пʼятницю, 20 червня 2014 р.

Відкритий лист Президенту України.

 Відкритий лист Президенту України.

Президенту України Петру Олексійовичу Порошенку,
вул.Банкова, 11, Адміністрація Президента України,
 м.Київ, Україна, 01 220
Про ситуацію в смт Варва Чернігівської області щодо  реформування ОМС



Високоповажний Петре Олексійовичу!


Мешканці Варвинщини, яка розміщена на півдні Чернігівської області, приєднуються до багаточисленних привітань співвітчизників на Вашу честь з нагоди інавгурації. Ми сердечно вітаємо Вас із обранням на високий державний пост  - Президента України -  і впевнені, що під Вашим керівництвом Україна зробить  поступальний крок уперед. Переконана, що значна частина населення України підтримує курс держави на децентралізацію як реальну можливість сприяти розвитку  місцевих територіальних громад.
Я, Варвинський селищний голова, прекрасно усвідомлюю, що всі листи від мешканців України Президент України прочитати не зможе, проте не можу не написати, адже за короткий термін (близько місяця)  встигла набути повчальний досвід.

Вельмишановний Петре Олексійовичу, можливо вам відомо, що депутати Чернігівської обласної ради одноголосно висловилися за активну підтримку реформи місцевого самоврядування, створили робочу групу і виявили бажання стати першопрохідцями в рамках обласного пілотного проекту.
Проте на місцях, а конкретно в смт Варва Чернігівської області, окремі очільники району, члени партії Регіонів, які нині пересідають із крісла в крісло, рятуючи власну ситуацію, як тільки-но довідалися про можливу реформу та прорахували власні нерадісні перспективи, розпочали  поширення  неправдивих  чуток про те, що нібито Варвинський селищний голова, тобто я, Саверська-Лихошва, можу ліквідувати Варвинський район, участь у роботі обласної робочої групи з реформування ОМС та беручи участь в  обласному пілотному проекті. Навіть старшокласникам відомо, що  вищезазначені повноваження – створення та ліквідація адміністративно-територіальних одиниць -  належать винятково до компетенції  Верховної Ради України (Конституція України, стат. 85, п. 29).
Впродовж останнього місяця з цього приводу в  районній газеті «Слово Варвинщини» з’явилася  серія статей обурених авторів на захист Варвинського району, з осудом дій Варвинського селищного голови, тобто мене,  стосовно  ліквідації району. Реагуючи на це,  голова Чернігівської обласної ради М.В. Звєрєв організував у Варві  зустріч із мешканцями райцентру, в ході якої він роз’яснював ситуацію, проте це не подіяло, неправдива інформація  поширюється й донині.
Днями на базі Варвинської районної ради створено робочу групу з реформування ОМС, члени якої проголосували за вихід Варвинського району з пілотного проекту. Проте, депутати Варвинської селищної ради, після довгих дебатів, проголосували за участь мешканців  смт Варва в обласному пілотному проекті з реформування ОМС.

Високоповажний Петре Олексійовичу!
Описана «ура-патріотична» кампанія має дві сторони медалі: з одного боку, спрямована начебто на захист Варвинського  району, а з іншого, - направлена  на саботаж очільниками району політики Президента України на децентралізацію, підрив авторитету селищного голови, бо відчули, що, за майбутньою реформою, повнота влади вислизає з їхніх рук  і переходить до територіальних громад. Подібна ситуація   має місце поки що лише в одному Варвинському районі, проте може поширитися й на іншу місцевість.
Я як селищний голова переконана, що без реформування ОМС країна приречена на довічне відставання та ганебне животіння. Я впевнена, щоб запобігти саботажу реформи в загальнодержавному масштабі, якнайшвидше потрібно підготувати певну кількість поінформованих людей, які б могли проводити роз’яснювальну роботу  серед соціуму. Подібним чином  діяло Міністерство освіти і науки України чотирнадцять років тому, імплементовуючи в практичну роботу  інтерактивні технології навчання: підготували тренерів, а ті – проводили навчання педагогів. Вважаю, в іншому випадку дану реформу  може спіткати доля колишньої  реформи під головуванням Романа Безсмертного або в загальнодержавному масштабі  виникне така ситуація, яка нині охопила Варвинщину.

Від імені Варвинської територіальної громади  з повагою та  найщирішим побажаннями до Вас
       
Варвинський селищний голова                  Валентина Саверська-Лихошва    

12 коментарів:

  1. Що люди думають про Саверську...

    "Что касается г-жи Саверской в ее участии в пилотном проекте навязываемым областью. Только тот факт, что она делала это за спиной нескольких тысяч людей говорит о том, что ее нужно подвергнуть люстрации немедленно. Даже если этот проект принес бы сиюминутную выгоду обществу. Здесь не проходит вариант типа "победителей не судят"".


    І після цього вона про щось нявкає???
    Тобі 59 год. Іди на заслужений відпочинок, вирощуй на дачі огірки, пиши мемуари чи спогади. До речі ви вийшла з партії Регіонів разом з Тігіпком чи ні?
    Совісті немає ні краплиночки.

    ВідповістиВидалити
  2. Так вона ж бреше. Ніхто в районі і гадки не мав до приїзду Звєрєва про той пілотний проект. Звєрєв приїхав через два місяці після того, як вона прийняла участь у першому засіданні по запровадженню ції біди. А приїхав він тому, що його за шкірку як кота поганого притіг Кульбако. Того й не знав що казать. Молов шо попало всяку дурню....

    ВідповістиВидалити
  3. Вельмишановна Валетнина Васисилівна, я особисто та багато моїх друзів пишаються Вашою наполегливою працею для містечка. Прошу Вас пришвидшити процес пілотного проекту.
    Часу у Вас залишилось дуже мало, до осені, а там вибори.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У чому наполегливість Лихоші?! У крадіжці громадських грошей! Гнать таких Лихош у три шиї!

      Видалити
  4. Скільки б вона чого не писала на свій захист, люди вже взнали що то за птиця. Крім своїх інтересів, немає нічого. То все пусте.

    ВідповістиВидалити
  5. хотілосяб знати поіменно громадян тереторіальноі громади які надали право писати дане звернення даній пані. Вона як завжди робить все сама одноосібно закриваючись патріотизмом. А до корита попала дякуючи хамелеонівській вдачі та завдячуючи тим хто сьогодні боіться втратити владу.Шануйте іх та моліться бо час ваш також підходить до кінця і доведеться ходити по вулицях і чути в слід добрі слова а не ті які звучать сьогодні на вашу адресу.

    ВідповістиВидалити
  6. Проблема реформування ОМС на сьогодні за важливістю займає стонадцяте місце в цій державі. Зазвичай політики її піднімають тоді, коли хочуть відволікти людей від набагато більше важливіших проблем. Щоб перед черговими виборами який кандидат у депутати чи на посаду мера з трибуни запевняв виборців, що він не допустить на Варвинщини ніяких “реформ ОМС”. І голоси за такого кандидата валом повалять.
    А війна, наше злиденне життя, Кернел, екологія, дороги – це ж правда проблеми не варті уваги ні в державі, ні в окремо взятій Варві? Та при нормальному житті ці реформи ОМС сприйматимуться зовсім по іншому. А робити життя нормальним треба не з реформи ОМС. Спочатку вмитися треба, а потім губи фарбувати. Не навпаки.
    Ну що ми за люди?! Одні закинули наживку, інші клюють на неї наче ні тим, ні іншим нічого робити.

    ВідповістиВидалити
  7. таке враження як ото корабель торпедують , а його матроси ділять останню тушонку і пишуть скарги капітану один на одного, а власне сам капітан стоїть на містку і кричить у рупор торпедам - "давайте проведем переговори!", кулеметники бачать у прицілах пінні хвости торпед, але не стріляють, бо у навушниках голос жирних генералів каже : "нє стрєлять! тарпєди тоже хатят жить! скора ми с німі дагаварімся!"

    ..сюрреалізм - це наше життя..
    ..якщо кулеметник не поверне турель на місток корабель потоне..

    ВідповістиВидалити
  8. Інша сторона медалі, або треба бути готовими до всього...
    Є така приказка: "Курочка по зернятку клює, а весь двір в посліді". Курочка - вона трудівниця: там знайде злак, тут - семечку, під кущем - черв'яка. Дивишся, і яєчко знесла. До недавнього часу і українська економіка була на неї схожа: велику частину товарів продавала в Росію, якісь гроші надсилали з Москви гастарбайтери, підтримуючи свої сім'ї; вбирала гроші за транзит газу, дуже довго отримувала від Росії непрямі дотації у вигляді знижок на блакитне паливо, продавала продукцію Білорусії і Казахстану ...
    Тепер всьому цьому приходить кінець. Попереду маячать холодна зима, зупинка заводів, зростання безробіття, подальше падіння гривні, зменшення соціальних виплат, зубожіння населення. На віртуальному дворі тепер стане набагато чистіше, тому як українська "курочка" буде посаджена на голодний пайок.
    За підрахунками експертів з Комітету громадянських ініціатив Олексія Кудріна, щорічні втрати України, викликані зіпсованими відносинами з Росією, складуть 33 мільярди доларів на рік. Ця цифра фігурує в підготовленому ними доповіді "Тупик боротьби інтеграцій в Європі".
    Примітно, що навіть в нинішньому стані, коли таких втрат ще немає, Україні для виживання на існуючому рівні необхідно 25-30 мільярдів доларів щорічно. Очевидно, що після того, як все станеться, їй буде бракувати близько 55-60 мільярдів доларів на рік. Ні про яку компенсацію такої суми за рахунок західних кредитів не може бути й мови. Захід позичає мало і скупо, компенсуючи відсутню, як кажуть на фінансовому ринку, "вербальними інтервенціями", тобто обіцянками і міркуваннями, що в майбутньому все буде добре і він у біді не залишить.
    З чого ж конкретно будуть складатися втрати?
    15 мільярдів доларів Україна втратить від скорочення експорту в країни Митного союзу. А скорочення, в свою чергу, стане прямим наслідком асоціації з ЄС та створення зони вільної торгівлі (ЗВТ).
    Далі настане зменшення потоку грошей, які українські заробітчани заробляють у Росії та надсилають додому. Їх теперішні доходи в Росії експерти оцінюють в 11-15 мільярдів доларів на рік, що становить 7% ВВП. Українські діячі сподіваються, що ті поїдуть до Європи? Так Європа їх до себе не кличе і, наскільки можна судити із заяв єврочиновників, не збирається.
    Зараз в Росії працюють близько 1,1 мільйона громадян України, з них 700 000 нелегально. Якщо їх "попросять" з країни, втрати від посилення міграційного режиму та посилення контролю за нелегальною міграцією складуть до 8 мільярдів доларів, говориться в доповіді.
    Крім того, є така стаття доходів, як туризм. Про його збереженні на колишньому рівні тепер і мріяти не доводиться: туризм скоротиться відсотків на 50 (страшно їхати в країну, де людей спалюють живцем), що спричинить збитки в 1,5 мільярда доларів.
    Але і це ще не все. Україна недорахується 2 мільярдів доларів російських інвестицій. Вкладати їх у підприємства, що знаходяться на території з нестабільною політичною ситуацією, було б верхом необачності, особливо з урахуванням того, що з боку радикалів час від часу лунають заклики до конфіскації власності російських компаній на Україні. Справедливості заради зазначимо, що трапляються любителі і таких інвестицій (наприклад, глава одного фонду, який любив повторювати, що інвестувати треба там, де ллється кров, навіть якщо вона ваша власна), але любителів подібного екстриму можна перерахувати по пальцях.

    ВідповістиВидалити
  9. Продовження...


    Відчутними втратами обернеться і підвищення вартості газу - до 3,7 мільярда доларів на рік. Зараз ніхто особливо українською промисловістю не цікавиться. Україну чекає найгостріший економічна криза. Влада готова до всього цього, вони це вважають необхідним на шляху до Європи. Причому цей шлях суто фінансовий, він жодною мірою не забезпечить підйом української економіки, що б не говорили європейські чиновники. ЄС нещодавно надав Україні 500 мільйонів доларів кредиту, і це нібито має піти на розвиток української економіки. Ніякого розвитку не буде, більше того, падіння гривні може відновитися, коли громадянська війна закінчиться ".
    "Час Х" настав 27 червня. Цього дня наш президент підписав договір про асоціацію з Європейським союзом. Це означає, що пільговий безмитний доступ українських товарів на ринок країн євразійської трійки буде обмежений.
    Зараз на Росію, Білорусію і Казахстан припадає приблизно третина українського імпорту. У нього входять продукти харчування, метали, побутова техніка. На ринку Митного союзу затребувана продукція українського машинобудування, а на ринку ЄС - ні. Знайти інших зовнішніх покупців на цю продукцію буде вкрай складно. У Євросоюзі свої вимоги до якості та безпеки, а величезна більшість українських товарів їм не відповідає, кажуть експерти.
    Ми пишаємося своїм аграрним сектором. Мовляв, і продукція у нього чудова, і "хімії" в ній немає. Але в європейських магазинах усього повно, і на їх полицях важко уявити місце для українських виробників: і упаковка не та, і ціною взяти важко, і якість недотягує. У супермаркетах вона точно на полиці не встане. Залишаються маленькі магазинчики типу "Товари з Австралії" або "Делікатеси з Польщі". В останніх, що продають рижики і солоні огірки, темнувато, страшнувато, пахне цвіллю і людей небагато. Там, по всій видимості, можна торгувати за своїми стандартами.
    А якщо за європейськими, то, наприклад, український зелений горошок, сортований вручну, в ЄС не пройде. Горошини в банку у нього можуть відрізнятися за розміром. Європейцям же треба, щоб діаметр горошин збігався міліметр в міліметр, чого неможливо добитися без електронного калібратора. Ціна ж його становить сотні тисяч євро. Звідки у українських заводів гроші на таке обладнання? І коли воно окупиться? ...

    А нам подавай тільки пілотні проекти.


    ВідповістиВидалити
  10. Володимир Парасюк

    Президент прийняв рішення про припинення перемир'я. Дякую пане Порошенко за такий крок. Разом ми переможемо і очистимо нашу землю від всієї нечисті, що розвелась на Сході.
    Вам, пане Президенте радив би менше слухати Європу чи Росію, а враховувати думку українського народу. Іноземні політики лише на словах обурюються і обіцяють допомогти, а насправді діють в інтересах своїх держав. А нам з вами жити в Україні, іншої Батьківщини у нас нема. Народ вам повірив і обрав своїм провідником. Слухайте голос народу, бо він вас ніколи не зрадить. Ми підемо до кінця, так як зробили це на Майдані. В нас достатньо ресурсів і волі для того, щоб побудувати процвітаючу державу і не танцювати ні перед Європою, ні перед Росією.
    Звертаюсь також до своїх співвітчизників. Дорогі українці, АТО продовжується. Всі Ваші сили і ресурси мають бути спрямовані на допомогу тим, хто воює на Сході. Не може бути такого, що одні воюють і за власні кошти купують амуніцію, а інші живуть, ніби нічого не сталось. Якщо ми не прикладемо всіх зусиль і не виженемо ворога на східних кордонах, невдовзі він буде на західних. Якщо хочете мирного неба над головою, а не валити ліс в тайзі, прошу зараз не витрачати гроші на ресторани та нічні клуби, а всім, чим зможете допомагати війську.
    Вся країна має дихати в унісон, тоді ми дуже швидко переможемо. Керівництво повинне нарешті усвідомити, що ми незалежна і самостійна держава і рішення слід приймати в інтересах свого народу, а не оглядатись, що скаже сусід. Народ має згуртуватись і забути вислів "моя хата з краю". Все, що відбувається в державі стосується кожного з нас, адже ми і є ця держава. Поки одні воюють, ті, хто в тилу, повинні всіляко допомагати. А стосовно військових. Тут, на Сході воюють найкращі, відважні, безстрашні патріоти. Ми не підведемо. Віддамо життя, але не зрадимо Батьківщини.
    Мудрі самостійні рішення та накази керівників + допомога та підтримка від народу + зкоординовані дії всіх підрозділів АТО = ПЕРЕМОГА УКРАЇНИ.
    З нами Бог і Україна.

    ВідповістиВидалити
  11. як за кордон на обмін досвідом так все я, а так моя хата скраю

    ВідповістиВидалити