четвер, 5 березня 2015 р.

Взування через сміття.



Шановні читачі, хочемо Вас "порадувати", що не тільки порошенки та яценюки вміють вас добре любити. Валентина Василівна, і звичайно її молода команда, полюбляє не тільки їздити кожного тижня до Чернігова, щоб походити по високих кабінетах, але і іншими своїми діями хоче наблизитися до високих кабінетів.
Так порошенкияценюки піднімають плату за газ та світло, а Валентина Василівна піднімає плату за сміття. Це підвищення буде проводитися в два етапи:

- етап перший (який вже втілений) - збільшення норм утворення твердих побутових відходів. До вчора на території селища діяли мінімальні державні норми, які становили 3,8 літра за добу на одну людину (мова йде не про рідини, а про об'ємні одиниці вимірювання). Вчора виконавчий комітет прийняв рішення про встановлення місцевих норм утворення згідно яких кожна людина буде продукувати 9 літрів твердих побутових відходів. Тобто Валентина Василівна каже всім нам, що сім'я з трьох чоловік кожного дня виносить до контейнера 3 відра сміття, кожного дня.
- етап другий - встановлення нових тарифів на вивезення твердих побутових відходів. З приводу тарифів потрібно сказати, що підвищення неминуче і це є аксіомою, адже тарифи розраховані в 2010  році і наприклад вартість пального зросла істотно.
    Але цього не можна сказати з приводу норм утворення сміття, і саме тут в цьому моменті Валентина Василівна і компанія так хоче "взути" нас, мешканців. З цього приводу Остапець В.П подав зауваження, які ми подаємо нижче, але Саверська-Лихошва на те не зважала.



                                      До виконавчого комітету
                                        Варвинської селищної ради
                                         Остапець Володимир Павлович,


                                                     З А У В А Ж Е Н Н Я
Щодо оприлюдненого проекту рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради та аналізу регуляторного впливу «Про затвердження норм утворення твердих побутових відходів смт. Варва.

      31 січня в газеті «Слово Варвинщини» оприлюдено проект рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради «Про затвердження норм утворення твердих побутових відходів смт. Варва»  з додатком до рішення виконкому Варвинської селищної ради та аналіз регуляторного впливу проекту рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради Варвинського району Чернігівської області «Про затвердження норм утворення твердих побутових відходів смт. Варва».
      З оприлюдненим проектом рішення виконавчого комітету Варвинської селищної ради «Про затвердження норм утворення твердих побутових відходів смт. Варва» та з додатком до рішення виконкому  я не погоджуюся так, як порушено вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Розділу 6, здійснення державної регуляторної політики органами та посадовими особами місцевого самоврядування.
      Виконавчим комітетом Варвинської селищної, як регуляторним органом, не здійснено планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів як це передбачено статтею 7 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Плани виконавчим комітетом не затверджені і не оприлюднені.
     Не було підготовлено висновку про відповідність проекту регуляторного акта вимогам статей 4 та 8 зазначеного вище Закону і цей висновок не розглядався регуляторним органом, виконавчим комітетом, до оприлюднення проекту рішення.
      Виконавчий комітет Варвинської селищної ради, як орган місцевого самоврядування, не є юридичною особою, як це передбачено ч. 1 ст.16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а значить не несе відповідальності за свою діяльність відповідно до закону.
     В тексті проекту рішення виконавчого комітету не зазначено термін дії норм твердих побутових відходів.

     Норми утворення твердих побутових відходів для мешканців багатоквартирних будинків за відсутності одного з видів благоустрою - централізованого опалення , які наведені в додатку до рішення виконкому, визначені в порушення вимог пункту 1,8 Правил визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених Наказом № 259 від 30.07.2010 року Міністерства з питань житлово-комунального господарства України.
В пункті 1.8 зазначено. Вимірювання кількості побутових відходів проводять у житлових будинках та на підприємствах, установах та організаціях, де:
      виключено змішування твердих, великогабаритних, ремонтних і рідких відходів;
      побутові відходи від житлових будинків та побутові відходи від інших об’єктів утворення побутових відходів збирають і перевозять окремо;
      виключено переповнення контейнерів, тобто об’єм побутових відходів, що утворюється у період між днями їх збирання і перевезення, не перевищує сумарний об’єм контейнерів, встановлених для зберігання побутових відходів протягом цього періоду.      
      


В контейнери, що розташовані на площадках біля багатоквартирних будинків по вулиці Миру, Шевченка, заповнення їх твердими побутовими відходами здійснюється як мешканцями цих же багатоквартирних будинків так і з об’єктів продовольчих і промтоварних магазинів, аптек, їдалень, побутового обслуговування, лікувальних закладів, що є одним із порушень вище зазначених Правил і дає підстави  заявляти на не об’єктивне визначення норм утворення твердих побутових відходів.
Відповідно до пункту 1.2. Правил норма – це кількісний показник споживання послуг з вивезення побутових відходів, які утворюються на одну розрахункову одиницю ( одного мешканця для житлової забудови, одне місце в готелі, гуртожитку та ін., 1 кв. м торгівельної та складської площі, вокзалів, автостоянок, пляжів та ін., одне відвідування для поліклінік тощо) за одиницю часу.
Таким чином, не повинно бути одночасно вимірювання кількості твердих побутових відходів від різних об’єктів.

Як приклад, з огляду додатка 23 розрахунку середнього об’єму та середньої маси утворення твердих побутових відходів на добу у багатоквартирних житлових будинках по вул. Миру 64, 64а, 62, 48, 48а, 58, 50, 56, 60, розрахункових матеріалів норм утворення твердих побутових відходів смт. Варва, що проведені у період з 10 по 16 жовтня 2014 року науково-дослідною установою Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем м.Харків, вбачаються недостовірні дані кількості твердих побутових відходів у контейнерах.
При максимальному об’єму контейнера 0,770 куб.м наповнення його містить 0,9 куб.м,
0,99 куб.м, 0,81 куб.м, 1,01 куб.м.
Зазначено кількість розрахункових одиниць – 799 мешканців. Проте не враховано, що ці контейнери заповнюються твердими побутовими відходами з продовольчих магазинів, кафе, аптеки, які розташовані поблизу площадки з контейнерами.
Таким чином, визначений добовий об’єм твердих побутових відходів на одного  мешканця – 0,011 куб.м є неправдивий і не відповідає дійсності.
Не відповідає дійсності зважування і вимірювання твердих побутових відходів 62 контейнерів щоденно в період з 10 по 16 жовтня 2014 року за робочим часом. Та і таке зважування і вимірювання не проводилося.
Вивезення твердих побутових відходів із зазначених контейнерів здійснювався два рази на тиждень в понеділок і у п’ятницю при їх повному заповненні.  

Окрім того, на арк.19 розрахункових матеріалів зазначено, що обсяг послуг з вивезення та утилізації побутових відходів та ліквідації стихійних звалищ близько -8462,997 куб.м за рік, в тому числі: населення 5494,162 куб.м, бюджет -724,302 куб.м, інші 224,5 куб.м, несанкціоновані звалища – близько 30 куб.м.
Такі дані є недостовірні, так як частина бюджетних організацій і інших споживачів не зареєстровано і не значиться в інвентаризації підприємств яким надається послуга в додатку № 1 розрахункових матеріалів. Як приклад: не значаться споживачами Варвинська селищна рада, управління юстиції Варвинського району, КП «Господар», виробничо навчальний комбінат, прокуратура та інші.

Також є незрозумілим, з яких причин збільшено середньо добову норму утворення на одну розрахункову одиницю 1 мешканця багатоквартирного будинку з 1 до 1,51 кілограм або з 3,85 до 9 літрів, в той час як для 1 учня школи, 1 кв.м площі складу, 1 місця кафе, їдальні залишилися на рівні мінімальної норми надання послуг з вивезення побутових відходів, Додаток 2 Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1070 від 10.12.2008 року, а на 1 ліжко лікарні, 1 місце закладу культури, 1 робоче місце підприємства побутового обслуговування ще менша норма від мінімальної норми встановленої Правилами.
Тож в цьому вбачається несправедливий підхід до визначення норм утворення для різних розрахункових одиниць.
 

 
Таким чином вбачаю внесення неправдивих даних та підробку документів, що послужили для визначення норм утворення твердих побутових відходів смт. Варва і надає підстави для звернення до правоохоронних органів для зясування законності проведених розрахунків.

Пропоную: 1. Виконавчому комітету Варвинської селищної ради не затверджувати норми  утворення твердих побутових відходів смт. Варва в тих показниках які оприлюднені.
2.      КП «Господар» Варвинської селищної ради здійснити інвентаризацію підприємств, установ, організацій яким надаються послуги з вивезення твердих побутових відходів.
3.       КП «Господар» Варвинської селищної ради здійснити відкрите, справедливе визначення норм утворення твердих побутових відходів смт. Варва.


02 березня 2015 року                                                                                           В.П.Остапець

10 коментарів:

  1. До селищного голови.
    Пора вводити систему для роздільного збору сміття. Пишете програму, яка почнеться словами:
    "Україна тоне у побутовому смітті, щороку продукуючи близько 10 млн тонн. Більше семидесяти відсотків утилізуються на офіційних 770 звалищах. Ці звалища – міни уповільненої дії. Розкладаючись, продукти розпаду попадають у грунтові, підземні води, а пари шкідливих газів – в атмосферу.

    У країнах Західної Європи переробляється до 50% відходів, у США та Японії – до 70%, в Україні – до 5 %.

    Західні країни розробили стратегію розумного поводження з відходами і втілили її в життя. Ми ж відстаємо від них на кілька десятиліть.

    Стратегія проста – сортування і переробка."

    Далі виготовляєте контейнерів для роздільного збору сміття (откат №1)
    Персонал (откат №2).
    Просуваєте тему під Грант (дохід №3)
    По ситуації ще можна зорієнтуватися і мати (дохід №4)
    І рухаєте містечко у Європу!
    П.С. за відповідний гонорар, готовий зробити і "просувати" таку програму.

    ВідповістиВидалити
  2. А де ж ти бідолахо був 5 років до цього?

    ВідповістиВидалити
  3. Окремий крнтейнер для непотрібу треба виготовити і влаштувати біля входу в селищну раду...

    ВідповістиВидалити
  4. Для чого? Як на мене, то туди потрібно посадити Валентину Василівну, "достойне" сміття. В.В. не враховує того, що папір ми відвозимо родичам по селах, в них збереглися печі, на розпал. Закладаємо компосні ями, потрібно удобрювати городи, а решти не так уже й багато. Пакет на 60л заповнюється двома членами сім"ї за місяць.

    ВідповістиВидалити
  5. Да деньги можно делать на всем и на мусоре и на уборке вот пример http://uborka.od.ua

    ВідповістиВидалити
  6. да..''..Господар''-это что то......деньги на всем грибут,а вот когда в квартире фекалии прут с унитаза........дак хрен,кого до зовешся.........

    ВідповістиВидалити
  7. Гнать пора Ту В.В. з Варви ,а з нею і директора "Господар" одне кодло.А прийдуть вибори і найдуться дибіли,які будуть голосувати за це ЧУДО.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. найдуться? та їх, якось, і шукати, начебто, не треба)) - у варві їх тисячі. і вони мене гнітять. коли я усвідомлюю їх кількість, починаю сумніватись у потрібності існування людства. біблія каже за образом і подобою ..пам ятаєте?.. так ото або брехня, або не всіх

      Видалити
  8. Народе! А хто знає, що там за сортувальну станцію відкрили на Холодниці? Вагончики натягли, батраків найняли, фури грузять.. Чи законно це? Чий сей "свічний заводик"? Кому бариш пливе?
    Ще мене непокоїть здоров`я батраків - чи не задубнуть вони у вагончиках зимою посеред смітника?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це питання потрібно задавати голові селища. Бариш теж десь туди пливе

      Видалити