четвер, 8 березня 2018 р.

Про базар.


     В цьому дописі слово базар вживається в тому значенні, в якому воно широко вживається в Варві, тобто висловлюючись більш літературною чи нормативною лексикою мається на увазі ринок, або ринкова площа на якій постійно здійснюється торгівля.
    У дописі про четверту сесію селищної ради, я побіжно згадав про розгляд звернень РайСТа стосовно земельної ділянки під ринковою площею, тому що тема ця досить обширна і потребує окремого допису, так що саме тут поглянемо на дану проблему більш широко.

    Ця історія почалася 23 лютого 2017 року коли Варвинською селищною радою було прийнято рішення від 23.02.2017 № 11-26/17 «Про включення земельної ділянки до переліку земельних ділянок, право оренди яких підлягає продажу на конкурентних засадах (земельних торгах)». Цим рішенням земельна ділянка під ринком по вулиці Ломоносова була включена до переліку тих, право оренди яких можна реалізувати через аукціон. Щоб кожен розумів про яку земельну ділянку йде мова, то це вся площа ринку поза будівлями, що її оточують та в тому числі земля під м’ясним павільйоном, але за винятком 50 м2 землі під бувшим молочним кіоском, що перебуває у приватній власності. Так от цю земельну ділянку і внесли до переліку, щоб в майбутньому виставити на аукціон продажу права оренди на цю ділянку.
    Це рішення, цей намір про продаж права оренди цієї землі виник після довгої епопеї з не зовсім прозорого та законного використання в минулому РайСТом цієї ділянки, з діяльності ГП «Ринок» і так далі, не буду тут занурюватися у все те, це зовсім інша історія, якщо хтось хоче нехай досліджує, ця історія теж досить добре ілюструє керування громадою сумнозвісною особою. В принципі таке рішення було на часі і було необхідним, але далі відбулося все так як відбулося.
    Після прийняття цього рішення довгий час нічого не відбувалося, ніхто не збирався проводити ніякого аукціону. І от через чотири місяці 22 червня на розгляд сесії селищної ради було винесено питання “Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки комунальної власності”. Чому виникла потреба в прийнятті цього рішення? А тому, що воно вимушене, тому що вимоги Земельного кодексу України не дозволяли виставляти на аукціон ті земельні ділянки, на яких розміщено об’єкти нерухомості, що належать фізичним чи юридичним особам (в нашому випадку мова йде про м’ясний павільйон, що належить РайСТу). І от для того, щоб усунути цю «перешкоду» на шляху до аукціону, депутатам було запропоновано прийняти таке рішення. При цьому ніхто нічого не пояснював, що і для чого робиться. Окрім цього в цей момент РайСТ був користувачем ділянки на правах оренди, і ці всі дії з поділу земельної ділянки повинні були проводиться з його погодження, чого звичайно зроблено не було. Окрім цього, виготовлення технічної документації на поділ цієї земельної ділянки, проходило як цілий детектив. Виявляється РайСТ просив дозволу на це, і отримав його, але не замовляв виготовлення технічної документації. Але її все одно виготовили. Документацію виготовляв суб’єкт господарювання, який здійснює такі види робіт, на замовлення селищного голови, хоча рішенням сесії дозвіл на ці роботи надавався РайСТу. Але РайСТ ні з ким не укладав договору, відповідно не давав ніякого завдання на виготовлення документації і нічого не погоджував. Від його імені, без погодження, на прохання селищного голови було цю документацію виготовлено. До виготовлення документації був причетний теперішній голова земельної комісії, в якій саме ролі мені невідомо, але на одній з сесій селищної ради чи в жовтні, чи в листопаді 2017 року  при розгляді звернень РайСту, ним висловлювались претензії до представника РайСТу, що РайСТ не заплатив гроші за виготовлену документацію. На що отримав відповідь, що РайСТ її не замовляв і про які гроші може бути мова. Саме тому представник РайСТу 22 лютого 2018 року на засіданні сесії запитав в голови комісії Андрієнка А., коли той доповідав на сесії питання звернення РайСТу, а у Вас є зараз конфлікт інтересів, на що голова комісії говорив і так, і ні, і те, і се. І з боку це виглядало трагікомічно, але ставало зрозуміло, що ця вся історія наскільки заплутана і непроста, що ми ще не раз будемо здивовані з її розвитку.
    Але повернемось до ринкової епопеї. Документація на поділ земельної ділянки в якій було допущено купу порушень була також затверджена Держгеокадастром, і це все було погоджено на засіданні земельної комісії селищної ради, а потім і затверджено рішенням сесії Варвинської селищної ради.
   Потім, мабуть, десь в такий же ж спосіб до вже відділеної ділянки ринкової площі було додано шматочок площею близько 50 м2, на якому колись стояв молочний кіоск, а зараз стоїть щось інше, але я так розумію на цій ділянці розміщено чиюсь приватну нерухомість. Технічна документація на таке об’єднання була затверджена селищною радою 10 серпня 2017 року. Чому так задумано, коли від всієї ринкової площі відділяється шматок землі з нерухомістю одного власника, а приєднується шматочок землі з нерухомістю іншого власника, що це? Виглядає як схема, і тут я погоджусь з одним своїм колегою в минулому, що Саверська не може придумувати схем, значить їх хтось придумує для неї, а ця історія окремий раз нам може підтвердити наскільки, хто і як вболіває за Варву, і хто, і який патріот Варви чи чогось іншого.
   Повертаючись до суті історії варто сказати, що всі ці перепитії доволі затягли сам задум – реалізацію аукціону, бо рішення стосовно його проведення було прийнято лише 14 вересня 2017 року. А сам аукціон було призначено на 04 грудня 2017 року. Але як вже ясно з подій, які трапилися вже в цьому році, аукціон не відбувся. І не відбувся він із-за рішення суду, до якого звернувся РайСТ. А саме Господарський суд Чернігівської області 30 листопада 2017 року відкривши провадження у позові РайСТу про визнання протиправними та скасування рішень селищної ради від 22 червня 2017 року, 10 серпня 2018 року та 14 вересня 2018 року; а за для забезпечення позову, вирішив:
7. Заборонити Варвинський селищній раді Варвинського району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 04412372, вул. Пилипенка, 3, смт. Варва, Чернігівська область, 17600) укладати договір оренди чи будь-які інші договори щодо передачі у користування земельної ділянки, розташованої за адресою: вул. Ломоносова, смт. Варва, Варвинський район, Чернігівська область, площею 0,8389 га, кадастровий номер 7421155100:01:006:0942, до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 927/1076/17;
8. Заборонити Варвинський селищній раді Варвинського району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 04412372, вул. Пилипенка, 3, смт. Варва, Чернігівська область, 17600) здійснювати дії щодо відчуження (у тому числі продажу) права оренди ділянки, розташованої за адресою: вул. Ломоносова, смт. Варва, Варвинський район, Чернігівська область, площею 0,8389 га, кадастровий номер 7421155100:01:006:0942, зокрема, але не виключно: підписувати протокол земельних торгів з продажу права оренди цієї ділянки, до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 927/1076/17;
9. Заборонити Приватному підприємству «Аксіома» (код ЄДРПОУ 31275682, проспект Миру, 53, м. Чернігів, 14000) проводити 04.12.2017 об 11:00 та у будь-який інший час до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 927/1076/17 земельних торгів (аукціону) з продажу права користування (на умовах оренди тощо) земельної ділянки, розташованої за адресою: вул. Ломоносова, смт. Варва, Варвинський район, Чернігівська область, площею 0,8389 га, кадастровий номер 7421155100:01:006:0942.
   І от як видно з цих пунктів рішення суду, на даний час всі рухи з земельною ділянкою під ринковою площею зупинено. На разі триває судовий розгляд в цій інстанції, і як видно по рішеннях ця справа надовго, і як мені видається на дуже довго, бо РайСТ просить не просто скасувати рішення селищної ради, а й визнати їх незаконними, і це є основним, і не тільки для РайСТу, а й для громади в тому числі.
    Паралельно судовому процесу в Господарському суді в Чернігівській області йде судовий процес в адміністративному проваджені де РайСТ позивається до Держгеокадастру за вчинення ними незаконних на думку РайСТу дій із поділу та об’єднання згаданих земельних ділянок, і там теж своя цікава історія, про яку, я так розумію, ми теж скоро дізнаємося.
    Натомість всі згадані вище події призвели до дуже непростих та негативних подій вже зараз. Мова йде про сам базар, як місце та процес. На сьогодні, починаючи з початку лютого, в зв’язку з закінченням дії договору оренди земельної ділянки під ринковою площею, РайСТ припинив свою господарську діяльність в організації та провадження торгівлі на цьому ринку. І сьогодні в зв’язку з судовими процесами не скоро з’явиться будь-хто, хто зможе проводити таку діяльність саме на цій земельній ділянці.  Саме тому і було закрито м’ясний павільйон, про що варвинчани дізналися в одну з субот на початку лютого. І в цьому випадку ми можемо довго та нудно звинувачувати РайСТ, що він такий і сякий, що вони таке роблять, але РайСт це суб’єкт господарювання, і те що він вирішив вчинити так чи інакше це суто його справа, він захищає свої законні інтереси, які були до речі тупо порушені, тому на інше ми і не можемо сподіватися.
    Повертаючись до самого базару варто сказати, що на сьогодні його немає, як такого. Тобто впорядкованого в певний спосіб процесу немає. На сьогодні на ринковій площі у Варві здійснюється стихійна торгівля, на яку всі, до цього причетні, а особливо посадові особи, закривають очі і вдають наче нічого не сталося і нічого не відбувається. Безперечно ми всі в певний спосіб звикли до того, що хтось якось там продає, щось будь-де і як хоч, але ж як тоді бути з європейським містечком? Особливо дико в цьому випадку виглядає торгівля продуктами харчування і діяльність в цьому випадку ветеринарно-санітарних всіляких там органів, про захист прав споживачів я взагалі мовчу, до них ніколи нікому особливо діла не було.
    Ситуація, що склалася повністю на відповідальності селищного голови та виконкому, який вона очолює. Звичайно, вона може заявити, що депутати їй заважали, але в цьому випадку депутати якраз голосували «за» за всі пропоновані нею рішення. Можна ще звинуватити землевпорядника, що підготував погані проекти рішень, але хто в це повірить при тотальному бажанні Саверської  самодєржавія. Можна в совєцькій пресі написати, що то в фейсбуці хтось поробив. Але це все ніяким чином не знімає відповідальності з конкретної посадової особи за відсутність у Варві ринку, за впорядкування цього питання як в конкретному випадку, так і загалом, адже Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко покладає повноваження з організації роботи ринків на виконавчі органи відповідних рад(підпункт 8, пункту а, статті 30).
   Варва починаючи з першої половини 17 століття носила статус містечка, тобто населеного пункту в якому було місце де постійно здійснювалася торгівля, тобто «місто», «містечко» походять саме з цього поняття. Такий статус у Варви протримався здається до 1932 року, коли вона стала з легкої совєцької руки селом, трохи пізніше їй надали статус смт. При цьому більше 300 років у Варві було місце постійної торгівлі, що і було по суті основою багатовікового статусу. І от руками однієї недолугої особи, яка на всіх усюдах кричала Варва – європейське містечко, Варва вже не містечко, і тим більше не європейське. Бо ляпати язиком по зібраннях це одне, а організувати те європейське, про яке ляпала, це зовсім інше.
    Починаючи з кінця 2017 року коли остаточно було закрите питання існування в Варві автостанції, і коли широкій громадськості відкрилися всі подробиці тієї справі, зараз ми спостерігаємо поступове повільне скочування нашої малої батьківщини без перебільшення до прірви. Спочатку автостація, потім ринок, що наступне? Що таке завтра трапиться, що в черговий раз нас декласує ще нижче, і ми всі разом посунемо до «світлого майбутнього» перемоги люмпен пролетаріату, як і заповідав вєлікій дєдушка лєнін, апологетом якого я безперечно вважаю теперішнього голову Варвинської ОТГ.
07.03.2018
Павленко Дмитро

10 коментарів:

  1. Тобто висновок з вище написаного-торгівля на базарі є незаконною?стихійний ринок?

    ВідповістиВидалити
  2. Цікаво, цікаво про ринок.А ті 50 м\кв. це ж територія самого кульбаки де розташовані його магазини.

    ВідповістиВидалити
  3. руками однієї недолугої особи, яка на всіх усюдах кричала Варва – європейське містечко, Варва вже не містечко, і тим більше не європейське. Бо ляпати язиком по зібраннях це одне, а організувати те європейське, про яке ляпала, це зовсім інше..............суперовий висновок.

    ВідповістиВидалити
  4. А ви про це не знали та лизали та здравницю вельмишанованій співали .А як попоагітували перед виборами так от Бачили очі що брали їжте поки не повилазять .Граблі наука сильна але також для розумних а тут даже кукловоди зрозуміли що не нате поставили.ТОЖ БУДЬМО ОБАЧЛИВІШИМИ В МАЙБУТНЬОМУ.

    ВідповістиВидалити
  5. Мені шкода, що Дмитро Павленко не пройшов до депутацького корпусу, він не одно разово піднімав цю тему. Дмитру потрібно іти на голову громади. Дімо ми в тебе чикаємо.

    ВідповістиВидалити
  6. Я згодна. що Діма реальний кандидат та і розум є, але тільки біда в тім, що його також використали щоб зробити таку громаду. Якщо людина робить такі прорахунки то це не добре.

    ВідповістиВидалити
  7. Леонід Кравчук11 березня 2018 р. о 19:39

    маємо те, що маємо

    ВідповістиВидалити
  8. Дуже жаль що нас нічому історія не учить.Повторюємо крилаті фрази тих людей яким кричали геть . Розберіться в своїй позиції щоб потім не згадувати людину яка в міру свої можливостей працює на користь людей.Це Саверська поважайте те що маємо.

    ВідповістиВидалити
  9. О прийшли лихоботи))ваша саверська працює тільки на свою користь.ви до цих пір бредучи по коліна по воді і снігу радієте лавочкам і айлавварва?тоді вам потрібно щось з собою робити!!невже ви не бачите до яких наслідків привело владування "вельмишановної"??нема ринку,нема автовокзалу,нема води у пів Варви,нема доріг і так далі.я гадаю що це лише початок повної дупи.

    ВідповістиВидалити
  10. Валентина Волох25 березня 2018 р. о 07:42

    Шкода, що таких, як автор даної публікації у Варві можна на пальцях однієї руки порахувать! Прочитайте і думайте, за що ви свої голоси повіддавали! Ми на самому дні соціальної ями, вибратися з якої не дає байдужість варвинчан та ота довічна позиція: "Аби хтось, аби не я, щоб не дай Бог чого, не бути крайнім!" - прикро, що 24 грудня голосували більшість тих, хто своїх дітей повипихав подалі з Варви. І їм байдуже, бо їх діти у Варві вже не житимуть. Для таких благоустрій на мільйони - це добра справа. Для таких у Варві хороше і без мереж магазинів, без готелів, без автостанції, без ринку, без пологового, без власного виробництва, відрізаними від світу в центрі України в 21 столітті! А як же через вашу байдужість бути тим, чиї діти залишились у Варві?! Тим, хто не хоче їхати у Київ, Чернігів, Славутич, Прилуки, а хоче жити в рідному містечку...Називайте мене як хочете, думайте про мене що хочете, посилайте мене куди хочете, та те, що зробили з нашої Варви на совісті тих, хто голосував за те, що маємо нині, вірніше, вже не маємо!!! "Мартин босий, а в брилі" - якщо коротко...��

    ВідповістиВидалити