четвер, 9 квітня 2015 р.

Про причини реформи місцевого самоврядування

Прямим текстом: Продаж землі - мега-афера влади за 02.04.15

1 коментар:

  1. Ніякого ринку не буде — буде базар. Такий самий, як був із приватизацією та приватизаційними сертифікатами. Президент має добру економічну освіту та неабиякий бізнесовий досвід, і він прекрасно знає, що зараз у країні ніхто не має грошей, щоб купувати землю. Хіба що — його родина, родина Ахмєтових, Фірташів та інших прізвищ із рейтингу "Форбс". Плюс — зараз є величезні зайві гроші у арабів, китайців, росіян, європейців (де навіть за те, щоб покласти гроші в банк, ти інколи не відсотки отримуєш, а сам платиш за те, щоб вони там зберігалися).

    За цих умов — збідніння народу, обвалу гривні в три з лишнім рази, згортання економіки та недовіри до влади — неприпустимо навіть говорити про ринок землі. Потрібно робити інше — запровадити ефективну оренду землі, не з символічною, а з реальною орендною платою, насамперед у грошовому виразі, на 99 чи хоч на 599 років, із правом застави в банку, із правом передачі у спадок права оренди. Але — ніякого ринку! Бо ринку не буде — це буде просто виглядати так. Злиденні, доведені до відчаю селяни змушені будуть (бо в них нема інших грошей) за 20 тисяч гривень (таку цифру вартості землі уже називають) продати землю. На ці 20 тисяч гривень вони навіть зараз (а може бути й далі падіння гривні) можуть максимум купити велосипед із моторчиком — навіть мотоцикл не куплять. Це втрата їхнього майбутнього. Обдурити людей таким чином не вдасться.

    А якщо, паче чаяння, проломлять через парламент і проведуть цей ринок землі, то я хочу людей заспокоїти. Земля — це те, що олігархи з собою не заберуть. І тоді настане інший момент, коли прийде інша відповідальна влада, яка поверне це колесо назад. Тому той, хто зараз хоче обікрасти людей, скупити землі, користуючись тим, що має гроші і має можливість їх друкувати через Нацбанк або давати сам собі кредити, хай зрозуміє, що він дуже серйозно ризикує, бо потім втратить усе. Якщо це скуплять іноземці, так само втратять і вони, тож нехай так само не ризикують.

    Це — наш останній стратегічний національний ресурс, який дає нам не тільки основи для економіки, а й основу для життя народу. Бо якщо йти таким суто ліберальним шляхом, то вийде так: ті, хто сидить у дорогих офісах, хто ніколи не поїде на ту ріллю, просто скуплять папірці, заберуть землю, а потім захочуть купити ще, але побачать, що село заважає — вони знесуть це село. І цей процес уже почався: паралельно під прапором децентралізації почалися розмови про укрупнення сіл, щоб із чотирьох зробити одне із сільрадою, а решту три просто знести.

    Більшість людей категорично проти наміру запровадити ринок землі фактично єдину, так звану, реформу, до якої зараз готова президентська команда. Більше зараз нічого вона поки що не ініціювала. Але це все йде у пакеті зі свідомим обвалом гривні (бо для такого обвалу не було економічних передумов), зі свідомим нарощуванням зовнішнього боргу, щоб потім довести до точки кипіння і сказати: бачите, яка складна ситуація, коли нема іншого виходу, окрім капіталізації за рахунок ринку землі.

    ВідповістиВидалити