четвер, 29 березня 2012 р.

Участь громадян у виборчому процесі - запорука дотримання виборчого права!

        Становлення і розвиток громадянського суспільства нерозривно пов'язане зі становленням і удосконаленням особистості, перетворенням її на вільного, рівноправного громадянина з певним соціальним і політичним статусом. Громадське суспільство несумісне з тоталітаризмом, авторитаризмом та порушенням прав людини. Громадське суспільство починається з громадянина і його свободи.

        Важливу роль у формуванні свободи громадянина відіграє його право обирати владу. Реалізація саме цього права забезпечує формування в середині держави здорових відносин між різними прошарками населення та дозволяє запобігти виникненню соціальних «бумів» та непорозумінь. Основним механізмом реалізації даного права громадян є участь у виборчому процесі.
        Вміння правильно проаналізувати та проконтролювати хід виборного процесу дозволяє реалізувати право обирати у повній мірі. Але для здійснення такої діяльності необхідно бути готовим до застосування методів аналізу та мати спеціальні знання.
        Освітньою діяльністю в цій сфері вже не перший рік займається аналітичний центр «Поліський фонд міжнародних та регіональних дослідження», метою якого є сприяння становленню громадянського суспільства шляхом інтелектуальної та інформаційної підтримки процесів демократичних перетворень.
        Зокрема, наразі триває проект Поліського фонду «Сприяння молоді у спостереженні за виборами», який має на меті розвинути локальні демократичні ініціативи шляхом залучення активістів молодого громадського руху Чернігівської області до процесу аналізу виборчої кампанії 2012 року для підвищення її прозорості.
       Проект передбачає проведення у травні-липні поточного року в м. Чернігові тренінгової програми «Моніторинг виборчої кампанії 2012 року», що складається з трьох тренінгів: «Основи політичного аналізу та моніторингу політичних процесів», «Особливості дослідження політичної ситуації на Чернігівщині в контексті виборів», «Моніторинг виборчого процесу та спостереження за виборчою кампанією в Чернігівському регіоні».
       Після навчання учасники, що візьмуть участь у всіх трьох тренінгах, отримають можливість застосувати отримані знання на практиці в процесі моніторингу виборчої кампанії 2012 року в Чернігівській області. Участь у тренінгах є безкоштовною.
         Наразі до тренінгової програми продовжується набір учасників, що проживають на території Чернігівської області (реєстрація триватиме до 25 квітня). Додаткову інформацію про конкурс розміщено на сайті Поліського фонду: www.pfirs.org

Немає коментарів:

Дописати коментар