вівторок, 25 листопада 2014 р.

Перевірка димарів: необхідність чи здирництво?

 Перевірка придатності до роботи димоходів та вентканалів набуває особливої актуальності з настанням холодної пори року. Цю послугу можуть надати спеціалізовані організації, які мають відповідні ліцензії – «Чернігівгаз» такий вид послуг не надає. Але будьте уважні, щоб не натрапити на «спеціалістів», які шляхом обману та погроз, лише здеруть з вас гроші, а димар і тягу не перевірять, застерігає прес-служба ПАТ "Чернігівгаз".


Днями на телефон довіри ПАТ «Чернігівгаз» надійшов тривожний дзвінок від споживача із с. Чемер Козелецького району. Було повідомлено, що під час побудинкових обходів з метою проведення перевірки стану димо-вентиляційних каналів, візитери представлялися працівниками Ніжинського управління газового господарства і збирали кошти у сумі 220 гривень на потреби ПАТ «Чернігівгаз». До того ж, у разі відмови від оформлення акту на ДВК, погрожували відключити газ.
Провівши службове розслідування, ПАТ «Чернігівгаз» з'ясувало, що це були не газовики, а працівники одного з ФОПів, який має ліцензію на проведення робіт з обстеження димарів і зареєстрований в м. Ніжин. Користуючись необізнаністю сільських мешканців в механізмі надання послуг з перевірки ДВК, пічники, аби отримати прибуток, намагалися маніпулювати неправдивою інформацією і шантажувати селян. Деяким споживачам, у яких взагалі був відсутній димохід, під натиском «спеціалістів» довелося оплатити непотрібну послугу.
Ситуація з відвертим вимаганням грошей від імені ПАТ «Чернігівгаз» вкрай занепокоїла керівництво компанії. Тим більш, що недобросовісну роботу цього ФОПу раніше було зафіксовано в Куликівському районі. Подібні факти, по ідеї, вже мали б стати сигналом для контролюючих або правоохоронних органів.
Зі свого боку ПАТ «Чернігівгаз» вважає за необхідне надати декілька порад аби споживачі газу знали, що потрібно робити в таких випадках аби не витрачати зайвих грошей.
На що потрібно звертати увагу
По-перше, ПАТ «Чернігівгаз» не має жодного відношення до перевірки стану димових та вентиляційних каналів. Під час планових перевірок газівники лише перевірять наявність тяги в ДВК за допомогою листа паперу, до того ж безкоштовно.
По-друге, кожен працівник ПАТ «Чернігівгаз» має службове посвідчення відповідного зразка, де міститься логотип компанії, назва, підпис голови правління, а також фотографія і посада фахівця.
І головне, комплекс заходів для забезпечення правильної роботи димових та вентиляційних каналів виконують спеціалізовані організації, які мають на них дозвіл і ліцензію. Цих фахівці ще називають «пічниками». Подібні організації обслуговують димовентиляційні системи за гроші. У них є своя бухгалтерія, калькуляція. При перевірках вони мають використовувати спеціальне обладнання і після виконання робіт видавати споживачу документ, який підтверджує оплату послуги. Як спецорганізації вираховують вартість тієї чи іншої послуги, облгазу не відомо.
п. 4.5.14 Правил безпеки систем газопостачання України зобов'язує пічників перевіряти:
1. Засміченість димових і вентиляційних каналів, і у разі необхідності їх прочищати або ремонтувати;
2. Щільність і відокремленість каналів;
3. Наявність нормальної тяги спеціальним приладом (анемометром).
4. Наявність і справність протипожежних переділок від горючих конструкцій будівель;
5. Справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщених поблизу будівель, споруд і дерев з врахуванням зони вітрового підпору;
6. Відсутність сажі і смоли на внутрішніх і тріщин на зовнішніх поверхнях каналів.
На Чернігівщині зазначені роботи виконують близько 38 організацій, які мають діючий дозвіл,підготовлений персонал і спецобладнання. Ознайомитися з переліком цих організацій ви можете на сайті Держгірпромнагляду України або на сайті ПАТ «Чернігівгаз» .
Хто відключає або підключає газопостачання?
У разі виявлення представником спецорганізації будь-якої несправності каналів, споживачу під розписку видається попередження про небезпечність користування газовими приладами. Також складається акт перевірки, який терміново передається до газового господарства для вжиття відповідних заходів щодо відключення газових приладів.
Звичайно, у разі відсутності акту ДВК або отриманні акту з негативним висновком, облгаз вправі ініціювати відключення споживачів від газопостачання, адже ця ситуація розцінюється як порушення Правил, що загрожує виникненням аварійної ситуації з непередбачуваними наслідками.
Тобто, надавати попередження про відключення, відключати або підключати газопостачання має право лише ПАТ «Чернігівгаз».
За справність ДВК відповідає власник
Напередодні опалювального сезону усі власники будинків повинні подбати про своєчасне надання актів на ДВК до газового господарства. Якщо власник будинку ЖЕК - він самостійно організовує і виконує роботу власними силами або для здійснення перевірок залучає сторонні організації. Порядок оплати визначає також ЖЕК.
Якщо будинок має іншу форму власності (ОСББ, ЖЕП, ЖБК тощо) цим питанням займається голова об'єднання співвласників будинку.
В будинках, які належать громадянам на правах особистої власності, господар має право самостійно перевіряти, прочищати димоходи і вентиляційні канали, але за умови, що він пройшов інструктаж і отримав пам'ятку в організації житлово-комунального господарства. Щоб вчасно запобігти обмерзанню і закупорці оголовків димоходів в зимовий період, домовласник зобов'язаний оглядати їх не рідше одного разу на місяць.
Як показує практика, переважно в селах, люди похилого віку зневажають цими правилами або взагалі не в змозі самостійно перевірити димоходи. В такому разі цю функцію беруть на себе спеціалізовані організації. А щоб споживачі не приймали пічників за шахраїв, керівники спецорганізацій мають заздалегідь погоджувати перевірку із сільською радою, розклеювати оголошення. Під час обходу подвір'їв спеціалісти повинні пред'являти посвідчення своєї організації і пояснювати споживачам, які роботи вони оплачують.
Кому не потрібні послуги пічників
Акт на придатність ДВК не потрібен тоді, коли в житловому приміщенні встановлений опалювальний котел, конвектор парапетного типу або двоконтурний навісний котел з герметичною камерою згорання, в яких подача повітря для горіння палива та відвід продуктів згорання відбувається через зовнішню стіну будівлі, але за умови відсутності в приміщенні, де встановлені газові прилади димового чи вентиляційного каналу. Але в таких випадках споживачам слід звернути увагу на вимоги паспортів заводів – виробників вищезгаданого газового обладнання, в яких зазначається про необхідність щорічного обслуговування котлів перед початком опалювального сезону. Крім загального обстеження приладу, в комплекс робіт з обслуговування входить перевірка й прочищення повітро – димових патрубків.
УВАГА! При наявності в приміщенні вентиляційного або димового каналу проведення періодичної перевірки ОБОВ'ЯЗКОВЕ.
ПАТ «Чернігівгаз» буде вдячний споживачам за небайдужість і оперативний сигнал за телефоном довіри(0462) 64-42-97 щодо будь-яких випадків, що засвідчують перевищення працівниками своїх повноважень або недобросовісного виконання робіт, пов'язаних з газопостачанням.


1 коментар:

  1. У Варві "чищенням" димових каналів довгий час займалася "фірма" Мінька. Цю фірму створив свого часу пан Пух і зареєстрував на свого хрещенека. Збирання грошей за "чищення" було і є незаконні. Адже постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 р. N 2246 ( 2246-99-п ) пункт 29. Споживач зобов'язаний: утримувати у разі проживання в приватному будинку димові та
    вентиляційні канали в технічно справному стані (своєчасно
    проводити їх очищення та перевірку), здійснювати вентиляцію
    підвальних приміщень та герметизацію вводів інженерних комунікацій
    (для води, тепла, електрокабелів тощо .Редакція постанови Кабінету Міністрів України
    від 14 квітня 2004 р. N 476) залишила цей пункт без змін.

    ВідповістиВидалити