неділю, 13 грудня 2015 р.

Про систему внизу, бюджет та дитсадки.

 За останніх півтора місяця відбулося занадто багато подій про які варто було б обмовитися, і не одним словом, а навіть не однією шпальтою. Нажаль часу не було все описувати, та й зараз немає, але події що трапляються змушують.
    Новий склад селищної ради, та і новий склад виконавчого комітету почали працювати, після значного оновлення як кількісного так і якісного. Але такі зміни поки що не дають змін навколо нас, не дають змін самої «системи», яка складається з численної армії чиновників та інших типу виконавців. І зовсім останні події нам це яскраво підтверджують.

    Для того щоб громада зрозуміла на простій схемі як працює та сумнозвісна «система» маю зазначити, що всі події, всі процеси, всі дії практично всіх чиновників можна описати двома чинниками: або на..об, або про..об, третього не існує, а якщо існує, то це виняток з правила описаного двома згаданими чинниками. Вибачте, але нормативної лексики недостатньо для опису подій.
     І якщо хтось зацікавиться питанням, а як же ж воно тоді працює, знайте – так і працює.
    І одна з останніх подій, які яскраво характеризують сумнозвісну систему – позачергове засідання виконкому селищної ради, що відбулося 09 грудня. По суті саме засідання було сумбурне, викликане терміновою потребою присвоїти адреси приватним будівлям громадян, але як завжди «система» спробувала до простих нагальних питань під’єднати серйозні глобальні питання, розглянути їх без попереднього ознайомлення, отак відразу та з порогу. І одним з таких питань було питання харчування дітей у дитсадках. І тільки виступила перша виступаюча Волох Ніна Миколаївна, почався сумбур, купа запитань, реплік, змішалися коні та люди. Я змушений був вставити і свої п’ять копійок, і наголосити, що це дуже серйозне питання, і в світлі прийняття в найближчий час бюджету селища на 2016 рік, його необхідно розглядати комплексно, тобто повністю фінансування дитсадків, а не окремо харчування. І яке рішення можна прийняти, коли для переважної більшості членів виконкому це питання дуже нове і ніхто не розуміється на ньому взагалі. І розгляд цього питання потрібно було б перенести в Різне, адже яке рішення виконком може прийняти зараз?
      Мене послухали і продовжили. Знову сумбур, знову якісь аргументи і все на пальцях. Завідуючі виступили, і назвали абсурдом ті заяви, що діти недоїдають, адже навпаки діти харчуються дуже добре,  і від батьків не має нарікань. А те що по деяким позиціям (яйця, молоко, сир твердий та риба) малий відсоток споживання за відповідними нормами (50 і менше), то це залежить від дітей, які не особливо хочуть їсти рибу та молоко, а також від солідної ціни на ту ж рибу та на твердий сир.
   На гальорці в залі питань від таких балачок не поменшало, а по більшало. І під кінець обговорення цього питання зазвучало основне питання яке повинно було звучати спочатку: а як здійснюється фінансування дитсадків взагалі?
    Говорили з цього приводу і спеціаліст фін. управління і головний бухгалтер селищної ради. Якщо коротко резюмувати то за 2015 рік з районного бюджету (згідно бюджетного кодексу дитсадки фінансує районний бюджет або бюджет об’єднаної громади) була отримана субвенція у розмірі 3,24 млн. гривень та батьківська плата 274 тисяч гривень за 9 місяців (план на рік 592 тисячі гривень). Яких звичайно було недостатньо тому з селищного бюджету було перераховано ще близько 1,6 млн гривень. От такі циферки.
    Сторонній людині, яка не розуміється на бюджетному процесі всі ці цифри і хто кому що перерахував досить складно зрозуміти, але мене та інших моїх колег от такий стан речей дивував. І дивував давно. Особисто я, коли побачив у березні місяці 2015 року звіт про селищний бюджет за 2014 рік відразу зацікавився об’ємом фінансування дитячих садків у 2015 році, і той розмір субвенції яку нам нарахували у 3,24 млн гривень. Адже у 2014 році селищний бюджет витратив на утримання дитсадків 4,5 млн гривень, натомість нам дають 3,24. Я це питання задавав Саверській В.В. та Долі Л.В. ще в травні місяці на громадських обговореннях стосовно об’єднання громад. Ніякої відповіді я не отримував, формули кажуть, то все формули. Але здоровий глузд говорив інакше. І вже зараз коли це питання виникло знову ми разом з колегами знайшли відповідь на це питання. І закладена вона в Бюджетному кодексі України. Пункт 20 перехідних положень кодексу говорить наступне:
20. Установити, що у 2015 році з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення можуть здійснюватися видатки, визначені:
пунктом 1 частини першої статті 88 цього Кодексу;
{Пункт 20 розділу VI доповнено новим абзацом згідно із Законом № 118-VIII від 15.01.2015}
підпунктом "а" пункту 2 частини першої статті 89 цього Кодексу, а також підпунктом "б" пункту 2 в частині утримання навчально-виховних комплексів "дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад", "загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад", за умови, що загальноосвітній навчальний заклад - I ступеня;
{Абзац третій пункту 20 розділу VI із змінами, внесеними згідно із Законом № 212-VIII від 02.03.2015}
пунктом 5 частини першої статті 89 цього Кодексу в частині утримання сільських, селищних та міських палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля, інших клубних закладів та бібліотек.
Якщо районна (міська) рада прийняла рішення про передачу коштів на здійснення таких видатків сільській, селищній, міській (міста районного значення) раді, у районному (міському) бюджеті затверджуються міжбюджетні трансферти з районного бюджету бюджетам місцевого самоврядування (з бюджету міста обласного значення бюджетам адміністративно підпорядкованих йому міст, сіл і селищ). При цьому обсяги зазначених міжбюджетних трансфертів визначаються за формулою, яка затверджується відповідною районною (міською) радою у додатку до рішення про місцевий бюджет, та не можуть бути меншими відповідних затверджених видатків бюджетів сіл, селищ, міст районного значення на 2014 рік.
{Абзац п'ятий пункту 20 розділу VI із змінами, внесеними згідно із Законом № 176-VIII від 10.02.2015; в редакції Закону № 212-VIII від 02.03.2015}
{Розділ VI доповнено пунктом 20 згідно із Законом № 79-VIII від 28.12.2014}
    Червоним в тексті виділено ключовий момент про який йдеться: яка б формула не була, але фінансування з районного бюджету не може бути меншим за рівень фінансування цих видатків за 2014 рік.
     А от далі найцікавіше. І ви зможете побачити це все в документах нижче:




Протягом 2014 року із загального фонду селищного бюджету було використано на фінансування дитсадків 4 000 934 грн та ще зі спеціального фонду 519 288 грн, що разом складає 4 520 222 гривні. Якщо взяти до уваги що частина цих коштів була отримана від батьків, а саме 224 467 грн, то саме з бюджету селища було витрачено 4 295 755 грн. Натомість субвенція з районного бюджету склала 3 240 477 грн. Отже згідно норми Бюджетного кодексу селищний бюджет недоотримав 1 055 287 грн. І це на рівному місці. І це у Варві. І мене особисто не дуже цікавить позиція з цього приводу районної влади та чиновників, і я не можу сказати що то був на..об. Але те що був про..об з боку селищного голови, голови бюджетної комісії Повар В.І. та головного бухгалтера Юрченко Н.О. то це напевно. Я спробував поцікавитися у головбуха чому так трапилося – у відповідь отримав некомпетентність та пихатість, ідіть, каже у фін управління там і питайте. А ви тут для чого?
      От ми і маємо те що маємо. Я як заступник голови бюджетної комісії поставив це питання і перед своїм головою. І його запитав про те чи треба нам такі компетентні та пихаті? На що він мені відповів вже крилатим – нє стрєляйтє бєлих лєбєдєй. А от цікаво що думає громада з цього приводу, що нам робити з цими лєбєдями, які нас обсіли, і розкидаються мільйонами, куди нам від того всього подітися ??? Звичайно діти не хочуть їсти дорогий сир та рибу, а за що їх їсти?

П.С. Стосовно участі у цьому процесі районного та обласного чиновництва шановно громадо заглянте за посиланням нижче, пункт 10 таблиці де є запитання та відповіді. Все в області знали, і знали що ніякі формули недіють, їм хотілося зменшити фінансування з районних бюджетів, але Мінфін відповів однозначно ні. Так що говорити немає про що.



12.12.2015

Депутат Варвинської селищної ради                                        Павленко Д.В.

22 коментарі:

  1. в таблиці проблемні питання сумської області пункт 10

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я не хочу сильно влізати в цифри,бо не є бухгалтер, але скажу одне, дуже прикро за район,у владі залишилися ті люди, що були при владі за часів колишнього президента,а це говорить про те,що змін ніяких не буде на краще,грощі продовжують осідати в карманах,жаль

      Видалити
    2. Загалом десь так. Але і серед них є певні винятки, а одиниці починають бачити, що все навколо змінюється, і вони теж нікуди не подінуться від тих змін. Головне в цьому всьому активність громади, якщо її не буде не буде нічого.

      Видалити
    3. Зміни у карманах наших Керівників після ремонту Варвинської школи будуть точно класні!

      Видалити
  2. Жаль у Вас про те ,що гроші осядуть не в ваших кишенях? Сьогодні рада оновилася, прийшли нові депутати яких обрали ми з вами .То чому до них така недовіра? Рішення приймають депутати ,а не керівники. Напевно вам хотілось в депутати ,а вас не вибрали.Тож рахуйте гроші у власній кишені.

    ВідповістиВидалити
  3. Скажу вам, що мабуть не дуже перепаде. Як викладали гараж, то зривали чоловіків-учителів з роботи, старшокласників з уроків брали в підсобники, а зараз навіть техпрацівникам ніхто не допомагає, тягають старі вікна жіночки, придурок завгосп бігає з папкою слідом, опудало-директор пройде коридором, ногу через велосипед і додому. Зовсім не схоже на шикарний куш, з гаражем було зовсім інакше.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. як говорять в народі поживемо-побачимо, а ви мабуть і є той депутат якого, якого ми вибирали, що так кревно вболіваєте за правильне спрямування коштів районних, дай Бог, щоб було так як ви говорите.

      Видалити
  4. Ні, не депутат і не рвуся в депутати, хочеться бачити школу красивою, бо там вчилися мої діти, щоб освітою керували розумні люди, а не таке хамло, як нинішній директор.

    ВідповістиВидалити
  5. питання на разі.Але ж питання про зміну керівника неохідно висловлювати в голос а не під грифом анонім.Але все це зміниться коли освітою буде керувати не маразматик з командою а молодий креативний педагог за освітою і господар за покликом.І тоді такі як нинішній деретор будуть або працювати або сидітемуть вдома.

    ВідповістиВидалити
  6. питання на разі.Але ж питання про зміну керівника неохідно висловлювати в голос а не під грифом анонім.Але все це зміниться коли освітою буде керувати не маразматик з командою а молодий креативний педагог за освітою і господар за покликом.І тоді такі як нинішній деретор будуть або працювати або сидітемуть вдома.

    ВідповістиВидалити
  7. "Молодий креативний педагог за освітою і господар за покликанням", де ти? Це нездійсненна мрія всього колективу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. мабуть багато працюючих колективів мріють про таких керівників, як ви пишете, ця проблема стоїть не лише в педагогів, але як це все вирішувати, як ставити до керування людьми молодих людей, їх на разі багато, але ж доступу їм немає, чи не так?

      Видалити
    2. До того часу поки нами правитимуть керівники староі формаці до того часу поки буде діяти кругова порука корупція ми нічого не зможемо вдіяти. Але перемога за нами .Еднамося бо в едності наша сила.

      Видалити
  8. ...А те що по деяким позиціям (яйця, моло... по деякиХ позиціяХ.. Х! Х - скільки можна казати? чи друкуйте через ворд, чи вже хз.. повідомлення розміщувати не треба, треба виправити помилки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Повідомлення потрібно розміщувати незалежно від язика вводу.А помилки раджу виправити в своій свідомості та діях і тоді всі позиціі будуть прозорі . Х! ХЗ залиште для спілкування в родині.Грамотій.

      Видалити
    2. оце ти насмішило)), 9 січня 2016 р. о 17:20 (ну не можу по цій маячні визначити стать) і іржати б мені як коняці, та сумно стало - ось ти у всій красі - більшість суспільства..

      Видалити
    3. А ми зрозуміли твою стать ти не коняка , а щось інше, що сміеться без причини і дякувати богу, що такі ,як ти меншість суспільства.

      Видалити
    4. Чомуж без причини? Сміюсь з твоєї безграмотності, з відсутності сенсової послідовності у твоїх дописах, з гречаної каші у твоїй голові.

      Видалити
    5. Ох ти і грамотій . Дякуй первій вчительці , що вивчив алфавіт. Про вміст твоеіі голови наука мовчить сенсово послідовний дописувач.

      Видалити
    6. Звичайно дякую. А ще батькам, за те , що буква х не асоціюється у мене як у тебе - з пісюном.

      Видалити
  9. Ми світло що перемагає всюдисущу темряву...
    Ми хвиля яка несе спраглих по свободі і справедливості...
    Ми вогонь свободи що випалюватиме зло з Української землі...
    Кожне наше слово - це те чого ви боїтеся сказати...
    Кожна наша дія це те чого не можете зробити ви, боячись морального осуду, кримінальних справ чи навіть смерті...
    Ми - революція!!! Ми повстанці!!!

    ВідповістиВидалити