понеділок, 20 березня 2017 р.

Об’єднання громад. Передумови.

 Вступив в завершальну стадію процес об’єднання громад у Варвинському районі. Відбулося це трохи спонтанно як на мою думку, але вже процес запущено, дороги назад немає. І слухаючи купу балачок, читаючи купу коментарів щодо цього на даному ресурсі вирішив певним чином відреагувати і висловити свої думки. Критичних думок та зауважень стосовно цього від анонімних коментаторів не чув та не бачив, основне це те: а от в минулому році ти казав, або ти голосував, що ж змінилося? А нічого не змінилося в моїх переконаннях, змінилися обставини.
Але про все по порядку. В цьому дописі я окреслю передумови даного етапу об’єднання, щоб розставити всі крапки над «І», щоб потім не було дурних балачок.
    18 січня 2017 року Варвинська селищна рада прийняла рішення «Про створення робочої групи з підготовки проекту рішення про ініціювання об’єднання громад з центром в смт Варва». Ці дії робилися нами, депутатами селищної ради відкрито, як всередині селища так і на зовні, я наприклад, особисто про це повідомляв озерянського голову Дмитренка, що ми не ініціюємо об’єднання, а створюємо робочу групу з вивчення питання об’єднання, щоб потім вже розуміти як нам можна об’єднатися, і розуміти як голосувати. Тобто задум був такий, щоб нікуди не поспішати зібрати інформацію та провести аналіз хоча б поверхневий по всім галузям, і особливо стосовно фінансування. Ініціатива про запуск цього процесу належить Старенченку С.М., яка вже була підтримана і іншими депутатами.
     Після того як селищна рада проголосувала це рішення ми потроху почали збирати інформацію. Десь близько через місяць і РДА підготувала інформацію стосовно розподілу доходів та видатків в розрізі сіл, тобто кожне село окремо. І от поки ми там розкачувалися виявляється по всьому району пройшла ціла хвиля демонізації варвинської громади з основним гаслом «Не об’єднуйтесь з Варвою. Бо там чорти рогаті». Особисто для мене це виявилося відкриттям, що по селах району купа людей так «люблять» Варву. Висувалися різноманітні теорії демонізації, і все заради того щоб створити окрему від Варви громаду. Тобто ніхто не говорив про конкретні цифри стосовно бюджетних надходжень та витрат, утримання тих чи інших об’єктів, майбутнього функціонування інфраструктури району, а все зводилося до того що у Варві там чорти рогаті, які кров п’ють зі всіх сіл. І тут відразу виникає питання, у вас рєбята претензії до кого, до якихось конкретних посадових осіб, чи до всієї громади??? А у вас в райраді депутати є? А вони обирали того самого Бакуменка, із за якого ви демонізуєте всю Варву? А скільки разів депутати від тих самих Озерян, Журавки чи Антонівки піднімали на сесіях районної ради проблемні питання своїх сіл? А ні скільки! А для чого цим займатися, і справді, краще просто на просто сказати що тікайте всі від Варви. Уточнюю для особливо заядлих, я це пишу не для того щоб агітувати за одну громаду в межах району, хочете об’єднуватися самі собі, будь ласка, тільки й говоріть про це, а не кидайтеся лайном в сусіда, ніхто не збирається вас упрошувати та умолювати, займайтеся. Тільки от і виникає питання, а в чому причина того, що ви не займаєтесь по суті справи, а кидаєтесь лайном???
    Повертаючись до опису подій хочу звернути увагу читачів на той аспект, що тільки ми зібралися вивчати питання об’єднання, відразу всі кудись «побігли». І це при тому, що ми планували відвідати всі села і перш за все про це все поспілкуватися і разом вивчити всі аспекти об’єднання, але в селах виявляється ніхто нічого не хотів вивчати. Почалася колотнеча, що там десь хтось з кимось, що якісь там неправильні цифри, що через учкомбінат практично обікрадено Озеряни та Журавку. Люди добрі хата тепла, до чого тут весь той маразм, невже про це потрібно думати говорячи про майбутні речі, які до кінця не зрозумілі, і які потрібно дуже детально та спокійно вивчати. Бо основне що завтра буде змінюватися то це набуття обов’язків громадами. Додаткових обов’язків та відповідальності. Держава не буде вже бавитися з кожним селом і десь втирати кожному соплі. Комунізм закінчується і партія вже не покаже куди бігти.
      Так от в такій атмосфері пройшло десь близько двох тижнів, тобто від того часу як стало зрозуміло що відбувається в районі, і до того часу коли ми 01 березня змушені були прийняти відповідне рішення. Так ми практично нічого не вивчили, так ми прийняли рішення, яке за півроку до цього пропонувала Саверська, але прийняли ми його тільки з однієї причини, щоб в майбутньому ніхто ні в якому селі не патякав, що від нас не було пропозиції, що хтось сидів і хтозна чого чекав. Я особисто не прихильник такого підходу, але це рішення вимушене.





      От загалом всі передумови початку об’єднання. Особисто для мене це об’єднання це можливості для громади. Можливості які можна використати чи не використати, основне як пройдуть вибори і кого громада захоче вибрати, чи залишити все як є, чи щось змінити в своєму житті. І звичайно географія об’єднання насправді не є першочерговим чинником. Основні чинники, які повинні бути враховані при об’єднанні це: фінанси, кадри та інфраструктура. Коли є ці ресурси можна об’єднуватися, а коли немає, то вони і не з’являться. От такі є передумови до об’єднання. Поки що з цього приводу в мене все. Чекаємо розвитку подій.
17 березня 2017 року

Павленко Дмитро

11 коментарів:

  1. Ічнянська ініціативна група Національного корпусу прийшла під будівлю комунального підприємства водоканалізаційного господарства "Ічень" з вимогою отримати пояснення причин підвищення цін на комунальні послуги в місті.

    На вимоги вийти до громади Царенко Іван Григорович, який займає посаду голови водоканалу, відмовився, активісти були змушені завітати до кабінету комунальника. На прохання надати документи та відомості по заробітній платі працівники відмовились, посилаючись на те, щоб активісти писали офіційний запит. Пояснити чому на балансі водоканалу знаходиться робочий автомобіль Lexus, власником якого являється сам Іван Григорович, не змогли.

    Після зустрічі з І. Царенком активісти завітали на зустріч з головою міськради Андріановою Оксаною Юріївною, яка прислухалась до прохання громади і дала обіцянку пришвидшити процес надання коштів з міського бюджету на проведення незалежного аудиту, а також написати запит безпосередньо до підприємства з метою надання активістам документів по діяльності і доцільності використання коштів даним комунальним підприємством.

    Павло МУРОВЕЙКО

    ВідповістиВидалити
  2. Шановний Дмитре, а з якою мінімальною кількістю населених пунктів ти особисто підтримаєш утворення об'єднаної територіальної громади?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Павленко Дмитро3 квітня 2017 р. о 17:31

      З будь якою. Чому так, я розповів вище. Але на початку я був прихильником достеменного вивчення питання, та підтримую бажання сіл на об'єднання в більше громад, хто як захоче. Я в принципі і зараз маю ту ж думку, тільки розумію, що навряд чи це зреалізується хоч в якому селі. Найбільш для того підходить Озерянський кущ. Але наявна інформація говорить що з фінансами в них буде напряг, хіба що зачинять всі початкові школи та дитсадки окрім Озерян, а інакше ніяк. А от з наданням адмінпослуг взагалі незрозуміло як і що, тому десь так. Тому я особисто за створення громад і не однієї, тільки щоб було все відверто та прозоро.

      Видалити
    2. Якщо не секрет, які враження залишилися після громадських слухань у Калиновиці?

      Видалити
  3. Скрізь плач, і стогін, і ридання,
    Несмілі поклики, слабі,
    На долю марні нарікання
    І чола, схилені в журбі... (с) Леся Українка

    Не зрозуміло про що думки шановного пана Павленка: "Моя рука сама здіймалась вгору, коли голосував я "за", але ж насправді я "проти"!!! Люди, зрозумійте!!!". Такий собі стогін, "плач ярославни" про славетне минуле та невідоме майбутнє... щось недовчили, когось не дорахувались, а голосів назбирали.

    Вельми вдячні за таку щирість автору!!! Залишилось розібратись про що йде мова:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Для роздумів:

      Скрізь плач, і стогін, і ридання
      Скрізь плач, стогін і ридання.
      "Добродії" наші у журбі.
      На доля марні нарікання:
      капусти зникає, та вже і по вуха в лайні.




      Видалити
    2. Павленко Дмитро3 квітня 2017 р. о 17:44

      Alex Kovalenko, ну ти й тупак, я вже ж тобі казав, навчися читати, а потім будеш тут засмічувати простір.

      Видалити
  4. Ічнянська ініціативна група Національного корпусу прийшла під будівлю комунального підприємства водоканалізаційного господарства "Ічень" з вимогою отримати пояснення причин підвищення цін на комунальні послуги в місті.

    На вимоги вийти до громади Царенко Іван Григорович, який займає посаду голови водоканалу, відмовився, активісти були змушені завітати до кабінету комунальника. На прохання надати документи та відомості по заробітній платі працівники відмовились, посилаючись на те, щоб активісти писали офіційний запит. Пояснити чому на балансі водоканалу знаходиться робочий автомобіль Lexus, власником якого являється сам Іван Григорович, не змогли.

    Після зустрічі з І. Царенком активісти завітали на зустріч з головою міськради Андріановою Оксаною Юріївною, яка прислухалась до прохання громади і дала обіцянку пришвидшити процес надання коштів з міського бюджету на проведення незалежного аудиту, а також написати запит безпосередньо до підприємства з метою надання активістам документів по діяльності і доцільності використання коштів даним комунальним підприємством.

    Павло МУРОВЕЙКО

    ВідповістиВидалити
  5. 14 березня депутати Верховної Ради України 232 голосами проголосували за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів». По-простому, в законі прописано, якщо до складу ОТГ увійшла громада сусіднього району, межі району автоматично розширюються.



    Для Чернігівщини питання меж районів при створенні ОТГ — актуальне для Холмів Корюківського району та Олишівки Чернігівського.

    Холмам ЦБК відмовила у призначенні виборів голови об’єднаної громади та членів ради через те, що до складу Холминської громади увійшла Радомська сільська рада сусіднього Семенівського району.

    — Для нашої громади — це надзвичайно важливий крок, переворот, —- говорить голова Віталій Запорожець. — Адже саме через відсутність законної можливості порушувати межі районів ми майже рік не можемо довести до пуття свою громаду. У перспективному плані, крім Жуклі, Козилівки, Камки, Холмів та семенівської Радомки, у перспективному плані на об’єднання — Рибинськ Корюківського району та Чорний Ріг Семенівського. Чорний Ріг через відсутність можливості руйнувати межі районів то хотів до нас, то передумував. Дивитимемося, як буде тепер. Чекаємо під законом підпису Президента.

    — Та нам взагалі ОДА не надала свого висновку, пославшись на те, що є вже прецедент по Холмах, — говорить олишівський селищний голова Сергій Малець. — В наших планах приєднати Надинівку Козелецького та Смолянку Куликівського районів. Облдержадміністрація дала гарантійний лист, якщо закон про порушення меж районів буде, висновок дадуть. На Чернігівщині порушення меж районів актуальне поки що для двох громад, по Україні їх більше 30. Крім того, закон важливий і для міст обласного значення. Він дозволяє, приміром, приєднатися навколишнім селам до Чернігова. Отож і виходить — районів, у їх звичному розумінні, не буде. Чернігівщину чекає чимало потрясінь, цікавих змін та місцевих виборів.

    ВідповістиВидалити
  6. Понад 2 мільйони вкрали у "Чернігівнафтогазгеології"
    Генеральна прокуратура подозрює посадовців ДП НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія» в нанесенні збитків підприємству на понад 2,3 млн грн.

    Про це стало відомо з ухвали Печерського районного суду м. Києва, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження №42017000000000386 від 13.02.2017 року, пишуть Наші гроші.

    З матеріалів суду відомо, в червні минулого року «Чернігівнафтогазгеологія» та ТОВ «ВБ «Левадник» підписано договір оренди. За цим документом фірмі в користування були надані труби.

    Пізніше учасники домовилися розірвати договір, «Левадник» повернув орендовані труби в належному стані.
    Після цього комісія «Чернігівнафтогазгеологія» та «Прилуцької нафтогазорозвідувальної експедиції» відбракувала 248 труб та перевела їх в статус металобрухту, потім їх продали ТОВ «Єврометалресурс».

    Слідство, яке проводили співробітники Служби безпеки України, встановило, що внаслідок рішення комісії «Чернігівнафтогазгеологія» було завдано збитків на понад 2,3 млн грн.

    В суді слідчий клопотав про доступ до документі в «Чернігівнафтогазгеологія» про взаємовідносини держпідприємства з «Єврометалресурс» «ВБ «Левадник», а також до документів, на підставі яких відбулось списання труб. Суд це клопотання задовольнив.

    Засновником «Левадника» є Олександр Левадний з Полтави. Там зареєстрована і фірма.

    Власником «Єврометалресурс» є мешканець Чернігівської області Олександр Давидов.

    «Прилуцька нафтогазорозвідувальної експедиція» – структурна частина ДП НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія». Останню з листопада минулого року очолює Юрій Момот.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Понад 2 мільйони вкрали у "Чернігівнафтогазгеології" - самі в себе і собі вкрали

      Видалити