мільйон гривень, і громадська думка знову готується для того щоб сказати грошей немає; також варто згадати і за реконструкцію очисних споруд, яка вдало «хорониться»; а ще є славний благоустрій, виділення коштів на здійснення якого це святе, а до виділення на кожній сесії ще святіше і так далі, то в цьому випадку де постане в пріоритеті перша дамба, відразу чи це питання закриють і забудуть? Що ж подивимося. На мою думку перша дамба давно вже є місцем похорон грошей селищного бюджету, адже за останні декілька років там ховали тих грошей від 50 до 100 тис грн. щороку. А якщо рахувати там роботу техніки та людей, що начебто здійснювали благоустрій Варви, то можна сміливо ті суми множити на два і більше. Тобто, грошей на влаштування на першій дамбі всіляких дурничок Саверська ніколи не жаліла, і під виглядом витрат на благоустрій туди спрямовувалися значні кошти, що вже наприкінці літа призводило до того, що передбачених на благоустрій коштів вже не було, і тоді прокляті депутати «мішали» «працювати». Тобто один з інтересантів витрати коштів на заповнення водою є, і він, точніше вона, відома. Іншим інтересантом був депутат Костін А. про що він і заявляв на минулій сесії, як налаштовані наші славні фракції невідомо, але вже скоро все стане ясно, і ми побачимо які пріоритети виділяють для себе місцеві обранці.

      Що стосується самої водойми, то про це вже неодноразово писалося, обговорювалося і так далі. Ще в 2011 році на одному з засідань селищної ради, мабуть, у різному я пропонував тодішнім депутатам відмовитися від наповнення першої дамби ще тоді дармовою для бюджету водою, та почати думати що робити з цією територією без води. Основна аргументація, яку я тоді висловлював, стосувалася збереження річки Удай, збереження її водності і так далі. А так як основним періодом наповнення як першої дамби так і другої був приблизно квітень початок травня, тобто період що в природі називається періодом тиші, то значне штучне різке зменшення водності річки в це період впливало в тому числі на можливість нормального нересту та розмноження водної фауни в Удаї. То ж була така аргументація, але кому воно треба, головне щоб було на сковорідці, а де і як воно там візьметься нікого особливо не хвилювало та й не хвилює. Тоді, як і в принципі зараз ніхто не звернув уваги на таку мою пропозицію.

         На сьогодні склалася позитивна для річки Удай ситуація, що викликана як не дивно комерційними взаєминами, які змінили попередні обставини подачі води задурно, і питання яке я поставив ще в 2011 році знову з’являється на порядку денному: що робити з територією долини яка раніше була під водою? Звичайно теперішня каденція може продовжити похорони грошей і на дурнички Саверської, і в тому числі і на воду, адже грошей у бюджеті достатньо, для чого вони наприклад на влаштування табору відпочинку дітей «Сонечко»? Більше того ніхто уявлення немає скільки це 75 тис м3 в межах саме водойми це скільки звичне наповнення чи його половина, і відповідно наскільки того наповнення вистачить на місяць чи на півтора? Більше того долина річки там називається «Сухий яр», тобто має відповідну структуру ґрунту, і як ми можемо бачити вода там не тримається, вона швиденько кудись тікає, прямо як гроші з селищного бюджету через діряву ковдру, і через місяць півтора ми знову почуємо давайте гроші на воду для першої дамби?

    Що ж подивимося як вся ця історія закінчиться все вирішиться я думаю в цьому місяці на черговій сесії.

06.06.2019

Павленко Дмитро

Немає коментарів:

Дописати коментар