вівторок, 5 січня 2021 р.

Вибір зроблено. Далі – занепад.


     Що ж шановні, новий рік зустріли, прониклися бажанням та очікуванням всього чи чогось нового, але ніт, його, того нового, не буде, воно так не працює, я говорю тут про суспільне чи громадське. Хоча суспільне та громадське впливає і на особисте майже кожного. Щоб було щось нове, потрібно його створювати, або принаймні брати якусь посильну участь в якомусь загальному процесі. А в нас, в громаді, йде процес консервування всього старого, всього, що повільно призводить до занепаду. І в продовження одного зі своїх дописів, в продовження роздумів про те, що на перших двох сесіях новоствореної ОТГ була прийнята значна кількість рішень, які визначать майбутнє громади навіть не на рік, тобто на 2021, а на всю п’ятирічну каденцію цього скликання, а можливо навіть на наступні 10 і більше років.

    Таким рішенням вважаю прийняте 24 грудня 2020 року на пленарному засіданні сесії селищної ради рішення про «Затвердження штатного розпису апарату Варвинської селищної ради та її виконавчих органі». Суть цього питання можна подивитися на зображенні нижче, де зазначено скільки, кого і де буде працювати.



Сюди не вмістився відділ культури зі своїми 5-а працівниками, тому можете їх умовно додати до загальної кількості. Сюди також не ввійшла так звана централізована бухгалтерія відділу освіти, вона до речі нікуди не ввійшла такий собі фантом, з 9-а штатними одиницями. Також тут немає методичного кабінету відділу освіти, який теж незрозуміло де і не зрозуміло як, в кількості 2-х чи 3-х штатних одиниць. І всього ми маємо 103 чи 104 штатних одиниці. Чи це багато чи мало звичайно це питання дискусійне, і можна довго про це теліпати язиком, що ми і будемо бачити впродовж всієї каденції, тут і до гадалки не ходи. Але питання в іншому. Питання звучить так: а можна було менше? Звичайно що так. При цьому не напинаючись. А треба було робити менше? Звичайно, більше того обов’язково, якщо ми хочемо вижити. Так я говорю про вижити, а не розвиватися. І до речі ці питання я ставив на засіданні бюджетної комісії, я пропонував конкретні зауваження та пропозиції, а мені відповідали, що не можна. А чому не можна? Кажуть, а тому. От і все. Якщо коротко відповісти на питання як можна було і щоб це дало, то тут все дуже просто. Прибираємо одного заступника – економимо 300 тис. грн.. Робимо з трьох відділів, які обслуговують загалом всю кантору один – мінус два начальника відділу, плюс в бюджеті 400 тис. грн.. Відділ економіки об’єднуємо з відділом ЖКГ – знову мінус один начальник відділу, знову плюс 200 тис грн. до бюджету. І це разом майже мільйон гривень в рік. Хочемо справді рятувати село – будуємо стійку, прозору, зрозумілу обґрунтовану здоровим глуздом структуру. І визначаємось де буде староста, де буде діловод, а де буде і той і інший – в результаті ще один мільйон економимо, який завтра можна використати на розвиток села, а не в кожному селі староста, діловод та ще й головний спеціаліст, чогось там, бо мала зарплата. І так далі за списком.

   Хтось від цієї арифметики не буде вражений та скаже: а що з тих двох мільйонів? Та безперечно що з тих двох мільйонів. Тільки це 40 відсотків бюджету розвитку закладеного в селищному бюджеті 2021 року. І це тільки вершина айсбергу. Тому що за заступниками та начальниками йдуть кабінети, а в них ремонти, а в них меблі, бо я старих не хочу, а в них комп’ютери, чайники, холодильники і ще чорт знає що. І це вже не два мільйони, а ще два, три чи чотири, я не знаю. І так кожен рік через рік. А далі піде так: а у того є оте, а я хочу таке ж або краще, я ж начальник і так далі. І буде саме так. І в цьому випадку не буде розмов що немає коштів. Вони будуть. Це не буде коштів на ремонт в дитсадку чи школі, а кабінет поремонтують і меблі куплять не переймайтеся. Я це впевнено говорю перш за все з досвіду попередніх років, бо так вже було. Ці статті видатків є святими, вони є непорушними, і вони не будуть різатися ніколи, хіба що каміння з неба.

Але в цьому дописі я хотів звернути увагу не на арифметику чи економію коштів, а на вибір, який був зроблений під час голосування, вибір який робиться в певних умовах, в умовах коли на кожному кроці звучить, що нам не вистачає 32-х мільйонів і нам потрібна оптимізація. Цей вибір зробили депутати разом з селищним головою. Саме від цього вибору буде залежати все подальше існування громади, і як на мене не на 5 років, а загалом. Саме цим рішенням закладено вектор руху – влаштувати на роботу якомога більше своїх (родичі, куми, свати, кєнти, однокласники, діти однокласників тощо). Гроші бюджету – це наші гроші, і ми їх будемо витрачати перш за все на оце, а решта і лапу пососе. І буде саме так, чекати довго не прийдеться. Саме тому я вважаю це рішення знаковим. Так само як дєрєбан гнідинського мільйона можна вважати підведеною рискою в питанні якогось пропорційного розподілу бюджетних коштів, і як наслідок надходження їх на розвиток сіл, тобто вони туди вже ніколи не підуть, принаймні за часів цього каравану. Так само голосування за такий штатний розпис можна вважати апогеєм, сенсом виборчих змагань та напрямком подальшого життя громади. Життя громади буде направлене на забезпечення перш за все добробуту кількох десятків людей та їх сімейств.

І цей вибір зробили конкретні люди, конкретні обранці, ось наші славні благодійники, які голосували за такий напрямок руху громади.



І це був усвідомлений вибір, всі чули і про 32 мільйони, і про оптимізацію. Так, ніхто не казав, що ми поріжемо пів лікарні чи позакриваємо у селах дитсадки та початкові школи, бо дуже дорого. Але ж подумайте бовдуряки, що ж будуть оптимізовувати, що кантору за яку ви проголосували? Такий вибір робили або полєзниє ідіоти (за Леніном), або відверті шкідники. І вже в найближчому майбутньому ми можемо почути, що я ж не знав, я ж не поняв і так далі. Але хто це буде сприймати? Якщо не поняв чи не знав – додому пасти гусей. Що ти робиш в сесійній залі? Я говорив та повторював це безліч раз – бути депутатом це не щоки надувати, це відповідальність перш за все.

І в цій історії, як і в багатьох інших, єдиний аргумент, на думку таких обранців та їх виборців, який до речі вже і звучить – та ви такі самі. Ви так само дерлися до корита, і якби додерлися робили так само. Якби, якби, якби. І тут все просто, рєбята, будете робити такі закиди, коли я буду біля корита та буду робити так само, але я так не робив, тому нічого теліпати, ви зробили цей вибір, тому несіть відповідальність, а я завжди буду вам про це нагадувати.

03.01.2021

Депутат Варвинської селищної ради Павленко Дмитро


2 коментарі:

  1. Переглянувши оті морди 3-х заступників, що у районці(добре хоч поголені), без ясновидящої можна прочитати, що це корисливі люди, без щирості, які не принесуть користі СТГ. ЇХ ціль посада і хороша зарплата, а основне похизуватися на посадах. Місячна іх робота по напрямках, результат 0.

    ВідповістиВидалити