понеділок, 1 серпня 2016 р.

Час бити тривогу

     17 липня 2016 року на засіданні позачергової сесії Варвинської селищної ради під час розгляду питання про надання дозволу на виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію каналізаційних очисних споруд із впровадженням енергозберігаючих технологій в смт Варва, директор КП «Господар» С. Садовий у своєму виступі заявив, що дуже плачевна ситуація з очищенням  стоків . А селищний голова В. Саверська-Лихошва сказала, що очисні споруди дійсно не очищають стоки.

     Виникає багато запитань з почутого. І перш за все. Чому цю інформацію, про незадовільне очищення стоків, приховували посадові особи підприємства і селищної ради?
Чому так швидко зносилося обладнання очисних споруд, адже в експлуатації воно лише вісім років? І напевно ж проводилися регламентні роботи щодо їх експлуатації. Хто понесе відповідальність?
     Але, як би там не було, депутати з порозумінням віднеслися до цього питання і надали дозвіл селищній раді на виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію очисних споруд. Можливо це і поспішне рішення. Адже нам депутатам так і не надали акт обстеження цих очисних споруд щодо їхнього стану.
     Одне залишається питання, що робити з стоками в даний час? Адже система очистки не працює. А значить, подавати в центральну частину відстійників стиснене повітря для попередньої аерації стоків і початку аеробного процесу очисної установки «Екокомпакт-2500м» не має сенсу. Компресора енергоємні. Та і витрати електроенергії для компресорів в тарифі на водовідведення складають близько 20 відсотків.
     Тож питань набагато більше чим відповідей. А їх потрібно вирішувати невідкладно. Бо те, що потрапляє до річки Удай із очисних споруд, через деякий час потрапить і до нашого організму. А це небезпечно. І це наше життя і воно залежить від нас самих. Тож час бити тривогу, щоб не було запізно. Щоб не було таких же катастроф, як на річках Сулі, Остер та інше.

                                                          Депутат Варвинської селищної ради  В.Остапець

                                                                               

Немає коментарів:

Дописати коментар