понеділок, 22 вересня 2014 р.

На що чекати вкладникам банку «Демарк»


На що чекати вкладникам банку «Демарк» Вщухли пристрасті з вибиванням «кровних» із банку «Демарк». Постраждалі вкладники перейшли в режим очікування. Хтось уже ні на що не сподівається, хтось написав заяви в міліцію. Інші ж чекають, коли їм виплатять кошти з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Нині розмір відшкодування обмежено 200-ми тисячами гривень. Якщо сума грошей, довірених банку, більша - доведеться звертатися до суду.


Побоювання містян, що «Демарку» грошей Фонду може не вистачити, небезпідставні. Недавно міжнародне рейтингове агентство ЗІапс-агКФРоог’з включило банківський сектор України до групи найбільш ризикованих. Станом на вересень нинішнього року неплатоспроможними визнано ЗО фінансових установ України, 17 банків перебувають на стадії ліквідації. Рятуючи фінансовий сектор України, Світовий банк 8 серпня виділив кредит на суму 500 млн дол. США для поповнення Фонду гарантування вкладів.
На сьогодні офіційних повідомлень про статус «Демарка» немає. Можливо, це можна пояснити положенням Закону про банки і банківську діяльність, згідно з яким рішення НБУ про віднесення банку до категорії проблемного є таємницею. Але вже зрозуміло, що отримати свої гроші вкладникам вдасться не скоро.
Що робити?
Начальник управління НБУ в Чернігівській області Леонід Волошок повідомив, що банк «Демарк» за всіма показниками належить до категорії проблемних, ці відомості передано до Нацбанку. Якщо буде ухвалено рішення про переведення «Демарка» до групи проблемних, тоді протягом 180 днів його мають реанімувати.
Якщо за цей час НБУ визнає банк неплатоспроможним, то на три - шість місяців буде введено тимчасову адміністрацію. У такому разі заклад або повністю ліквідують, або його купить інвестор, і фінустанова функціонуватиме далі.
Поки діє тимчасова адміністрація, виплачуватимуть компенсації. Про початок виплат повідомлять на офіційному сайті Фонду або в газетах «Урядовий кур’єр» і «Голос України».
У законі йдеться про те, що до оголошення про початок виплат вкладникам нічого робити не потрібно - банк з тимчасовою адміністрацією сам формує списки. З одного боку, Леонід Волошок, відповідаючи на запитання, зазначив, що подавати до Фонду заяви про виплату коштів не треба. Але, коли він виступав перед депутатами міськради, повідомив, що поки заяви подали лише 8% постраждалих, а потрібно 10%. Тобто для вирішального юридичного кроку потрібно, щоб кількість клієнтів, які оформили фінансові претензії у формі письмових заяв, досягла 10%.
Начальник відділу економічної роботи та грошово-кредитних відносин управління НБУ в Чернігівській області Надія Дригайло все ж радить вкладникам писати відповідні заяви в «Демарк». Підчас розгляду НБУ питання - вводити тимчасову адміністрацію чи ні - наявність претензій до цього банку, що надійшли від його клієнтів, важлива.
Більш детально порядок виплат Фондом викладено в Законі України «Про систему гарантування вкладів».
Таки шахраї?
Брак офіційної інформації породив безліч домислів про причини катастрофи «Демарка». Правління банку стверджує, що «перевірки, проведені співробітниками НБУ, не виявили порушень банківського законодавства «Демарком». Через це не зрозумілі заяви деяких осіб про виведення і вивезення до Росії десятків мільйонів гривень».
Однак результати досудового слідства, розпочатого слідчим відділом Управління МВС України в Чернігівській області «за фактом шахрайських дій з боку посадових осіб одного з банків Чернігівської області», свідчать про протилежне. Слідство стало можливим після звернення в спецпідрозділ Управління боротьби з організованою злочинністю керівника одного з TOB із заявою про нестачу на їх рахунку суттєвої суми за надані послуги. Рахунок у серпні було закрито. Вже після цього кілька підприємств, зареєстрованих у різних регіонах країни, перерахували кошти за отримані послуги. Але до законного власника гроші не потрапили, а були привласнені працівниками банківської установи.
Нині триває досудове розслідування - встановлюють осіб, причетних до заволодіння коштами, та постраждалих від злочинних дій підприємства, а також деталі шахрайської схеми, підраховують збитки. Проте вже тепер відомо, що їх сума перевищує мільйон гривень.
Поки триває слідство, ніхто не має права називати конкретні дані. Та зрозуміло, що це - шахрайство (за ч. 4 ст. 190 КК України), вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, що карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Автор: Лариса Добриніна, тижневик «Деснянка» №38 (514), gorod.cn.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар