понеділок, 5 листопада 2012 р.

Кармелюки.



Кармелюки.
     Й ще одна сторінка славних часів Української народної республіки відкрилася нам в новій книзі Романа Коваля «Кармелюки». Ця книга в більшій частині є друком рукопису «Короткого нарису історії Запорізького куреня «ім.. Янка Кармелюка», одного з багатьох підрозділів Армії УНР, а також спогади окремих учасників тих подій. Шлях Кармелюків можливо схожий на шлях інших формувань та підрозділів, але й має свої характерні особливості.
Ідейним натхненником створення куреня наприкінці 1917-го року був сотник Юрій Ківерчук, який зумів об’єднати навколо себе старшин та вояків українців здеморалізованої імперської армії. Курінь зі своїм штабом розмістився в селі Ісаківці, що під Кам’янцем-Подільським. За два тижні вже нараховував 210 вояків. Так розпочали свій  тернистий шлях Кармелюки. Першим здобутком новітніх запорожців було врятування від цілковитого знищення червоними москалями Кам’янця-Подільського. Переважаючий в кільканадцять разів ворог був зненацька обеззброєний та захоплений в полон. Й наступні три роки з січня 1918-го по грудень 1920-го Кармелюки провели в постійних боях, й були однією з найбоєздатніших частин Армії УНР.
   А для нас варвинчанця книга цікава ще й по своєму, адже вона відкриває для нас ще одне ім’я. Це сотник Армії УНР Іван Несходовський уродженець містечка Варви. Свій бойовий шлях він розпочав з Кармелюками. Також в книзі розміщено його коротку відому біографію та спогади. Нажаль його подальший шлях як й багатьох хто був змушений піти на еміграцію для нас лишається невідомим.


Павленко Дмитро.



Немає коментарів:

Дописати коментар