понеділок, 29 травня 2017 р.

Мертві бджоли не гудуть

      …Все ж таки «Дружба»
     Не було б мого допису, якби на сторінках районної газети головний редактор не висвітлила проблему, яку створюють для пасічників Озерян, Брагинець, Кухарки, а тепер, як прочитала, ще й Варви, Дащенок та Світличного, новоспечені господарі «Дружби Нової». Можливо ще й тоді б стрималася від написання, але ж… Оте «але ж» - абсурдне, на мою думку, припущення Олега Власенка про те, що масове знищення бджіл у районі це результат обробітку людських садів від оленки волохатої.

         Я вибачаюсь, та це вже насмішка над людським горем! До бісової матері ваші сертифіковані гербіциди, протруювачі та інша зараза, яку ви вважаєте малотоксичними, якщо через них, чи не щороку потерпають пасічники, спостерігаючи, як їхні бджілки, пішки ходять по пасіках, зрештою пропадаючи так і не діставшись вуликів!
          Звичайно, будете прикриватися експертизами, сертифікатами, чим завгодно, аби лиш вийти сухими із того болота, в яке втягнули тих, хто живе бджолами. Звісно, тепер, без експертиз, вас ніхто не вправі звинувачувати у масовому знищенні бджіл, і я також не в праві цього робити! Відверто кажучи, на правдивий висновок експертів мало хто й сподівається. Але свою позицію я маю право озвучити. А моя позиція базується на власних спостереженнях та висновках, життєвому досвіді моїх батьків, розповідях тих, хто працює на ядах у агрохолдингу «Кернел».
          Як тільки я помітила, що з нашими бджілками щось не те відбувається, почала цікавитися, як справи у інших. Я не пасічник, але на той час тато потрапив до місцевої лікарні з обширним інфарктом, тож звичайно, що за бджолами спостерігали. Про те, що відбувається на Озерянських пасіках батькові розповіли по телефону. Ми ж з мамою намагалися приховати цю новину, в надіі вберегти батькове серце…
             Стало зрозуміло, що бджоли посипались після того, як почали сіяти ту злощасну кукурудзу на Озерянських полях! Пане, Олеже! З усією повагою до вас, все ж хочу сказати: Великого ума і ніяких експертиз не треба, щоб зрозуміти цю істину! Повірте, на таке село, як Озеряни, може всього лиш п’ять господарів обробляють свої садки від тої оленки, якщо ще й ті обробляють! Після такого обробітку масово бджоли ще ніколи не гинули!!! А от після внесення гербіцидів при посівах кукурудзи, або її подальшому обробітку, чи не щороку, гинуть пасіки у людей! Щоб переконатися в тому, прогулялася на поле, що не так далеко від батьківського подвір’я. На ньому щойно посіяли кукурудзу! Біля того поля ліс, і лісосмуга, де саме цвіли дерева, і кущі. Те що побачила, вразило. По ріллі лазили ще живі бжоли!!! Шкода, що при собі не мала  цифровика, щоб зафіксувати побачене. Та як би й зафіксувала, щоб бджолу було видно на чорній землі, то ви б тоді говорили, що то не ваше поле, а чийсь город. Зрештою й побачити таке я не сподівалася. Тож, прочитавши ваш вислів з репортажу, думаю, що, видно у Озерянах,  занадто спритні Божі комахи, і таки добряче стараються, щоб потрапити в поле дії отрути!
              Скільки я себе пам’ятаю, у нас була пасіка. Тож як ніхто інший розумію відчай тих, хто всю душу вкладає в бджіл. Люди живуть бджолами, а ви, з вашою кукурудзою, не даєте жити! По п’ять років поспіль сіючи королеву полів, на одному й тому ж місці, ви знищуєте тими гербіцидами не лише бджіл і все живе навколо, ви знищуєте землю, виснажуючи її. Технології технологіями, а сівозміна завжди була сівозміною! Вам би надприбутки з вирощеного, а нам би залишити по собі для своїх нащадків родючий український чорнозем!.. Витравлюючи мишей та кротів на полях, ті гризуни тікають на людські городи, завдаючи не малого клопоту господарям! Обробляючи посіви ядами та гербіцидами ви знищуєте комах… Усі польові дороги, де вони спокон віків були і ними постійно користувалися– тепер перековиряні, що проїхати ніяк, а якщо та дорога попід лісосмугою, то земля зорана до самого стовбура дерев! Вам що, землі мало?!! Таке ваше господарювання?!! Наближається літо. Знову з жахом чекаємо оприскувачів, а то й дельтопланів з вертольотами. І так аж до осені!  На полі, що межує з селом, випасають худобу, а через дорогу, або через лісосмугу, на сусідніх полях працює оприскувач, або авіація, розвертаючись над нашими корівками, над пастухами… По всіх Озерянах багато дворів межують з полями. Взяти Перемогу, Вовчу, Долину, Зеленівку, Дружбу,  кругом, як не крути, або городи до поля, або поле перед двором, але це нікого не зупиняє… Це, завше, такий собі «ліричний» відступ від основної теми дискусії на загальну тему господарювання «Кернела» на Варвинщині. Та з пісні слів не викинеш!
         Господарюйте, раз прийшли на наші землі, але ж шкоди не робіть! Так, ви займаєтеся благодійністю, допомагаєте селам, підтримуєте об’єкти інфраструктури на селі, може і окремим людям надаєте допомогу. За це Вам велика, людська, чистосердечна подяка. Але чому ж ви не думаєте про наслідки того обробітку посівів? Чому у вас спочатку зачухається, тоді аж свербіти починає? Чому не можна піти на зустріч пасічникам, і не засіяти поля, що межують з селом, гречкою, чи іншими медоносами, хай би і багаторічними? Невже б вам землі не вистачило, для такого діла будучи на першому місці в десятці найбільших агрохолдингів в Україні? Тоді б і бджолам було куди летіти, і яди б ваші до людських дворів не потрапляли б. Вам би не було б того клопоту з пасічниками через мертвих бджіл, бо вони б не гинули. Чому не можна так зробити, якщо ви дійсно хочете мирно господарювати на наших полях? Може й не потрібна вам та гречка, але ж для людей зробіть! Можливо б і платили б вам за це, бо не всі мають паї, тож, гадаю, і на такий би варіант люди погодились. Зрештою, в любій ситуації можна знайти компроміс, було б бажання.
       Хотілося б звернутися до пасічників. Не опускайте рук. Ні в якому разі не дайте зам’яти цю проблему! Поширюйте дану тему де тільки можна, через інтернетресурси, ЗМІ, пресу. Застосовуйте всі можливі і не можливі методи. Залучайте незалежних експертів, Згуртуйтеся! Відстоюйте свої інтереси тепер, щоб надалі це свавілля не повторювалося!

В. Волох депутат Озерянської сільської ради   

9 коментарів:

  1. Да проблеми немає ніякої. Зверніться з письмовою заявою в Кернел про відкодування завданих збитків. Копію листа викладіть сюди, відповідь теж. Наступний крок після відповіді.
    Кабалик С.В.

    ВідповістиВидалити
  2. Наскільки пам"ятаю, гайдаї теж потравили бджіл в такій масовості в 2005 році. Так звана "експертиза" тоді теж нічого не довела, але вони тоді злякались всенародного гніву і почали поспіхом відшкодовувати людям збитки.
    Цих субчиків, яка труїть все живе задля набиття своїх карманів і виснажуючи землю треба приборкувати всим миром.
    Цікаву позицію тримає тут написаний кабалик. Виходить, що дайте грошей і травіть далі. Так тиж теж отримуєш свою порцію добра. А якщо взяти той факт, що район на першому місці в області по онкології від укрнафти, то тепер додається ще й дружба.
    Тільки разом можна щось зробити проти них.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тоді відшкодували збитки не всім. Ми також зверталися з заявою на відшкодування, але як то кажуть, "а воз и ныне там". Наскільки мені відомо, відшкодування отримали одиниці. Принаймі достовірно можу сказати що в Озерянах з усієї кагорти пасічників ніхто нічого не отримував. Якби отримував, то пасічники б знали точно.

      Видалити
  3. Шановний АНОНІМ ви як наш перший президент (не знаю як - але не так)
    "треба приборкувати всим миром." - "Так тиж теж отримуєш свою порцію добра."
    Це все лозунги старої системи. І ваша бородьба з МЛИНАМИ нідочого не привиде.
    Для початку потрібно отримати відшкодування, потім діяти про злагодження систем щоб це не повторилось. З приводу порції добра - да отримаю не переживайте, всі ми щось отримаємо завод,чорнобиль, Дружба. Живіть і насолоджуйтесь життям. Коли по ВАС чи по мене прийде смерть ніхто ВАМ не допоможе, да і остальним також.
    Кабалик С.В.

    ВідповістиВидалити
  4. Для громади є два шляхи протидії великому бізнесу і олігархам. Це активність під час мирних зібрань, мітинги і маніфести. Відразу потрібно вибрати ініціативну групу, мати своїх ватажків. Писати звернення у всі органи влади, поліцію, прокуратуру, екологічну інспекцію. Взяти експертизи про забруднення
    навколишнього середовища. Захищати свої права в судах. Під час отримання дозволів від органів місцевого самоврядування громада має 10 днів для подання позову в місцевий суд.

    ВідповістиВидалити
  5. А свавілля уже повторюється! Знову бджоли, що вилупились після першої травлі, лазять по землі, кругом вуликів. Знову перед льотками по пів відра лежить, уже мертвих!!! І це після того, як на полях попрацювали оприскувачі!!!... Тварі ви кончені, а не люди!!!

    ВідповістиВидалити
  6. Угорщина прийняла сміливу позицію щодо біотехнологічного гіганта Monsanto і генетичної модифікації, знищивши в цілому 1000 акрів землі засаджених кукурудзою, яка виросла з генетично модифікованого насіння, так заявив заступник державного секретаря угорського Міністерства сільського розвитку Лайоша Богнар.

    На відміну від інших країн Європейського Союзу, Угорщина є країною, де генетично модифіковані (ГМ) насіння заборонені. Аналогічну позицію щодо ГМ-компонентів зайняла Перу, оскільки ввела 10-річну заборону на генетично модифіковані харчові продукти.

    Майже 1000 акрів кукурудзи, які були визнані виросли з генетично модифікованого насіння, були знищені по всій Угорщині, повідомив заступник державного секретаря Міністерства сільського розвитку Лайош Богнар. ГМО кукурудза була розорана, сказав Лайош Богнар, а пилок кукурудзи чи не перейшла на інші поля, додав він.

    На відміну від інших країн-членів Європейського союзу, ГМО насіння заборонені в Угорщині. Перевірки триватимуть, незважаючи на те, що трейдери зобов'язані переконатися, що їх продукція не містить ГМО, повідомив Лайош.

    Під час однієї з перевірок на засіяних полях, представники контролюючих органів знайшли серед засіяних насіння насіння компанії Pioneer і Монсанто.

    Вільне переміщення товарів в межах Європейського союзу означає, що влада не буде розслідувати, як насіння потрапили в Угорщину, але вони будуть перевіряти всю продукцію на наявність в ній компонентів, що містять ГМО, продовжив Лайош. Регіональне громадське радіо повідомило, що дві найбільші міжнародні компанії-виробники насіння порушені в цій проблемі і ГМО насіння могли бути засіяні по всій країні на декількох тисячах гектарах. Більшість місцевих фермерів скаржилися, так як вони тільки що виявили, що вони використовують ГМО насіння.

    Посівний сезон вже йде повним ходом і занадто пізно, щоб засівати нове насіння, так що в цьому році урожай буде втрачено.

    І щоб це не призвело до більш плачевний наслідків і якомога менше постраждали самі селяни, компанія, яка займалася розповсюдженням насіння в Баранячі знаходиться в стадії ліквідації. Це також означає, що якщо буде виплачуватися міжнародними виробниками насіння будь-яка компенсація, гроші будуть виплачені в першу чергу не фермерам, а кредиторам цієї компанії.

    Угорщина подібним способом показує не тільки Європейського Союзу, але і всьому світу як потрібно поступати з генетично модифікованими насінням, забороненими в тій чи іншій країні для вирощування.

    ВідповістиВидалити
  7. якщо хочеш зрубать "корупційну гілку", то рубай "при корню". от тільки "корні" по всій Україні розрослись... використовую метафори, але маю на увазі протизаконне свавілля "КЕРНЕЛА"!!! ! який вихід?? пасічникам об'єднатися і йти до суду. у кожній області України. а жителям Холодниці, Підгірної та Пилипенка на майбутнє: КОЛИ ОБРУШИТЬСЯ МІСТ (що через нього їдуть до центру фури) - об'єднуйтесь з пасічниками та запрошуйте журналістів, яких цікавить свавілля агрохолдингів.

    ВідповістиВидалити
  8. правда якісь шанси в суді є при умові, що пасіка зареєстрована. як це не дивно, але для реєстрації потрібні невеликі кошти та трохи вільного часу. механізм приблизно такий https://stanko.com.ua/jak-zareestruvati-pasiku/

    ВідповістиВидалити